Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Los dah :(
PostPoslato: Pet Feb 29, 2008 3:57 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 29, 2008 3:40 am
Postovi: 2
Problem koji me muci godinama a koji vesto prikrivam.
Evo zelim da ga resim a ne znam kako? Zubi su mi odlicni, isao sam kod zubara kaze sve je u redu, perem ih posle svakog obroka, ujutru i pred spavanje i cistim koncem, i jezik ispiram.
Ali opet javlja se los dah u toku dana, posebno posle nekog jela(bilo sta da jedem, ne zacinjeno samo).
Mislim da mi problem potice iz grla, tu negde kod grkljana, mozda ispod mozda iznad. Desi mi se ponekad da izbacim kao ostatke hrane zuckasto-bele boje koje imaju jako neprijatan miris. Ja barem mislim da su to ostaci hrane??
Sta bi to moglo da bude ako moze nekog molim vas da mi pomogne..


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 29, 2008 2:05 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 01, 2008 3:48 pm
Postovi: 165
Lokacija: Pančevo
najverovatnije je iz želudca ... poseti gastroenterologa pre nego što krenu smetnje poput gastritisa i stalne mučnine.

_________________
iako nekad napišem koju na nekim temama, nisam lekar.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 29, 2008 9:18 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 29, 2008 3:40 am
Postovi: 2
znaci gastroenterologa prvo.
I sta da mu kazem tacno?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 29, 2008 9:47 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 01, 2008 3:48 pm
Postovi: 165
Lokacija: Pančevo
Isto što si i ovde napisao. Ako je do grla gastroenterlogo će te lako uputiti kod otorinolaringologa da on reši tvoj problem .. Ipak, meni miriše da je ovo od stomaka (jer i sam povremeno imam te probleme zbog želudca)

_________________
iako nekad napišem koju na nekim temama, nisam lekar.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: slican problem
PostPoslato: Čet Mar 06, 2008 2:13 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Mar 06, 2008 1:17 pm
Postovi: 10
I ja imam slican problem i vec sam pisao u ovom forumu pre godinu dana.Od tada se nista bitno nije promenilo osim sto sam odlucio da "otvorim karte" i "izjadam" se doktoru.Uradio sam sve moguce preglede:

EHO abdomena
"Jetra uredne velicine eho homogen.Zucna kesa,zucni putevi,pankreas,slezina i oba bubrega eho b.o"

EZOFAGOGASTRODUODENOSKOPIJA
"Jednjak uredne sirine lumena.Sluznica intaknta.Kardija povremeno zjapi sa refluksom zeludacnog sadrzaja.Sluznica zeluca hiperemicna u antropiloricnoj regiji po tipu H.P infekcije.U lumenu zeluca srednja kolicina tecnog sadrzaja duz velike krivine.Pilorus,bulbus i dalje do D3 nalaz uredan

Potrebno uraditi serologiju na HP
Privremena TH do dobijanja nalaza
1.Controloc tbl.20mg, 2x1

Serologija-serum
prisustvo antitela prema Helicobacter pylori

enzimsko imuno odredjivanje,ELISA

index-0,77;opseg referentnih vrednosti<0,8(0.80-1,20 granicne vrednosti)

Prilikom poslednje posete doktoru ostalo mi je da uradim jos analize krvi,SE Er,biohemijske analize
Th.famotidin tbl 2x40mg mesec dana

Ukoliko neko zeli da podeli slican problem samnom neka se javi


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Apr 17, 2008 12:47 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Mar 08, 2008 12:52 pm
Postovi: 24
To sto kazes da nalazis komadice hrane,to se i meni desavalo a zapadali bi mi u one male dzepice iza krajnika koji su mi i sami bili u losem stanju,tj.skroz atrofirali.Krajnike sam operisala i sad nemam tih problema.S krajnicima nikad nisam imala problema niti bilo kakve upale ali opet su bili atrofirali i izgubili svoju funkciju kako je rekao dr. i ja odlucim da ih operisem,tako da nemam vise taj problem sa upadanjem hrane a to me uzzzasno nerviralo ranije.Sigurno je i kod tebe isti problem.
POzdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: odgovor
PostPoslato: Ned Apr 20, 2008 11:16 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 14, 2007 3:32 pm
Postovi: 170
Stezanje, bol i žarenje u ždrelu, narocito ujutro, uporan kašalj, osećaj stranog tela i “knedle” u grlu, slivanje sekreta iz zadnjih partija nosa su samo neke od smetnji koje kod velikog broja osoba neobjašnjivo dugo traju i opstaju uprkos lečenju. Za ove tegobe su često optužene bakterije, gljivice i alergeni, pa se lečenje sprovodi antibioticima i drugim lekovima, koji su uglavnom bezuspešni u lečenju ovih tegoba. Kad lekovi ne pomognu pomoć se traži i od psihijatra, jer se smatra da pomenute smetnje nastaju i kao posledica stresa. Medutim, lekovi za smirenje ne samo da ne uklanjaju simptome, vec ih često i pojačavaju. Svaki pacijent pomenute tegobe opisuje na svoj način. Neko ih doživljava kao da ima «knedlu» u grlu, drugi imaju utisak da im neko steže vrat, treći se žale na promenu ukusa i «gorka i metalna» usta. U našoj sredini je gotovo nepoznato čak i stručnjacima da pomenuti simptomi mogu biti posledica vraćanja želudačne kiseline. Patofiziološki mehanizam je vrlo kompleksan i objašnjava se kako direktnim dejstvom gastričnog refluksata, tako i vagusom posredovanim neurogenim mehanizmima, što objašnjava i udaljene efekte. Ova pojava se često ne prepoznaje zato što samo trećina osoba kod kojih se kiselina podiže u ždrelo ima specificne simptome (gorušicu, bol iza grudne kosti, bol u želucu i nadutost stomaka) a JAKO JE VAŽNO naglasiti da čak 70% pacijenata nema nikakvih problema sa želucem, a ima tegobe od kojih posebno ističemo uporan kašalj, knedlu u grlu, slivanje sekreta, čestu promuklost (naročito kod nepušača) kao i probleme sa glasom profesionalnih pevača.

Slivanje sekreta je naročito pojačano na zadnjem zidu ždrela i često se objašnjava zapaljenjem sinusa, a u stvari to je samo pokušaj sluznice da se odbrani od nadražajnog dejstva želudačne kiseline i enzima pepsina. To je i razlog što su antibitoici bezuspešni u lečenju ovakvih zapaljenja.

Pacijent može dobiti i napad slićan astmatičnom, a da ne zna zašto se guši. Sve više istraživanja potvrđuje da je prisustvo kiseline i pepsina na sluznicama izvan želuca značajno i za nastanak malignih tumora. Sluznica na tim organima nije u stanju da se brani od njihovog nepovoljnog delovanja. Pokušavajuci da popravi oštecenja, ubrzano stvara ćelije. U tom procesu može da nastane i greška u njihovoj deobi i eto uslova za nastanak premalignih lezija, pa i malignog tumora.

Prema pisanju uglednog medicinskog casopisa Lancet, zapaljenje srednjeg uva kod dece može nastati kada se na kiselinom oštećenu sluznicu nasele bakterije.

Na vraćanje želudačne kiseline treba da posumnjaju i oni koji često imaju zapaljenje ždrela, oni koji su skloni oboljevanju od gljivice Candide i zapaljenja nosne sluznice, osobe koje su često promukle a ne puše, oni koji pate od otoka glasnih žica ili imaju izraštaj u grlu i premaligne lezije, kao i profesionalni pevači koji povremeno ne mogu da postignu visoke tonove.

-Vraćanje kiseline može da izazove i gušenje i plućne bolesti kao astmu, bronhitis i drugo.

-Članovi našeg antirefluks tima su posebno obučeni da na osnovu lokalnog nalaza prepoznaju potrebu za primenom jedinstvene, bezbolne i komforne za pacijenta metode za 24 satno merenje kiselosti u ORL regiji i jednjaku, tzv. pH-metrijom, koja se sprovodi specijalnim aparatom sa posebno obeleženim kateterima. Aparat se nosi oko struka, a pacijent tasterima označava vreme obroka, leganja i drugo. Dobijeni podaci se analiziraju kompjuterski.

Posle adekvatne terapije stanje se smiruje, ali treba imati u vidu da je refluksna bolest hronična bolest i da zahteva stalnu kontrolu, a po potrebi ponavljanje terapije.

Rezultati lečenja dece od 2-8. godine sa hroničnim sinusitisom pokazuju da je 79 odsto imalo poboljšanje posle antirefluksnog lečenja.

Ne samo pacijenti, vec i lekari zanemaruju simptome refluksne bolesti ili smatraju da će sami proći, ali bez lečenja i higijensko-dijetetskog režima stvaraju se uslovi za sve pomenute bolesti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Apr 30, 2008 10:35 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Feb 08, 2007 12:59 am
Postovi: 11
Oooo isti problem- atrofija krajnika, zapadanje hrane.... a nesto mi se ne ide na operaciju :cry:


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 20 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: