Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Tizov sindrom ili nesto drugo?
PostPoslato: Pon Feb 02, 2009 10:24 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 10:23 pm
Postovi: 1
Postovani,

Moj otac (61g) od pre sest meseci oseca bol u grudima, tacnije na spoju grudne kosti i rebara - kao probadanje iglom. U pocetku je bol bio slabiji, ali vremenom je postajao sve jaci, tako da moj otac nije mogao nocu spavati. Da napomenem da je bol bio povrsinski a ne ispod grudne kosti. Postojao je sa vremena na vreme vrlo mali otok, skoro jedva vidljiv okom.
Uradjeni su mu rengenski snimci grudnog kosa na kojima se vide oziljci od prelezane upale pluca iz mladjih dana. Uradjen je multi-slajd skener koji je te oziljke "prenaglasio" tako da je brze bolje uradjena i fluoroscentna bronhoskopija koja je bila negativna. Analize krvi nisu ukazivale na nesto posebno.
Kako je vreme odmicalo s obzirom da nije mogao redovno da spava imuni sistem mu je oslabio, poceo je da gubi apetit i da ima nagon za povracanje, iako nije imao hranu u stomaku. Stoga je napravljen snimak zeluca na kojem je lekar ustanovio cir od pet milimetara na ulazu zeluca. Analizom krvi ustanovljeno je da ima ima helikobakter pilori i visoku sedimentaciju, zbog cega mu je prepisana dijeta. Lekari smatraju da je cir izazvan lekovima protiv bolova koje je uzimao zbog bolova na spoju grudne kosti i rebara. Uradjen je EKG i sve je OK. Vise lekara je dalo dijagnozu Tizovog sindroma i da treba uzimati lekove za smirenje bolova dok jednostavno sam bol ne nestane.
S obzirom da da mu je imuni sistem oslabio, nije mogao da spava i da se hrani redovno, spao je sa 81 na 75kg telesne tezine i stanje se pogorsalo. Puls mu je skocio na ~115-120, a pritisak je spao na normalu, donji izmedju 80-90 a gornji 130-140.
Pre deset dana otisao je na ispitivanje na kliniku, gde je i sada. Prosle nedelje je uradjena gastroskopija, gde vizuelnim pregledom nije nadjen cir. Prilikom gastroskopije uzet je uzorak stim da rezultata jos nema. Takodje nismo jos dobili rezultate sa ponovnog snimanja multi-slajd skenerom. Pored toga su radjene analize krvi i uziman uzorak kostane srzi iz grudne kosti. Analiza krvi pokazuje da postoji helikobakter pilori i visoka sedimentacija. Rezultate uzorka kostane srzi jos nismo videli, ali je receno od strane lekara da nesto u tom nalazu upucuje na ponovnu bronhoskopiju - iako je prethodna radjena pre samo tri meseca i bila je negativna. EKG je radjen ponovo i bio je OK.
Bronhoskopiju ce mu raditi za dva dana. Stoga bih zeleo da znam, sta u nalazu kostane srzi moze da uputi na ponovnu bronhoskopiju? Zbog cega je radjen uzorak kostane srzi iz grudne kosti i sta on moze da pokaze?

Hvala Vam unapred.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 111 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: