Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: upala jajovoda?
PostPoslato: Sub Jun 28, 2008 5:39 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Maj 18, 2006 1:32 pm
Postovi: 11
Pozdrav svima!

Imam jedno pitanje, verujem da je o ovome bilo reci i ranije, ali nisam uspela da nadjem adekvatan odgovor, pa velim da otvorim novu temu, mozda neko moze da mi (nam) pomogne.

Radi se o sledecem: bratanica od 17 godina se vec gotovo dva meseca zali na bolove u donjem delu stomaka, koji doduse nisu konstantni, vec se javljaju u 'naletima', ali i na strasno nadimanje od kojeg izgleda kao da je progutala loptu, kao i na gasove i smetnje sa varenjem. Prvo smo pomislili da je dete nesto lose pojelo i da ce proci, te par nedelja nismo nista preduzilmali, ali kako se njeno stranje nije popravljalo (mada se ni ne pogorsava), snaja je dete odvela prvo kod skolskog lekara na pregled, koji je predlozio UZ male karlice i pregled kod ginekologa. Posto se u domovima zdravlja ceka na taj UZ jako dugo, njih dve su otisle kod privatnika. I to dolazimo do 'problema'. Posto bratanica nije seksualno aktivna, ginekolog je odlucila da je pregleda samo ultrazvukom, koji nije pokazao nikakve abnormalnosti reproduktivnih organa. Po njoj je ginekoloski sve u najboljem redu (dete nema ni neredovne ni obilne menstruacije, nema temperaturu ni sekret, barem tako ona kaze) i doktorka kaze da bolove u maloj karlici mogu izazvati i drugi poremecaji, najpre ovo nadimanje i malo zatvor, pa malo proliv, kao i gasovi njoj jesu znak da dete treba odvesti kod gastroenterologa i uraditi UZ abdomena, kao i na pregled stolice, zbog kandide (?). Ona misli da bi zucna kesa mogla biti problem. Kada ju je snaja pitala za mogucu upalu jajnika, doktorka se nasmejala i rekla da je upala jajnika vrlo retko i ozbiljno oboljenje, da je upala jajovoda verovatnija, no gotovo nemoguca kod zena/devojaka koje nisu seksualno aktivne, jer su glavni uzrocnici bakterije koje se prenose seksualnim putem, a i dete nema sve simptome.

Snaji je ovo zvucalo kao sasvim logicno objasnjenje.

Skolski lekar je, medjutim, sasvim drugacijeg misljenja: ona smatra da je doktorka trebala da odradi kompletan ginekoloski pregled, da se na ultrazvuku nista ne vidi i da ovo njoj itetkako lici na upalu jajovoda, te je detetu prepisala Hemomicin i Himoral forte, da se, kako ona kaze, stanje ne bi pogorsalo, i rekla snaji da je odvede kod drugog ginekologa.

Ja se secam da sam sa 13 godina imala bolove u podruciju desnog jajnika i da sam bila na pregledu kod ginekologa, samo sto me je lekar pregledao i putem ultrazvuka i rukom, samo - izvinjavam se na slikovitom opisu - kroz guzu. Ne znam da li je ultrazvucna dijagnostika toliko napredovala, ja licno u to sumnjam, posto nijedan ginekolog vise ne bi maltretirao svoje pacijentkinje bimanuelnim pregledom, vec bi sve lepo i udobno isle na UZ.

Da li je UZ male karlice zaista dovoljan kod devojaka koje jos nisu imale odnose, a zale se na tegobe koje sam gore navela? Da je ipak odvedemo kod drugog lekara?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 28, 2008 5:56 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 7:10 pm
Postovi: 717
Ultrazvuk je apsolutno pouzdaniji od bimanuelnog pregleda.

Ginekolog je sasvim u pravu, devojka ima problem sa probavnim traktom, idite kod gastrenterologa sto pre i ne gubite vreme na nepotrebne ginekoloske preglede! Sasvim je uobicajeno da se zbog gasova i neredovne stolice javljaju bolovi u donjem stomaku.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 28, 2008 6:02 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Maj 18, 2006 1:32 pm
Postovi: 11
Najlepse hvala!

U ponedeljak/utorak idemo sa detetom kod gastroenterologa na VMA, javljam rezultate!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 28, 2008 6:07 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 7:10 pm
Postovi: 717
Nema na cemu, nadam se da ce brzo ustanoviti sta je u pitanju, da se ne mucite vise sve tri :wink:


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 62 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: