Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: odvikavanje deteta od pampersa
PostPoslato: Pet Avg 31, 2007 9:31 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 29, 2007 10:37 pm
Postovi: 37
Lokacija: Hallein, Austria
moja cerka stara skoro tri godine, jos uvek ne zeli da na nosu, svesna je svega inace ne voli da je neko zove malom.
Bilo sta da je pitanju ona ne voli da se poredi sa malim bebama, osim kada je to u pitanju onda joj je svejedno.
Probala sam i da je ostavim bez pampersa, upiski se i bude sva mokra onda ponovo trazi pampers ali joj ne pada na pamet da trazi nosu.
sve sam pokusala, i lepo da joj objasnim, saslusa me sve obeca i kad vidi nosu pocinje da place.
Ne znam sta da uradim i da li je to normalno.
Zivim inace u Austriji, i njen doktor kaze da je pustim da ona sama odluci kada ce na nostu.
Bojim se da ce to dugo potrajati, nisam sigurna vise sta da uradim , jer je ovde sve normalno imam jako lose iskustvo.
Unapred se svima zahvaljujem!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Avg 31, 2007 11:16 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 6:53 am
Postovi: 1809
Lokacija: canada
Dragana,ne znam kada ste je poceli uciti na nosu koliko je to davno bilo!
Ja sam moju decu pocela jako rano uciti,nisu imali ni godinu dana.
Kada sam ih ucila,mozete probati i vi uvek sam znala sedeti pored,pricati i zabavljat ih igrackama i puno puta se desili da bas nisu hteli da piske.
Onda sam odlucila kada je bilo leto da im obucem lepe gacice,uvek sa nekim crticima i tada im se svidelo piskiti napolju u dvoristu(znate kako je to kod nas drugacije).Nekada je bilo da se upiske ali sam uvek gledala i jako cesto stavljati na nonu.Kada god bih negde isla nosili su pelene dok god nisam bila sigurna da se nece nigde upiskiti.
Morate pokusati nesto drugo,ne znam sta da vam kazem ali mozda bas tu nonu ne voli.Probajte je odvesti u tgovinu i neka ona sama izabere sta joj se svida pa gledajte da sto vise provede na njoj ali pored vas.
dajte joj igracke koje naj vise voli,neka to bude nije vazno da li soba,da li trpezarija,ne mora biti kupatio.Kada prvi puta bude piskila u nonu-a mozda ce biti slucajno---nagradite je sa nekom sitnicom koju pripremite i sklonite da ona ne vidi.Odusevite se jako i zapljstite ako piski pa kada bude videla koliko ste sretni uvek ce to raditi.Pokazite veliko odusevljenje!
Kada god ste kod kuce,nemojte joj stavljati pampers ali je cesto stavite na tu njenu voljenu nonu koju ce verujem zavoleti kada je sama izabere.
Ako ne mozete neka ide na tu sto imate,pripremite joj nesto sto voli i pokazite joj da ako samo sedne na njoj,ne mora da piski dobice nesto od vas.Neka igracke njene omiljene budu pored none,a isto tako vi ostavite sav posao pa se i vi na tepihu zabavite sa njom.Igrajte se sa njom,pokazite joj kako njena omiljena beba voli ici bas na tu nonu.
Eto nadam se da sam vam bar malo pomogla jer znam da je tesko ali budite uporni.Moja deca su znala bukvalno da isprave toliko nogice i da se ukoce samo da ne sednu na nonu.I vodu sam pustala da ih potencira i igrala se sa njima na tepihu i hranila ih dok su sedeli na noni ali trud se isplatio.Kada pocne da place odvratite joj paznju sa nekom igrackom,bombonom,cokoladicom......cirkusirajte i vi sa njom da bih joj bilo interesantno i da bi pristala da sedne.Probajte da bih se oslobodila od straha neka sedne obucena,samo neka sedi i kada vidi da nona nije nista strasno tada ce se osecati sigurnije i da sedne kada je skinete.
Jao.........ja sam cirkus bila sa njima ali su naucili!Vremena i puno zivaca treba!
Sretno i javite kako ide!
p.s.
Slusajte samo svoj instikt i ne slusajte misljenje lekara sto se tice da jos uvek nosi pampers....... :wink:
Nije uvek sve sa medicinske strane gledista,pa se zato ne sekirajte.......
Nije ona za lecenje.........kao sto su meni davali za malog sirup da pije posto se obavezno znao nocu upiskiti-----ustvari toliki je cvrst san imao da nema sanse da se probudi.Znala sam ga ja probuditi i staviti na nonu,a on se izvrne sa nje jer zaspe........i na kraju bez ikakvog lecenja prestao je........a zamislite da sam mu davala lek koji su oni prepisali......a on utice na centralni nervni sistem........uh.......kada sam to procitala u uputstvu momentalno je zavrsilo u kanti za smece.....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Avg 31, 2007 11:29 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 6:53 am
Postovi: 1809
Lokacija: canada
Evo jos da vam dodam........ne mozete vi nju samu pustiti jer ona sigurno nece sam reci mama daj mi nonu!To vas lekar kaze!
Ne moze vam lekar reci kako da naucite dete na nonu,ono sto oni mogu su da prepisu lek ako smatraju da je nesto sa medicinske strane upitanju i to je sve!
Zato.......nema potrebe da se obracate lekarima jer to mozete resiti sami!
Sigurna sam da je ona zdrava devojcica samo sto ne voli nonu kao ni jedno dete koje je nije volelo.Ja jos nisam cula(mozda ima)da je neko dete cim je prvi puta selo pocelo piskiti i zavolelo nonu.
Kasnije da........ali odma ne.......
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 01, 2007 12:42 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 4:28 pm
Postovi: 420
Od fiziološke potrebe ne treba praviti cirkus...jer time otvaraš detetu fenomenalan prostor za igru bez granica manipulacije-hoću piškim, neću kakim...koji se posle proteže sa svim mogućim gradacijama do puberteta :wink:
Možda vaše dete spada u tip dece koja u svom razvoju preskaču nošu i odmah prelaze na WC šolju tj. dečiji adapter. I to je sasvim o.k i normalno i ne tako retka pojava.
Deca vole da se identifikuju sa roditeljima...i imitiraju ih i tu ne treba da postoji stid sa vaše strane.
Dakle, pokažite vašoj ćerki kada i zašto mama ide u kupatilo da mokri...i sačekajte da shvati i igrajte na kartu njene prirodne radoznalosti i potrebe da vas imitira, posebno što navodite da voli da se oseća velikom i odraslom...možda joj zato i smeta noša koju, pretpostavljam, povezuje sa bebama...a ona, više nije beba.
Dalje, kada se jednom skine Pampers, onda više nema koketriranja sa njim-sad ćemo da ga nosimo zato što idemo u goste ili šetnju, a sada nećemo...Tako se deca samo zbunjuju i otežava im se odvikavanje od pelena. Prema tome, ako ste je skinuli, pa se upiškila, nemojte joj vraćati Pampers već joj samo bez ikakvog prekora ili gunđanja obucite nove gaćice...i tako u nedogled. Veoma je važno ne kritikovati i ne omalovažavati decu-joj, kako te nije sramota, bebo jedna-ako im se desi nezgoda. Samo je mirno presvucite i skrenite joj pažnju na nešto lepo što se dešava ili započnite neku pričicu...
Naoružajte se strpljenjem, ogromnom količinom čistih gaćica i u tom periodu odvikavanja izbegavajte da idete u goste ili na mesta gde nije uputno javno vršiti nuždu.
Život na zapadu je dosta drugačiji i mislim da su ove Pampers gaćice samo nepotrebno produžile period odvikavanja-jer tako je komotnije i mami i detetu.
Elem, moje iskustvo je ovo...
Sina sam stavila obučenog na nošu kada je imao devet meseci...samo da malo posedi i prihvati ideju sedenja....
Naredni korak je bio da ga stavim gologuzog sa deset meseci na nošu koja je bila sobne temperature-ume da ih odbije ako je noša hladna...bez ikakve zamisli da će uraditi nešto. Bilo mi je bitno da prihvati ideju da sedne na nošu...i ništa više.
Treći korak je bio da ga ujutru, kad ustane stavim na nošu, doturim mu par kockica i držim ga na istoj pet -deset minuta. Ako bi piškio, obradovala bih se i rekla-Bravo-ali bez nekog većeg ushićenja uz podvriskivanje i tapšanje jer to i jeste normalno i ne treba praviti senzaciju.
Četvrti korak je bio da sam ga cele zime stavljala ujutru i posle popodnevnog spavanja na nošu pa šta uradi, uradio je uz obavezno-Bravo, Marko...i preko dana bih mu stavljala pelene.
Kad je došlo leto, imao je dve godine, skinula sam mu Pampers i na svakih sat-dva vremena ga vodila u kupatilo da piški. Vremenom sam naučila da procenim kada treba da ga odvedem u WC u zavisnosti od toga koliko je tečnosti uneo i to je to.
No, tvoj slučaj me veoma podseća na slučaj moje prijateljice čija je ćerka užasno burno i negativno reagovala na nošu...a imali su ih nekoliko, raznih boja, veličina, melodija...Ništa nije pomoglo.
Onda se prijateljica dosetila da je obuče u lepe haljinice i da je na svakih sat-dva vodi u kupatilo i stavlja na WC šolju-jer tako rade velike devojčice. I upalilo je...
Pokušaj i ti....i slažem se sa Ontariom da zbog ovoga ne treba ići kod lekara...Oslušni svoje dete..jer možda vam otporom prema noši govori da je spremna za sledeći korak.
Sve najbolje
Ksenija


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 01, 2007 2:05 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 6:53 am
Postovi: 1809
Lokacija: canada
Eto Dragana i Ksenija i ja smo vam objasnili kako treba da se radi i naravno vi morate raditi po svome kao sto ona kaze.Svi smo mi imali slicne situacije da bi nam se dete odviklo ali u sustini svi smo decu odvikli jako rano.Meni je jako pomoglo jer NISAM imala pampers jer nisam bila u mogucnosti pa priustim svojoj deci tako da sam i ja zelela da se resim pranja i peglanja krpenih pelena.Kao sto vam Senka kaze naoruzajte se strpljenjem jer samo tako mozete uspeti,Ne mozete ocekivati da ce ona to presati raditi za dan-dva,nedelju ili mesec jer svako je dete drugacije.
Za wc se nisam setila ali i to je mozda jedna od opsija,probajte pa cete videti reakciju.Sta vam je bolje odlucite sami ali znajte vi morate imati jako veliko strpljenje!
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 01, 2007 2:17 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 6:53 am
Postovi: 1809
Lokacija: canada
Opet zaboravih.......ne mozete Dragana cekati da ona trazi,jer vi ste ti koji trebate prvi preduzeti inicijativu.
Nema nece!Ona to mora,ali ste vi zato tu da date sve od sebe da bi ona to i radila i naucila.
Prestanite kupovati pampers,mozda samo nocu da joj stavljate nego gacice i sta ako se upiski u gacice,opracete i presvuci je ali joj ne stavljajte pampers posle toga nego opet gacice.
Ne gubite nadu nego budite uporni i strpljivi!
Eto........to je od mene........pozdrav Kseniji i vama u Australiji iz Kanade!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 01, 2007 11:04 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 20, 2007 10:39 pm
Postovi: 123
Da se pridruzim sa svojim iskustvom,ako bude od neke pomoci.Starija devojcica mi je bez problema naucila da trazi nosu,za par dana posto smo joj skinuli pelene(ona nije nosila pampers,vec platnene jer je iritiralo).Mladja cerka je medjutim odbijala nosu,nego je htela na adapter.Njoj je trebalo tri meseca da ukapira totalno da sama kaze piski mi se ili kaki mi se.Svako dete je drugacije,zato se naoruzajte strpljenjem i ne odustajte,kad jednom skinete pelene ne vracajte ih vise.To se ne vazi za preko noci jer im za to treba dodatno vremena.Kupite puno gacica i hulakopkica i svaki dan pranje i susenje.Desavalo se da joj nekad dam upisane gacice da ih ona kao pere u lavoru.Ona je to obozavala i stalno je obecavala da nece vise.Izgledalo je kao da taj dan nece nikad doci,ali sve je na kraju ispalo dobro.Priznajem da sam je nekad i grdila i pretila batinama,ali to nista nije vredelo.Jednom ,kada se ukakila, rekla mi je:mama istuci me ,pa me operi.Deca obicno prvo nauce da kazu kad im se kaki ,pa posle za piskenje,a kod nje je bilo obrnuto.Svako dete je posebno na svoj nacin,ne brinite sve ce se srediti,samo je potrebno vreme.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Sep 05, 2007 12:20 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Maj 16, 2007 1:31 pm
Postovi: 62
Postoji samo jedna stvar koju niko nije napomenuo.Dakle, kada je rec o fizioloslim potrebama koje dete obavlja na nosi osecaj da ce upravo da kaki ili piski razvija se kod deteta tek negde sa godinu i po dana.Naravno, pricam u nacelu, svako dete je prica za sebe.Dakle, sve sto se desava pre toga je slucajno.Moja cura ima 16 meseci i najvise u zivotu mrzi nosu.Obzirom da je leto bilo relativno toplo, pokusala sam da je, bez pampersa, u dvoristu, uz igru privolim da neko vreme provodi na nosi.Onako, neobavezno, cisto da se navikne.Nije upalilo.Nosa nam je ostala neprijatelj broj jedan.Iskreno da vam kazem, ja nisam insistirala.Racunam da je jos uvek mala, ako ona samo sedi na nosi a ne zna zasto sedi, u cemu je onda poenta.Posto nam se nosa nije dopala, pocela sam da je povremeno vodim sa sobom kad ja krenem u toalet, verovarno racunajuci da ona mozda spada, sto kaze ksenija u grupu dece koja preskacu nosu i direktno iz pelena prelaze na wc solju.Dete je vrlo brzo postalo svesno sta se desava, ali jos uvek je ne forsisam da ona seda na wc solju iz prostog razloga sto sam misljenja da samim sedenjem dete nece shvatiti sta je poenta price,pa ako treba da sedi dva sata gologuza na nosi ili solji onda cu je radije jos neko vreme uvijati u pampers dok ne pocne da nagovestava da je svesna sta se desava.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: draga majo
PostPoslato: Čet Sep 06, 2007 9:48 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 29, 2007 10:37 pm
Postovi: 37
Lokacija: Hallein, Austria
Isto kao sto ti sada radis i razmisljas tako je bilo i kod mene. Mislim da mi je to najveca greska, sto nisam bila uporna dok je bila manja.Pustila sam je, sada je svesna svega, bukvalno sve razume.Obeca mi da ce na nosu, medjutim cim je vidi pocne da place.
Kao sto Ontario recei u pampers pelanama je suva i sigurno da joj se sve to cini kao nametanje necega sto ce joj zakomplikovati zivot.
Zato ti preporucujem ako vec hoce da sedi pokusavaj i dalje budi uporna i nemj da napravis gresku kao sto sam ja!!!!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 13, 2007 2:46 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Maj 29, 2006 11:05 am
Postovi: 90
Evo i ja da se pridruzim sa slicnim problemom.
Moja devojcica (28 meseci) je do pre 15-tak dana normalno trazila da ide na nosu, i odjednom je ponovo pocela da piski u gacice. Uopste mi ne govori da joj se piski, stalno je pitam, stalno je sama stavljam na nosu, a ona nista.
Sa velikom nuzdom je drugacije, to obavezno trazi, za to nema problema.
S obzirom da smo se skoro preselili u drugu zemlju, to bi mozda mogla biti neka njena reakcija ili revolt?
Da li je neko imao ovakav problem? Prosto ne znam sta da radim....:(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 13, 2007 11:18 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 01, 2007 12:48 am
Postovi: 472
Pa baš je velika.
Trebalo bi da je što pre odviknete, meni je mnogo pomogao vrtić i vaspitačice i pretpostavljam da tvoja mala ne ide.
Možda je i problem to što imaš i mlađe dete i malecka ne želi da se razlikuje od mlađeg deteta jer možda primećuje veću pažnju usmerenu ka njemu pa misli da ako bude više beba veću će i pažnju da ima.
Dečji mozak može da razmišlja tako, znam za slučaj da se devojčica odvikla nakon mesec dana dobije brata i od tad je i ona tražila pampers ali to mora da se preseče.

Anastasija je definitivno ukinula pampers u toku dana kad je imala nepune dve godine.

Deca piškaju odmah nakon spavkanja.
I tad je stavite na nošu i držite čak i ako urla!
Kad piški (poželjno u nošu koja svira) vi joj tapšite i kažite BRAVO i nečim je nagradite (dajte joj ono što voli) i možete (to smo mi radili a sad ona sama radi) odnesite nošu do wc-a i prospite pišu i kažite joj ćao i mahnite!

Kad se upiški u gaćice (bez pampersa) ne presvlačite je istog trenutka, neka bude mokar malo i da mu je neprijatno.
I onda neka mala kaznica jer nije pokazao na vreme da hoće da piški.

Nama je pored vrtića i njihovih metoda ova dosta pomogla za kod kuće!

Mislim da će kod tvoje male pošto je već veća najviše da upali metod kazne i nagrade!

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Sep 14, 2007 1:17 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 4:28 pm
Postovi: 420
Pobogu, Olja, nisi valjda svoje dete

- držala na noši dok urla
- držala u mokrim gaćicama dok ne oseti neprijatnost
- malo, malecko kažnjavala kaznicom ako se upiški u gaće

i šta si time svom detetu poručila

- da te ne zanima njen otpor od isforsiranog stepena razvoja
- da si u stanju da joj pričiniš neprijatnost i poniženje
- da ćeš je kazniti kaznicom svaki put kad ne ispuni tvoja očekivanja makoliko bila nedorasla istim

I mislim da ni jedna nagrada ne može da popravi štetu koju je u ovom slučaju učinila kazna.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 15, 2007 7:56 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 01, 2007 12:48 am
Postovi: 472
Nije bila nedorasla bila je u mesecima već zrela da pređe na nošu!
Nisam je sa 6 meseci držala na noši već nakon 18!!!

I nisam je kažnjavala nekim batinama pa da navuče traume ali da vidi kako joj je ovako bolje.

Sve u svemu, meni je uspelo, više pampers ne kupujem i svaki put mi najavi da joj se piški i baca nošu i sa njom se pozdravlja kao i kad kaki.

Ne znam kakvu si ti sliku stekla nakon mog posta ali dete definitivno nisam zlostavljala da bi naučilo da ide na nošu!

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Narode,
PostPoslato: Sub Sep 15, 2007 10:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 29, 2007 10:37 pm
Postovi: 37
Lokacija: Hallein, Austria
krenulo nam je.Jest da me sve zivo boli od nase igre, al moja devojcica je napokon sela na tu famoznu nosu i danas prvi put piskila u nju.
Sretna sam zbog toga, a ona me pita STA SI TI TO MAMA MENI SIPALA!
Hvala Vam svima na savetima, igra je puno pomogla!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 15, 2007 11:12 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 01, 2007 12:48 am
Postovi: 472
Moja Ana sve kaže "oću išim" i kad piški ona kaže "išila" umesto piškila!

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 20 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: