Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Ravna stopala!
PostPoslato: Pon Jul 24, 2006 2:51 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jul 14, 2006 2:57 am
Postovi: 23
Lokacija: Beograd
Nas decak je napunio 4 god. i od bucmastog bebaca (sa bucmastim stopalcima) se "odjednom" izduzio u brzog mrsavka...U skorije vreme smo primetili da mu je luk sve spusteniji i da krivi nozice...Kod ortopeda cemo svakako otici, ali me zanima sta se kod dece ovog uzrasta preporucuje - da li ortopedski ulosci resavaju stvar, ili mozda vezbe...? Da li je preporucljivo hodanje bosih nogu i po ravnom ili se to odnosi samo na sljunak, pesak?
Hvala unapred!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jul 24, 2006 9:28 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Nazalost , ravna stopala su sve cesci i brojniji problem kod dece . Pre svega svakako se treba obratiti ortopedu , savetujem Dr. Radivoja Brdara (klinika DECEDRA , Sumatovacka , Beograd) , pa eventualno fizijatra . Ukoliko dete zaista ima ovaj problem , ono ce otezano recimo moci da trenira sportove poput fudbala , kosarke , atletike ... , delovace i hodace kao da je ''smotano'' , sto ustvari nije , u kasnijem periodu bolece ga kicma koja ce se polako i kriviti itd. Sve u svemu problem nije mali kao sto se na prvi pogled cini , ali je resiv .
Moj sin ima 7.5 godina i da ima ravna stopala konstatovali smo kada je krenuo na sistematski pregled pred polazak u skolu . Receno nam je da mora da vezba i pokazane su nam vezbice koje inace nece uciniti nikakvo cudo bez mehanicke podrske . Vecina ortopeda ce Vam inace savetovati i ortopedske cipele , koje i nisu neki revolucionarni proizvod , a na zapadu vise i nisu u upotrebi . Korisniji , a delotvorniji proizvod su STEP CORRECT ulosci . Proizvodi ih firma EKOVEL , TC Piramida , I sprat (adresa i telofon uglavnom izlaze u svakom broju MAMA) . Tu ce Vam dete pregledati ortoped i fizijatar i odrediti velicinu uloska , koji se svakih sedam dana (to Vi radite kuci) podize za jedan stepen . Posle dva meseca se ide na kontrolu i prati razvoj situacije . Prednost je u tome sto su ulosci delotvorni , patentirani i dete ih moze nositi u sopstvenoj obuci , tako da nece imati problem sa podrugljivim pogledima druge dece zbog ortopedskih cipela . Inace proces ispravljanja , tj. podizanja svoda tabana je veoma DUG i definitivno morate biti dosledni . Sto se tice hodanja bosih nogu , ono je svakako preporucljivo , bez obzira na vrstu terena , a naravno da su travnate , neravne ili sljunkovite podloge u prednosti . Toliko od mene , nadam se da sam Vam pomogla .
Pozdrav ,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jul 25, 2006 3:39 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jul 14, 2006 2:57 am
Postovi: 23
Lokacija: Beograd
Hvala veliko, Natasa, na tako opsirnom odgovoru i korisnim informacijama!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 27, 2006 10:13 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 27, 2004 2:57 pm
Postovi: 134
Imate i ovde par korisnih informacija: http://www.yumama.com/zdravlje/ortopedi ... ja_stopala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 13, 2006 4:55 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Okt 13, 2006 1:39 pm
Postovi: 4
Ja sam "pacijent" s ravnim stopalima i moja devojkica je nasledila najistije stopalo na svetu! Odmah sam se dala u akciju da pomognem ako je moguce, i uz put ponesto saznala!
Provela sam skolske dane radeci vezbe, isla na hidroterapije pa na vezbe, isla bosa, nosila (tada invalidnog izgleda) ortopedske cipele...rezultat-nikakav! Navodno, nisam dovoljno vezbala.

Onda je dosla Ona: nosi ortopedske cipele od 1,5 godine, zbog skocnog zgloba. Receno mi je na VMA da ne nosi patofnice i drugu meku obucu, da joj skocni zglog treba biti ucvrscen, da joj prsti moraju biti slobodni u cipelama, da hoda bosa kad god ili da joj masiram stopice da bi iritirala taj misic da "radi", da se stopalo konacno formira oko 7-8 godine i da je to, u principu to! Na sajtu Svetske zdravstvene organizacije pise da ravna stopala jos niko nije ispravio. Dobre cipele i ulosci. Ja nosim EKOVEL, nije bolje ali je lakse. Mislim da su cipele sretnije resenje ali to ce doktori znati.
I pratiti kicmu.

I da znate da su cipele koje sada prave fenomenalne! Od kvalitetnih materijala, birate i boje i konce i pertle i djon i pri tom izgledaju normalno kao i svake druge.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 17, 2006 1:30 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 12:30 pm
Postovi: 79
Lokacija: Beograd
Samo da dodam da dr Radivoj Brdar radi i na Decjoj Univerzitetskoj klinici u Tirsovoj ulici u Beogradu. Osim toga sto je svakako jedan od najboljih lekara u oblasti decje hirurgije, tretira decu sa takvom paznjom i neznoscu, da je pravi melem za dusu otici kod njega :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 18, 2006 10:03 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 18, 2006 9:03 am
Postovi: 3
Zdravo,
Imam devojcicu tri godine i ima ravna stopala, ali bas ravna.Isli smo u Sokobanjsku na pregled i pokazane su nam vezbe i kako da sedi kada se igra na podu.Malo su joj se noge popravile , ali ima jos da se radi.Nosi obavezno cipelice sa uloskom.Probajte da ga odvedeti kod fizijatra na pregled.Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 17 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: