Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: ovikavanje od pelena
PostPoslato: Ned Jul 06, 2008 11:54 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 5:33 pm
Postovi: 33
Drage mame i tate ,pomozite molim vas.Nasa cera ima 17 meseci i poceli smo da joj skidamo pelenu preko dana.Medjutim ona trpi sve vreme i zadrzava mokracu sve dok ne dodje vreme za popodnevnu dremku i tek tada piski.Kad joj se kaki ona place i seta naokolo jer ne sme da kaki.Za nosu nece ni da cuje isto vazi i za adapter za wc solju.uvece joj za spavanje stavim pelenu i oko 02h ona je prepuna.Da li mi mozete reci sta da radim i kako da joj pomognem da shvati da joj je tako bolje?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jul 07, 2008 3:45 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
Postovi: 349
S obzirom na takvu reakciju,savetujem da 15-20 dana ne pokušavate ništa po tom pitanju,pa onda probajte opet.Ako imate mogućnosti neka vidi neko dete,njemu blisko, koje piški i kaki na nošu


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: pelene
PostPoslato: Uto Jul 08, 2008 1:57 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Dec 23, 2007 11:35 pm
Postovi: 27
Moja devojcica je rodjena 11.2005 i tek u aprilu ove godine smo joj skinuli pelene.Za 7 dana je ukapirala .Probala sam ja proslo leto, ali bas ka i vase dete nije htela ni da piski ni da kaki.Moje misljenje je da treba sacekati jos malo.Pozz


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jul 08, 2008 2:57 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 11:56 am
Postovi: 65
Mozda ce nekom zvuciti kao preterano ali ...

Po preporuci moje mame, koja ponekda malo i pretera, Niksu smo stavili na nosu sa 8 meseci. Naime nekoliko dana je imao tvrdu stolicu, i bas se mucio kad kaki, pa nam je ona predlozila da ga stavimo na nosu jer ce mu to mozda i pomoci. I bila je u pravu. Naime niksa je lepo prihvatio nosu, mislim da je sav vazan kad sedne, a i lako obavi nuzdu. Naravno da on ne zna da kaze kada mu se kaki ali napravi odredjenu facu, tako da mi znamo da je vreme za nosu. Uz to kaki ustaljeno dva puta dnevno. Naravno da se desi da se ukaki i u pampers, ali mislim da je dobro da jos kao mali stice naviku, a ne da mu to bude sramota.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jul 08, 2008 4:00 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Ma nije preterano. I mene je mama naucila sa 8 meseci na nosu, samo kaze da sam posle sa godinu i po opet imala zelju da to radim u pampers. U svakom slucaju ako se dete ne buni sto da ne. A svako dete je individualno pa tako mislim da je i vreme za nosu. Negde procitah da klinci u principu do 2 godine ne umeju da kontrolisu besiku.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jul 09, 2008 8:20 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 11:56 am
Postovi: 65
Moje kumce, sada vec devojka ima velikih problema sa probavom, posto nisam doktor ne bih da objasnjavam (ispasce smesno), ali doktor kaze da je problem nastao u sticanju navika u ranom detinjstvu.

Tacno je da deca do 1,5 ne mogu da kontrolisu svoje potrebe, ali mislim da ih treba navikavati (naravno ukoliko se be bune), jer sto su veca teze ide.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jul 09, 2008 11:18 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 5:33 pm
Postovi: 33
juce sam probala savet prijateljice koja mi je rekla da kad se bude ukakila ubacim to u nosu i stavim je da sedne ali da ona to ne primeti.I bila je odusevljena kad je ustala ali kad sam ja pocela da je hvalim ljutila se.A da i piskila je tad u nosu.Nije joj se dopalo ni kad smo sadrzaj bacili u wc solju tako da taj deo od sad preskacemo.Jutros se probudila i govorila nam kaka i posle 10tak minuta se stvarno ukakila.Nismo je poslusali jer ima temperaturicu ali cim prodje vracamo se na obuku.Valjda cemo uspeti!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 10, 2008 12:48 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jul 10, 2008 9:25 am
Postovi: 7
Nemojte se brinuti oko noše.Normalno je da deca do 2.5 godine ne nauče pa i malo kasnije.Svako dete ima svoj ritam i poštujte to.Bitno je da znate da dete u sazrevanju prolazi kroz razne faze i da ne očekujete od njega baš sve tačno što piše u knjizi za tu uzrast.Nemojte siliti,budite strpljivi,a ono će vremenom biti spremno i rešićete se pelena.Mnogo je bolje da nosi koji mesec duže pelenu nego psihičku traumu čitav život od siljenja da se isprati jedna knjiga.Pomozite vašem detencetu da udje u ovaj život i prihvati socijalizaciju na što lakši način,a to možete samo Vi jer ste nezamenljivi.
Pozdrav

_________________
Lekarska ordinacija HERONA ,
Vračar, tel.063-603-264 344-9142
0-24h na tel.poziv
www.ordinacijaherona.com


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 17, 2008 3:03 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 5:33 pm
Postovi: 33
hvala svima sto ste se javili,ja odustajem jer shvatam da posledice zaista mogu biti ozbiljne,dobili smo bakterije u urinu jer je dugo zadrzavala urin!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jul 18, 2008 1:01 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:06 pm
Postovi: 64
Ja sam se dosta namučila dok moj sin nije naučio da koristi nošu. Isprobala sam sve savete koje sam našla na Internetu i ništa nije delovalo. U pravu je bio sam onaj ko je napisao da će dete prihvatiti nošu onda kada bude spremno. Zadatak nas mama je da detetu povremeno nudimo nošu, a kada će ono početi da je koristiti zavisi od spremnosti deteta da odbaci pelene.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jul 29, 2008 8:40 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Feb 28, 2008 10:59 am
Postovi: 23
Imam dva sina, jedan je 5 godina a drugi ce 3 godine u novembru. Obojicu sam ih odvikla od pelena na isti nacin sa 2,5 godina posto su zimska deca cekala sam leto a onda u gacice i danju i nocu, Kad smo unutra onda na nonu a napolju su piskili u travu sto im se svidelo! Mogu vam reci da su brzo skapirali neznam da li su se mozda upiskili 2 puta a komsinica koja ima maloga isto kao ja krenula je zimus da ga odvikava prvo sto je zapisavao sve po kuci a druga stvar taman je naucio bas da se neupiski eto kad i moj sin!!!! Stvar je do deteta kakvo je, ali mislim da je bolje malo kasnije ali efektno, jedino ako nije u pitanju "finansiski momenat"!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 01, 2008 12:01 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm
Postovi: 248
Nijedno holandsko dete to ne nauci pre 3 godine, a najveci broj tek sa 4 (uz nastavk nocnih upisavanja), i to je u NL sasvim normalna stvar.

Samo hocu da vam kazem kako je sve relativno...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 08, 2008 2:57 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 08, 2008 2:40 am
Postovi: 5
Lokacija: ZEMUN
Pozdrav svima!

Imam cerkicu od 25 meseci i, posto je "letnje dete", bake su nam savetovale da pocnemo da je odvikavamo od pelena nesto pre navrsene druge godine. Prvo smo joj pokazali nosu, ali je ona uporno htela da sedne sa strane, sto smo joj dozvoljavali. Nije joj se dopalo kada smo je skinuli i namestili pravilno, odmah je ustala. Nismo je ni na koji nacin prisiljavali, i prosla su puna dva meseca dok sama nije odlucila da lepo sedne. Od tada je uspevala da piski (ili kaki) samo ako mi potrefimo vreme da je stavimo, ali sama nije trazila. Nakon jos mesec dana bi nam rekla kada bi vec nuzdu obavila u pelenu, ali i dalje nije trazila nosu. Sada, nakon cetiri meseca, skoro redovno nam kaze kada joj se kaki, ali se za piskenje jos "jurimo". Procitala sam na vise mesta da deca prvo mogu da kontrolisu veliku, a tek potom malu nuzdu, pa se ne nerviramo i ne prisiljavamo je. Misljenja sam da svako dete ovlada time svojim tempom, jos uvek joj stavljamo pelene i verujemo da ce sama poceti da trazi nosu i kada joj se bude piskilo. Mislim da insistiranje ili cak grdnja roditelja samo pogorsava stvari, zato se opustite - nijedno dete nije nosilo pelene doveka, pa sigurno nece ni vase! Srdacan pozdrav!

_________________
CARPE DIEM!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: ocajna
PostPoslato: Sub Jan 10, 2009 1:01 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Dec 17, 2008 8:15 pm
Postovi: 6
Dragi ljudi,
vec je skoro 2 sedmice kako se mucim s mojom devojcicom da je odviknem od pelena. Ona ce za manje od 4 meseca napuniti 3 godine. Po mom misljenju, zaista je dovoljno velika. Pokusala sam letos da je odviknem, ali je bila potpuna propast - rezultat je bio da nije htela da ide ni u nosu, ni u solju, ni u gacice, ni u pelene. Nakon nekoliko dana, morali smo da je NAVIKAVAMO da se vrati u pelene. Bilo je strasno. Smatrala sam, hajde, nije jos spremna, probacemo za par meseci. I evo, probali smo. U pocetku je opet trpela, ali nekako je pocela da piski u nosu i valjda shvatila da to nije strasno, pa je pocela u roku od nekoliko dana bez problema da piski. Ali kada je u pitanju br. 2, to je strasno. Ona trpi, trpi, po dva dana, i onda kada se to stvrdne, bolno je, pa verovatno zbog toga toliko i odbija da kaki. Citajuci veceras vase komentare, stavila sam joj pelenu nadajuci se da ce nakon 2 dana uspeti da kaki u pelenu, ali nista ne vredi. SIgurna sam da cemo opet morati dane da provedemo da je vratimo u pelenu i vise sam van sebe i nisam pametna sta da radim. Inace je predivna, predobra, pametna, vesela devojcica, ali ovo je zaista veliki problem, koliko za nju toliko i za nas. Da li je neko imao slican problem i da li neko ima resenje? Sa kim god sam pricala, saveti su vec bili potroseni, ne znam da li postoji nesto sto nismo uradili - i citali na nosi, i pricali, i pevali, i bojili, i igrali se, i obecavali cokoladice i stavljali je pored nas u wc da ona sedi na nosi, ali apsolutno nista nije vredelo. Ovo utice na njene obroke, spavanja, raspolozenje, vise nista ne funkcionise kako treba i potpuno se osecam bespomocno. Da li ima nekoga ko moze da nam pomogne?
Hvala do neba!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: ocajna
PostPoslato: Sub Jan 10, 2009 1:01 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Dec 17, 2008 8:15 pm
Postovi: 6
Dragi ljudi,
vec je skoro 2 sedmice kako se mucim s mojom devojcicom da je odviknem od pelena. Ona ce za manje od 4 meseca napuniti 3 godine. Po mom misljenju, zaista je dovoljno velika. Pokusala sam letos da je odviknem, ali je bila potpuna propast - rezultat je bio da nije htela da ide ni u nosu, ni u solju, ni u gacice, ni u pelene. Nakon nekoliko dana, morali smo da je NAVIKAVAMO da se vrati u pelene. Bilo je strasno. Smatrala sam, hajde, nije jos spremna, probacemo za par meseci. I evo, probali smo. U pocetku je opet trpela, ali nekako je pocela da piski u nosu i valjda shvatila da to nije strasno, pa je pocela u roku od nekoliko dana bez problema da piski. Ali kada je u pitanju br. 2, to je strasno. Ona trpi, trpi, po dva dana, i onda kada se to stvrdne, bolno je, pa verovatno zbog toga toliko i odbija da kaki. Citajuci veceras vase komentare, stavila sam joj pelenu nadajuci se da ce nakon 2 dana uspeti da kaki u pelenu, ali nista ne vredi. SIgurna sam da cemo opet morati dane da provedemo da je vratimo u pelenu i vise sam van sebe i nisam pametna sta da radim. Inace je predivna, predobra, pametna, vesela devojcica, ali ovo je zaista veliki problem, koliko za nju toliko i za nas. Da li je neko imao slican problem i da li neko ima resenje? Sa kim god sam pricala, saveti su vec bili potroseni, ne znam da li postoji nesto sto nismo uradili - i citali na nosi, i pricali, i pevali, i bojili, i igrali se, i obecavali cokoladice i stavljali je pored nas u wc da ona sedi na nosi, ali apsolutno nista nije vredelo. Ovo utice na njene obroke, spavanja, raspolozenje, vise nista ne funkcionise kako treba i potpuno se osecam bespomocno. Da li ima nekoga ko moze da nam pomogne?
Hvala do neba! :cry:


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 35 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: