Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: isijas
PostPoslato: Pon Jan 28, 2008 4:31 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 23, 2008 4:12 pm
Postovi: 20
sta ciniti kod isijasa?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 28, 2008 5:22 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 5:36 pm
Postovi: 145
Isijas u stvari predstavljaju veliki napadi boli koji se sire duz velikog nerva noge(narvus ichiadicus).Isijas je bol koja se javlja kada je zivac prikljesten ili pod pritiskom.Terapija,se najcesce sastoji u uzimaju paracetamola i mirovanju.Lezanjem na ravnom ponovo se uspostavlja pravilan polozaj prsljenova u kicmi,tako da oni ponovo zauzmu pravilan polozaj,a takode se i smanjuje napetost misica pri cemu se smanjuje grcenje koje izaziva bolove.Ponekad se za terapiju koristi i ibuprofen ili paracetamol,medutim ukoliko se bol nastavi od lekara se moze traziti i jace sredstvo.Ja nisam lekar,vec ucenik gimnazije :) pa bih va stoga savetovao da se obratite lekaru,jer bol ukazuje samo na postojanje loseg agensa i treba ga leciti. :D

_________________
Salux ae grotti,prima lex esto!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: isijas
PostPoslato: Pet Apr 02, 2010 1:40 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 02, 2010 11:16 am
Postovi: 2
Pozdrav svima!
Ja sam jos jedna 21 godisnjakinja sa isijasom. Danas je tocno 17-i dan sto lezim.
Sve je pocelo u teretani, imala sam dug i naporan trening, posto sam htijela smrsaviti i oblikovati tijelo--vjezbala sam dnevno po 3 sata, sat vremena cardiofitnessa i 2 sata rastezanja
To je sveukupno trajalo jedno 2 mjeseca, dok nisam pocela bit preumorna i tijelo mi je nekako bilo izforsirano. Tada sam odlucila trenirati 3 puta tijedno--da mi misici malo odmore. Nastavila sam tako jos 2 mjeseca. Bilo je sve ok, dok nisam jednog dana od bolova u ledima, tocnije ispod lopatice,mogla ruku podignuti, tako da sam odlucila malo stati sa treninzima. Isla sam na masaze i polako se smirilo. Nastavila sam trenirati, i nakon dva dana nisam vise mogla. Opet sam stala sa treninzima, i jedno jutro se produdim i kako sam se digla iz kreveta, sam osjetila kao neku iglu u doljnjem djelu leda.
Ta lagana bol je trajala jedno pet dana.Sepala sam.Ja nisam htijela trenirati jer nisam znala sta je, mislila sam da je doslo do pretreniranosti, pa mi sad misici popustaju, i zato odmarala. Mislila sam ,ajde necu trenirati, ali cu bar malo hodati.... Jedno dva dana sam hodala, u pocetku sam sepala, a kad se misic zagrijao ,bi jos osjetila bol, ali bi normalnije hodala. Treci dan se nisam mogla dignuti iz kreveta Nekako otisla do doktora, on je rekao da je vjerojatno ukljesten zivac i prepisao mi DICLORAPIT kapsule i to je to. Nisu mi bas pomogle. Prva sam 3 dana imala grc u cijeloj desnoj nozi(od kriza-do lista)....uzas!
nisam mogla se pomaknut, a ni do wca otic. Poslje grca vise nije bilo, samo neka tupa bol(isto kroz cijelu nogu-do lista). Zvala sam doktora i rekao je da moram samo lezati, da inekcije mi nece dati jer nema smisla i da je jedino rijesenje lezanje!!
Danas je 17 dan, ja sam jos uvijek u lezecem polozaju....manja je bol(sada mogu se bar malo smijati, kihnuti, kasljati-stvari koje prije nisam mogla od bola)..mogu hodati na stakama, stim da sto manje hodam(samo za wc). Cak sam prije 2 dana isla do doktora da mi pokaze neke vijezbe za leda,jer sam pocela imat grceva od lezanja.Rekao mi je da je to isijas.
Uglavnom ,u groznoj sam situaciji, misici su mi kao puding , lezim 17 dana i pitam se dali cu moci uskoro normalno hodati i kad ce ta bol nestati. Pocinjem raditi 17.4. ... a neznam dali ce mi proci do tada, a radim samo sezonski pa mi je posao ono sto najvise cekam tokom godine.

Koliko to inace traje? Sta da radim??
(doktor kaze da samo lezim, a meni se to nimalo ne svida)

Hvala ,nadam se da ce mi netko moc savjetovat sta da napravim.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 90 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: