Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Kako nauciti dete da koristi noshu?
PostPoslato: Čet Jun 23, 2005 10:01 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 20, 2005 3:39 am
Postovi: 106
Moje dete je u frci od noshe. Jednostavno, ne pada mu na pamet da joj pridje. Kapira potpuno da je to za njega, ali mu je fino u pampersu?! Nece da je koristi. Kako resiti taj problem?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 23, 2005 6:12 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 27, 2004 2:57 pm
Postovi: 134
Pokusacu da pomognem iz iskustva nekih mama. Prvo mislim da Pampers ima tu losu stranu da deca nemaju osecaj za "mokro",ali to je sada druga prica. Evo nekoliko saveta za pomoc:
1.moja sestricina je isto mrzela nosu, pa bi onda slatko dobila batine, pa se na nosi isplace i ispiski zbog plakanja, ali to ne predlazem, vec kada vise nije bilo u opticaju da se primenjuje sila, sestra bi joj dala neku grickalicu i pustila crtani i tako se ona nije bunila na cemu sedi;
2.probajte sa varijantom "muzicke nose", mozda ce mu ona biti zanimljivija;
3.a mozda ako budete nabavili onaj umetak za solju, pa ce mozda to upaliti;
4.ili pokusajte da mu nekad ne stavite Pampers, vec obicne gace, pa kada se bude upiskio, osetice kako je grozno biti mokar, pa ce onda mozda prihvatiti nosu.
Nadam se da sam makar malo bila od pomoci, a ako ste sve ovo probali, onda samo polako...i srecno!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 23, 2005 10:49 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 20, 2005 3:39 am
Postovi: 106
Hvala na savetima, upravo sam isprobala te varijante, sa izuzetkom batina i apsolutno mu i dalje ne pada na pamet da ide na noshu. Kupila sam mu noshu koja svira, jer veoma voli muziku, ali se uplasio od nje. Onda sam probala sa obicnom. Potpuno mu je jasno sta se od njega ocekuje, ali ostaje indiferentan. Cak sam ga ostavila i da se upiski. Ne vredi. Kada sam probala da ga ubedim da ide na noshu verbalno, jako se uvredio. Uzasno je tvrdoglav inace i ne prihvata nikakve sugestije :roll: Bas je nezgodan. Kada sam mu stavila ispred televizora noshu da sedi na njoj, covek je lepo ustao i seo na pod :-? Ne znam kako cu da ga pustim u vrtic kada ne zna da ide na noshu. Nije mi jasno kako druge majke nauce dete to, meni nikako ne ide... :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 25, 2005 11:17 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 27, 2004 2:57 pm
Postovi: 134
Pokusavala sam da nadjem u prethodnim brojevima casopisa "Mama", javlja se ta vrsta problema, ali nisam uspela, tako da cu ti napisati kada nadjem. A mozda ce on hteti da ide na nosu u vrticu. Seti se samo principa dece koja ne jedu kod kuce kako slatko jedu u vrticu zato sto se tamo jede u drustvu. U vrticu, kada budu svi seli na nosu, mozda ce sesti i on. Do tada, puno strpljenja...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 25, 2005 11:40 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 20, 2005 3:39 am
Postovi: 106
Hvala ti puno. Ako pronadjes, napisi sta je pisalo vezano za problem. Pustila sam ga za sada da tera svoje, digla sam ruke od noshe. Ostavicu tako jedno vreme, pa cu probati neki perfidniji nacin da smislim kako bih ga privolela na koriscenje noshe. Ali, izgleda nece biti nimalo lako.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Odvikavanje od pelena
PostPoslato: Sub Jul 30, 2005 10:35 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 14, 2005 9:33 pm
Postovi: 14
Neizbježno se u prvoj godini života postavlja pitanje privikavanja na tutu. Borba na život i smrt koju roditelji stavljaju pred sebe.

Gledanje na odvikavanje od pelena kao na najvažniju stvar na svijetu najveća je greška koju roditelji rade. Stavljanje djeteta na tutu u pravom trenutku postaje misija cijeloga kućanstva... i Treći svjetski rat počinje.


Ovdje su neki korisni savjeti za roditelje koji se pripremaju za bitku.


Opustite se.

Sigurno niste očekivali da će vam to netko reći. Ali uistinu, razmislite malo o tome zašto tako očajnički pokušavate priviknuti dijete na tutu. Zato što se vaši roditelji zaklinju da ste vi riješili pelena već s 10 mjeseci? Zato što mali Marko iz ulice već dugo sjeda na tutu i vi osjećate pritisak? Ili zato što ste pročitali u nekoj divnoj knjizi o odgoju da bi vaše dijete već sada trebalo pokazivati neke znakove u tom smjeru?

Sjednite i opustite se. Duboko udahnite i razmislite na trenutak. Koliko školaraca znate koji trčkaraju uokolo u pelenama? Nula. To samo znači da će i vaše dijete u jednom trenutku odlučiti (koliko god se nemogućim činilo) da je tuta bolje mjesto za obavljanje nužde od pelena. Ne, neće se dogoditi čudo, ali doći će trenutak kada će shvatiti da je ono što im se lijepi za guzu:

1. smrdljivo
2. izaziva neugodan osjećaj
3. jednostavno bljak

Dakle, vaš roditeljski posao je sjediti i čekati da se neizbježno dogodi. Baš kao i puzanje, hodanje, skakanje, pričanje i sve ostalo što je vaše dijete postiglo ili će postići u životu - postiglo je pod svojim uvjetima i kada je osjetilo da je za to spremno. Ne kada ste vi spremni! Mogli bi se već sada početi privikavati na to.

Sada, kada smo to riješili, mogli bismo raspraviti o nekim osnovama. Tijelo svake osobe je drugačije, uključujući i malu djecu. Kao što doslovno niste sposobni pričati prije nego što je vaše tijelo za to spremno, ista je stvar i s kontoliranjem otpadnih tvari iz vašeg organizma.

U svakoj fazi odrastanja kroz koje prolazi vaše dijete tijelo je programirano za određeno reagiranje, recimo odgovarajuća snaga misića i sl. Isti je princip i za učenje na tutu. Kada vaše dijete bude spremno bit će u stanju tjelesno kontrolirati uriniranje i kakanje. Do tada, mišići u zdjeličnom predjelu nisu sposobni izvršiti taj zadatak. Recimo to još jednom... NISU sposobni izvesti funkciju kontroliranja male i velike nužde.

OK. Kada je dakle dječja muskulatura spremna za tutu? Odgovor: Kada to njegovo tijelo odluči.
I to je to. Nema magičnog doba, nema savršenog vremena, nema pravila. Samo kada se dijete osjeti spremno.


Nakon što smo to utvrdili, raspravimo o nekim uobičajenim stvarima koje bio trebali prakticirati od najranije dobi kako bi djetetu olakšali odvijakavanje od pelena.

1. Ne skrivajte sadržaj pelene od djeteta.
Grozno je, da. Ali ako vaše dijete ne vidi što sve izlazi iz njega i koliko je to bljak kako će onda shvatiti da to ne žele imati na svojoj koži...ili još važnije na svojoj guzi? To ne znači da prljavu pelenu trebate gurati djetetu pod nos. Jednostavno stavite pelenu na neko djetetu vidljivo mjesto, ali van dohvata znatiželjnih ručica.

2. Nemojte nikada dozvoliti djetetu da sjedi na punoj peleni.
Pod tim se misli i na mokru i na pokakanu pelenu. Ako se vaše dijete navikne funkcionirati s morkim pelenama teže će razviti averziju prema tome na svojoj koži. Od najaranije dobi treba dijete privikavati da to nije poželjno i učiti ga da se bolje osjeća u suhim pelenama.

3. Raspravljajte što je u pelenama.
Opet dolazimo do gadljivog dijela, ali vrlo je važno naučiti dijete razliku između mokrog i pokakanog. Konačno, u jednom će trenutku vaše dijete morati znati razliku. Ako je pelena samo mokra recite "gle, izgleda da imamo mokru pelenu" i ostavite pelenu na mjestu gdje dijete može vidjeti sadržaj. Isti postupak ponovite i s pokakanom pelenom. Važna napomena: dobro razmislite o tome koje ćete nazive koristiti za pokakane i mokre pelene i koje za obavljanje male i velike nužde. Vaše će dijete koristiti te nazive u javnosti!

4. Ne radite misterij od kupaonice.
Kada koristite kupaonicu objasnite djetetu zašto idete tamo i što radite. Ako koristite dječiju stolicu s otvorom za tutu, dopustite djetetu da je koristi kao sjedalicu kako bi počelo stvarati tu naviku.

5. Uključite dijete u čišćenje.
Kada završite s prematanjem dajte mu u ruke pelenu (naravno, ako nije previše zaprljana) i dozvolite mu da vam "pomogne" to baciti. Nakon toga, zajedno otiđite do kupaonice i operite zajedno ruke.

6. Prematajte dijete na mjestima s kojih može vidjeti WC ili tutu.
Pa makar to značilo ispred vrata kupaonice. Bitno je samo da vidi kupaonicu. Konačno vaše će dijete samo poželjeti isprobati tutu. Dopustite mu da prođe korz cijelu proceduru obavljanja nužde na WC-u ili tuti bez obzira hoće li je zaista i obaviti.

7. Kada jednom vaše dijete bude imalo suhe pelene i kada počne pitati za tutu, pričajte o "osjećaju u trbuhu".
Iz očitih razloga bit će vam teško uhvatiti pravi trenutak dok vaše dijete mokri. Ali trebalo bi biti lako uhvatiti taj trenutak nakon kakanja. Razgovarajte s djetetom o osjećaju u trbuhu, da li napet, boli li... Važno je pomoći djetetu shvatiti razliku osjećaja prije i poslije nužde. Pričajte o tome kako želite da vam signalizira kako se osjeća. Dijete se treba naučiti da kaže kada se ne osjeća dobro.

8. Nemojte pretpostaviti da je vaše dijete spremno na potpuno odvikavanje od pelena samo zato što je nekoliko puta uspjelo obaviti nuždu na tuti.
Ne zaboravite da odlazak u kupaonicu znači prekinuti ono što se do tada radilo. Nekim roditeljima to nije baš po volji. Ponekad čak znaju i bjesniti zato što se taj boravak u kupaonici oduži. Ne smetnite s uma da je vaše dijete moralo prestati s igrom ili se odreći dragocjene igračke, da bi radilo što??? Da bi bilo u kupaonici gdje nema igračaka!!! Mislite kao dijete. Trebat će puno prakse dok dijete prihvati da dvije minute ne traju vječno i da ono što su prije radili nije tako bitna misija.

9. Pazite na situacije u kojima dijete možete dovesti do "neuspjeha".
Pokušajte uvijek kao roditelj dovesti dijete u situacije u kojima će uspjeti. Cijeli će se život suočavati s neuspjesima. Odluka da odvedete djevojčicu u park bez pelena u hlačama nije tako dobra ideja. Ona se vjerojatno neće sjetiti reći vam da mora obaviti nuždu i popiškit će se u halče. Zbog toga joj može biti neugodno pred djecom.

10. Razmislite o tome da pričekate dok vaše dijete samo ne počne pitati za kupaonicu.
Vaše će dijete samo odlučiti kada je spremno za odvikavanje od pelena. Pričekate do tog trenutka i ne opterećujte se time čije je dijete u tome već uspjelo. Na kraju krajeva, pelene će jednom proći pa će vam se činiti dalekim kao i prva godina bebinog života.




Još jedna važna stvar koju roditelji moraju zapamtiti ukoliko ostavljaju dijete nekome na čuvanje veći dio dana. Vjerojatno će uspjeh biti isti uči li se odvikavanju od pelena kod kuće ili na nekom drugom mjestu. Obično djeca prije počnu s odvikavanjem kod kuće. Ne zato što bi dadilja ili netko tko brine o djetetu loše obavljao taj posao, nego zato što dijete nema puno vremena jer se zabavlja. Dajte svom djetetu slobodne ruke ako je to slučaj.

Prije svega zapamtite da je nošenje pelena dio djetetovog života. Ti trenuci (koliko god bili gadljivi) uskoro će nestati. Vrlo brzo ćete se zapitati kako je u vašu kuću došlo to odraslo dijete i što se dogodilo s vašom malom bebom.

Vrijeme je da se opustite i počnete cijeniti male trenutke života kojeg dijelite.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Sve u svoje vreme
PostPoslato: Sub Jul 30, 2005 10:49 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 14, 2005 9:33 pm
Postovi: 14
Navikavati dete da mnogo ranije kontroliše svoje izlučivanje nego što je njegov nervni sistem sazreo za to, prilično je besmislen i uzaludan posao. On mora da bude razvijen u tolikoj meri da dete bude spremno da uči novu funkciju, u prvom redu da poveže svoju potrebu za izlučivanjem sa svojom voljom. Verovatno se sad pitate: "Kako je moguće da su mnoge majke naučile svoju decu na nošu i pre prve godine?" Sigurno se prisećate takvih primera iz svog okruženja. Zaista, svaka čast takvim majkama, ali samo zbog toga što su odlučile da se po ceo dan ponašaju kao atletičari u niskom startu, te su pripravno "hvatale" svoje dete kad počne da vršu nuždu. Znači, u takvim slučajevima izveštile su se u stvari majke, a ne deca. Ona su ostala potpuno nesvesna tih reakcija.


BUDITE STRPLJIVI

Potrebno je naglasiti da je odvikavanje od pelena prilično dugotrajan proces, koji od roditelja zahteva strpljenje i određenu dozu mudrosti. Kontrola nad izlučivanjem je od velikog fizičkog , ali i psihološkog značaja. Psihoanaliza poklanja veliku pažnju upravo ovoj fazi dečijeg razvoja a naziva je "analnom". Naglašava se da ukoliko tokom nje roditelji pogrešno postupe, te strogo i kruto, uz prekore i kažnjavanja navikavaju dete na čistoću, dolazi do trajnog, negativnog uticaja na razvoj ličnosti, osnosno formiraju se osobine ličnosti, kao što su tvrdoglavost, škrtost, preterana sklonost pedanteriji, a u mnogim slučajevima i agresivnost.

Okvirno, probajte da navikavate dete na nošu pred kraj druge i tokom treće godine života. Postepeno ga stavljajte na nošu vodeći računa o tome da na njoj ne sedi dugo. Ukoliko dete uspe da obavi nuždu, pohvalite ga toplim rečima, ili ga uz osmeh pomilujte po glavici. Nemojte da od toga pravite spektakl praćen burnim aplauzom i brojnom publikom, ili još gore, poklanjajući mu darove, jer će dete pomisliti da tom funkcijom može da manipuliše s vama, što se takođe nepovoljno odražava na razvoj njegove ličnosti.

Naoružajte se strpljenjem, jer će se tokom učenja sigurno dešavati nezgode i pelena neće svaki put ostati suva. Zbog toga nikako nemojte da grdite dete, da vičete na njega, ili još gore, da ga fizički kažnjavate. Ne ponižavajte ga, ne nazivajte ga prljavim ili neurednim, ne sramotite ga pred drugima i ne pretite mu. Takvi postupci u njemu će roditi niz loših osećanja - od krivice, do stida, straha i potpune zbunjenosti. Moguće je da dete na takve, negativne, vaspitne postupke odreaguje revoltom, da se pobuni protiv vas i demonstrativno, uz gromoglasni plač, odbije svaki pokušaj navikavanja na nošu. Pobuna može da se prenese i na ostale aspekte detetovog života. Ukoliko ga kaznite za nezgodu koja mu se desila, njegovo samopouzdanje biće poljuljano, a sve što je do tad naučilo, srušiće se kao kula od karata.


PRVO SE UČI DA KAKI

Važno je naglasiti da se kontrola nad pražnjenjem creva ranije uspostavlja od one nad bešikom, jer se potreba za pražnjenjem creva javlja redovnije, u određenim dobima dana i ne toliko često kao ona za uriniranjem. Kontrola nad pražnjenjem bešike uspostavlja se posle šest, pa i više meseci od kontrole pražnjenja debelog creva. Pri tom je potrebno pratiti sledeće znake: na početku, dete se upiški, pa tek onda zatraži od vas da ga presvučete. Ono vuče svoje mokre gaćice i samo pokušava da ih skine. Sve su to dobri znaci, jer ukazuju da detetu ne prija kad je mokro, da preferira čisto i suvo, a takođe je važan i mentalni znak, jer je dete povezalo reč i funkciju i naučilo da treba da kaže da se upiškilo. Potom dolazi u fazu kada vam blagovremeno javi za svoju potrebu, ali je kontrola još uvek toliko slaba da se istog trenutka upiški. Tek posle ove faze, uspostavlja se prava kontrola nad bešikom, i to najpre danju, a potom i noću.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Avg 05, 2005 12:15 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 27, 2004 2:57 pm
Postovi: 134
Mozda ce biti nekome od pomoci, ali meni je tetka govorila da cim je njeno dete naucilo da samo sedi (oko 7-8 meseci) ona ga je stavljala na nosu i uporno cekala da se on ukaki. Cim bi primetila da se napinje, svlacila bi ga i stavljala na nosu. Ne znam koliko je to dobro za kukove, ali je uspela da on nosu "upozna" mnogo ranije, tako da nije imao "nosofobiju".
P.S. A verujte, tu je trebalo mnogo strpljenja, jer tada nije bio pampers, vec obicne pelene.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 23, 2005 12:09 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Avg 22, 2005 11:37 pm
Postovi: 16
Moja beba je naučila da kaki u nošu sa 7meseci! Savršena stvar i odlično je i za kukove! Sistem je u ritualu - bebe to naprosto vole, ustajanje pa vežbice pa šetnja, užina, noša... naravno, potrebna je dobra atmosfera, strpljivost, okružiti dete omiljenim igračkama, čak često i noše se prave u obliku veverica, motorcikla... :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 23, 2005 12:28 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jun 08, 2005 12:53 pm
Postovi: 19
Lokacija: Beograd
I ja sam sa sedam meseci naucila na nosu, valjda je moja mama imala puno vremena da me satima nosa po kuci na nosi. Moje dete ima 13 meseci i hoce da sedi na nosi dok mu ne dosadi, a onda otpuzi na pod i tamo kaki ili medju svojim igrackama. Iako znam kad ujutru kaki (cim se probudi) nikako da uspemo bar jednom da kakimo na nosu. Moram priznati da i nisam bila toliko uporna. Ali pre par dana mi je dete dobilo ekceminozne promene na pisi, to tako grozno izgleda (stavljam hidrogen, pa oazin 2% i Triderm mast i vec je mnogo bolje) da sam cvrsto odlucila da ga uporno ucim na nosu, pa taman se ukakio i negde na podu bez pelena! On pije puno tecnosti i jede dosta voca i doktorka pretpostavlja da mu je mokraca bila kiselija te je to napravilo strasno crvenilo na guzi i pisi. Ne znam koliko zrelost bebe ima veze sa ucenjem na nosu ako su mame dok nije bilo pampersa pre uspevale da nauce dete na noshu "zahvaljujuci" tetra pelenama ali definitivno tvrdim da pampers, koliko god mamama olaksava, toliko bebi cini medvedju uslugu!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Upornost!!
PostPoslato: Sub Okt 22, 2005 8:55 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 16, 2005 9:09 pm
Postovi: 10
Ja imam devojciu od 11,5 meseci i ona vec od 7 meseca ide na nosu.tj.sedi na nosi i vrsi i malu i veliku nuzdu u njoj.Ona sada zna za nosu i ne protivi se njoj.Sedi relativno mirno,malo se okrece ali u sustini je super.Znam da je ovo nesvesna radnja ali je ovo takodje prava navika za sedenje na nosi da kasnije ne bude problem kada prohoda.
Savet mamama i tatama!!
Kada beba pocne da sedi stavite je na nosu.Nosa bi trebala da bude u nekom obliku ili muzicka kao sto moja beba ima.Tako ce te je jos vise privuci na nosu!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: nosa
PostPoslato: Sre Okt 26, 2005 8:41 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 26, 2005 11:11 pm
Postovi: 6
ja sam pšokusala lepim ,pa batinama naravno nista nije uspevalo.tada sam ga pustila kad se upiski da bude u mokrim pantalonicama,ne sortcu,jer jedino tako je osecao mokro.uspelo je.velika nuzda je dosla polako.radovala sam se svakom njegovom uspehu i on je video da je to dobro.ostalo je jos da izbacimo pelenu preko noci.pokusaj da ostavis dete u mokrim pantalonicama.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 05, 2005 11:38 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 25, 2005 10:56 pm
Postovi: 26
Jedna je stvar da beba sedi na nosi i mi cekamo da ona obavi posao ili pak znamo joj "termin" za kakanje. Sve se svodi na nase navodjenje bebe na nosu. Ja sam bila jedna od tih ponosnih majki cije je dete sedelo sa 7 meseci na nosi i obavezno bi obavilo nesto. Tad jos nije hodao i sedeo bi i po 20min na nosi okruzen igrackama. Njegova doktorka mi se smejala i rekla da je to samo moja radost i da bebe pre 16. meseca nisu u stanju da voljno kontrolisu sfinktere i da to sto ga ja stavljam na nosu svaka 2 sata nema nikakvog efekta. Tako je i bilo. Cim je prohodao prestao je da sedi na nosi duze od 5 min. Pa ako u tom roku obavi nesto ja sam srecna. Sad ima 18 meseci i u vrticu pocinju da im nude nosu. Tamo sedi disciplinovano, a kod kuce trazi adapter za WC, ali nekad samo odsedi partiju. Imitira nas odrasle, cak pokusava da obrise sebi guzu papirom, a onda se ukaki u pelene cim ga obucem....Vise ne panicim i fosiram, kad se desi desi se. Ama sva su deca skinula Pampers pa ce i nasa.... Strpljenja mame i pustite ih da budu bebe sto duze....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 06, 2005 11:28 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Čet Okt 21, 2004 3:02 pm
Postovi: 94
Lokacija: bgd
Evo jedne ne bas tako vredne mame. Moje starije dete nije sedelo na nosi tako rano. stavise, prilicno kasno smo joj uopste ponudili nosu.
Imala je 18 meseci kada sam pokusala da joj ponudim tu opciju, ali nosu tada nije prihvatila. Nisam insistirala, ostavila sam za kasnije.
Malo pre drugog rodjendana smo opet pokusali i bilo je vrlo uspesno, za samo par dana ostala je bez pelane, cak i nocu. U stvari prvo je pocela nocu da kontrolise mokrenje, pa onda i preko dana.
Medutim, bas kada se lepo naucila i odvikla od pelena rodila sam drugo dete (imala je tada 2 god. i mesec dana). Cim je beba dosla u kucu, vratila se u pelene. Tako je zelela, a ja se nisam protivila. To je trajalo jos dva meseca, i posto niko nije obracao paznju na to, jednog dana je samo resila da joj ne stavim pelenu i otisla je na nosu.
Od tog dana, nemamo problema, ni danju ni nocu.

Mislim da je strapljenje najvaznije u svemu tome, a oni sve sami znaju.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 07, 2005 4:06 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 12:13 am
Postovi: 291
Mozda ce zvucati glupo ali mozda se vase dete stidi da ispred publike obavi sta ima, probajte da ga ostavite par dana po par minuta bez pelena samog u sobi sa nosom na vidiku......ali neka to bude normalana nosa treba da se zna sta ona predstavlja te muzicke imaju efekat zabave sto ni piskenje ni kakanje nije,zar ne?Ili ga uvedite u wc pa kad i vi tad i on oni nas i ovako i onako imitiraju.....SRETNO


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 20 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: