Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Gvožđe 44.8
PostPoslato: Pet Apr 27, 2007 2:52 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 9:37 pm
Postovi: 277
Da li bi neko mogao da mi pomogne i da me posavetuje sta da radim ... Imam vrtoglavice vec vise od tri nedelje i bolove u stomaku koji su redji ali nezanemarljivi...(test za trudnocu je dva puta pokazao negativno!) Vadila sam krv i rezultati su ok sem gvozdja koji je 44.8 a granicne vrednosti su 9.5 - 28.6 umol/L. Po preporuci ginekologa pila sam folnu kiselinu ujutru i uvece (jer vec godinu dana pokusavamo suprug ija da imamo bebu) i pila sam Bery nectar (aloja gel) ... Da li je moguce da je zbog pomenutog gvozdje visoko i da li su vrtoglavice zbog toga... ?? (kao kad neko ima manjka gvozdja u krvi???) Bila sam da snimim zeludac (rentgen) i na rezultatu pise >
jednjak: bo
Casacada et hypersecretio ventriculi
pylorus,bulbus i d.venac: bo

Zakazan mi je EG i da odem na ORL ...

Molim vas da mi ako neko zna nesto o ovome pomogne!!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 27, 2007 4:21 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 1:33 am
Postovi: 1329
Lokacija: BEOGRAD
Nije dobro da neko ima manjak Fe, ali isto tako nije dobro ni višak, šteti organizmu, to znam sigurno......A za dalje bi trebalo da se obratite doktoru
pozz


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 27, 2007 4:36 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 4:43 pm
Postovi: 86
Lokacija: Beograd
Zdravo,
Ja sam imala jedno godinu dana povećano gvožđe i to oko 33 - 34. Nije tako visoko kao tvoje, ali opet, bilo je visoko. Ja nisam nikada uspela da ustanovim zasto je to bilo, ali samo se od sebe regulisalo posle nekog vremena. Mozda je cak trajalo i duze od godinu dana.
Imam i koleginicu koja ima vrednosti kao tvoje, ali za sada nije nista radila po tom pitanju i nije joj ništa.
Meni su jednom preporučili da odem da uradim nekoliko ispitivanja vezano za gvožđe, tj.
Metabolizam gvožđa
s - Gvožđe 135,00
s - UIBC 160,00
s - TIBC 160,00
s - Feritin 720,00
s - Vitamin B12 790,00
s - Folati 690,00
(ovo sam ti kopirala sa prezentacije Hexalaba). Ja nisam isla jer nisam imala vremena, ali da se nastavilo sigurno bih.
Nadam se da ce sve biti u redu i naravno, zelim ti to od sveg srca, a najvise bebu. Moj momak i ja takođe pokušavamo - bezuspešno za sada.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 27, 2007 4:38 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 9:37 pm
Postovi: 277
bila sam kod lekara opste prakse i ni ona nije znala sta da mi kaze, rekla mi je ono sto sam i sama znala a to je da ne pijem neko vreme aloju i folnu kiselinu.. ali da li postoji nacin da gvozdje svedem na normalu??? glupo ce zvucati ali kako da ~oborim~ gvozdje??? :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 27, 2007 4:40 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 9:37 pm
Postovi: 277
aida7b da li si imala vrtoglavice ili bilo kakve druge smetnje??? pozdrav i hvala na odgovoru :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 27, 2007 8:10 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Pored povisenog gvozdja, kakve su ti transaminaze (ALT i AST), gama GT, alkalna fosfataza????!!


Posto "radite na bebi" da li si proveravala Anti TPO At??!!



Pozz, majja :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Apr 28, 2007 12:25 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 9:37 pm
Postovi: 277
AST = 27 (0.0-42)
ALT = 21 (0.0-40)
sto je u granicama normale a gama GT, alkalna fosfataza nije radjeno (ja ne znam ni sta je to...) a takodje i Anti TPO At ne znam sta je ... Da li je moguce da su mi vrtoglavice uzrok povisenog gvozdja??? Postajem vec nesigurna u sebe i skoro da ne smem bez supruga nigde da krenem jer se vec plasim ...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Apr 28, 2007 12:41 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Ovo su ti ok nalazi (a ovi ostali koji nisu radjeni....sad nije ni vazno). Anti TPO At bi trebalo uraditi (da se iskljuci hasimoto tireoiditis koji je cesto smetnja pri ostajanju u drugom stanju, a analiza je vezana za stitnu zlezdu-nekada su T3,T4 i TSH u granicama, a ova antitela su povisena-kao sto je kod mene slucaj).......


Sto se tice vrtoglavica i tog straha..............ne znam sta da ti kazem. Meni se isto to desava, odradila sam sve moguce preglede (i kardioloski, i neuroloski, i kolor dopler krvnih sudova vrata , EKG, EEG..............ma sve zivo cega su se setili, i sve mi je bilo ok. Na kraju je ostao strah (anksioznost) i to se vuce i dan danas (a prethodilo mu je puno nagomilanih stresova)........

Pre nego sto dobijes tu dijagnozu, potrebno je da uklonis sve moguce somatske probleme, pa onda da predjes na psihu......

Ne znam da li su moguce vrtoglavice zbog povisenog gvozdja (nisam do sada cula za takav primer).


Nadam se da ce ti neko dati pametniji savet od mog.........



Pozz i sve najbolje, majja :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Apr 28, 2007 12:46 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 9:37 pm
Postovi: 277
majja hvala na odgovoru, a kazi mi samo taj Anti TPO At se radi u laboratoriji putem krvi ili neki poseban pregled. Stvarno sam sada prvi put cula za to ... :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Apr 28, 2007 4:08 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Da, vadi se krv iz vene!! :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Apr 28, 2007 7:50 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 9:37 pm
Postovi: 277
hvala majja puno :D !!!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 30, 2007 11:23 am 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 4:43 pm
Postovi: 86
Lokacija: Beograd
Sandla,
Ja jesam imala vrtoglavice u vreme kad sam imala povišeno gvožđe. Ne znam da li su bile vezane za to ili ne, ali sam ih imala. Zbog toga sam u to vreme i radila eeg i neke testove, sad se ne secam kako se zovu, ali se rade na neurologiji (kod mene u domu zdravlja sam ih tamo radila) i daju ti da gledas u ekran sa nekim crno-belim animacijama, pa ti stave slusalice i pustaju neke zvukove a za svo to vreme imas neke elektrodice.
Uglavnom, da ne duzim, sve je bilo u redu i gvozdje se regulisalo samo od sebe. Pokusavam jos da se prisetim da li sam pila nesto neuobicajeno od vitamina i sl. ali nisam. Eventualno, ali se ne secam da li u to vreme, pila sam Nutrival (za kosu).
Svi ostali rezultati su mi bili u redu.
Mozda da malo batalis te dodatke ishrani pa da ponovis rezultate i ako je ikako izvodljivo, u dve razlicite laboratorije.
Ja sam cak preko veze isla i kod nekog doce na Klinicki da se konsultujem sa njim, a on mi je rekao da ponovim rezultate na dva razlicita mesta posle nekog vremena i onda je vec sve bilo ok.
Javi kako si, a ja navijam da sve bude ok. Naravno, prvo ti, pa onda da dodje i beba.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 30, 2007 5:37 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 9:37 pm
Postovi: 277
hvala aida7b puno... mnogo mi znace reci podrske, jer me zaista plase ove vrtoglavice, postajem jako nesigurna u sebe... Svi koji su oko mene me sada "ubedjuju" da sam mozda i trudna, (mucnina, oticanje stomaka, vrtoglavice i kasni mi 6 dana) ALI dva puta je test pokazao negativno!!! nemoguce je da je dva puta pogresio zar ne??? a mnogo mi je rano da odem kod ginekologa... Ici cu na EEg ali posle praznika, sada sam bas uletela u termin kada doktori ne rade... javicu se da javim sta je .. puno pozdrava :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 02, 2007 2:13 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 9:37 pm
Postovi: 277
" PRETERANA KOLICINA gVOZDjA U KRVI MOZE DA DOPRINESE FORMIRANJU SLOBODNIH RADIKALA, KOJI MOGU DA POVREDE CELIJE KOJIMA SU OBLOZENI ZIDOVI ARTERIJA I OSTETE SRCANI MISIC. - DOBAR ANTIOKSIDANTNI DODATAK BI OTKLONIO OVU PRETNJU ..."

Ovo i jos jedna cela stranica pise o stetnosti visokog gvozdja, u knjizi "Hrana kao lek"...
Molim da mi neko od strucnih lica na ovom forumu kaze nesto o antioksidansima, u kom obliku se oni nalaze (u cemu?) i koliko oni mogu da se koriste...

Hvala unapred :wink:


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Izdvajamo za vas:



Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 34 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: