Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Lipitor i holesterol
PostPoslato: Pon Jan 28, 2008 8:29 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 8:46 pm
Postovi: 1001
Godinama smo slusali bajke o magicnom Lipitoru koji skida holesterol i time smanjuje rizik od kariovaskularnih oboljenja. Cak je objavljena studija u renomiranom New England Journal of Medicine gde su istrazivaci uradili meta-analizu studija efikasnosti i zakljucili da holesterol nema bezbednu granicu, t.j. da je i 0 bolja od jedan. Nekoliko lekara prijatelja su poceli sami sebi da prepisuju Lipitor da smanje vrednosti vec niskog holesterola.

Pri tom, pre par dana je taj isti New England Journal of Medicine objavio studiju koja pokazuje da, u stvari, nivo holesterola (i LDL i HDL) nije problematican osim ako pacijent VEC IMA "preexhisting" kardiovaskularan problem. Znaci - ako nema drugih faktora rizika (stil zivota, nasledni faktori, godine) visok holesterol sam po sebi ne treba leciti. Po toj studiji, koriscenje statina da se holesterol smanji (a u tome su ovi lekovi nesumnjivo efikasni) smanjuje verovatnocu kardiovaskularnih problema kod pacijenata koji nemaju druge tegobe samo 0.03% a sansa tezih nuspojava je 15%, te prema tome zvanicna preporuka je da se statini daju ne osobama sa visokim holesterolom, nego onoj podrupi tih osoba koja takodje ima i kardiovaskularne tegobe ili druge faktore rizika.

Izvinjavam se za dug uvod, ali moje pitanje je sledece:

Moj muz je dugo godina kuburio sa visokim holesterolom. Przeno ne jedemo, zumance nije pojeo godinama :roll: , oboje idemo u teretanu minimum 4 puta nedeljno, on ima skolski pritisak 120/80 i odlicnu tezinu 185cm, 80kg. Niko u porodici mu nije imao probleme sa srcem.

Medjutim, pre par meseci mu je dijagnostikovana hipotireoza. Endokrinolog kod koga smo otisli je uradila uz na kome nema nikakvih promena i vec mesec dana pije Synthroid 75mcg dnevno. Sledece nedleje ide na kontrolni pregled. Lekar mu je rekao da ce onda da odredi da li je statin potreban. Njenu je inace ukupni holesterol 220 (gornja granica je 130) i jako je visok los.

Mene interesuje - ozbirom na ovo novo istrazivanje, da li je potrebno da pije statine? Nema nijedan od faktora rizika i kada sredi nivo tirodinih hormona holesterol ce mozda da se spusti (ali verovatno i dalje iznad gornje granice). Kako bi ste postpuili da je on Vas pacijent?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 242 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: