Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Zeludacna kila i hiperkinetika srca
PostPoslato: Sre Jan 23, 2008 3:32 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 23, 2008 1:25 am
Postovi: 11
Lokacija: Vranje
E, ovako, potrudicu se da sto detaljnije opisem probleme koje imam.
Imam 28 godina. Zavrsio sam elektrotehnicki fakultet.
Dok sam studirao bio sam pod stalnim stresom, velika trema pred ispit, veliki strah, neprospavane noci... Posle svakog ispita slavlje, velike kolicine alkohola, opet neprospavane noci... Onda odmor 2 nedelje i tako u krug. Pri kraju studiranja, poceo sam da imam probleme sa ubrzanim pulsom i visokim pritiskom, narocito posle ovih slavlja. Par puta sam zavrsio u hitnoj, jer nisam mogao da se smirim (160/110, puls 136) i naravno prestao sam da pijem (dok sam studirao, ziveo kao i svaki student opijao sam se 5-7 puta mesecno, nekad i 2 noci za redom, ali nisam imao posebnih problema, sem podnosljivog mamurluka). Posle toga nisam imao vecih problema. Ostao je samo veliki stres i strah prilikom polaganja ispita (osecaj treme je bio skoro nepodnosljiv, kao kada vas neko uplasi toliko da na tren osetite bol u predelu dijafragme i dobro pozanati osecaj straha u grudima. Isti takav osecaj samo konstantan i u duzem trajanju. Znajuci da sam imao problema sa pritiskom i ubrzanim pulsom, stvarala se pozitivna povratna sprega i dodatni strah koji je jos vise stvarao opisani bol i tesko disanje. Uglavnom sam se smirivao dugim setnjama i to je palilo.
Medjutim u noci pre diplomskog ispita ima sam isti osecaj straha ali toliko jak da sam imao utisak da cu od straha doziveti srcani udar. Dodatno sam se upanicio. Lezao sam u krevetu pokusavajuci da zaspim i onda sam osetio bol na sredini ispod grudnog kosa, merio sam sebi puls i po prvi put osetio preskakanje srca. Ustao sam iz kreveta jer sam imao utisak da cu lakse da disem ako ustanem i tako je i bilo. Nekako sam se smirio i zaspao.
Posle toga vise nisam imao nekog razloga za strah, ali on je i dalje povremeno bio tu. Neka nelagoda u grudima, opet preskakanje srca ucestalije, barem jednom dnevno pri promeni polozaja tela, kad legnem i slicno. Krenuo sam da to ozbiljno ispitam. EKG je bio u redu, sem pulsa koji je bio 75-85 kada sam potpuno miran, pritisak blago povisen (125-130)/(80-85). Prepisali su mi presolol ali mi nije godio (pio sam 5-6 dana). Sam sam kontrolisao pritisak i bio je u redu 125/80, puls 75. Srce mi je i dalje preskakalo. Uradio sam UZ i test opterecenja. Na UZ su rekli otkrivena hiperkinetika sto me dodatno uplasilo posto nisam znao sta je to pa mi je pritisak otisao na 150/100 pre nego da krenem da radim test opterecenja. Osim povisenog pritiska na startu sve je bilo OK. Max pritisak je bio 190/90 pri najvecem opterecenju (doktor je rekao da je sve u redu na testu opterecenja). Opet su mi prepisali presolol ali ga nisam pio. Preskakanja sam i dalje imao, bolove u predelu srca takodje, a onda sam uradio rentgen zeluca gde je ustanovljena zeludacna kila (2x3)cm. Onda su mi se sklopile sve kockice. Prepisali su mi lekove za kiselinu (Gelusil Lac, Ranisan) i Cisap. Pio sam ih redovno i osecao poigravanja u delu ispod grudnog kosa (tu gde jednjak ulazi u zeludac). Ispostovao sam terapiju iako nisam imao gorusicu i kiselinu. Onda sam jos neko vreme pio CISAP (iako pise da on moze da ometa rad srca) i vodio racuna o ishrani (nikada nisam bio gojazan - visok 179cm, 73kg) i bilo mi je bolje (da li zbog lekova ili zato sto sam znao sta mi je pa sam bio smireniji, ne znam). Sada povremeno popijem ranisan ali mi i dalje preskace srce 2-3 puta dnevno, i osecam kako mi se pri svakom uzbudjenju podize dijafragma i zeludac i uzrokuje nelagodan osecaj (osecaj straha). Povremeno sam uzimao bromazepam i onda bih bio miran.
E, sada, ne znam da li da uzimam neku terapiju i koju? Nemam gorusicu (GERD), samo mi smeta ta dislokacija zeluca. Takodje osecam pulsiranja u stomaku koja se vide i golim okom. Ja mislim da sam zeludacnu kilu dobio na nervnoj bazi usled psihosomatske reakcije zeluca (ako je to moguce). Nisam imao problema sa kiselinom u zelucu, vrlo retko kao i svako od nas. Sobzirom da imam i nervozno srce i kilu, stvaraju mi velike probleme. Nekad mi srce tako jako preskoci da izgubim ritam u disanju i trenutku me oblije hladan znoj i prodju zmarci celim telom. Da li je uzrok svega psihosomatski ili mi je taj osecaj straha posledica podignutog zeluca i dijafragme. Da li da uzimam neki lek koji izoluje zeludac od stresa da ne "ide navise" i koji? Takodje, osecam poigravanja i ispod zeluca u abdomenu, iako je sve u redu (radio sam UZ abdomena i svega sto se vidi). Sta mi preporucujete, neki lek za smirenje ili mozda neki lek za lecenje psihosomatskih bolesti ako postoji, kako mi se stanje ne bi dodatno pogorsavalo (licno mislim da su mi i srce i zeludac poremeceni usled psihosomatske reakcije i da mi je zato zeludac iskocio u grudnu duplju - da li je to moguce?).
Dakle koji lek???
Naravno konsultovacu i svog lekara, koji nema vremena da me saslusa, a i da ima ne bih se setio sve da mu ispricam, kao sto sam ovde, natenane...
Zeleo bih savet od lekara, jer ja kao laik dosta znam o problemu koji imam. Hvala unapred...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 23, 2008 12:12 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jan 22, 2008 2:07 pm
Postovi: 14
Lokacija: Nis
:roll: Dakle, hiatus hernija zahteva režim ponašanja i ishrane koji podrazumeva apstinenciju od alkohola i kafe a redovne, česte i manje obroke ( nikada ni sit ni gladan), izbegavanje kasnog obroka uveče i preporuku za laganu šetnju posle glavnih obroka i nikako ležanje sa punim želucem jer ćeš upravo tad imati glavne tegobe i preskoke srca- presolol koji izbegavaš koristi samo 1/4 po potrebi. Poželjno je da uradiš 24 h holter monitoring EKG u bilo kojoj internističkoj ordinaciji da se jasno isprate te aritmije u toku dana ( to je nosenje portabl aparata za EKG 24 h sa baterijom za pojasom i nije naporno). Bez obzira što nemaš datu dijagnozu GERB-a, kod svake želudačne kile treba zaštititi sluzokožu od kiseline. Danas ima puno novh, dobrih preparata, na pr. Nexium koji je po meni najbolji izbor. Cisap zaboravi! Taj lek će se iz mnogo razloga preseliti u medicinsku prošlost. Psihosomatika, DA. Sve što opisuješ potvrda je za tu osnovu. Preporučujem pomoć kliničkog psihologa ili čak psihijatra jer i tu treba udarati na problem. verovatno treba da uzimaš makar povremeno neki anksiolitik(Bromazepam na pr.) ali to je pitanje za njih. Možda će pomoći i samo redovni razgovori sa psihijatrom(bihejvioralna terapija). Naravno , neka tvoj lekar sprovede sve procedure i sigurna sam da ćeš vrlo brzo biti sasvim dobro. Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 23, 2008 2:53 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Postovi: 1224
Slazem se i za nexium i za to da je preskakanje srca najverovatnije na nervnoj bazi, naravno hijatus hernija nije psihosomatsko oboljenje, vec funkcionalna promena na muskularnom zidu tj dijafragmi i to nema veze sa stresom vec eventualno sa konstitucijom, naporom, ishranom, eventualnom opstipacijom itd.

Sa kilom se mora ziveti, tako da svi navedeni saveti stoje, naravno ako ste vitki (izrazito vitki i visoki) moguce je da srce "visi", odnosno da mu je vrh spusteniji nego sto je fizioloski uobicajeno i da na taj nacin dijafragma I posledicno kila, ukoliko nije fiksirana, udara o vrh srca te da zato dolazi do lupanja srca i preskakanja. Svakako savet i konsultacija psihijatra nije na odmet, a apstinencija od alkohola, kafe, cigareta, izuzetno ljute i zacinjene hrane i pregomernog dobijanja na tezini s epodrazumeva


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 23, 2008 4:27 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 23, 2008 1:25 am
Postovi: 11
Lokacija: Vranje
Dok sam bio pod stresom i ja sam mislio da mi je preskakanje na nervnoj bazi, medjutim sada je stres mnogo manji, ali ipak iz cista mira osetim preskok posle jela ili kada cucnem i sl. Tako da ipak mislim da mi je to zbog h.hernije.
I jos nesto: zar nije moguce da na nervnoj bazi zeludac krene navise (i on je glatki misic, pa da kao i svaki misic reaguje na stres na taj nacin sto se u njemu poveca tonus - ne mislim na poremecaj funkcije vec pre svega na grcenje zeludacnog misica i njegovo podizanje i da je na taj nacin probio kroz otvor na dijafragmi gde ga nije mogao zaustaviti sfinkter - jednostavno tako se osecam i to je neka moja teorija, e sad da li je moguca voleo bi da mi odgovori strucno lice, Dr Ivica ili neko drugi).
Sto se tice nervoze srca u poslednje vreme pijem kapi valerijane (3x po 20kapi) i caj od maticnjaka (jedan do dva dnevno), a i bavim se sportom (stoni tenis).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 23, 2008 10:25 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Postovi: 1224
Odgovara vam strucno lice. Ne, nije moguce.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 24, 2008 12:19 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 23, 2008 1:25 am
Postovi: 11
Lokacija: Vranje
Ja se izvinjavam, tek sada sam video vaše profile. Dakle, mislite da bi trebalo ipak posebno da tretiram zeludacnu kilu (nevezano za psihosomatiku) nekim lekom koji inhibira rad protonske pumpe iako nemam GERD, a posebno nervozu srca koja je psihosomatske prirode, nekim lekom za smirenje, naravno posle razgovora sa strucnjakom (psihijatrom ili psihologom)? :o


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 24, 2008 10:40 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Postovi: 1224
Kao sto rekoh, psiholoska pomoc sigurno nikad i nikom nije stetila pa ne moze ni vama, a sto se kile tice, ako vam srce udara zbog polozaja i kile, onda morate tretirati kilu kolko mozete i ziveti sa povremenim ekstrasistolama. POzdrav

P.s. Nekada je bila moguca hiruska korekcija kod izrazenih ili ukljestenih kila, ali ne znam kavi su sad stavovi o tome, razgovarajte sa gastrologom


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 26, 2008 5:49 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 9:07 pm
Postovi: 1484
Lokacija: VMA
Ako ima inkarceracije sa ishemijom ili znacajnog gastroezofagealnog refluksa sa pretecom erozijom jednjaka...u ostalim se slucajevima vecinom ne pribegava hirurgiji.

_________________
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 26, 2008 8:13 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 23, 2008 1:25 am
Postovi: 11
Lokacija: Vranje
draganvma je napisao:
Ako ima inkarceracije sa ishemijom ili znacajnog gastroezofagealnog refluksa sa pretecom erozijom jednjaka...u ostalim se slucajevima vecinom ne pribegava hirurgiji.


A šta je to inkarceracija sa ishemijom?
Meni je na RTG-u sve bilo u redu, sem h.hernije (2x3)cm

_________________
Ako ne znaš kuda ideš, bilo gde da stigneš na pogrešnom si mestu...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 26, 2008 8:28 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
Inkarceracije je ukljestenje odnosno deo zeluca koji prolabira kroz hiatus oesophageus adhezijama se fiksira u grudnoj duplju(nebitno da li je ezofago-gastricni spoj u trbuhu ili thoraxu), pa zbog kompresije se zatvaraju krvni sudovi i zid zeluca ide u nekrozu i perforira sa razvojem toksicnog a zatim i putridnog medijastinitisa.Inace inkarceracija moze proci i bez adhezija ako bas velika porcija zeluca prolabira kroz hijatus pa ne moze da se vrati u trbuh.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 27, 2008 12:20 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Postovi: 1224
Uh al mu rekoste! :o

Svakako Vas je sad razumeo o cemu se radi....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 27, 2008 12:45 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
A zasto da me ne razume koleginice ??Pogledajte kakav je uvodni post napisao .Ja bih mu dao bar pocasni PhD iz medicinskih nauka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 27, 2008 3:39 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 9:07 pm
Postovi: 1484
Lokacija: VMA
[i]Inkarceracija sa ishemijom = ukljestenje kile u prostoru kroz koji kila prolabira, sa posledicnim ukljestenjem krvnih sudova koji taj deo zeluca ili creva ishranjuje, pa dolazi do gangrene i sepse. To je vitalna indikacija za operaciju.
Je li ovako "po srpski" bolje?

_________________
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 27, 2008 3:51 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Postovi: 1224
severus je napisao:
A zasto da me ne razume koleginice ??Pogledajte kakav je uvodni post napisao .Ja bih mu dao bar pocasni PhD iz medicinskih nauka.


Pogledajte Vi ponovo kakav je uvodni post napisao. Ne vidim nigde da je znalacki baratao strucnim medicinskim terminima (sta vise rekao je da nije znao sta je hiperkinetika srca, zar ne?), svakako nigde nije pominjao reci kao sto su 'prolabirati....hiatus oesophageus....fiksirano adhezijama...esofageo gastricni spoj...nekroza,....perforirati....toksicni i putridni medijastinitis...porcija zeluca...ishemija". Znate vrlo dobro zasto sam Vam rekla da Vas laik bez medicinskog obrazovanja ne moze razumeti u odgovoru na konkretno i obicno pitanje - vise ste medicinskih termina smestili u dve recenice nego medicinski recnik pobogu!

A mogli ste mu i obicnim narodnim jezikom reci 'to Vam je kad deo zeluca prodje pored jednjaka kroz dijafragmu u grudni kos, i u tom polozaju se se zaglavi zbog cega ne moze da prima krv i da se normalno snabdeva kiseonikom" zar ne? Svesni smo Vaseg znanja, u redu je, svi mi lekari sa ovog foruma smo Vas shvatili - poenta je da Vas shvati i medicinski neupucen korisnik.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 27, 2008 4:01 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
Pa stoji da sam se malo zaneo ,ali ne verujem da visoko obrazovani pacijent se ne bavi istrazivanjem o sopstvenom problemu,pa i ako ne zna sta znaci a motivisan je da zna (a u ovom slucaju svakako jeste)pogledace na netu i sta je hiatus i oesophagus.Mada ako zna sta je GERB znace i sta je gastro-ezofagusni spoj.Uostalom pogledajte post od Sre Jan 23, 2008 4:27 pm i Čet Jan 24, 2008 12:19 am na ovom topiku .Ja ne bi rekao da se bas radi o totalnom laiku i nekom nemotivisanom da se udubi u sopstvenu zdravstvenu problematiku


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 106 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: