Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Krvna slika-beba 7 meseci
PostPoslato: Sre Mar 14, 2007 9:05 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 2:56 pm
Postovi: 383
Lokacija: Zemun
Moja beba ima 7 meseci i danas smo u okviru redovne kontrole u savetovalistu radili krvnu sliku. Medjutim, dok su stigli rezultati, savetovaliste se zatvorilo, pa niko nije stigao da nam ih protumaci. Laicki gledano vecina vrednosti je iznad ili ispod referentnih vrednosti tj. retko sta je u granicama koje su navedene pored. Medjutim, meni se cini da su to ref.vred. za odrasle, pa molim nekog ko je strucan da mi da tumacenje. Inace, beba je zdrava, bez ikakvih problema, lepo napreduje. Poslednjih nedelju dana slabije jede "cvrstu" hranu posto je muce zubici (izasla su 2 za 6 dana), pije adaptirano mleko, a dojila sam je do skoro.
Evo krvne slike, sa ref.vr. datim u produzetku:
WBC 14.0 limits (4.5-10.5)
LY 72.1 (20.5-51.1)
MO 0.9 (1.7-9.3)
GR 27.0 (42.2-75.2)
LY# 10.1 (1.2-3.4)
MO# 0.1 (0.1-0.6)
GR# 3.8 (1.4-6.5)
RBC 4.72 (4.0-6.0)
Hgb 112 (110-180)
Hct .352 (.350-0.600)
MCV 74.5 (80.0-99.9)
MCH 23.7 (27-31)
MCHC 318 (330-370)
RDW 14.0 (11.6-13.7)
Plt 386 (130-400)
MPV 8.0 (7.8-11.0)

Sta znaci ovakva krvna slika? Ima li razloga za brigu???
Hvala unapred!

_________________
moja dva sunasca - LENA 15.08.2006. u 15:10 i VASILIJE 10.04.2008. u 02:15


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 15, 2007 10:25 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 2:56 pm
Postovi: 383
Lokacija: Zemun
:( bilo ko...?

_________________
moja dva sunasca - LENA 15.08.2006. u 15:10 i VASILIJE 10.04.2008. u 02:15


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 16, 2007 10:33 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Dobro jutro!


Kao prvo nema mesta panici! Ja nisam lekar, ali sam sa mladjim sinom muku mucila u prvoj godinici i ''prostudirala'' parametre kks.

Veoma je bitno na kom aparatu su radnjene analize, jer i parametri u zavisnosti od toga variraju. Ono sto iscitavajuci rezultat KKS Vase bebe, ja, kao laik, a na osnovu licnog iskustva mogu da primetim jeste da je KKS u granicama normale za taj uzrast. Obicno se ova analiza i radi u uzrastu posle sest meseci da se utvrdi eventualno postojanje anemije.

Kod Vase bebice jesu nesto nize vrednosti Hg uz relativno visoku vrednost eritrocita, ali je MCV 74.5 tako da je to u sustini ok. Hct je na donjoj granici pa ce Vam se mozda desiti u DZ (zavisno od pedijatra) da Vam ukazu na postojanje blage anemije. Moje skromno misljenje je da ovde nema mesta lecenju , tj. dijagnostifikovanju anemije posebno uz RDW 14, a da bi se pricalo o anemiji on bi svakako morao premasiti vrednost od 17.5.

Leukociti jesu malo poviseni, ali uzrok tome moze biti i plac i uznemirenost deteta prilikom vadjenja krvi, obzirom da ste naglasili da je dete zdravo. Uz povisene limfocite meni ovo sve lici na blagu virusnu infekciju, uzrokovanu padom imuniteta usled rasta zubica, koja ce proci uz adekvatnu ishranu i higijenu.


Sve u svemu mislim da su rezultati za taj uzrast zadovoljavajuci i da se ishranom kroz koji mesec mogu znatno poboljsati.


Pozdrav,

_________________
NATASA


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 16, 2007 11:10 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 2:56 pm
Postovi: 383
Lokacija: Zemun
Hvala na odgovoru. Pitali smo pedijatra, sve je ok, rezultati su sasvim zadovoljavajuci za njen uzrast! Jedino nam je rekla da, posto je hemoglobin malo blizi donjoj granici, u ishranu ubacimo crveno meso i kuvano zumance (a taman nam je to i doslo na red).

_________________
moja dva sunasca - LENA 15.08.2006. u 15:10 i VASILIJE 10.04.2008. u 02:15


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Izdvajamo za vas:



Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 14 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: