Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: LEUKOCITARNA FORMULA
PostPoslato: Pon Okt 19, 2009 11:15 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Apr 29, 2009 10:47 pm
Postovi: 75
Pozdrav,

Moje pitanje je sledece;sta je konkretno leu.formula i sta ista pokazuje?
Moj bebac je imao t.39,2, isli smo lekaru, rekli su da je virus, vratili se, t.je skakala,
da ne duzim sada sa tim, jer sada je dete dobro.,Medjutim,kada sam se vratila kuci, svi
odreda; prijatelji, poznanici su me pitali, sto mu nisu radili leu.formulu.
Sada me zanima, sta je to ustvari, sta pokazuje?koja je razlika izmedju nje i k.slike?
Cisto da znam za ubuduce, ako treba, povescu ga u privatnu lab.


Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: LEUKOCITARNA FORMULA
PostPoslato: Pon Okt 19, 2009 11:49 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Leukocitarna formula podrazumena analizu krvi koja prokazuje samo leukocite, samo bela krvna zrnca, sve vrste leukocita, a oni su odgovorni za odgovor organizma na neki zapaljenski proces.

Deci se u hitnoj sluzbi obichno vadi krv iz prsta i vene i to je dovoljno da se vidi da li su ozbiljno premeceni parametri krvnih elemenata, a leukocitarna formula se radi samo u krajnjoj nuznosti, ako je broj leukocita jako veliki i ako se simptomi tegoba takvi da je potrebno izvrshiti dodatnu analizu krvi kao shto je leukocitarna formula i ako se infekcije jednog dela tela ponavljaju vishe od tri, cetiri puta godishnje.

Kod vas je verovatno bila neka prehladica ili upala grla ili uha koja je chesta u ovo doba godine pa nije bilo potrebe za daljim analizama :)


Evo vam i text o leukocitarnoj formuli:

U našoj odbrani učestvuju i granulirani leukociti (neutrofili, bazofili i eonizofili). Ime su dobili po tome što sadrže granule sa različitim hemijskim supstancama kojima brane organizam od različitih vrsta mikroba. Neutrofilištite organizam od bakterijskih ili gljivičnih infekcija, a svoju funkciju obavljaju „gutanjem” tih mikroba. Oni su uglavnom prvi odgovor organizma na infekciju, a svojom aktivnošću i odumiranjem u velikom broju formiraju gnoj.

Eozinofili učestvuju u borbi protiv parazita i proizvode faktore zapaljenja kojima utiču na funkcije drugih odbrambenih ćelija. U većem broju su prisutni u infekcijama izazvanim parazitima ili alergijama.

Bazofilni leukociti su slični mast-ćelijama koje se formiraju u sluzokoži i vezivnim tkivima. Obe vrste leukocita imaju važnu ulogu u alergijskim reakcijama i odbrani tkiva od tumorskih ćelija i parazita, kao i u stvaranju novih krvnih sudova tokom zarastanja rana. Proizvode „učesnike” zapaljenja, izazivače anafilaktičkog šoka, najtežeg oblika alergijske reakcije.

Monociti su poreklom iz koštane srži. U krvi borave jedan do dva dana i prelaze u tkiva gde žive mesecima, čak i godinama. Ove ćelije takođe gutaju mikrobe i čestice oštećenih ćelija vlastitog tkiva i razgrađuju ih enzimima. U tim procesima se oslobađaju mnogi važni činioci zapaljenja kao što su prostaglandini, leukotrijeni, citokini, slobodni radikali kiseonika i azot monoksid. Oni pomažu oslobađanje organizma od štetnih činilaca i obnavljanje oštećenog tkiva.

Svi imunološki organi i reakcije povezani su u sistem i njihovo istraživanje je veliki izazov za imunologe molekularne biologe. Različite imunološke analize koje se sada preduzimaju mogu biti pokazatelj bolesti samo u okvirima drugih dijagnostičkih postupaka. Samostalan odlazak u laboratoriju, bez lekarskog pregleda, neće dati potpunu sliku našeg zdravlja i zbog toga što je dovoljna samo jedna trunčica iz vazduha pa da se dobije lažno pozitivan rezultat od kojeg nas hvata panika. Kad rezultati nisu u skladu sa simptomima i znakovima bolesti, lekar će posumnjati u njihovu tačnost i ponoviti ih, a ponekad i dopuniti specifičnijim analizama. Imunologa bi trebalo konsultovati kada se ista infekcija ponavlja više od tri puta godišnje, savetuje dr Milica Ćućuz-Jokić.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: LEUKOCITARNA FORMULA
PostPoslato: Sre Okt 21, 2009 10:59 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:52 pm
Postovi: 547
Ukratko, da uprostim... ukoliko su limfociti poviseni u formuli, to ukuazuje na virusnu infekciju, poviseni granulociti na bakterijsku, eozinofili - alergijsku.

_________________
www.hepatitis.forumakers.com


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 30 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: