Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Visak gvozdja, a sve uredu ?!!
PostPoslato: Sub Mar 18, 2006 11:21 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 11:07 am
Postovi: 12
Lokacija: Beograd


Nova sam na forumu i dopada mi se kako sve ovo izgleda. Ja bih vas zamolila da podelite vase iskustvo ili strucno znanje jer vise ne znam sta da mislim:

zbog raznih cudnih simptoma: jutarnja nesanica, dugotrajne migrene, zamor, muka posle jela, iritabilnost, pad koncentracije, ponekad slab bol ispod desnog luka grudnog kosa... ali sve u svemu zdrava, otisla sam kod lekara opste prakse koji me uputio na specijalisticke preglede. Ultra-zvuk svih internih organa, a posebno jetre: uredan. Sve odlicno. Samo mali tragovi peska u levom bubregu, ali kako doktor rece - nista za zabrinuti. Potom me taj internista poslao kod gastro-enterologa, koji me je bez ultrazvuka pregledao i saslusao i rekao da imam dispepsiu functionalis i da je u pitanju stres itd - verovala bih mu jer je bio temeljan i pazljiv i zainteresovan, i pregledao je i on sve one slike sa ultra zvuka. On je video i rezultate analize krvi koja je perfektna ali bukvalno, osim jedne tacke: gvozdje mi je poviseno na [b]44,5
a gornja granica za zenski pol je 32!!!! Imam 25 godina, uredan ciklus, znaci uredno gubim krv mesecno...

Ne znam sta da mislim, jetra mi je ok, svi nalazi uredni (hranim se zdravo i svaki dan pijem crveno vino, ali sam pusac). Slede testovi, po uputu, na helicobacter pilori i jos jedanput na gvozdje. Ali to je bila privatna laboratorija u pitanju, Hexalab, ne verujem da bi pogresili.

Sta vi mislite? Unapred vam svima zahvaljujem![/b]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Visak gvozdja, a sve uredu - odgovor
PostPoslato: Pet Maj 19, 2006 2:55 pm 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 9:16 pm
Postovi: 75
Uz koncentraciju gvožđa u serumu treba obavezno određivati i parametar TIBC, koji označava u kojoj meri je gvožđe vezano za proteine seruma. Često se od laboratorije traži određivanje gvožđa u serumu, ali su nalazi retko korisni za lekara, a često se i pogrešno tumače.
Metoda ispitivanja koncentracije gvožđa u serumu je pouzdana, ali je i pored najsavremenijih korišćenih reagenasa podložna ranznim uticajima.
Na koncentraciju gvožđa utiču (osim pola i hormona) prisustvo infekcije, fizička aktivnost, stres, različiti sastojci u krvi (vitamini, uneti preparati/lekovi koji sadrže gvožđe), dnevni ritam, tj. promene u toku dana. Naime, ujutro je koncentracija gvožđa viša nego uveče. Tako, samo određivanje koncentracije gvožđa (bez analize TIBC) nema veliki značaj i ustvari znači gubitak vremena i novca. Ovde je važno istaći da pobrojani faktori koji utiču na koncentraciju gvožđa u serumu ne utiču i na vrednosti transferina i feritina. Zato se u poslednje vreme savetuje da se ispitivanje koncentracije gvožđa i TIBC zameni ispitivanjem koncentracije transferina i feritina u serumu.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 102 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: