Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 12, 2009 10:17 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:32 pm
Postovi: 1074
P,a dobro, onda smo se pogresno razumele, inace sam jako osetljiva po pitanju te teme...i nailazila sam zaista na razne slucajeve koji sole pamet.Jao pa, kako to ne dojis, kako to, ja dojim, ja cu sve za svoje dete, a cigareta non stop u ustima.I, necu se vise oglasavati po ovoj temi, jer ovaj forum nije zasluzio cirkus.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 12, 2009 11:28 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
[quote="Kathy"]A ja ovde treba da sklapam prijatlejstva???[/quote]

MI ovde delimo savete iz iskustva jedna drugoj na PRIJATELJSKOJ bazi. Lekara ovde vec odavno nema. A ako niste prijateljski raspolozeni prema ljudima sta radite uopste na ovom forumu????? Solite svima pamet????
Nisam za to da se deca nezdravo hrane i nisam protiv onog sto ste napisali ali sam protiv prepucavanja, protiv nadmenog i neprijatnog tona kojim vi pljujete po svim onima koji ne postupaju skladu sa vasim zivotnim nacelima.

A inace i to voce sto kosta po 20, 30 dinara sigurno nije prskano???Bas cudno sto ovde sve sto je zdravo kosta 4x vise nego ti prskani hibridi????(jer recimo rod jedne prskane i ne prskane biljke nije isti pa taj seljak koji ne prska mora nekako da naplati sto ce imati manje da proda).

Svaki pesticid koji se unese pravi mnogo mnogo stete, tako da ni vas samaricanski zivot ne daje ma koliko se vi trudili one prave rezultate.
A to je bas ono sto sam vec ranije napisala: ma koliko se mi trudili da nam deca zdravo jedu i zive i nasa najbolja volja je samo 50% uspesna.
Zato neki sitan greh sa cokoladicom ili bombonicom ne smatram nezdravim nacinom ishrane! Coveku pa i detetu hrana treba da donese i neko zadovoljstvo!
P.s. Svako ima pravo na svoj izbor.
Ja sam se tri meseca muzla , imala dva puta gadan mastitis, da bi moje dete imalo majcino mleko, pa ga opet nije bilo dovoljno i morala sam da je dohranjujem. I na kraju sam zbog svoje bolesti morala da prestanem. I sta sad trebam zbog toga da se osecam kao losa majka????
Cak ni ovde u bolnicama nema dovoljno pomoci zenama koje hoce da doje, a imam samo jednu poznanicu koja sa dojenjemod pocetka do kraja nije imala nikakvih problema....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 12, 2009 1:36 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Avg 06, 2009 3:29 pm
Postovi: 10
kao prvo moram da pohvalim Novosadsko porodiliste i kompletno osoblje. najredovnije sam u domu zdravlja vodila trudnocu,najprirodnije,najnormalnije,najbrze se porodila..nista posebno nisam ocekivala,ali su bili toliko ljubazni,na usluzi..da je to za nepoverovati(nije bilo reci o cascavanju,mitu..ni sa moje strane ni sa njihove)
inteligencija se i ogleda u umerenosti u svemu(ko to zna i moze..)
zato ako znate da nesto,bez obzira sto je ukusno,nije zdravo samo ga redje konzumirajte,sto redje.
kaze covek"odakle meni infarkt,nista ovih dana nisam tesko jeo..". to se ne dobija za dva dana copanja pljeskavica,vec se godinama taloze masti na zidove kr.sudova i jednog lepog dana..
do izlaska iz puberteta treba sto sta nauciti dete,izmedju ostalog i kako se najzdravije hraniti. treba mu pokazati,kazati i onako kako se vi ponasate i copate tako ce i vase dete,tu nema dileme. pod jednim malim uslovomima:da mu ne branite,da razgovarate,da se trudite,da sto vise vremena provodite zajedno,da vas babe i dede ne demantuju,da ih klinci redje vidjaju ako tesko krse vasa pravila


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 12, 2009 1:51 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm
Postovi: 229
jos jedna stvar za zdrav i pravilan razvoj dece, a sve smo zaboravile to da kazemo jeste fizicka aktivnost :):) ne trckaranje po kuci i sedenje ispred tv gledajuci crtani filmic, vec setnje, setnje i setnje po parkicima(e sad ko ima srece da mu je okolina manje zagadjena bolje po klince), a kad bebac malo poraste, upisati ga na neki sportic :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 12, 2009 3:01 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
[quote="jelenaa1985"]jos jedna stvar za zdrav i pravilan razvoj dece, a sve smo zaboravile to da kazemo jeste fizicka aktivnost :):) ne trckaranje po kuci i sedenje ispred tv gledajuci crtani filmic, vec setnje, setnje i setnje po parkicima(e sad ko ima srece da mu je okolina manje zagadjena bolje po klince), a kad bebac malo poraste, upisati ga na neki sportic :)[/quote]

potpuno se slazem!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kako navesti dete da jede zdravu hranu?
PostPoslato: Čet Avg 13, 2009 12:48 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am
Postovi: 605
Da zabiberim...

Šta je zdravo? - Postoji mali milion definicija. Na jednom kraju sveta imate zdrave, radno sposobne stogodišnjake čija se ishrana mahom, tokom celog života, sastojala od mleka i mlečnih proizvoda (vrsta mleka: zavisno od životinja koje se na tom podneblju gaje: krave, ovce, koze, jakovi, kamile,...). Na drugom kraju sveta imate zdrave i radne stogodišnjake čija se ishrana bazira na namirnice životinjskog porekla (kuvano, pečeno, dimljeno meso, ... često uz velike količine soli kao konzervansa). Na trećem kraju sveta imate zdrave i radne stogodišnjake čija se ishrana uglavnom bazira na žitarice i povrće.
Jedna škola kaže jedite što više voća, uključujući i banane, pomorandže, limun, kivi... A postoji i mišljenje da ishranu treba bazirati na namirnicama koje se nalaze, tj. uspevaju u okruženju u kome jedinka odrasta i to u onom peridu kada ih ima u svežem stanju.

Počeću od sebe: Ja obožavam da jedem banane i pomorandže više nego jabuke. I uz to mi je takav organizam da kada nešto ne volim da jedem to jednostavno ne može da stigne do želudca već se već iz ždrela vraća nazad.
Imam devojčicu koja za petnaestak dana puni dve godine. Ne hrani se baš nešto posebno zdravo. Zašto? - Pa, loša finansijska situacija, između ostalog, i kada nešto neće onda neće. I to nema nikave veze sa onim što ja jedem ili ne jedem: Od nje sklanjam jedino namirnice sumnjivog porekla, previše začinjenu hranu. Ono što može da jede ili pije u manjim količinama a obožava, kupuje se u malim pakovanjima. Npr. u sokovima bi se udavila i tu ne dolazi u obzir litarsko pakovanje jer, mali mućak, zna kada je dno i nema zaustavljanja dok se ceo tetrapak ne isprazni, bez obzira što joj sipamo u čašu (dobra ja za reklamu Bambijevih krekera... Još, još, još,... još). Pa, sad da li da je pustim da mi satima neutešno plače zbog uskraćene čaše soka ili da je gledam veselu i srećnu? (to je pitanje za psihologe) Moje rešenje se zasniva na maloj prevari: Evo, tebi bebo sokić i to je sve.
Da se razumemo i ja sam bila i još uvek sam za to da se deca hrane zdravo i prirodno. Ali, od mnogih svojih principa bila sam prinuđena da odustanem. Nije bitno čega ima i čega nema u kući, čime se roditelji, braća/sestre hrane, bitno je i okruženje: Ono što ne proba u kući, probaće u vrtiću, parkiću,... uzeće od druge dece. Možete da uvedete "policijski čas" u kući ali ne možete da ga nametnete ni prvom komšiji a kamoli celom naselju.

Možda ima i ovde onih koji misle da je batina iz raja izašla, ali moje mišljenje nije takvo. Suze, tuga, patnja u najranijim godinama života ostavljaju veoma negativne tragove, koji mogu da ostanu skriveni sve do nekih zrelih godina. Nemoguće je da im se povremeno ne zamerimo, jer uvek će biti situacija kada će mo biti prinuđene da im kažemo NE ili da ih nateramo da urade nešto što im se apsolutno ne sviđa (kao što je odlazak kod lekara i dozvoljavanje da im se udari injekcija/vakcina) ali u situacijama kada je neophodno zaštiti ih - da ne budu povređena, da se ne razbole, da ozdrave...). Ne vidim razlog zašto bi iko od nas dizao buku oko toga šta potpuno zdravo dete jede. Uvek ima izuzetaka, npr. ne treba detetu dati da jede buđav hleb. Mislite da ne znaju šta je dobro, znaju oni to mnogo bolje od nas.

Konkretno: Što se tiče masne hrane. Genetski je predodređeno koliko osoba može da toleriše masnu hranu. Ima osoba koje čitav život mogu da jedu mast i slanunu i da posle toga nemaju problema sa holesterolom i zakrčenim krvnim osoboama. Na drugoj strani su osobe koje mogu da zarade pošten holesterol od samo jedne kapi masti. Apsolutna većina je negde između, sa većom ili manjom tolerancijom na masnoće.

Evo vam jedan mali test zdravlja povrća. Lepo kupite paradajz na pijaci, donesite ga kući, operite ga, obrišite ga i zagledajte ga. Imate šansu 99% da na svakom plodu vidite ubod igle, najčešće jako blizu peteljke/drške - tim postupkom se ubacuju hemikalije koje ubrzavaju zrenje ploda i održavaju svežinu i čvrstinu. Eto vam zdrave hrane. Hoćete zdravo, kao što neko već napisa: Kućica i baštica u šumici, pa motiku u ruke, pa još ako nađete domaće seme kod neke starije bakice, a ne ono iz kesica ili bar sačuvajte seme za narednu godinu.

Osim španskih serija na TV i vikend romana, postoji i drugi izvori razonode. Nisu sve naučne emisije suvoparne (BBS ima dosta dobrih emisija, npr.) i nije sva naučna literatura dosadna (postoji edicija: popularna nauka, koja na prvi pogled zastrašujuće naučne oblasti, na plastičan način približava običnim ljudima).

I, umesto da ovde raspravljamo o tome šta dete sme a šta ne sme da jede, lepo ugasite komp, TV i dete za ruku pa se igrajte. Igrajte i one igre koje su vama totalno glupe a njemu/njoj zanimljive (smejaće te se tome jednoga dana). Ko zna možda ga uz igru naučite da je "trava" (zeleniš) veoma ukusna i zanimljiva?
Ne razumeju klinci pojmove ZDRAVO, SKUPO, MORATI, i slično... U njihovom je glavama jedan potpuno drugačiji svet, svet prepun vedrih boja... Biće vremena za sive oblake... Ne moramo baš mi da ih navlačimo na njihovo nebo.

Toliko od mene, pa ko razume... razume-o/la je...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re:
PostPoslato: Čet Avg 13, 2009 1:11 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 5:58 pm
Postovi: 137
Vanjina mama je napisao:
I tako, ovaj, kako privoleti dete......
Dete je za vreme ove rasprave:
a) zaspalo
b) izgladnelo
c) prešlo u vegetarijance
d) počelo da gricka nokte
e) odlučilo da živi od ljubavi
f) pobeglo glavom bez obzira.

Pa stvaaaaarno..........!

:lol: :lol: :D :D :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kako navesti dete da jede zdravu hranu?
PostPoslato: Čet Avg 13, 2009 1:57 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Avg 06, 2009 3:29 pm
Postovi: 10
kao sto znaju sta hoce i sta nece tako vrlo dobro znaju kako ce dobiti sok. kao sto iz drugog puta nauce pa-pa,tako skontaju da ce dobiti sok ako malo puste suzicu,pa sutra opet... i eto razmazenog deteta. naravno da nisam za batine..ali,izvinite molim vas,treba da se znaju granice.ako ih mi ne naucimo kad smeju,sta i koliko,onda ne znam ko ce. da je u pitanju petnaestogodisnjak pa mu pricamo o izboru sr.skole,pa on nece,ne slaze se.a ne sto je u pitanju beba kojoj ne mozete dokazati koliko soka sme da popije.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Re:
PostPoslato: Čet Avg 13, 2009 4:21 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am
Postovi: 605
djidji je napisao:
Vanjina mama je napisao:
I tako, ovaj, kako privoleti dete......
Dete je za vreme ove rasprave:
a) zaspalo
b) izgladnelo
c) prešlo u vegetarijance
d) počelo da gricka nokte
e) odlučilo da živi od ljubavi
f) pobeglo glavom bez obzira.

g) iskoristilo gužvu da radi zabranjene stvari ("otišla 'koza' u kupus")

Citiraj:
kao sto znaju sta hoce i sta nece tako vrlo dobro znaju kako ce dobiti sok. kao sto iz drugog puta nauce pa-pa,tako skontaju da ce dobiti sok ako malo puste suzicu,pa sutra opet... i eto razmazenog deteta. naravno da nisam za batine..ali,izvinite molim vas,treba da se znaju granice.ako ih mi ne naucimo kad smeju,sta i koliko,onda ne znam ko ce. da je u pitanju petnaestogodisnjak pa mu pricamo o izboru sr.skole,pa on nece,ne slaze se.a ne sto je u pitanju beba kojoj ne mozete dokazati koliko soka sme da popije.


hm... nekome se posreći pa dobije dete iz reklame. A šta da radimo mi ostali čija deca "moraju" po svome? Ni mleko nije htela da pije po zacrtanoj satnici, na kraju je i baba odustala od insistiranja da ne sme pre toliko i toliko sati i da mora da popije toliko i toliko mleka: Znate ono šta kažu babe: Kada porasteš donećeš mi čašu vode. A ona će onda da odgovori: Ne može sada bako, nije ti još vreme sačekaj još pola sata. :wink:
'Ebi ga nije mi dete po JUS-u.
Poznajem novopečenu baku dvojki: Jedna beba klopa i spava po JUS-u, a druga kada ona hoće a imaju potpuno isti tretman.

Budućeg srednjoškolca/brucoša treba pustiti da izabere sam šta hoće (OK saveti, ali vođenje debate, nabeđivanje e to NO).

Da li znaju granice? Pa, moje izgleda zna kada joj je dosta (Nemoj da se brineš nisu u pitanju samo sokovi: Proletos smo imali problema da je odvojimo od trešnje (ali prava trešnja, visoka poput hrasta i razgranata, neprskana), glavni problem je bio to što je u pitanju tuđa trešnja, sada merka grožđe koje tek stiže). E, sada što se to često ne sviđa mojim bušnim džepovima,... baš je briga.
Sećam se istinite priče o tri brata, sada zrela čoveka sa velikom decom: Skrive njih trojica nešto kao klinci, a tata ih postroji i obeća da neće da ih bije samo ako priznaju, jedan prizna i ono što jeste i ono što nije a ona druga dvojica ne i "tatica" ih oleši od batina, i tako to bivaše pri svakom incindentu...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kako navesti dete da jede zdravu hranu?
PostPoslato: Čet Avg 13, 2009 5:14 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Avg 06, 2009 3:29 pm
Postovi: 10
izgleda da bas imas problem sa vragolanom. kako izlazis na kraj? nije ni moje po jusu,nego se iznerviram kad hoce da bude po njihovom.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kako navesti dete da jede zdravu hranu?
PostPoslato: Čet Avg 13, 2009 7:32 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:32 pm
Postovi: 1074
A, sta ja da radim [size=200][/size], moje dete nece nista da jede, na silu mu dajem da jede griz i palentu, curece meso, evo bas je tako bilo danas.Odbija hranu, uporno.Samo mi nemojte reci da jede sta hoce, jer u tom slucaju ce jesti smao krastavac i lubenicu :o :( :o :( :-?

_________________
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!






Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kako navesti dete da jede zdravu hranu?
PostPoslato: Čet Avg 13, 2009 9:25 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am
Postovi: 605
Citiraj:
izgleda da bas imas problem sa vragolanom. kako izlazis na kraj? nije ni moje po jusu,nego se iznerviram kad hoce da bude po njihovom.


Vragolankom, ako na mene misliš. Trudim se da je ignorišem, ali teško ide... Poenta je u tome da što im se nešto više brani, više će da dosađuju i da insistiraju, tako je sa mojom. Da mi je neko rekao da dete pre druge godine života može da bude toliko zahtevno ne bih verovala: Neću da obučem ovo, neću te sandale, neću to da jedem, hoću da jedem ovo i skandiranje kao na filmovima... Najnoviji zahtev od prošle sedmice: Nije mi dala da joj obujem čarapice i posle podužeg pogađanja ispostavilo se da gospođica hoće nove čarape, čak sam dobila i instrukcije odakle da ih uzmem: Otvori gore, uzmi kutiju... Dovoljno da se zapeni, ali... nekako ne mogu da penim na nju a veruj mi ja sam osoba koja lako zapeni.
Vere se gde god joj padne napamet, čak i uz potpuno ravan zid pokušava da se popne ("krivi" nindža ratnici, koje gleda sa starijom braćom od tetke, a crtaći nisu zanimljivi), obožava "planinarenje" - svodi se na osvajanje strmih ulica, igra se sa autićima (kad joj dosade trudi se da ih rastavi na sastavne delove, pa berviranje štp ne može pa bacanje iste gde stigne i loptama, najnovija pasija su joj kockice i to ne Lego nego neke od pre nekih 25god (a meni krivo što ne mogu nigde da nađem iste takve - imaju podlogu na koju se lepe, elemente za krov kuće i točkove za automobile).


Citiraj:
A, sta ja da radim , moje dete nece nista da jede, na silu mu dajem da jede griz i palentu, curece meso, evo bas je tako bilo danas.Odbija hranu, uporno.Samo mi nemojte reci da jede sta hoce, jer u tom slucaju ce jesti smao krastavac i lubenicu


Pusti ga neka jede krastavac i lubenicu, a vi lepo ispred njega jedite u isto vreme ukusnu i mirisnu hranu. Kad - tad će se usuditi da proba šta vi to jedete i bez pravljenja redosleda: prvo supa, pa rinfleš, pa sarma, pa pečenje, pa torta... šta li već ima za ručak Probaće ono što mu bude najbliže i najzanimljivije. Sumnjam da će nabeđivanje išta pomoći. (kod nas je to upalilo sa paradajzom, svi ga obožavamo a ona uporno nije htela i sada pojede malu, gotovo zanemarljivu količinu ali i to je nekakav početak.)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kako navesti dete da jede zdravu hranu?
PostPoslato: Čet Avg 13, 2009 10:01 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
I ja imam jednu vragolanku, ali iskreno ne bih mogla da zamislim da imam mirno dete koje se svemu pokoreva (mada moja majka tvrdi da sam ja bila dobra i mirna kao mala-ako se stvarno toga seca sad posle toliko godina).
Moje dete je (ako izuzmemo prethodna dva meseca - jer nosi gips pa mora da miruje) zaista aktivno. Sto kazes samo sto se ne popne uz zid, uz orman je vec probala. Sto se tice oblacenja i hrane i mi imamo te fore,pa za neke stvari stvarno moram da se dovijam. Ima dana kada sam zaista zaprepascena kada vidim sta ona sa dve godine vec zna. A svoju volju ima jos od rodjenja. Iskreno mozda je nama majkama malo teze sa takvom decom, ali bar sam sigurna da ce tako biti i kad poraste i da ce biti istrajna da uspe u onome sto hoce. Imam srecu da ona zaista hoce da jede voce i povrce, ali ako joj se nesto ne svidja u stanju je i da gladuje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kako navesti dete da jede zdravu hranu?
PostPoslato: Čet Avg 13, 2009 10:02 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:32 pm
Postovi: 1074
Joj Remi, znas li koliko ga zanima sto mi jedemo nesto drugo, isto kao da li pada sneg u zimbabveu :-? Ono sto sma do sada postigla malo kobajagi, dam da jede ono sto spremim, znaci, kada guza ogladni, onda kobajagi nesto i pojede.Posle toga mu dam malo krastavcica i naravno pojede celu cinijicu.A, boranije dve kasike.Znaci, on je gladan, ali je probirljiv, ali boricu se da gha nateram da jede pasulj, grasak,boraniju i ostalo sto treba, pa makar crkla :x

_________________
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!






Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kako navesti dete da jede zdravu hranu?
PostPoslato: Čet Avg 13, 2009 10:49 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am
Postovi: 605
dolce-vita je napisao:
Joj Remi, znas li koliko ga zanima sto mi jedemo nesto drugo, isto kao da li pada sneg u zimbabveu :-? Ono sto sma do sada postigla malo kobajagi, dam da jede ono sto spremim, znaci, kada guza ogladni, onda kobajagi nesto i pojede.Posle toga mu dam malo krastavcica i naravno pojede celu cinijicu.A, boranije dve kasike.Znaci, on je gladan, ali je probirljiv, ali boricu se da gha nateram da jede pasulj, grasak,boraniju i ostalo sto treba, pa makar crkla :x


"Da naručim venac?" :lol:

Da ponovim već davno zaboravljenu epizodu - pokušaj prelaska sa bebelaca na kravlje mleko, 12 meseci: Sipam za jedan obrok kravicu u flašicu - OK popije je, drugi put -popije manje od pola, treći put - neće ni da okusi a iz aviona se vidi koliko je gladna. A neće ni kašicu. Napravim joj bebelac, neće ni njega - vidi ista flašica nešto belo u njoj - ne vredi ubeđivanje da je to njeno mleko. Baba (njena) ubeđuje me da nije gladna da će piti kada zaista ogladni. A ona plače li plače i tako u tom plakanju slučajno povuče sadržaj iz boce - shvati da je to njeno mleko i smaže za manje od minut i nema više plakanja.
Probirljiva je i moja princeza. Da li imaš u komšiluku malo veću decu koja vole da jedu ili neke rođake sa decom u blizini? Možda odluči njih da imitira kako jedu i šta jedu. Možda bi hteo da jede samostalno (kod nas je obavezno prisutna i druga kašika/viljuška)? Možda je nekada izrazio želju da hrani nekog medu? (uh, kad se setim imale smo period kada sam ja morala kada ja jedem da držim nekakvu plastičnu gusku, bilo je i perioda kada je prosto "morala" da mi sedi u krilu dok ja jedem i da mi brka prstima po tanjiru s tim što joj nije padalo na pamet da jede i ona. Pa, tek drobljenje hleba u tuđem tanjiru, mešanje hrane - naravno, ništa ona od toga nije htela - nema smajlija za povraćanje).

Generalni stav "dobrih majki": Za stolom nema glupiranja, i sve se jede određenim redom. Samo, šta ćemo sa decom koja baš ne haju za to. Da ih ostavimo da gladuju? Ih, i ja bih htela dete po JUS-u: jede se bez prosipanja i glupiranja - nema aviona koji istovaruju ukusne pošiljke hrane u bebina usta, nema plišanih igračaka koje treba hraniti naizmenično sa bebom, nema bebinih prstića koji ti guraju hranu u usta, nema brkanja po tanjirima prstima, mešanje supe prstima, nema zavlačenje prljavih prstiju u čašu sa vodom... Kod nas svega toga ima. Uostalom, kada će da se glupira i detinjasto ponaša ako ne sada.
I, kao što reče Dea, i ja ne mogu da zamislim mirno dete, i donekle mi je drago što je takva i nadam se da se neće promeniti. E, sada što me pošteno zeki, ... to je druga strana medalje - na nekome mora da se uči. A tek kasnije, mnogo kasnije se vide efekti.

Nešto davno pročitano, ne sećam se pisca: "Na roditelju je da detetu obezbedi sigurne korene kojima se uvek može vratiti i snažna krila da može da poleti"


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 28 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: