Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Neurogena besika?
PostPoslato: Uto Apr 08, 2008 3:08 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 10:15 am
Postovi: 152
Ranije nisam mogla u potpunosti da praznim bešiku što je uzrokovalo ponavljajuće urinarne infekcije (u dužim vremenskim razmacima) i taj problem je rešen upotrebom Alfetima (Alfuzosin). Nekoliko meseci nisam imala nikakvih problema i zaista sam bila srećna što napokon mogu da ispraznim bešiku. Međutim, od pre mesec dana ili nešto više imam novi problem o kome sam već pisala ovde i na podforumu Urologija, ali nisam dobila zadovoljavajuć odgovor. Ovoga puta ubrzo nakon što nešto popijem imam jaku potrebu za pražnjenjem bešike, toliko intenzivnu da mi se čini da neću izdržati do toaleta, a jedno jutro je došlo i do nevoljnog puštanja nekoliko kapi urina. Kao da su sfinkteri oslabili. Ranije (i nakon terapije Alfetimom) sam mogla uneti dosta tečnosti, a da satima posle toga nemam potrebu za pražnjenjem.
Da li je ovo slučaj za urologa ili pak neurologa?
Nikada nisam imala neku povredu kičme ili glave.
Kao dete sam dugo patila od noćnog mokrenja. U periodu osnovne škole sam morala često da mokrim iako nisam unosila mnogo tečnosti, pa pretpostavljam da sam već tada imala problem sa zaostatkom urina. Ultrazvučni pregledi su rađeni samo na punu bešiku, ali ne i nakon pražnjenja iste, stoga zaostatak nije mogao biti primećen sve do moje 20. godine kada su počele veoma bolne infekcije. Uskoro punim 28.
Da li je moguće da prvo imam tegobe tipa otežanog mokrenja i tog zaostatka, a sada u vidu naglog punjenja bešike i intenzivnog osećaja za pražnjenjem iste?
Ne smeta mi toliko što često moram da mokrim, već što bukvalno moram da trčim do toaleta ukoliko ne mislim da se pomokrim.
Kao prevenciju od dobijanja UTI uzimam dosta tečnosti, barem jesam do sada, a sada me je strah da išta popijem ako treba da boravim negde gde nema toaleta u blizini.
Čekam rezultate analize urina sa sedimentom, urinokulture i krvi, pa da se sa time javim specijalisti. Poslednja urinokultura E. Coli 1000/ml. Znam da sada nije u pitanju infekcija, uopšte nemam takve simptome. Nekoliko puta sam imala osećaj da izbacujem žilete prilikom mokrenja, pa tako i jutros. Klasičnog peckanja nema. Primetila sam i da mi je urin povremeno mutan, ali nikad tamne boje i povremeno jačeg mirisa, uglavnom uveče.
Čitala sam malo o neurogenoj bešici na internetu i uplašila se kada su naveli da je to slučaj i kod multipla skleroze.
Tu moram da napomenem da sam pre nekoliko meseci imala problem i sa vidom (u smislu da ne vidim objekte u celosti i da mi se pojavljuju svetle tačkice preko celog vidnog polja ili mrlje - nešto slično onome kao kada se pogleda u izvor svetlosti, te da ne mogu da obuhvatim celu ivicu nekog predmeta, jer kao da ga presecaju neke svetle linije. Čitanje mi je zadavalo najviše muka, jer sam mogla da fokusiram samo slogove, a ne i cele reči ili skup reči kao do tada). Oftalmološki je sve u redu, neurolog me je poslao na MR mozga, gde je nalaz takođe bio uredan. On je pre MR posumnjao na MS, ali je na kraju ipak rekao da, na sreću, nije to.
Sada sam opet uplašena, jer i dalje povremeno imam tegobe sa vidom, pogotovo ako je dan preterano stresan, a sada i problem sa bešikom.
Šta bi ovo zaista moglo biti i da li ova dva problema mogu biti povezana?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 08, 2008 4:36 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Postovi: 1224
Prvo, MR bi pokazao nedvosmisleno MS, da je to u pitanju, tako da ne panicite. Sto se tice besike, moguca je slabost sfinktera, put VAs vodi prvo urologu a onda neurologu odnosno neurohirurgu (koji se bavi kicmom).

Svakako kad vec idete neurologu proverite jos jednom vidni zivac. Ispadi u vidnom polju kakve opisujete izazivaju procesi na mozgu - obzirom da su svi oni vise nego dobro vidljivi na MRu, nema potrebe da se brinete ako je MR uradjen, snimak bio doba da neurolog moze da ga procita.

Najzad, postoji mogucnost koju podvodimo pod somatizacije odnosno smetnje 'na nervnoj bazi'. No pre toga, urolog, neurolog i oftalmolog da kazu svoje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 08, 2008 5:33 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 10:15 am
Postovi: 152
Hvala na brzom odgovoru. :)

Da, ja sam već bila kod oftalmologa i neurologa zbog vida, kao što rekoh oftalmološki je u redu, ali me je neurolog ostavio bez dijagnoze. Rekao je da nije MS na šta je prvo pomislio, već verovatno stres + premor. Mada, ovo drugo kod mene nije, ja sam i više nego odmorna. :) Verovatno da su u pitanju stresovi.
Čim dobijem rezultate krvi i urina otići ću urologu/nefrologu koji me je i prethodno lečio, pa će me ona verovatno uputiti dalje ukoliko bude potrebe za tim.

Uh, nadam se da nije ništa opasno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 08, 2008 7:21 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Mar 08, 2008 5:31 pm
Postovi: 38
Moja mama vidi neke bele žvrljice kada ima bolove u stomaku i mučninu (jednom u dve godine otprilike) ali kada dobije terapiju i pije je, pa i posle do sledećeg puta nema problema sa vidom. Isto, oftamolog i neurolog su rekli da je sve OK i da ona jednostavno tako reaguje na bolan želudac.

Te bele tufnice i žvrljice opisuje kao i vi, ali ih vidi samo na delu oko kojeg se fokusira, ne na ivicama predmeta.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot], larsfloris i 74 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: