Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: trnjenje ruku i nogu
PostPoslato: Ned Jan 29, 2006 12:43 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 12:36 pm
Postovi: 2
Imam 22 godine i unazad dva i pol mjeseca počele su mi trnuti ruke i noge. Nešto u stilu kao da mi je prekinuta cirkulacija, neki jako neugodan osjećaj. Ne osjećam mravce u noga i rukama, nego nešto sličnije onome kada spavamo po noći na ruci i ona lagano obamre. Također me ponekad zna zatezati iza koljena i ispod pazuha (iako je to bilo samo jednom ), slično stanju kada nismo razgibani pa idemo istezati noge. Bila sam kod doktora, vadila krv i snimala kičmu i sve je u redu. Imam blagu skoliozu kičme, ali kažu mi da to nema veze. Trenutno čekam red kod neurologa. Iako bi možda trebala prije otići kod psihijatra, nekako mi se čini da bi to moglo imati vete sa živcima. Često sam nervozna i pod pritiskom i u brigama. Završavam studij prava i nije nimalo lagano pa se jako živciram zbog ispita. Također mi jako smeta buka i galama i mnogo ljudi da me okružuje.

Molim nekoga ako ima ili je imao slične tegobe da mi nešto napiše, što bi to moglo biti, jer ja sam polako već izvan sebe i pripisujem si najstrašnije bolesti!!!! Strašno sam zabrinuta!!!!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 30, 2006 11:23 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Sub Jan 22, 2005 8:54 pm
Postovi: 95
Nisam lekar, ali sam sigurna da nije nista strasno i da nema razloga za paniku.
Ja sam pre godinu dana bila otvorila temu sa identicnim nazivom (nekim cudom je posle dospela na kardiologiju i sad se tamo negde nalazi). Pitala sam zbog moje mame, kojoj trnu noge i ruke posle sedenja, spavanja... Koliko se secam, par odgovora koje sam dobila su se odnosili na kicmu, mada moja mama do danas nije otisla kod lekara. Idi na opciju "trazi" ako te slucajno zanima.
Ali ako kod tebe sigurno nije kicma u pitanju... Da li ti je neki lekar pomenuo varijantu da su zivci u pitanju? Na ovom forumu je psihijatrija zatvorena, pa mozda treba da odes kod psihijatra i pitas. Neko je jednom pominjao neko besplatno psiholosko savetovaliste, sa telefonima na koje se moze zakazati. I to mozes naci putem opcije "trazi"...
Pretpostavljam da ti nisam mnogo pomogla. Ali reci cu ti jos nesto, sto verovatno znas: Besmisleno je da se nerviras zbog ispita. Mlada si, ako zavrsavas fakultet, znaci da ti dobro ide (i ja imam 22 godine i zavrsavam faks). Imas jos mnogo vremena za sve. Nemoj da dozvolis da ti tako mladoj odu zivci na gluposti. Ima mnogo vaznijih stvari u zivotu.
Srecno!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 31, 2006 12:43 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pon Jan 16, 2006 12:21 am
Postovi: 5
Preporucio bih ti da uradis neuroloski pregled i ako je potrebno eventualno laboratoriske analize, pa ako sve bude uredu krenes psihijatru. Ja sam imao iste probleme : trne ruka, trne noga, trne prst, medjutim imao sam i druge propratne simptome kao sto su: ponekad lupanje srca, zategnutost misica, ponekad kratak dah, napetost... Posto sam uradio dosta pregleda i sve je bilo uredu, obratio sam se psihijatru. Dijagnostikovao mi je anksioznost pracenu psihosomatskim tegobama, redovno uzimam terapiju i doduse jos uvek ponekad imam neke od simptoma ali je trnjenje prestalo. Ja iz ove perspektive nemogu da sagledam tvoje stanje ali recimo i meni je smetala galama i prostori sa puno ljudi.
Moj savet ti je da ako svi rezultati budu u redu ne odugovlacis sa odlaskom kod psihijatra. Nije to nista strasno ni neobicno. Za pocetak mozes pokusati sa setnjama i nekim vezbama za opustanje ovo ti sigurno nece skoditi.
Puno srece!

_________________
Ogic


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 02, 2006 11:36 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 12:36 pm
Postovi: 2
Hej ljudi pa hvala vam što ste mi se javili. Kada mi je krenulo to sve s trnjenjem, zbilja sam mislila da sam ja jedina kojoj se to događa!!! Mama mi je isto rekla da je moguće da je anksioznost u pitanju, jer imam i poneke simptome anksioznosti:lupanje srca i tak to.Kao i ogic!!! Hvala ti, malo si me utješio!!! Čekam red kod neurologa pa ćemo vidjeti što će se napraviti, ali malo mi je ipak lakše!!!!!!!!!!!!

THANX PEOPLE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: trnjenje ruku i nogu
PostPoslato: Pet Jan 06, 2012 2:06 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Jan 06, 2012 1:59 am
Postovi: 1
Cao imam problema sa nogama,trnu mi obe noge i prsti na rukama,kada su mi hladne ne osecam da mi trne ali kada se malo zagreju imam problema.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: trnjenje ruku i nogu
PostPoslato: Pet Okt 19, 2012 8:41 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Uto Okt 16, 2012 3:45 pm
Postovi: 5
Dalil je napisao:
Cao imam problema sa nogama,trnu mi obe noge i prsti na rukama,kada su mi hladne ne osecam da mi trne ali kada se malo zagreju imam problema.



Joj ja imam iste probleme, meni isto trnu noge i stopala užasno! Evo već sedmi dan.
Da ne bih opet sve kuckala ponovo eto kopirala sam neke svoje postove od pre koji dan. Ps. da li su tebe prošli? Kako i posle koliko vremena?

Imam 29. godina.
Imam trnce u stopalima već i to nekad žare i peku, ne popuštaju ni danju ni noću! Imala sam i u listovima pa se to izgleda malo smirilo! Najgore mi je kada se tek probudim, tada ne osećam stopala ni prste na istim koliko su mi utrnuti! Najgore mi je kada ležim! Takođe mi je utrnut jedan deo zadnjice, kao i pomalo ne jako, polni organ! Odvratno! Ne znam koliko ovo stanje planira da mi traje! Utripovala sam da imam neki tumor ili slično što mi pritiska neki živac u donjem delu kičme pa da mi od toga sve to trne! Bila sam krenula da pijem inače seroxat po treći put u životu i posle dve nedelje mi se javili ti užasni trnci! Ona sam prestala sa istim! Inače nisam ga pila svaki dan u isto vreme nego kad se setim ali po pola tablete! Psihijatar mi kaže da ne veruje da mi je to od seroxata, da mi toliko traje to! Onda sam juče odmah otišla i kod neurologa! Doktorica me je pregledala, ispitivala i kaže da ne misli da mi je sa neurološke strane! Inače jedino nemam trnce u butinama, a nemam ih ni od kukova na gore! Samo u donjem delu tela, u stopalima inače u prstima i sa spoljnje strane stopala kao i u petama obe noge! Juče kao da mi je prestalo na minut, dva, dok sam sedela i radila nešto za kompom ali čim sam ustala opet mi utrnuše! Jedino su mi listovi na nogama bolji! Inače nisu me snimali ništa...samo pregled, refleksi...! Danas kad sam se probudila stopala opet užasno utnuta! Čak i kad hodam su utrnuta, sve osećam trnce kao kad vam utrne noga od sedenja u jednom položaju! Inače nemam nikave bolove u leđima i slično! Mislila sam da je cirkulacija ali samo mi bude gore od mnogo hodanja...najbolje mi je kada sedim! Krv sam vadila pre mesec ipo dana, nevezano za to i sve mi je u najboljem redu! Pa da je neka ozbiljna bolest, tumor i slično valjda mi krvna slika ne bi bila u redu i valjda bi mi sedimentacija bila povišena a meni sve u najboljem redu! Inače od psihijatra sam dobila novi AD Actapax 20mg isto na bazi paroxetina! Je l' ga je neko koristio? Proizvodi ga "Zdravlje" i ksalol 0,25 2x1! A od neurologa neki kompleks B vitamina "Milgamma 100mg+100mg 2x1 i magnezijum tablete Biolectra, magnezijum 300 Kapseln 1x1! Brufen po potrebi i rečeno mi je da mogu da mažem noge hepatrombinom, što malo pomogne ali mi stopala budu utrnjena i dalje kao i stražnica! Šta vi mislite, šta bi to moglo biti? Da li se nekom slično nešto dešavalo?

Inače počela sam danas sa tim lekovima, a sutra opet idem na kontrolu kod neurologa, ona misli da je na nervnoj bazi, ali neće da prenagljuje sa zaključcima! A psihijatar mi uvek govori kako sam sklona somatizaciji!

Je l' moguće da je to sve na nervnoj bazi? Trebam da putujem u Transilvaniju sa momkom za deset dana na 5 dana i to je putovanje od Beograda do tamo 12 sati, zaista ne znam kako sa tim trncima da se izborim ako me ne prođu do tada! Da li da se brinem?

Imate li neki savet i je l' imao neko slična iskustva?

Hvala unapred!

Ovo je izveštaj neurologa:

Upućena od strane psihijatra, podaci dobijen i autoanamnezom, tegobe su počele pre pet dana u vidu trnjenja u podkolenicama i glutealnom predelu, osećaj napetosti i trnjenja u listovima.

Na KN uredan nalaz, MTR u celini veoma spremni, AG probe bez donjenja, KPO slabiji pl. odgovor obostrano, GMS očuvana, LZ slobodan.

Terapija: T.Milgamma 2x1 i Biolectra MG ef 1x1

Kontrola sutra, a bila sam juče.


Krvna slika je od 17.08.2012.

Se: 6
WBC: 3.14 (x10na9/L)
NEUT: 5.21 57.1(%)
LYMPH: 3.01 32.3(%)
MONO: 0.64 7.0(%)
EO: 0.24 2.6-(%)
BASO:0.04 04(%)
RBC: 4.24 (x10na6/pL)
HGB: 135 (g/L)
HCT: 43.1 (%)
MCV: 101.7+ (fL)
MCH: 31.8 (pg)
MCHC: 313 (g/L)
RDW-SD: 47.5+ (fL)
RDW-CV 13.1 (%)
PLT: 297 (x10na9/L)
PDW 10.9 (fL)
MPV: 9.6 (fL)
P-LCR 21.8 (%)

S-Glukoza 4.5 normalno od 4.1 do 5.9
S-Urea 3.2 normalno od 2.8 do 8.3
S-Kreatinin 70 normalno od 45 do 96
S-Totalni bilirubin 13.0 normalno od 5.0 do 21.0
S-AST 25 normalno od - do 35
S-ALT 14 normalno od - do 35
S-Alkalna fosfataza 81 normalno od 30 do 120
S-Gama GT 17 normalno od - do 38
S-Gvožđe 13.3 normalno od 10.7 do 32.2
UIBC 43.3 normalno od 27.8 do 63.6
TIBC 56.6 normalno od 44.1 do 75.1
Saturcija 23 normalno od 20 do 40
S-Holesterol 4.68 normalno od 3.60 do 5.20
S-Trigliceridi 1.10 normalno od 0.80 do 1.70
S-Na 145 normalno od 136 do 146
S-K 4.60 normalno od 3.50 do 5.10
S-CL 106 normalno od 101 do 109

Urino kultura:
Izgled: bistra
Boja: žuta
Epitelne ćelije: dosta
Bakterije: dosta
malo kvasastih gljivica

LEU-
KET-
NIT-
URO- Normal
BIL-
PRO-
GLU-
SG 1.020
BLD-
pH 7


Molim za mišljenje i hvala.

Zaista me muči ovo trnjenje!

Ps. ovo sam kopirala post od pre koji dan. Elem, od danas mi malo kao trnu i butine tu u sedalnom delu!

Evo još nečeg što sam primetila da mi stopala još više utrnu pri tuširanju toplom vodom i kada ih utoplim noću dok spavam. A takođe i kada ih podignem npr. na stolicu dok sedim tj. kada sam u vertikalnom položaju! Čim ih držim dole, kao u sedećem položaju trnci se manje osećaju ali su i dalje prisutni u dosta jakom intenzitetu ali ne kao kada noge držim gore. Ako je živac je l' bi trealo više da mirujem ili da se krećem? Je l' dobro ići na yogu ili mirovati? Jedino mi nije jasno kako uspeva hepatrombin malo da mi umanji tegobe sa listovima kada je on pre svega za cirkulaciju a ne za nerve. A neurolog mi je rekao da ih mažem njime. Da li je moguće da mi je i to od stalno napregnutih nogu za vreme obuke vožnje? Jer mi nisu bila opuštena stopala, stalno sam ih držala na kvačilu i gasu? Da li je u pitanju nešto sa kičmom ili je neki živac na stopalima po njegovom mišljenju ovako napamet? I zašto mi je i zadnjica utrnuta? Inače nemam nikakve bolove u kičmi! Možda su i nervi i cirkulacija u isto vreme! hmmm ne znam više ni sama....Opet ako je cirkulacija kako to da mi ne pomažu duge šetnje nego se trnci u stopalima još pogoršaju i krenu da me boluckaju i žare!?!

Inače pijem evo već četvrti dan Magnezijum 300mg, to je neki nemačke proizvodnje, dosta jak i Milgamma 100mg piridoksin-hidrolhlorida + 100mg benfotiamina, isto neki nemačke proizvodnje B vitamin dosta jak, kao i ksalol lek za smirenje i actapax AD. Pitala sam neurologa da li je neophodno da se uradi EMG, ona mi je rekla da za sada nema potrebe jer je bilo prošlo tek dva dana od terapije i da dođem na kontrolu za 10 dana! Međutim ja za 8 dana putujem na 5 dana pa ću otići tada kad se vratim. Inače iskreno se nadam da će me to proći do polaska na put, da mi ne upropasti ceo put, najviše me nervira što ću morati 12 sati da putujem sa tim trncima ako me ne prođu do tada! Samo da se ne pogorša time!

Kada se probudim su najviše utnjena, toliko da jedva osećam kako gazim! Najlakše mi je kada sedim! A kada hodam su se bili čak i izgubili trnci ali mi je zato bio skroz maltene utrnjen deo prstiju, spoljnog dela stopala i pete! Povremeno osećam žmarce u listovima. A juče sam uočila da mi je bilo bolje na stopalima kada sam ih prvo rashladila tako što sam stavila na njih neku kesicu iz zamrzivača a potom ih potopila u mlaku vodu. I tako jedno 3 puta i malko mi se bili vratili osećaji u stoplaima posle toga i kao da su skoro bila do pola odtrnula :) Ali jutros ih opet skoro nisam osećala. Danas sam ponovila isto to! Išla da šetam, ali stopala kao da nisu moja! Onda sam otišla u apoteku i kupila neki cirkulo tok gel, jer sam pomislila da je možda ipak cirkulacija. Neurolog tvrdi da nije, ali meni je bilo bolje posle hladno - vrućeg tretmana pa otud te ideje. Sad ja svaki put kada namažem(maže se 2 puta u toku dana) meni se jave osećaji u stopalima, osećam npr. kada obuvam papuče, savijam prste....ali mi se jako jako pojačaju trnci kao da me neko bocka iglicom pri bilo kom pokretu stopala, pstiju...posle se malo smire ali su i dalje tu! Jedino u stanju mirovanja dok sedim ne osećam ništa, tj. osećam se kao da je sve ok! Inače bila sam kod lekara opšte prakse (ona slabo kad išta kaže i kad je pitam ali...) i pitala sam je da li misli da je možda cirkulacija. Ona mi je rekla da nije jer da jeste, meni bi bilo bolje pri hodanju, a ne gore! Eto tako...ne znam šta je!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Izdvajamo za vas:



Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 26 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: