Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 118 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 24, 2007 9:29 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 8:47 am
Postovi: 120
Lenina_mama je napisao:
Davala sam joj i bebilak i cini mi se da je adaptirano mleko malo duze drzi sitom.
Ja i suprug smo se stalno pitali zasto svi zure sa uvodjenjem kasica i sokica, a sada smo i sami poceli da razmisljamo da joj damo po par kasicica kasice.
Ne bih joj uvodila kasice jos, htela bih da pokusam da joj dam po maaloo HIPP-ovog sokica ponekad kad tako histericno place, da vidim kako ce reagovati, ali se bojim da nije prerano!
Sta vi mislite o tome?
Ima li neko neki savet??? :o


jeste, na forumu smo i svako treba da iznese svoj stav i misljenje, jer je to najcesce vrlo korisno. medjutim, nemojte se vezivati za bilo cija iskustva jer smo svi mi jedinke za sebe, pa tako i nase bebe. najezim se od pomisli da beba gladuje i place zbog necijeg rekla-kazala.

koliko sam cula uvodjenje sokica nije bas preporucljivo u tako ranom dobu. pamenije je da pojede par kasicica kuvane sargarepe, krompira ili jabuke, sto ce je drzati sitom, nego da joj dajes zasladjene sokice koji uz sve to sigurno sadrze i aditive. ako vec imas mleka neka ona pretezno sisa koliko god zeli, a lagano mozes uvesti po par kasikica osnovnog voca i povrca, barenog. i nemoj da se uplasis da ce prestati da sisa ako je sita - to su gluposti, bebi je naravno mleko najdraze, jer uz dojenje ona oseca i razvija tu posebnu bliskost sa tobom. uostalom neke bebe odbiju da sisaju vec sa mesec, dva i bez da im se ponudi druga hrana, tako da se opet vracamo na isto "sve je to individualno", i nemoguce je to izmeniti.
bebelak je naravno duze drzi sitom ali je tvoje mleko sigurno mnogo cistije i kvalitetnije.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 24, 2007 8:37 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 03, 2007 10:06 pm
Postovi: 45
Hvala najlepse na odgovoru i podrsci! Davala sam joj kasice po par kasicica i ponovo se uobrocila i lepo je sisala, tako da sam lagano pocela da joj dajem sve manje kasice skoro nista, a obrici su ostali na mestu.
Pa nije valjda pametnija od mene :lol: .
Jedini problem je ostao sto se i dalje cesto budi nocu, na 2-3 sata. :o


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 17, 2007 11:39 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Ja mom detetu dajem gotove kasice. Razlog tome nije moja lenjost da kuvam, vec je to sto se ovde u Nemackoj takva hrana pravi iskljucivo od bio proizvoda i nema dodatka secera i soli (sto je vrlo vazno, prvo zbog karijesa a drugo zbog osetljivih decijih bubrega). Mislim da je vrlo vazno bebama bar do prvog rodjendana ponuditi kvalitetnu hranu bez pesticida i ovih gore navedenih dodataka. Posto za mesec dana dolazim kod mojih u BGD interesuje me da li se i tu mogu kupiti Nestle i Hipp kasice, ili cemo morati da verujemo prodavcima na pijaci kada je kvalitet povrca i voca u pitanju?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 17, 2007 1:03 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 5:58 pm
Postovi: 61
Lokacija: Beograd
Dea, u Bgd možeš u svim većim marketima da nađeš Hipp i Nestle kašice, ne brini ništa.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 17, 2007 1:52 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 5:58 pm
Postovi: 61
Lokacija: Beograd
Ne bih se složila sa Hipp i Neste kašice nemaju šećera i soli. Na njima piše da su "siromašne natrijumom" dakle imaju soli, ali ne previše. Probajte Hipp kašicu pa ćete videti da je prilično slana, a taj slani ukus nije sigurno od krompira, kukuruza ili spanaća.
Nestle kašice su neslane prilično, ali su toliko bljutave da moj sinak nije hteo da pomisli da ih jede.

Voćne kašice sve imaju šećera, samo što oni napišu "bez dodatnog šećera" što je vrlo sumnjiva definicija. Dodatnog u odnosu na šta? Isto važi i za kupovne sokiće. Pokušajte da napravite sami sok od najslađeg mogućeg voća i uporedite sa kupovnim sokom, pa ćete osetiti kako je kupovni mnogo više sladak i kiseo.

Zbog zaštite zdravlja zubića dece, ako im dajete kupovne sokiće, obavezno ih razblažite 3:1 (tri mere vode, jedna mera soka).

O raznim konzervansima i aditivima neću ni da pričam, jer uz ono "bez konzervansa i aditiva" stoji zvezdica, koja označava da je to prema nekom zakonu u adekvatnim merama.

Nisam ja protiv kupovnih kašica, ali tvrdim da ne mogu biti zdravije i bolje za dete od onoga što mi skuvamo. Uostalom, dete treba da se navikava na ono što će kasnije jesti kad jede zajedno sa roditeljima. Mame kad uvode hranu nekako zaborave da je taj period sa kašicama relativno kratak, a da posle dete treba da jede sve što se pred njega stavi na sto što je mama spremila.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 17, 2007 2:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 03, 2007 10:06 pm
Postovi: 45
Hiljadu ljudi, hiljadu cudi...
Patronozna mi je rekla da su ipak gotove kasice pouzdanije i da joj te dajem do 6. meseca.
Ja mislim da ne mogu da skode, ipak su one prosle odredjene testove, koje voce i povrce na pijaci nikako nisu...
Od 6. meseca cu kontaktirati nekoga ko ce mi prodavati neprskano voce i povrce i tek tada cu joj sama spremati.

_________________
Lena, sunce mamino! 26.05.2007.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 17, 2007 8:42 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 8:47 am
Postovi: 120
Lenina_mama je napisao:
Hiljadu ljudi, hiljadu cudi...
Patronozna mi je rekla da su ipak gotove kasice pouzdanije i da joj te dajem do 6. meseca.
Ja mislim da ne mogu da skode, ipak su one prosle odredjene testove, koje voce i povrce na pijaci nikako nisu...
Od 6. meseca cu kontaktirati nekoga ko ce mi prodavati neprskano voce i povrce i tek tada cu joj sama spremati.


Nisam pristalica teglica - ta hrana koja je spremljena koz na kada, mora u sebi da sadrzi dodatke koji omogucavaju da ona stoji u prodaji na polici u hipermarketu i ceka, ceka, ceka da je neko kupi.
Mozda ne stignem da skuvam sebi i svom dragom, nekada se snadjemo sa nekim brzim resenjima, tipa riblji stapici, supa iz kesice ili pizza, ali jako se trudim da moja Dunja jede sveze skuvanu hranu. Kuvam svakog dana, to malo napora mi ne pada tesko jer znam da jede najbolju mogucu hranu, najcistiju mogucu. Ok, tu su mozda pesticidi u nekoj kolicini, ali to ce jesti do kraja zivota, kao i svi ljudi. Nece se hraniti Hippom ili Nestle kasama sa 5 ili 9 godina.
Naravno, ako smo u setnji ili ne stignem zbog nekih obaveza tu su Nestle i Hipp, ali trudim se da to ne bude cesce od jednog obroka nedeljno. Slazem se da u sebi sadrze soli i secere, aditive, mozda i nesto sto na teglici ne pise, ok - to je verovatno kontrolisana kolicina, ali radije cu svom detetu skuvati nesto lepo, i dok je sveze time je nahraniti. Njena se hrana brzo sprema, to su sargarepica, krompir ili pirinadz, malo mesa ili jedno jaje, a kako ima 9 meseci sve cesce joj umesto krompira dodajemo i poparu od integralnog hleba ili raznih zitarica, jogurt... uglavnom malo namirnica koje spremam nama, odvojim i skuvam bez soli i dodataka i za nju. Lako je i brzo, kvalitetnije sigurno od teglice koja stoji nedeljama na rafu.

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 18, 2007 7:56 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm
Postovi: 272
Ovo me sad podseca na raspravu da li dete dojiti ili ne i mame koje doje su ponosne na to sto ih doje a mame koje ne doje se osecaju lose jer im se nabija na nos to sto ne doje pa bi rekle nesto u svoju odbranu....i td. i td.
Ja Jelenu nisam dojila da sam mogla ( evo savest je proradila ) i da je htela sigurno bih je dojila. Ali sa sedam meseci koliko ima ona hvala bogu nije bila ni jednom bolesna. Od cetiri i po meseci sam pocela da joj dajem voce pa pred kraj meseca uvece pirinac u mleko i polako dosle smo do sedmog sad pocinje osmi mesec njoj hvala bogu nije nista falilo,sada vec dosta toga jede, lepo dodaje i zdrava je. Kada je pocela da jede povrce davala sam joj i ono sto ja spremam ali boga mi i ono kupovno. Opet, savest mi je radila sve vreme dok sam joj davala kupovne kasice pa sam se trudila da joj dajem ono sto ja spremam i ne mogu da lazem vise je volela kad joj ja spremim. Medjutim, jedno vreme je pocela da mrljavi kad joj spremim sa mesom jer to bas nije moglo tako dobro da se usitni pa sam ja pocela da joj kupujem samo kasice sa mesom a kad dodje red na povrce ja joj to sama skuvam i tako je bilo dobro. Sad smo presle skroz na moje kuvanje ali povremeno joj dam i kasicu gotovu i ona se ne buni. Jedino sto joj cesto dajem od te gotove hrane je voce jer recimo u ovo vreme breskvu , kajsiju, sljivu i sl. na pijaci ili u prodavnicama ne mogu da nadjem i ona ih stvarno voli. aravno ,sledece godine postoji zamrzivac pa ce mama sve to na vreme da spremi.
E sad, poenta moga pisanja: meni je Jelena prvo dete i otkad se rodila stalno sam bila u nekom grcu da li je ispravno hranim, da li se dobro razvija koliko je dodala i sl. i to je sasvim normalno. Ali sam isto shvatila da je preterivanje da toliko pazim na sve jer ne mogu da je zastitim od svega. Najbolje je da jede ono sto se skuva i sveze jos kada bi bilo i neprskano bilo bi savrseno ali to vec mnogo trazim. Sigurno je bolje da pojede ono sto sam skuvala ali ni kasica nije nesto lose i ja nemam taj problem da mislim da je teglica nesto sto je stajalo danima u prodavnici jer i zimnica moze da se napravi bez bilo kakvih dodataka a da stoji celu zimu ( mozda se i tesim :-? ) .... ma stvarno se ne opterecujem mnogo oko toga. Moje pravilo glasi: trudim se da joj dajem kuvanu hranu ali s vremena na vreme nije strasno i ako joj dam iz teglice.Uostalom, ne postoji dete koje nije naucilo da jede normalnu hranu i sve to oni sami dovedu u red ako i postoji neki propust.Znaci, mame koje daju gotovu hranu deci kad tad ce morati da pocnu i da kuvaju i sve ce doci na svoje. Svako preterivanje nije dobro pa ni stalno kupovne kasice kao ni ono moje dete ce samo ono sto ja skuvam ( mada ta varijanta i nije toliko losa :lol: ) kao ni ono pirkajte igracke svaki put kad padnu na pod, dete ne sme da se isprlja ( kao starije ) usisavanje i briskanje do besvesti! Opet kazem treba se opustiti.Hrana je samo jedan , jeste bitan ali ne jedini, faktor koji ucestvuje u dobrom razvoju deteta.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 18, 2007 11:02 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 8:47 am
Postovi: 120
A sto se tice mleka i dojenja - ko ima mleka i moze da doji ok, ko ne moze iz nekog razloga nema potrebe da se nervira i pravda bilo kome. Majka koja radi po citav dan mozda nema vremena za kuvanje, i ovakve polemike je ne trebaju doticati. U tom slucajui postoje teglice. Ali nisam za to da beba jede pretezno hranu iz teglice, sigurno ima aditiva koji opterecuju bebin organizam, soli, secera. Nedavno sam ovde procitala da je neko bio zgranut sto je u kasicama Baby King KRISTAL SECER... oh, my goood, pa da li biste bili spokojniji ako u nekoj kasici ne vidite secer jer je u prahu??? A imaju ga skoro sve kasice. Mozete kuvati pirinadz na vodi ili neke ovsene, razene, pahuljice (kuvaju se svega par minuta u vodi) ako zelite da izbegavate kupovne kasice, ali i to je stvar izbora.

Ni jedna krajnost ne valja. Ako dete navikne samo na ono sto mama skuva, mozda ce odbiti da jede kupovnu kasicu kada ne bude prilika da ima vremena za kuvanje. A da ona nije losa - pa ok, sigurno postoji neki standard kom odgovara.
Dobro je navici dete da jede i kasice i kuvanu, i toplu i ne bas toplu hranu, ali verujem da su sveze voce i povrce, dnevno pripremljen obrok zdraviji od teglice. To nece remetiti nista ako se umereno koriste i teglice i sokici, ali glupost je da su kvalitetniji :roll: mislim, budite logicni, razmislite samo malo o tome.

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 18, 2007 11:47 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 03, 2007 10:06 pm
Postovi: 45
Pa ja ne zelim da se raspravljam, samo kazem svoje misljenje.
Ja jos petnaestak dana planiram da je hranim iz teglica jer se najezim od krompira koji drzim u podrumu i sav je beo od onog praha da opstane preko zime itd. Zgrozim se pomisli da su se mozda misevi setali po njemu isl. Samo zato sam se opredelila za gotove kasice-grozljiva sam.
A u teglice sam sigurna da su sterilne, pa sad... nebitno...
Nasli smo prijateljicu moje tetke koja u selu ima neprskane jabuke i povrce, pa cu od nje uzimati, ali da kupujem na pijaci, bogami necu! :lol:
Moja drugarica je hranila dete od 7 meseci sa supicom iz kesice i to me je nerviralo jer tu tek ima aditiva i nisu namenjeni bebama, a hipp je sigurno stvoren za bebe, tako da ne smatram da moze da joj skodi sto u pocetku jela hipp.
Eto to je moje misljenje, naravno, da sam za kuvano, ali tek posto nadjem odgovarajuce voce i povrce...
Pozdrav

_________________
Lena, sunce mamino! 26.05.2007.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 18, 2007 4:08 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm
Postovi: 272
Skywalker potpuno se slazem sa tobom! :D
Moja Jelena od ovog meseca kaze doktorka moze da jede mlad neslan sir kao i kiselo mleko a i zitarice sa glutenom.Da li neko ima predlog sa cime da pocnem...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 18, 2007 8:00 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Pa ja sad stvarno ne znam sta se to prodaje u BGD pod imenom Nestle i Hipp, ali dobro znam sta u Nemackoj na tim teglicama pise. Dakle BEZ soli (potpuno) i bez secera (a kasice jesu za NAS bljutave jer smo mi navikli na so, a malisani nisu pa su njima ok), pise da ima samo vocnog secera iz samog voca (znaci ni ovaj nije dodavan posebno, vec od tog voca koje je u kasici). Ovde se te kasice STROGO proveravaju. Sve sto je u njima MORA da stoji na etiketi inace proizvodjac gubi mogucnost da iste proizvodi. Voce, povrce i meso koje se za to koristi je ISKLJUCIVo BIO i to ISKLJUCIVO gajeno na SUNCU a ne u STAKLENICIMA! Pri tom sam pre neko vece gledala na tv kakvo je voce i povrce koje kupujemo u prodavnicama i kolicina pesticida (kada bih njih koristila za pravljenje kasica) je nedopustiva za bebe (pa i za nas, iskreno receno, ali naravno hrana za odrasle je ipak njihov izbor). Naravno postoje i BIO prodavnice gde je voce i povrce bio, ali moram da priznam da su cene u njima trostruko vece nego u obicnim.
Ja ne znam i ne mogu da tvrdim kakvo je voce i povrce na BGD pijacama, i nisam sigurna kakve su kasice koje se tu prodaju. Znam da su moji kumovi koji su trenutno u BGD kupili pelene koje i ovde kupuju za malu i da je dete odmah dobilo osip. Lekar im je na to rekao pa mozda je pravljeno za istocno trziste....CCC....da li to znaci da istocno trziste ima svoja posebna merila ili je kvalitet losiji?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 19, 2007 12:57 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 5:58 pm
Postovi: 61
Lokacija: Beograd
Ima istine da se na našem tržištu svašta valja, ali mislim da je to mnogo više pitanje urbane legende da neko tamo nas namerno truje. Ja mom detetu stavljam Pampers od rođenja, nismo nikad imali problema, ali ja doduše nikada ne kupujem pelene na buvljaku ili na pijaci nego u radnjama sa opremom za bebe ili u velikim marketima.

A što se tiče toga da Hipp u Srbiji ima svašta što tamo nema... sad me već vučeš za jezik. Evo sastava Hipp mesne kašice sa sajta hipp.co.uk (složićeš se da UK nije istočno tržište)

Citiraj:
Organic vegetables (tomatoes, courgettes, sweet corn, broccoli, onions, red pepper), water, organic rice, organic chicken, org sunflower oil, org vegetable stock (salt, org rice flour, organic vegetables (with celery), org yeast extract, org vegetable oil, org spices), organic spices (caraway, pepper).


ili

Citiraj:
Organic yogurt, water, organic fruits (apples, apricots), organic sugar, organic rice, rice starch, organic corn starch, organic vanilla flavour, antioxidant ascorbic acid


toliko o tome da je tu sve prirodno

Dakle, da me ne shvatite pogrešno. I ja sam svom detetu davala kupovne kašice. Dešavalo se da ne stignem da skuvam, a ponekad nisam mogla da postignem raznovrsnost koju sam htela samo sa sezonskim voćem i povrćem. Ipak i dalje tvrdim da je za dete najbolje ono što mu sveže skuvamo od probranog voća, povrća i mesa.
Svakako mislim da je pogrešno isključivo hraniti dete gotovim kašicama, ali to sam ja, a svako drugi kako mu drago.

Samo mi smeta kad pokušavate da nas ubedite da je kupovna kašica mnogo, mnogo zdravija od one koju napravim kod kuće. Blago vama što slepo verujete reklamama, vaš je život verovatno ružičast.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 19, 2007 9:36 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 8:47 am
Postovi: 120
Mary Poppins je napisao:
Ima istine da se na našem tržištu svašta valja, ali mislim da je to mnogo više pitanje urbane legende da neko tamo nas namerno truje. Ja mom detetu stavljam Pampers od rođenja, nismo nikad imali problema, ali ja doduše nikada ne kupujem pelene na buvljaku ili na pijaci nego u radnjama sa opremom za bebe ili u velikim marketima.


"Teorija zavere" :roll: Jos u porodilistu su nam napomenuli da se pelene kupuju iskljucivo u apoteci, ili u prodavnicama bebi opreme - nikako na buvljaku ili u nekim manje proverenim radnjama. I nije prvi put da sam cula za taj osip od Pampersa, samo nisam skoro... i moja Dunja je od 15. tog dana u Pampersu i ok je. Ojela se od Original Pavoviceve npr,, ali joj je Beo labova Bebi krema sve sredila. Sada vec mesecima Beoolab ne radi, i mazem je nekim drugim kremicama, ali Original Pavlovicevu zaobilazim u sirokom luku :lol: i za to kazu da zavisi od bebe, kako kome koja odgovara.

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 19, 2007 11:27 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Pa ja nikoga nista ne ubedjujem. Svako ima svoje dete pa neka ga hrani kako hoce. Kazem samo da jako treba bar u prvoj godini paziti na pesticide, jer mogu ozbiljno da ostete mali deciji organizam. Evo ja citam sadrzaj papice i to jeftinijeg proizvodjajaca Alnatura: kasica je od Sargarepe i krompira. U njoj ima: Karotten (50%) (sargarepa), Kartoffeln (27%) (krompir) i ostatak Wasser ili ti voda. Pored toga nikakvog vise dodatka.
Kasica NE sadrzi: nikakav secer, potpuno bez soli, bez Milcheiweiß (mlecnih belancevina ako sam dobro prevela), bez glutena. Bez substance za zguscavanje, bez aroma, bez farbi, bez konzervansa, strogo ispitana na bilo kakve pesticide.
Konzistenca i farba su iskljucivo od samog povrca.
Inace po profesiji sam novinar pa vec dobro znam da pronjuskam i dobijem prave informacije a ne da gledam reklame na tv. Pri tom imam srecu da mi je muz hemicar a komsinica radi u TÜV koji ovde sve proverava pa dobro zna kako se papice za bebe proveravaju.
Ja nemam nista protiv kuvanja malisanima, ali da li ste sigurni sta u torbi donesete sa pijace? Ja nisam. Da su mi baka i deka zivi pa da kad dodjem u goste kod mojih mogu da uzmem njihovo voce i povrce ne bih se dvoumila ni sekunda, jer je naravno ono sto je kuvano dobro. Ali ovako bar prvih godinu dana dok beba malo ne poraste i ne ojaca necu da rizikujem!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 118 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 26 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: