Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 62 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Yasmin ili Jeanine ?
PostPoslato: Pet Mar 07, 2008 6:48 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 01, 2006 9:20 pm
Postovi: 427
Lokacija: Beograd
Pozdrav svima na forumu !

Copy / paste - ovaću pitanje, uz male izmene, koje sam postavila na drugom forumu, čini mi se da ovde ima više stručnjaka...


Da napravim mali uvod.... dakle, imam (subjektivno veeeeeliki) problem sa kožom lica zbog ubrzanog rada lojnih žlezdi i, kao posledice - čestog stvaranja komedona, i nemogućnosti da se kontrolišem kad je u pitanju cedjenje istih. Probala sam sve živo što postoji na tržištu od mazalica i tratmana... jeftino, skupo, najskuplje... brandirano, zvučno, kao i no-name, - sve nabrojano bez razlike dovodi samo do trenutnog poboljšanja, ali dugoročno čini kožu sve tanjom i osetljivijom za moje dalje agresivne pohode...

Koristila sam i Diane 35 pilule u 2 navrata, prvi put pre oko 5 god na par meseci, i pre oko godinu dana kad sam dušu ispustila od svakodnevnog povraćanja i mučnine, zbog čega sam prekinula sa uzimanjem posle 10-tak dana. Radila sam nedavno hormonski status na 2. dan ciklusa, sve je u granicama normale, osim estrogena, koji je snižen. Inače, imam i 2-3 cistice na desnom jajniku, nemam onaj sindrom policističnih jajnika uz sve ostale simptome koji ovaj sindrom prate, ali taj desni jajnik na ultrazvuku pokazuje blago policističnu strukturu.

Pošto je kod mene evidentno da je problem iznutra, te nikakvi preparati za spoljašnju upotrebu ne mogu da dovedu do izlečenja, odlučila sam da tretiram glavne krivce - hormone, i da probam neke druge pilule od sledećeg ciklusa... Nisam bila lenja, pa sam iščitala sve topice koje je pretraživač izbacio na ovu temu...

Vidim da je većina korisnica Yasmina imala mučninu u početku, pa me zanima koliko dugo traje taj period navikavanja, da li ste bile anksiozne/depresivne ? S druge strane, o Jeanine niste toliko pisale, ali su uglavnom pozitivni komentari... Ne znam šta bi mi izmedju Yasmin i Jeanine više odgovaralo imajući u vidu, konkretno, snižen estrogen (tj. estradiol kao deo estrogena, koji kod mene iznosi 39, a referentna vrednost je od 50 do 482) ?

Izvinjavam se na dužini ispovesti i zahvaljujem na odgovoru !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 07, 2008 6:58 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 01, 2006 9:20 pm
Postovi: 427
Lokacija: Beograd
Da dodam još neke bitne detalje...

Nakon ultrazvuka na kome je primetila ciste, odnosno blago policističnu strukturu, prvo što mi je rekla moj ginekolog je da ne bi bilo loše da počnem sa Yasmin-om (baš njih je preporučila, jer sam joj spomenula loše iskustvo sa Diane 35), ali da bi pre toga trebalo da se vidi kakav mi je hormonski status.
Medjutim, kad sam čula na koji način se to radi, tj. da ti vade krv IZ VENE 8 puta u roku od 24h, odugovlačila sam i izmišljala milion izgovora zašto mi i nije bitan taj nalaz. 8) :oops: Najzad, posle nekoliko meseci samoubedjivanja, skupila sam hrabrost i otišla na giljotinu. Kad je videla rezultate, Dr je potvrdila odluku o Yasmin-u, ALI... problemima nikad kraja... :-?

U medjuvremenu sam morala da ispitam i jetru, jer mi se u biohemiji konstantno pojavljivala granično povišena vrednost bilirubina koju sam do tada zanemarivala.... pa sam se dugo smarala funkcionalnim ispitivanjem jetre, vukla se po bolnicama očekujući najgore, i na kraju je postavljena bezazlena dijagniza, iako grozno zvuči - Žilberov sindrom. Kako su mi svi doktori rekli, a i na osnovu gomile tekstova pročitanih na netu na tu temu, to NIJE NIŠTA, osim što nešto "sporije" radi jedan jetrin enzim... znači NIJE bolest, ne leči se, sem što ne bi trebalo mnogo da se zamaram, i da ne konzumiram alkohol.

S druge strane, jedna od glavnih kontraindikacija za uzimanje kontrac. pilula su bolesti jetre, a iako ovo nije klasična bolest, morala sam detaljno da se raspitam kod mog gastroenterologa... rekao mi je da samo pratim kako se subjektivno osećam nakon 2-3 nedelje uzimanja, i da kontrolišem da li se i koliko bilirubin povećao, i u odnosu na to dodjem po dalje savete...

Zato mi je jako bitno da pronadjem neke ultra blage pilule koje će mi odgovarati, ali pomoću kojih ću, na osnovu njihovog sastava, da rešim problem rada lojnih žlezdi...Diane su stvarale osećaj da se razdvajam od života, verovatno jetra iz nekog razloga nije mogla lako da ih "preradi". :-? Sad kad sam iznela ceo istorijat, nadam se da shvatate koliko mi je važno da nadjem dobre pilule.

Evo sastava pilula izmedju kojih se dvoumim:

Yasmin:

1 film tableta sadrži:
3 mg drospirenona + 0.03 mg etinilestradiola


Jeanine:

1 tableta sadrži:
2 mg dienogesta + 0,03 mg etinil estradiola

Ukoliko se neko bolje razume u "jačinu" ovih hormona, bila bih veoma zahvalna da svakom savetu i komentaru ! :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 08, 2008 12:34 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 9:36 pm
Postovi: 806
Neno, tu se ne moze govoriti o tome koji je preparat jaci, jer su conc. aktivne komponente gotovo iste. Razlika je u tipu progestagena. Uzmi te koje ti je preporucila dr, pa nedajboze da ne odgovaraju, precices na sledece. I, naravno, uz sve to, postedi jetru- ne jedi przenu hranu, ne uzimaj gazirana pica, alkohol... i dr. verujem da ce ti ovog puta biti lakse. Drzi se onog trika, uzimaj ih uvece.

POzzzz i javi sta se desava.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 09, 2008 3:12 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 01, 2006 9:20 pm
Postovi: 427
Lokacija: Beograd
Iksa, moja Dr ginekolog mi je preporučila Yasmin pre nego što sam saznala za nazovi "problem" sa jetrom, a kad sam završila ispitivanja jetre, rekla mi je da NE SMEM da pijem pilule, jer je to kontraindikovano u mom slučaju... ali to nije baš tako, očigledno nije upućena najbolje u tu dijagnozu, niti očekujem da ona kao ginekolog poznaje oblasti kojima se bave gastoenterolozi/hepatolozi...

Inače, počela sam juče da pijem Jeanine... odlučila sam se za njih najviše zbog toga što sam pročitala na par mesta da se odlično podnose, a to mi je bilo najbitnije.
Medjutim, iako sam ih popila juče oko podneva, predveče je krenula mučnina, a noćas sam povraćala. :( :( :( Molim Boga da je to samo trenutna reakcija organizma, da ne bude kao sa Diane... :( :cry:
Možda da te poslušam i počnem da ih pijem uveče...? ne znam... više nisam pametna... :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 09, 2008 5:03 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 01, 2006 9:20 pm
Postovi: 427
Lokacija: Beograd
Evo dobila sam odgovor od ginekologa sa drugog sajta, pa možda još nekome pomogne da se odluči.


"Gilbert-ov sindrom ne predstavlja ni relativnu niti apsolutnu kontraindikaciju za uzimanje kontraceptivne pilule.Konsultacija sa gastroenterologom je naravno neophodna radi pracenja nivoa enzima i bilirubina u vremenskim intervalima koje Vam je lekar predlozio. Na osnovu podataka koje ste naveli preporuka bi bila da koristite pilulu JEANINE.

Naime, obe kontraceptivne pilule i Jeanine i Yasmin u sebi sadrze progestagen s antiandrogenskim delovanjem( koji je vama potreban radi regulisanja problema sa aknama) s tim da je doza hormona u Jeanine manja. Iz iskusta sa pacijetkinjama Jeanine ima izrazeniji efekat na umanjenje kozmetskih problema (mascenje koze,mitiseri i akne). Ujedino Jeanine deluje direktno na nivou jajnika tako da nema nezeljenih dejstava kao sto su zamor,promene raspolozenja,smanjenje seksualne zelje i povecanje telesne mase. Koriscenjem pilule cete regulisati menstruacioni ciklus a mesecna krvarenja ce biti manje obilna kraca i manje bola."


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 09, 2008 5:46 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 9:36 pm
Postovi: 806
Pa, Neno, srecno sa pilulom! Nagde procitah da su ih devojke lakse podnosile kada ih popiju uvece. Valjda jer odu na spavanje :roll: Ipak, ako mucnina potraje... nego da ne baksuziramo :D bice dobro ovog puta! :wink: Javljaj!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: yasmin ili jeanine
PostPoslato: Ned Mar 09, 2008 11:08 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 12:28 pm
Postovi: 12
Lokacija: novi sad
Pozdrav svima! zainteresovalo me ovo kozmetičko dejstvo pilule Jeanine. Ne koristim nikakve pilule,ali imam masnu i problematičnu kožu. Nakon kog vremena se vidi neki efekat i da li utiče na porast talesne težine i maljavost?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 10, 2008 12:05 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 9:36 pm
Postovi: 806
Pilule imaju i kozmeticki efekat (razlicite jacine zavisno od vrste) a Jeanine je doterana do te mere da sprecava zadrzavanje vode u organizmu. A sto se vremena do pojave efekata na kozu tice, ne postoje pravila.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 10, 2008 12:06 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 9:36 pm
Postovi: 806
Uh bila je to 666. poruka :o :evil: moram da promenim brojku :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 10, 2008 1:25 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 01, 2006 9:20 pm
Postovi: 427
Lokacija: Beograd
banica, evo linkovi za sajtove koji detaljno objasnjavaju koje su prednosti kontraceptivnih pilula... tamo mozes da pronadješ odgovore na sva pitanja i rešiš sve nedoumice.

http://www.femalelife.co.yu/

http://www.21dan.com/

a evo i jedne korisne teme o pilulama sa drugog sajta:

http://www.ana.co.yu/forum/viewtopic.ph ... sc&start=0


Iksa, kakvo je tebi lice ovih dana ? Jel ima poboljšanja sveukupno gledano?

Ja guram danas drugi dan, imala sam opet pre par sati mučninu,:-? pa sam popila lek Klometol, i malo mi je bolje...
Ne znam koliko je OK da ga pijem uz pilule, nisam nikog pitala za savet, ali bitno je da me oslobadja te odvratne mučnine.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 10, 2008 1:49 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Kao sto ste mogle procitati u mojim prijasnjim komentarima, PRIJE UZIMANJA KONTRACEPTIVNIH PILULA KOD MLADE I ZDRAVE ZENE NEPOTREBNO JE RADITI HORMONALNI PROFIL !!!
Ovo sto je kolegica napisala jeste odraz zaostajanja u protoku znanstvene informacije u Srbiji ( naravno ne kod svih kolega ):

Citiraj:
ali da bi pre toga trebalo da se vidi kakav mi je hormonski status.
Medjutim, kad sam čula na koji način se to radi, tj. da ti vade krv IZ VENE 8 puta u roku od 24h, odugovlačila sam i izmišljala milion izgovora zašto mi i nije bitan taj nalaz


Ako ste izabrali Yasmin, i znate da sadrzi 3 mg drosperinona, koji ima istu aktivnost kao 25 mg spirinolactona - drugog lijeka koji se koristi u nekoliko situacija...kao antihipertenzive ili za skidanje povisenog krvnog pritiska ( jer uzrokuju pojacano mokrenje, pa zene koje piju Yasmin, manje se zale na osjetljivost i nabreklost grudi, kao i nadutost ), a koristi se i kao lijek kod pijacane maljavosti jer ima antimineralno kortikoidnu aktivnost....znaci djeluje dobro kod smanjivanja dlakavosti i akni !...onda morate da uzimate isti lijek slijedeca 3 mjeseca.

Mnogo gora kombinacija jeste da pocinjete jedan lijek, prekinete a onda uzimate drugi...naravno da je POTREBNO PRESTATI UZIMATI PILULE, ukoliko se pojavi nesnosna glavobolja, ili migrena sa fokalnim ispadima vida, stalna mucnina i povracanje koja se ne mijenja u intenzitetu, ili da Vam otekne ruka/noga i pocrveni...ili da dobijete otezano disanje, i bol jer onda je potrebno prestati i javiti se lijecniku, ...ali to je sve !

Sve najbolje,

ps. vas snizen estrogen je potpuno normalan nivo na pocetku ciklusa ! usput receno, i nije nikakva kontraindikacija za pilulle.

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 11, 2008 3:40 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Ned Nov 27, 2005 6:40 pm
Postovi: 50
Lokacija: Ovde i Sada!
:) pozdrav svima, evo mog iskustva sa hormonima...
imam generalizovanu anksioznost, a pre 4 godine i panicni napad. pre svega toga, 6 meseci ranije mi je pukla cista na jajniku, vodena, za koju nisam ni znal ada postoji, jer ni po cemu nije remetila moje funkcionisanje.
radila sam, trenirala, druzila se, vodila jedan extra normalan zivot. cist aje pukla izmedju dva ciklusa i pojavilo se oskudno krvarenje. sedam dana geramicina i zivot se ''kao'' vratio u normalu.
prvo sam primetila da su mi pms periodi sve tezi i tezi, da bi za nekih 6 meseci, sukcesivno, u pmsu stigla do potpune slikeklinicke depresije.
meni je to bilo jako cudno jer sma po prirodi zamisljena ali ne i depresivna.
elem, povecavala se i doza svakodnevne napetosti i uprkos mojim insistiranjima cak i prijatelju, koji je psihijatar, specijalista klinicke neurofiziologije, niko nije obracao paznju na moje stanje jer ''ne delujem tako'' kako kazem da jesam, dok nisma dobila panicni napad. nakon uradjenog eega, stanje je bilo ocigledno i dobila sam i adekvatnu terapiju.
sve bi to bilo zaboravljeno, da pocetkom prosle godine nisam pocela da ocajavam zbog nivoa holesterola. godinu dana nakon pucanja ciste, pojavio se holesterol 8.5 ali i celuliti, pocelo je da mi se gomila salo na bokovima, butinama i stomaku i uprkos mojoj fizickoj aktivnosti i ishrani (omega 3 ceo zivot, povrce, voce, maslinovo ulje), holesterol i kilogrami su istrajavali.
ako sam na jako strogoj dijeti, do 700 cal dnevno, kilogrami su na istom nivou.
ako samo probam da jedem par dana do 1300 cal, gojim se po dva tri kilograma sedmicno.
na moje uporno kukanje da je NESTO pokrenulo panicni napad i depresiju, svi su me gledali belo.
na uporno insistiranje da holesterol nije od hrane, svako se nasmeje i preporucuje statine.
imam 36 godina, planiram trudnocu i necu da pijem statine.
sednem, izvucem tonu fajlova, iscitam, razmislim, saberem dva i dva i dodjem do jedine stvari koja sve ovo moze da objedini - hormoni.
u medjuvremenu sam zavrsila kod profesora plecasa zbog nove vodene ciste. cudno je, da sam se u vreme kad se pojavila, osecala odlicno i da u trenutku kad je nestala, pocinjem ponovo da padam.
uradim hormonalnu analizu i u fazi ovulacije progesteron je 5 puta visi od maksimalnog nivoa.
tada se profesor i moj ginekolog sloze da mi treba hormonalna terapija, i nakon svih pregleda, briseva, ultra zvuka dojki, dobijem Yasmin.
sta da vam kazem?
Yasmin je meni lek, i trpim, sta cu, moram.
vazno je da je posle samo 7 dana pijenja pilula, holesterol pao na 5.8!!!
posle prve pilule sam se znojila par sati i osecala blagu mucninu, pa mozda oko 1 sat.
nakon toga je prosla ta muka, ali.
heheh....
sad dolazi ONO
uspela sam da prodjem kroz sve sto me je plasilo svih ovih godina!
za 14 dana koriscenja Yasmina, dobila sam panicni napad, bez ikakve najave i prethodno loseg stanja, da bi me sutradan bolele grudi kao u najgorem pmsu, a smao tri dana kasnije, posred super raspolozenja, dobijem napad placa ''mene niko ne voliiiiiiii'' koji je trajao tri dana, a u toku koga su izletele sve bubuljice koje nisu postojale cak ni kao ideja, jer bar ten imam savrsen...imala sam....
sta da vam kazem?
guram ovu kutiju do kraja, uprkos vidnom ocajanju i napadima plakanja. nadajuci se da ce bar hoesterol opasti do karaja i da cu, na primer, u toku druge kutije osetiti i prestanak napetosti.
mada, sve vreme imam osecaj da je mozda trebalo da pijem nesto jace.
to mi je jedina dilema. :wink:

_________________
Deus est Homo!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 11, 2008 4:15 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Ned Nov 27, 2005 6:40 pm
Postovi: 50
Lokacija: Ovde i Sada!
hm...zaboravila sam da navedem da su me grudi bolele nekih 20ak dana pre ciklusa, bole je prestao prvih 5 dana od pocetka uzimanja Yasmina, niije ga bilo nekih 3,4 dana i onda je ponovo nastupio :cry:

_________________
Deus est Homo!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 11, 2008 7:01 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 01, 2006 9:20 pm
Postovi: 427
Lokacija: Beograd
obgyn, hvala puno što ste odvojili vreme za odgovor ! :)
Mnogo šta u Srbiji je na nezavidnom nivou, pa ne čudi što stanje u zdravstvu prednjači na toj crnoj listi. Ipak, u mom slučaju je anamneza malo komplikovana, (ne bih da vas zamaram detaljima ovom prilikom), i bilo je poželjno da se vidi hormonski status pre odluke o terapiji.

Hiram Abif, žao mi je što prolaziš kroz loš period, nadam se da će vremenom sve doći na svoje... Verovatno tvoji problemi nisu nastali preko noći, pa ne mogu odjednom ni da nestanu... a na tom putu poboljšanja normalni su usponi i padovi. Kažeš da imaš panične napade, o čemu je tačno reč, šta je uzrok ?

Meni je četvrti dan kako pijem Jeanine, imam skoro stalne mučnine, i psihički ih jako loše podnosim. :( Ali sam svesna da je to jedino rešenje za moj problem, i potrudiću se da istrajem i ne odustanem, što i tebi želim. :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 11, 2008 8:42 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 9:36 pm
Postovi: 806
Neno, ne bih da te obeshrabrim, ali meni skoro da uopste nisu pomogle :( . Bilo je srecnih perioda, ali danas i poslednjih mesec dana- stanje je ocajno. Ali, ja ih i dalje pijem. Ne smetaju mi. Ali planiram da ih se mozda i odreknem. Meni je bilo muka od njih u pocetku kada ih uzmem na prazan stomak.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 62 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 65 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: