Slobodni radikali se u organizmu stvaraju, sa jedne strane, kao posledica izlozenosti organizma raznim zagadjivacima, toksinima i jonizujucim zracenjima. Zato su duvanski dim i trans-masnoce u isharani, na primer, veoma stetni, kao i preterano izlaganje UVA i UVB radijaciji, a da ne pominjem gama-zracenje, X-zracenje i sl. Sa druge strane, slobodni radikali se stalno stvaraju kao rezultat normalnih biohemijskih procesa koji se desavaju u nasem organizmu. Neke celije imunog sistema, na primer, proizvode veoma potentne slobodne radikale koje koriste da ubiju bakterije i viruse - to je tzv. prva linija odbrane organizma. Vise o tome mozes nauciti iz imunologije.
Zdrav organizam ima veoma fine mehanizme kako da svoje celije zastiti od slobodnih radikala, sto je severus veoma lepo opisao u predhodnom postu. Medjutim, desava se da su ti mehanizmi nedovoljno efikasni da odbrane sve celije. Razlog tome moze biti prterana izlozenost stetnim faktorima, ali i insuficijencija tih mehanizama odbrane, kao i nedostatak vitamina – koji pored mnogih drugih funkcija u organizmu imaju i antioksidativna svojstva (vitamin E, vitamin C, vitamin A, itd.), zatim inflamatorni procesi, i da ne duzim.
Danas se mnogi lekari (kao i biolozi) slazu da je vecina hronicnih bolesti, kao sto su koronarne, inflamatorne, kancer i neuroloske bolesti, povezana sa dejstvom slobodnih radikala – posebno ako je to dejstvo dugotrajno.
Zato, da bi svom organizmu pomogli u odbrani, esencijalno je imati zdrave navike. Izbalansirana ishrana sa sto vise povrca i voca raznih boja – odlicni izvori antioksidanata (kojih, ako se ne varam ima preko 500 otkrivenih – a najpotentniji su pored vitamina E i C, antioksidanti u borovnicama i ostalom jagodicastom vocu, naru, crvenom kupusu, kiviju, paradajzu, crvenim paprikama, i sl.). Izbegavati trans-masnoce (hidrogenizovane masti – hydrogenated fats and partially hydrogenated fats) – margarini, euro-kremovi, majonezi, przena hrana iz restorana brze hrane (przena u hidrogenizovanim uljima), uopste gotovi proizvodi, uklucujuci cipsove, grickalice, pohovana gotova jela…Drugo, smanjiti izlaganje stetnim faktorima spoljasnje sredine – ako je nemoguce izbeci zagadjeni vazduh i ostatke pesticida i herbicida u hrani, bar je moguce izbegavati duvanski dim i solarijum i piti cistu vodu! Kao trece, ali ne manje vazno, smaniti stres ili nauciti da na stresne situacije odreagujes smirenije – time svom telu pomazes da sve funkcije obavlja kako valja.
Pozdrav,
macence
|