Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2443 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 163  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 02, 2007 8:56 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
zabrinuta75 je napisao:
Ne nadjoh podatak na netu da li se iko ikada potpuno izlecio od hronicnog hepatitisa B.


Na zalost, i ja nisam nasla taj podatak.

zabrinuta75 je napisao:
Takodje me interesuje da li to sto suprug nema simptome oboljenja i sto je verovatno da se zarazio 1999. tokom operacije, obavezni pokazatelj da je kod njega u pitanju hronicni, a ne akutni hepatitis B?


Postoje slucajevi gde nema nikakvih simptoma, ja sam bas dosta o tome pisala na ovom forumu, doduse uglavnom za C, zato je jako bitno testirati se jednom godisnje na ova dva virusa kako bi se sto pre "ulovio" (mada ispada onda da bi trebalo na svakih 6 meseci, kako bi se uhvatio u akutnoj fazi-koji god da je!!)

zabrinuta75 je napisao:
Ukoliko je u pitanju hronicni hep.B i ustanove biopsijom ili kako vec da mu je jetra ostecena, mora li piti citostatike i prolaziti kroz nocnu moru takve visenedeljne terapije ili postoje i drugi lekovi i drugi nacini?


To sve zavisi sta ce mu reci infektolog......ali sam od sebe svakako nece nestati i ne mora da znaci da se zarazio prilikom operacije,mada je svakako moguce, takodje moze da se zarazi i kod zubara, pedikira (ako ide), pirsinga, tetovaze........

zabrinuta75 je napisao:
Zasto svi kazu da je hep.B blazi od hep.C? Meni deluju podjednako pogubni po jetru.


Blazi je u smislu ako se uhvati u akutnoj fazi, kada predje u hronicnu, cak je gori od C (ovo ti je slobodan prevod, ali na to se svodi).

zabrinuta75 je napisao:
Da li sama cinjenica da (izgleda) vise godina ima taj virus znaci da mu je jetra ostecena ili virus moze samo da tavori u jetri bez da je ostecuje?


To sve zavisi od samog virusa i njegove replikacije. Moguce je da ne pravi ostecenja, ali isto tako (bez ikakvih simptoma) moze i da je osteti jako.

zabrinuta75 je napisao:
Da li da odmah krenemo sa novim nacinom ishrane? Da li to znaci da ce do kraja zivota morati "zdravo" da se hrani, da ne jede svinjetinu, prasetinu, bilo sta przeno, zacinjeno...? Mislim da on to u svojoj 35. godini nece moci dozivotno da prihvati. Nikada nije konzumirao alkohol, kafu, cigarete, droge...ali je zato veliki gurman.


Da, to upravo znaci to. Jeste tesko, ali MORA!!

zabrinuta75 je napisao:
Da li ce nas zbog saznanja da suprug ima hep.B obavezno izbaciti iz programa vantelesne oplodnje?


Vrlo moguce, ali ne mora da znaci, budite uporni.

zabrinuta75 je napisao:
Inace, na vantelesnu i idemo zbog suprugovog loseg spermograma. Da li je hep.B, za koji nismo znali da ima, mozda uzrocnik loseg spermograma?


U ovo se stvarno ne razumem, pa ne bih nista da ti pisem.

zabrinuta75 je napisao:
Molim vas odgovorite na neko od mojih pitanja. Vec pet godina bijemo bitku sa sterilitetom i ovo danasnje saznanje je prepunilo nasu i onako punu casu. Stres je postao nas svakodnevni pratilac. Ocajna sam !!!


Ne gubi zivce i cuvaj sebe, suprug neka ode u dom zdravlja po uput, pa pravac na infektivnu kliniku. Bez biopsije i PCR testa ne moze nista da zna. Kad to odradi znace pravo stanje stvari (i broj kopija virusa i stepen ostecenja jetre).

Srecno i sve najbolje!!!


Odoh i ja da ti pisem PP. :lol:


Pozz,majja :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 02, 2007 10:51 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Hvala Milice!!! Odgovorila sam ti na PP.

___________________________________________________________

U medjuvremenu sam razgovarala sa jednom doktorkom (spec. kardiolog). Kaze da moze da se desi da su mu u krvi otkrili samo antitela na hep.B, sto bi znacilo da je nekada imao virus, ali da ga vise nema, ili da je nekad (mozda u vojsci) primio injekciju protiv hep.B, te zato postoje antitela, tj. zato je nalaz reaktivan (ovo bi moglo biti moguce jer je sluzio vojsku 1991. - u vreme ratnih dejstava, ali mislim da bi im onda dali vakcinu i na hep.C, a na njega mu je marker nereaktivan).

Ne znam koliko je to njeno objasnjenje realno, jer ne znam kada se rade tzv. markeri na hepatitis B, sta se u stvari analizira - prisustvo antitela u krvi ili prisustvo samog virusa.

Naravno, bila bih najsrecnija kada bi se pokazalo da je u pitanju greska ili da je ona u pravu, tj. da ima samo antitela, a ne i sam virus.

Pocela je da me savetuje da ne krivimo jedno drugo (valjda je pomislila da ja sada sumnjam da me je varao i tako se zarazio). Ma, to mi nije bilo ni na kraj pameti. Nisam toliko primitivna, a i beskrajno verujem svom suprugu. Ja se samo pribojavam da mu nije ostecena jetra ili da bolest ne ode u nezeljenom pravcu. Takodje ne bih volela da ikada bude u fazi koja zahteva uzimanje citostatika i sve sto oni nose (slabljenje organizma, opadanje kose, mucnine..). Pribojavala sam se i ispadanja iz programa vantelesne oplodnje ili nemogucnosti imanja potomstva. Ovo na sta je ona pomislila mi stvarno nije na pameti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 02, 2007 10:52 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 30, 2006 3:37 pm
Postovi: 28
Srdjane ja za tej lek nisam cula,ali ako su ti ga preporucili verovatno je dobar.Zabrinuta,hep. b ostaje u organizmu zauvek ali je bitno da se vise ne replicira jer tada ne ostecuje jetru,a jetra je jedini organ koji moze da se regenerise.Sto se tice ishrane vazno je da se ne koriste masne stvari i alkohol.Pod masnim mislim na slaninu,zivotinjsku mast,majonez,da ne jede burek i sl.Moj momak jede ponekad svinjetinu ali pazi da ne bude masna(da nema onu mast sa strane),i da je jede redje npr. jednom u mesec ili dva.On uglavnom jede junetinu,piletinu i curetinu.Nemoj mnogo da panicis veruj mi bice sve u redu,i ja sam kroz to prosla!!Vrati se na prvu stranu i procitaj sve do sada,tu ti sve lepo pise.Moja komsinica 20 god. zivi sa heatitisom b.Puno srece i sto manje nervoze!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 02, 2007 11:04 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Hvala svima !!!

Iscitala sam ja sve strane ove teme pre nego sto sam postavila pitanja. Dakle, pitala sam samo ono na sta do sada nisam nasla odgovore.

Sutra idemo po uput, pa na Infektivnu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 02, 2007 11:31 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Da pojasnim, reaktivan mu je imunoenzimski test - eliza HBsAG (sad sam videla da pise na nalazu).

Stoji li onda ona doktorkina teorija da je to samo pokazatelj da je imao hep.B, ali ga vise nema, ili da je nekad primio zastitnu injekciju, pa su se stvorila antitela?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 03, 2007 10:44 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Evo sta sam kopirala sa hrvatskog foruma, nadam se da se nece ljutiti autorka teksta!! :wink:


MARKERI HBV (kako citati nalaze)
(svaki marker predstavlja jedan dio virusa)


HBsAG- Hepatitis B Surface Antigen.
Protein koji se oslobadja sa povrsine virusa. Ako je ovaj marker pozitivan, postoji prisutnost virusa.

HBsAB (ili anti-HBs)- Hepatitis B Surface Antibody.
Antitijelo koje se javlja kao odgovor na povrsinski antigen. Moze nastati kao reakcija na cijepivo ili na stvarnu infekciju virusom hepatitisa B. Ako je ovaj marker pozitivan, onda je tijelo razvilo dugorocni imunitet.

HBcAB (ili anti-HBc)- Ovo antitijelo se odnosi samo na jedan dio virusa (core/jezgra). Ne pruza zastitu ni imunitet na HBV. Pozitivan nalaz pokazuje da je osoba jednom u zivotu bila zarazena virusom, ali dijagnoza se postavlja u korelaciji sa nalazima HBsAG i HBsAB.
Donirana krv se najcesce provjerava testiranjem na ovaj marker.

IgM anti-HBc- Podvrsta anti-HBc antitijela. Prisutnost ukazuje na akutnu infekciju.

IgG anti HBc- Podvrsta anti-HBc antitijela. Ako je ovaj marker pozitivan zajedno sa HBsAG, uz negativni IgM anti-HBc, smatra se da je infekcija kronicna.

HBeAG- Marker koji ukazuje na veliku aktivnost virusa. Najrelevantniji marker pri odredjivanju terapije ili eventualnog ishoda terapije.

HBeAB (ili anti-HBe)- Antitijelo na E antigen. Organizam ga proizvodi privremeno tokom akutne infekcije ili konstantno nakon naglog rasta broja virusa kod kronicne infekcije. Pretvaranje E antigena u E antitijelo (serokonverzija) se smatram dobrim pokazateljem u antiviralnoj terapiji.

HBV DNA- Marker koji pokazuje kolicinu virusa u krvi.


Zabrinuta, jel si dobro prepisala??!! :roll:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 03, 2007 11:48 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Postovi: 364
Lokacija: beograd
I meni je taj HbsAg reaktivan, sto znaci da imam hep.B , da sam primila vakcinu ili prelezala hep.B (akutni) taj HBsAg bi bio negativan, a HBsAB bi bio pozitivan. Radjen mi je jos i neki HBeAG koji je negativan i anti Hbe koji je pozitivan,te je dr. iz te dve analize ustanovila da je rec o hronicnom heptatisu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 03, 2007 4:32 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 30, 2006 3:37 pm
Postovi: 28
Ja se vec toliko ne razumem,za to bi trebalo da dobijete odgovor od doktora.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 03, 2007 5:18 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Hvala puno !!!

Bili smo na Infektivnoj. U pravu ste, ili stvarno ima virus ili je nalaz bio lazno pozitivan (greska), treceg nema.

Do utorka ce mu uraditi sve gore pobrojane analize, pa cemo znati vise.

I meni su vadili krv da pre vakcinisanja provere da li sam mozda nekada imala virus, pa ga izbacila iz organizma, u kom slucaju mi vakcina ne treba.

Javicu sta su nam rekli, kad se u utorak vratimo iz Infektivne.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 03, 2007 9:47 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Javi se obavezno, i srecno!! :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 10, 2007 9:35 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 10, 2007 9:23 pm
Postovi: 1
Spremam se za vantelesnu , pozitivna sam na HBs Ag i zanima me dali ce to da stvara problem.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 11, 2007 9:10 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Postovi: 364
Lokacija: beograd
Ja zaista ne znam kakva je procedcura oko vantelesne oplodnje,mislim kakvi su preduslovi, ali hep.B nije prepreka trudnoci, ja sam rodila zdravo dete (koje je , do duse, odmah po rodjenju vakcinisano protiv hep.), procenat prenosa sa mame na bebu hep. je oko 5%, mada doktori na infektinoj nisu naisli na slucaj tog vertikalnog prenosa. Mene moj infektolog nagovara na drugo dete :roll: .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Dobismo rezultate
PostPoslato: Čet Okt 11, 2007 9:15 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Konacno smo danas na Infektivnoj klinici dobili rezultate.

Na zalost, prvobitni nalaz nije bio lazno pozitivan. Suprug ima hronicni hepatitis B.

Evo, prepisujem rezultate nalaza koje smo danas podigli:

HBs-Ag POZITIVAN

HBe-Ag NEGATIVAN

Anti-HBe POZITIVAN

PT (protrombinsko vreme) 85,8%

AST (GOT) 27

ALT (GPT) 34


Svi parametri krvne slike, kao i glukoza, urea, kreatinin, proteini, albumin, fibrinogen, gvoždje, alkalna fosfataza, gama GT...su u okviru referentnih vrednosti.

Doktorka koja nas je danas primila je bila veoma neljubazna i stura na recima. Nije nam nista objasnila u vezi sa gore navedenim nalazima. Samo je rekla: "Potvrdjeno je da imate virus, sto znaci da vam je jetra hronicno obolela. Manje ste zarazni nego sto je uobicajeno. To je objasnjenje zasto supruga nije dobila virus. Moramo da vam uradimo biopsiju jetre da bismo znali ima li ostecenja ili ne, tj. ima li potrebe za lecenjem ili ne."

Na te njene reci smo nas dvoje u glas pitali: "Zar ne mozete nista detaljnije da nam kazete na osnovu nalaza koje imate ispred sebe?" Ona je na to odgovorila: "Nista ne mogu da vam kazem dok ne uradite biopsiju." Pitala sam je: "Pa zasto je onda uopste radio sve te analize, ako one nista ne govore." Dreknula je na mene: "Nista necu da pricam dok ne vidim rezultate biopsije."

Izasli smo iz njene ordinacije uplaseni, zbunjeni...ma nikakvi.

Na zalost, Internet mi je opet ostao jedini izvor informacija, obzirom na skrtost na recima nasih lekara.

Zna li neko od vas da mi kaze sta svi ti gore navedeni rezultati govore?

Na osnovu onog sto sam do sada ovde procitala, zakljucujem da su mu rezultati u sustini dobri, ali bih volela da mi to neko od vas iskusnijih potvrdi.

Da li je ta biopsija stvarno neophodna? Moze li da mu skodi ili da aktivira ocigledno neaktivan virus?

Da li ste vi radili biopsiju? Gde ste to uradili? Kakva su vasa iskustva sa tom "invazivnom dijagnostickom metodom"?

U koju bismo jos ustanovu mogli da odemo kod hepatologa?
Volela bih da cujem misljenje jos nekog lekara.

Gde su vasi najblizi primili zastitnu injekciju? Da li su je platili ili ne i ukoliko jesu, koliko kosta?

Ako imate jos neki savet, slobodno kazite.


Mi smo u specificnom stanju. Pet godina se borimo sa muskim sterilitetom, vucemo po lekarskim ordinacijama i laboratorijama. Iscrpljeni smo i psihicki i finansijski. Samo nam je sad, u sred programa vantelesne oplodnje, falio hepatitis B.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Dobismo rezultate
PostPoslato: Čet Okt 11, 2007 9:34 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Prvo, zao mi je sto smo ipak dobro protumacili onaj rezultat :cry: , hronicni B nije bas najsrecnija varijanta.......

Ovi rezultati su jos jedan dokaz da se obicnim analizama krvi ne moze videti prisustvo virusa i da cak i transaminaze mogu biti u najboljem redu a da virus hepatitisa (B ili C nebitno potpuno) ipak postoji u organizmu i zato ja toliko i "insistiram" da svako od nas treba da uradi te testove.

zabrinuta75 je napisao:

Na zalost, prvobitni nalaz nije bio lazno pozitivan. Suprug ima hronicni hepatitis B.

Evo, prepisujem rezultate nalaza koje smo danas podigli:

HBs-Ag POZITIVAN

HBe-Ag NEGATIVAN

Anti-HBe POZITIVAN

PT (protrombinsko vreme) 85,8%

AST (GOT) 27

ALT (GPT) 34


Svi parametri krvne slike, kao i glukoza, urea, kreatinin, proteini, albumin, fibrinogen, gvoždje, alkalna fosfataza, gama GT...su u okviru referentnih vrednosti.


Zabrinuta, znam odlicno kako se osecas, ja sam obnevidela od gOOglanja u datom trenutku. Na zalost, vecina lekara se ponasa bas tako kako si opisala, a odgovore na pitanja obicno moras da pronalazis sama.

Inace, konkretno vam je receno (i to zaista i jeste tako) - bez biopsije - NISTA!!! Ona je jedini pravi pokazatelj, jeste invazivan zahvat, ali uglavnom prolazi bez vecih posledica (mada i tu na zalost ima izuzetaka, ali kada bi svi mislili da ih ceka najgore - niko je ne bi ni uradio), njom se jedino moze videti pravo stanje jetre i odrediti stepen ostecenja. UZ ne moze.

Nije mi samo jasno zasto mu odmah nije zakazala kada da dodje na kliniku da mu urade to (u vec zakazano vreme). Na vama je da odlucite da li zeli da se leci, na njima da odluce da li uopste moze i ako moze - cime i koliko to kosta, i da li ista kosta, znaci, mnogo, mnogo pitanja......

Moj ti je savet da odes na forum abc hepatitis (hrvatski), tamo ces naci sjajne odgovore i divne reci utehe, veruj mi!! :wink: Ja sam uz pomoc njih prezivela sve sto nas je snaslo!! :wink:

Pozz i sve najbolje, javljaj nam se!! :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 11, 2007 9:47 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Postovi: 364
Lokacija: beograd
Znam da ti nije za utehu, ali i moji rezultati su identicni kao kod tvog muza. Doktori zaista ne mogu da ti kazu nista vise od onog sto su ti rekli, zaista se osim biopsijom ne moze videti pravo stanje stvari. Ja znam da imam hronicni hep.B vise od godinu dana, par puta sam isla na infektivnu na kontrole, uvek je radjena samo krvna slika iz koje se nista posebno ne moze videti jer su mi sve vrednosti uvek u granicama. Prelomila sam da moram da idem na tu biopsiju, tako da trebam da se javim tamo telefonom krajem meseca da mi zakazu jer je guzva, pa se nadam da ce me "odraditi" u novembru. :roll: Dalje, ne znam kakva je procedura, ako treba valjda ce mi dati neki lek, a koji je njegov efekat nemam pojma,pitacu dr. kad do toga dodje.

Inace, ni moj suprug nije zarazen, ali je primio vakcinu, u nekoj privatnoj laboratoriji, mislim da je oko 1000 dinara, prima se tri komada, mislim da druga ide mesec dana posle prve, a treca godinu dana. A i moju mamu sam naterala da se vakcinise, za svaki slucaj, ona je primila na Infektivnoj i to za dzabe. Primanjem vakcine ti si potpuno zasticena, tako da ja ne vidim nikakvu prepreku za vantelesnu.

Sto se drugih hepatologa tice, ja nisam isla nigde,osim na ultra zvuk kod dr.Perisic (majja je preprucila), vidim da cene njen nalaz na Infektivnoj.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2443 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 163  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 118 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: