Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 26, 2007 1:22 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Avg 25, 2007 6:48 pm
Postovi: 32
Lokacija: Sombor
kaca 33 je napisao:
Ja sam bebu od pocetka hranila adaptiranim mlekom i moja iskustva su sledeca: davala sam joj mleko bebelak na svaka tri sata i u pocetku sam morala da je budim da bi jela. Prvo je jela do nekih mesec dana po 50-80gr a onda je u drugom mesecu pocela da jede po 100-120 i ja sam bila odusevljen. Inace, mi smo imale drugi problem jer je moja beba u bolnici dehidrirala i dosta oslabila ( zbog greske sestara i pedijatra ali to je sad druga prica) pa sam se ja naplasila i uz savet pedijatra kada smo izlazile iz bolnice da moramo da jedemo ja sam se budila i hranila je na tri sata.
Dakle, u drugom mesecu je pocela da jede mnogo vise i jedini savet sam dobila da joj izmedju obroka dajem vodu ( tada su bile i vrucine pa nisam morala nesto posebno da je teram na to ). Vremenom ona je trazila da jede na tri ipo pa na cetiri sata i iskreno, nikad nisam merila tacno koliko pojede. Nekako je ona sama to sredjivala :lol: pa kada sam na kraju pocela da sabiram koliko ona to pojede ispalo je dobro. Inace, beba ne mora uvek istu kolicinu da pojede: nekad pojede vise nekad manje ali po meni bitno je samo da ne pregladni a ni da joj se ne daje mnogo rano jer onda hoce da bljucka. Inace, meni je doktorka rekla da adaptirano mleko ne moze da svari za manje od tri sata tj. od tri,tri ipo i cetiri sata je sasvim dovljno da se beba hrani adaptiranom formulom. I naravno, u toku dana im treba davati vodu ali ne izmedju svakog obroka vec jedno dva puta u toku dana im ponuditi vodu i to izmedju obroka jer pred obrok moze da napuni stomak pa da nece mleko.
A iskreno, ja sam mojo bebi davala da pije koliko hoce na ta tri - cetiri sata i evo do sad nismo imale hvala bogu nikakvih problema.
Pozdrav svima!!!


U potpunosti podrzavam!!! Ista stvar i sa dojenjem!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 15, 2007 11:06 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 5:58 pm
Postovi: 61
Lokacija: Beograd
Moj sin je u porodilištu takođe dehidrirao, bio je avgust i bilo je neopisivo vruće, a ja nisam smela na svoju ruku da mu dajem vodu. Došao je na granične vrednosti za fiziološku žuticu i ja sam potpusala da na svoju odgovornost izlazim iz bolnice, instinktivno očekujući da ćemo se kod kuće bolje snaći.

Srećom imala sam divnu babicu koja je odmah prepoznala problem, pa smo žuticu prevazišli bez kvarcovanja za jedan dan.

Dojila sam dete vrlo predano, ali pošto moj sinak nikad nije bio ješan nisam shvatala da nešto nije u redu. Naime, mališa je imao običaj da samo u početku malo jače povuče, koliko da mleko krene, a onda da cocka kap po kap i uopšte se ne najede. Gotovo uopšte nije dobijao na težini iako su nam podoji trajali po 40 minuta. Onda sam probala da skratim vreme podoja, pa da on kao ostane gladan ne bi li efikasnije jeo, ali to nije pomagalo.
Posle 5 nedelja, mališa je u dužini dobio punih 10cm, a u težini svega 250 grama - bio je kost i koža! Onda sam prelomila i počela da mu dajem dohranu uz dojenje, ali pošto je još lošije sisao na kraju sam počela da na pumpicu izvlačim svoje mleko i da mu dajem koliko ima, a dodavala sam Aptamil. Mališa je posle nastavio lepo da napreduje. Uvek je ostao prilično tanak, ali više nije bio neuhranjen.

Moj sin sada ima 2 godine i 2 meseca i NIKADA nije tražio sam da jede. Jedino se seti kad je žedan i voli da pije vode i soka (sok mu dajem razbalžen 5:1 upravo da se ne bio najeo od toga). Jede sve što treba (meso, povrće, voće, mleko, žitarice), ali samo onoliko koliko on hoće. Ne bira, ali vrlo čvrsto stoji pri svojim količinama. Zdrav je, aktivan, vrlo visok za svoj uzrast i tanak.

Poenta moje priče je da ima dece koja jednostavno nisu ješna. Frustrirajuće je za mamu kad dete nikad ne traži da jede, čak ni kada preskoči obrok. To je retko, znam, ali događa se. Takvu decu treba podsticati da jedu na vreme i u dovoljnim količinama, bar u početku.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 17, 2007 11:24 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Moja cerka ima sad 5,5 meseca i posto sam pre dva meseca prestala da je dojim sada je hranim adaptiranom formulom.Na kutiji pise da bi ona u ovom uzrastu trebala da ima 4-5 obroka od 235ml, a ona i dalje pije po flasici 100 do 135ml. Ako joj dam vise (pa cak i kad pije ovu manju kolicinu) dosta bljucka. Pri tom sasvim lepo napreduje, dobija u proseku po 1kg mesecno i mislim da uopste nema potrebe da je silujem da vise jede. Moja majka koja je u gostima stalno gleda na sat i pokusava da je hrani na svaka tri sata, ali dete kad nije gladno jednostavno nece da jede. Pre mesec dana sam joj uvela i kasice, koje za razliku od adaptiranog mleka obozava. Dakle jednu od povrca pre podne i jednu od pirincanih pahuljica plus neko voce predvece. Interesuje me s obzirom da vise voli da njupa kasicicom da li trebam vec da joj uvedem vise kasica dnevno (jer u nekoliko knjiga sam procitala da su dve dnevno u ovom uzrastu dovoljne)?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 17, 2007 1:01 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 5:58 pm
Postovi: 61
Lokacija: Beograd
Dea, odlično što tvoja princeza hoće lepo da jede kašice. Dnevna količina mleka koja piše u uputstvu je predviđena za decu koja su samo na mleku. Polazi se od pretpostavke da većina dece do 6 meseci uzima samo mleko, pa onda lagano sokiće i kašice. Ja sam mom mališi isto rano uvela sokiće i kašice i sada stvarno sve lepo jede, ne bira.

Najbolji ti je pokazatelj dobre ishrane ako je dete zdravo i ako dobro napreduje. Pošto tvoja devojčica lepo jede kašičicom, slobodno je tako i hrani. Moj mališa je u tom uzrastu samo ujutro pio čisto mleko, a uveče je pio mleko da pirinčanim pahuljicama (Medolino, Frutolino, Čokolino...) kao poslednji obrok pred spavanje. Sve između su bile kašice od voća, povrća i mesa, ponekad sa sirom ili pavlakom. Kasnije sam jutarnje mleko zamenila jogurtom.

Moja pedijatrica mi je rekla da deca ne treba da piju ni previše mleka jer im zbog toga bude loša krvna slika.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 29, 2008 4:05 pm 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 9:52 pm
Postovi: 21
Jeste malo starija tema, ali bih da se malo nadovezem. Moja prva cerkica j sisala do 4,5 meseca, posle toga smo presli na bebelak. U prvom mesecu je dobila 1,6 kg , a bile smo na klinici u tirsovoj zbog urinarne infekcije. Elem, kada smo presli na bebelak, ona nikada ali doslovno nikada nije pojela vise od 100 ml dok nije napunila 2 godine. Medjutim, vrlo lepo je napredovala, nikada nije bila neuhranjena.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 03, 2008 11:20 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Feb 10, 2008 6:16 pm
Postovi: 32
Apsolutno se slazem da beba ne treba da pije puno mleka, ali potrudit se da oslusnete sta ona zeli a ne zelje vaseg pedijatra on je ne poznaje kao vi, moje dete ima 15 meseci i jos uvek za veceru pije flasicu, i zamislite da kazem pedijatru koi mi je rekao jos od 1 godine na flasicu samo mleko, ne jede nocu, slabo doruckuje ali zato posle popodnevnog spavanja jede fenomenalno! Nemojte vasu decu kljukati, kako sam mogla na ovom forumu da procitam, kuvanom slaninom i nekom "jacom hranom" mislim da je to nepotrebno! Samo oslusnite vasu bebu i bice lakse i vama i njoj. Ja njega ne mogu da nateram da jede na kasikicu kada on doslovno receno nece, i verujte mi da nije fazon u jakoj hrani!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 16, 2008 10:38 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 02, 2006 11:27 am
Postovi: 58
Lokacija: Nürnberg
Evo da se i ja nadovezem na ovu moju staru temu :) Moj bebic je malo porastao,i nemam vise dileme i nisam opterecena kao na pocetku koliko pije. Pije koliko mu se pije. Na silu ne moze nista. Vazno je da je beba zdrava,rumena,i zadovoljna odmah smo i mi zadovoljne. Beba mi sad ima 5 mj i pije od 180 -210 ml 4-5 puta na dan!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 15 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: