Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: GRCEVI KOD BEBA
PostPoslato: Pet Mar 04, 2005 2:50 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 10:13 pm
Postovi: 169
Lokacija: Beograd
Kad su se kod vasih beba javili grcevi, koja je vrsta ishrane bila primenjivana (dojenje ili adaptirano), kako ste ih prepoznali (ponasanje bebe) i sta ste koristili da biste im olaksali?
E da!
Koliko dugo su trajali?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 09, 2005 10:57 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 04, 2005 11:05 am
Postovi: 35
Lokacija: Novi Sad
Moja beba je imala nekakav drugaciji ritam grceva jer je bila prevremeno rodjena ,ali evo mog iskustva.Imala sam 2 meseca mleka i tu nije bilo problema<isto je pila na flasicu,nije sisala,jer je bila u inkubatoru>,a onda sam presla na Prenan<Nestle mleko za ranije rodjene bebe i bebe male porodjajne tezina>i poceo je pakao.Kada su poceli grcevi ona je imala dva meseca,ali tada mi je bio termin za porodjaj tako da je ona u to vreme trebala da se rodi.Grceve je imala posle svakog obroka.plakala je ,savijala je nogice prema stomaku.Probala sam sve i svasta,cajeve ,neke kapi,da joj stavljam toplu pelenu na stomacic i da je masiram,ali nista.Onda mi je jedan pedijatar preporucio engleski sirup Nurse Harveys <ima ga u svakoj apoteci>,davala sam joj pre svakog obroka i grcevi su bili kao rukom odneseni.Prestali su otprilike posle 8 nedelja.Nadam se da ce i tebi pomoci.E da ,ja sam cula da je Bebelac najgora hrana za bebin stomacic.To mi je rekao jedan pedijatar u decijoj bolnici u Novom Sadu.Kaze da su oni izbacili Bebelak iz upotrebe u bolnici.Ne zanam koliko je to istina ti se raspitaj.Sve najbolje.Ljubi bebca!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 10, 2005 8:47 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 10:13 pm
Postovi: 169
Lokacija: Beograd
Nisam najbolje razumela: grcevi su joj nestali nakon 8 nedelja zivota ili nakon 8 nedelja trajanja, jer ako poceli sa 2 meseca, a trajali 8 nedelja, otprilike im je tada i bilo vreme da prodju sami od sebe s obzirom na to da beba ima oko 4 meseca.
Koje si kapi koristila? Ja mojoj dajem neke Espumisan kapi (nemacke) i stvarno su super. Ne deluju sedativno (kao na pr. da se slogira) nego usitne mehure u stomaku i onda stalno prducka :wink: Dajem joj otprilike svaki 4. dan i to samo jednom.
Da li ti je taj peijatar mozda preporucio neko drugo mleko umesto Bebelaca?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 10, 2005 6:19 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Mar 10, 2005 5:49 pm
Postovi: 11
Slobodno daj bebi HUMANU. Moj sin ima dve godine, a do svoje prve godine pio je iskljucivo ovo mleko i nikada nije imao grceve ni bilo koje probleme vec bas naprotiv odlicno napredovao. Pedijatar nam je savetovao da mu dajemo adaptirano mleko do 12 meseca jer je kravlje mleko lose za bebin osetljiv zeludac i moze da ima kasnije posledice.
U svakom slucaj Humana je izuzetno kvalitetno mleko.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 11, 2005 12:11 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 04, 2005 11:05 am
Postovi: 35
Lokacija: Novi Sad
Izvini sto me nisi razumela.Grcevi su joj trajali do 8.nedelje od pocetka trajanja.Meni je pedijatar preporucio Nan <Nestle>mleko,ali mojoj bebici nije prijalo,a i dosta je skupo,pa sam presla na Humanu i ja sam prezadovoljna.Sada ce 8 meseci i ja cu da joj dajem do 12 m. ,jer je prepuno vitamina .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 11, 2005 3:13 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 11, 2005 1:55 pm
Postovi: 2
grcevi!!!! Samo kad se setim toga. Ne znam ko je bio uporniji grcevi moje kcerke ili ja u neuspesnoj borbi protiv njih.
Moja kcerka(sada dve godine) je imala grceve (kako ih mi nazivamo iako oni nisu medicinski potvrdjeni niti definisani) do 7. meseca minimum (tada sam se predala).
Ja sam imala mleka mesec dana, a onda mi je mleko "stalo", bila sam jako tuzna zbog toga i jako depresivna jer sam htela da je dojim. Pedijatrica mi je rekla da mleko moze da se "vrati" i nakon duzeg prekida. Imala je zaista dobru "pricu", pitala me je da li znam da su zene u logorima dojile svoju decu.
Sve se to, u stvari najvise se svodi na psihu majke. Vratila sam mleko i to ne samo tada, posto sam imala problema sa laktacijom vracala sam mleko 4 puta i nije lako, ali dojila sam do 15. meseca. Moja kcerka je odbijala adaptirane mlecne formule i znala je da ne jede gotovo nista po 3-4 dana (vukla je "na prazno"), ali kao da je vec znala da ce mleko da se vrati. Uz sve to bila sam sama (uz vrlo malu pomoc supruga) vezana za posao i karijeru od njenog 8.meseca.
Sva ta nervoza je u stvari i dovodila do grceva, a nervoza i nemir gotovo da su neizbezne kod prvorotkinja. I tako to ide u krug, ti se nerviras dete ima grceve, nerviras se sto dete ima grceve, a u stvari ti ih podstices (govorim o dojiljama). Grcevi su mnogo slabiji kod beba koje se ne doje, naravno izuzevsi pomenute lose mlecne formule.
Mojoj kcerki smo kupovali i dobijali kapi iz gotovo celog sveta, cak i specijalne masti za stomak iz neke austrijske prirodne apoteke, cini mi se da su ponekad reagovale samo sub simplex nemacke kapi, a kod nas je nurse harveys izazvao haos nismo spavali tri noci dok nisam prestala to da joj dajem, tako da je i to individualno jer sam cula da mnogima pomogne.
masaza i stiskanje nogica prema stomaku savijenih u kolenu pomogne dok su jako mali jer ima izbaci gasove i to cesto burno, (toliko da moram ponekad posle da se presvucem od reakcije).
Grcevi su cudo i potvrdjeno je da su mnogo redji kod drugorodjene i ostale dece....eto opet psiha, jer kazu da je mnogo lakse sa drugim detetom. Jedva cekam da vidim :)
Sto se tice adaptiranih mlecnih formula, nemam iskustvo jedino znam da su mi svi preporucivali u inostranstvu, a i ovde milupine proizvode (milumil i aptamil). Oni imaju i one lepe mlecne kasice koje se mogu davati od 5-6 meseca sa vocem i sl. i mnogo su fine (i ja sam ih jela).
Moj zakljucak nakon mnogo savetovanja sa mnogo pedijatara ovde i u inostranstvu i mnogo procitane literature jeste da sa grcevima definitivno nema pravila, mogu da traju 40 dana (kako bake kazu), mogu da traju nekoliko dana, nekoliko nedelja, ali i nekoliko meseci. Mogu da budu jaki, slabi, eksplozivni (nadutost, gasovi, eksplozivna stolica), vezani za zeludac ili za creva itd. itd.
Zna da bude strasno i za mamu, a mogu tek misliti kako je nasim slatkisima onda, ali sve prodje pa i to!!!!
valjda ih ne bih toliko ludo ni volele da ne prodjemo to sve s njima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 18, 2005 9:14 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 10:13 pm
Postovi: 169
Lokacija: Beograd
Prestali su nam grcevi pre otprilike nedelju dana! :D
Davala sam Espumisan kapi koje su na istom principu kao Sab simplex i stvaaaarno su super! Kakila je po tri puta dnevno, spavala kao top i stalno prduckala! :lol:
Preporucujem!
Deluju od 24 do 48 sati pa sam ih davala samo onda kad vidim da ima grceve. Najpre samo jednom dnevno, onda jednom na dva dana, pa na cetiri dana i sad nas je proslo!
Otvorila sam temu i o adaptiranom mleku, ali se sticajem okolnosti pojavljuje ovde. Postavicu tamo par pitanja pa bih volela da cujem vasa iskustva.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 19, 2005 9:48 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 27, 2004 2:57 pm
Postovi: 134
Moja beba ima tacno 6 nedelja i hvala Bogu nije imala grceve. A i to sto je imala ona bi se samo malo zgrcila, iskakila i gotovo. Ali od sinoc, posle kupanja, kada pocnem da je dojim, ona prakticno vristi, bacaka se i rukama i nogama, sto me samo asocira na grceve. Posle izvesnog vremena i plakanja ona prakticno momentalno zaspi (iako se ne nasisa dovoljno). Sta bi ste mi preporucile da joj dam za grceve? Da li bi bilo najbolje da joj dam odmah posle kupanja neposredno pred sisanje? Napominjem da beba do sada nije imala grceve te vrste, i da se javljaju samo uvece, posle kupanja, dok nocu potuno mirno spava(i ja takodje!). Molim vas za sto brzi odgovor!
Unapred hvala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 19, 2005 9:54 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 27, 2004 2:57 pm
Postovi: 134
Jos jedno pitanje, mada se ne tice ove teme. Beba se cesto znoji na gornjem delu ledja. Bez obzira da li je i niza temperatura u kuci. Od silnog presvlacenja pocela je da kija i kasljuca. vise ne znam da li da je ostavim tako oznojenu neko vreme, mada tada pocinje znoj na njoj da se hladi, a cim uzmem da je presvucem mokru ona pocne da koja. Vec nekoliko veceri i posle kupanja, presvucem je obavezno posle sisanja jer je gola voda. Cak joj se i ruke i noge znoje. A ne kupamo je u sobi u kojoj spava tako da je temperatura odgovarajuca, nije kao za kupanje. Cak i kada pocne da place, a ja nisam u mogucnosti da je odmah uzmem iz kreveca, ona je skroz mokra, pogotovo glavica. Da li neko zna sta je problem?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 20, 2005 8:04 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 10:13 pm
Postovi: 169
Lokacija: Beograd
Ne bih rekla da ti beba ima grceve. Previse kratko traje. Javljaju se u periodu od 1 do 4 meseca dok se razvijaju creva, svakog dana, otprilike u isto vreme, ali kod pravih grceva bebe placu i po par sati. Ja sam kod moje prepoznala po bas karakteristicnim pokretima: nagli vrisak i savije se kao kifla, bas kao sto se i odrastao covek savije kad ga boli stomak, mada i pored toga, nisam bila sigurna da je to - to. Ali kad sam joj dala Espumisan kapi i videla olaksanje kod nje, nije bilo dileme. Po nekoj statistici samo oko 20% beba ima grceve, mada mislim da je statistika glupost. Inace, moja beba je od rodjenja na adaptiranom mleku, pa mislim da sam jos dobro i prosla.
Nemoj joj jos nista davati za grceve. Probaj da je nahranis PRE kupanja (nekih pola sata), a posle kupanja je smesti u krevet. Mozda joj jednostavno ne prija da jede posle kupanja. Ako to ranije nije bilo tako, beba raste, pa se i menja. Moja sestra hrani bebu pre kupanja, dok moja beba najvise zdere upravo posle.
Sto se znojenja tice, ne bih da lupam. Da nije malo buca? Moja Ena je pocela da se znoji tek od pre par dana, kad su pocele ove malo vise temperature, a kad krene da se dere, redovno joj je kosa mokra. ali ti ipak po tom pitanju vidi sa lekarom. Mozda joj znojne zlezde rade jace.
Srecno!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 21, 2005 4:52 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 27, 2004 2:57 pm
Postovi: 134
Da li je pravilo da se grcevi javljaju u isto vreme? Evo jutros ga je bas boleo stomacic jer je bilo bas vristanja. Ja sam mu pre neko vece jedno sat vremena pre kupanja dala Plantex caj, pa je sve vreme prduckao, pa posle toga je okupan i lepo je sisao. Ali sinoc su ga uhvatili grcevi malo ranije, pa kada sam ga polozila na kolena on se ucutao. Ali cim sam ga podigla on je vrisnuo i nastavio da place, da se znoji i da se grci. A onda sam ga naslonila na grudi da mu zgrejem stomacic svojom toplotom (savet starije sestre koja ima dete) i stisla ga i on se momentalno ucutao i izmoren zaspao. Jutros, ista prica, samo sa jos vise vristanja. Da li grcevi mogu da se jave ukoliko ja pojedem nesto tesko ili su to samo price? Jer grcevi pocnu kada on pocne da sisa. A pocinjem i da se pitam da ga mozda ne boli stomacic zato sto sam ga tako cesto presvlacila pa je prehladjen. Videcemo kako ce biti veceras...
Hvala na odgovoru! :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 22, 2005 9:21 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 10:13 pm
Postovi: 169
Lokacija: Beograd
Tvoja ishrana itekako utice na bebu. To sto jedes ti, jede i ona preko tvog mleka.
Grcevi se UGLAVNOM javljaju u istom periodu preko dana. Nije pravilo. I moja beba je vristala kad je trebalo da sisa, a nije imala grceve. Koliko sam ja shvatila, mleko iz mene nije izlazilo intenzitetom koji je ona zelela, pa se bas nervirala, jer su joj u bolnici davali mleko na slamcicu, preko koje je protok jaci. Kad je trebalo da sisa, plakala je ko da je deru. Kad sam videla da je za dve nedelje na tezini dobila samo 70 gr. istog trenutka sam joj dala bocicu i prestala da je teram da sisa. Razvalila se od mleka! A do tada je bilo: prvo sisanje, pa dohrana. Ali ona se od pokusavanja da sisa i plakanja, toliko umori, da posle jedva pojede dohranu. Na kraju sam digla ruke od dojenja, zbog cega mi je bilo bas zao. Sa nekih dva i po meseca sam joj, eksperimenta radi, ponudila da sisa i vukla je kao luda! A kad je videla da iz mene nista ne izlazi, pocela bi da vristi kao ranije. Tako sam i dosla do gore navedenog zakljucka. Mozda i gresim, al sta je tu je.
Da te upozorim u vezi cajeva, a narocito tog Plantex caja: deluju sedativno! Naime, receno mi je da oni osasave bebu i uspavaju je. Pitaj svog pedijatra za Espumisan kapi, mada retko koji pedijatar preporucuje bilo koji preparat. Meni su rekli samo topla pelena i masaza stomaka, ali to je bilo totalno bezveze. Kad sam joj dala ove kapi, preporodila se.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 23, 2005 3:00 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 27, 2004 2:57 pm
Postovi: 134
Mogu ti reci da si me malo isprepadala...
Juce sam mu par puta u toku dana davala Plantex caj izmedju podoja i nije imao grceve. Mada ne mogu da napravim razliku da li ga je Plantex caj uspavljivao jer on i inace drema u toku dana. Ali evo, jutros sam mu pripremila caj i kada sam procitala poruku resila sam da mu ne dajem vise. Videcemo kako ce danas biti...
Da li te kapi treba da se daju stalno ili eventualno kada dobije grceve?
Iskreno, ne bih mu davala sve dok ne vidim kakva ce situacija biti danas, eventualno za par dana.
Nego imam jos par pitanja:
1.Za 15-ak dana treba da primi vakcinu. Cula sam da beba od nje dobija temperaturu. Da li se to svim bebama desava ili zavisi od organizma, kolika je to temperatura i kako se snizava?
2.Sta preduzeti ako beba dobije visoku temperaturu( ukoliko je u pitanju virus i sl.)?
P.S. Ne zamerite,ovo je prvo dete pa sam malo panicar cak i kad kine!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 24, 2005 11:02 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 10:13 pm
Postovi: 169
Lokacija: Beograd
O sedativnom dejstvu Plantex caja i drugih cajeva protiv grceva, procitala sam u jednom clanku na internetu, a isto je to receno i mojoj sestri na telefonu "Halo za zdravu bebu".
Espumisan kapi je preporucio pedijatar devojci koja je lezala sa mnom u porodilistu, tako da ih nisam sama izmislila. Koriste ih i deca i odrasli, a razlika je u doziranju. Postoje i Sab simplex kapi koje deluju na isti nacin, i jos neke ali njih mozes da kupis tek u Italiji.
Uglavnom, Espumisan kapi sam joj davala samo kad vidim da ima grceve i to pre jela, da se ne desi da ih slucajno povrati sa mlekom. Za dojene bebe se rastvore u maloj kolicini mleka (ja sam u 30 ml.) pa kad to popije, nastavis da je dojis. Ako neces da je navuces na dudu, rastvori u mleku i daj joj kasicicom. Daje se tacno 25 kapi, ni vise ni manje. Ne zaboravi da DOBRO PROMUCKAS BOCICU SA KAPIMA. Obavezno procitaj uputstvo o upotrebi! Kliko se secam, kapi se ne koriste 28 dana nakon otvaranja. Proveri, nisam sigurna oko toga, ali mislim da nece ni biti potrebe da ih tako dugo koristis. Deluju od 24 do 48 sati, tako da sam ja davala prvo samo jednom dnevno. Tako je islo par dana, pa posto su grcevi postajali sve redji, svaki drugi dan, pa treci, pa cetvrti i onda je prestalo. Ne znam da li je to ispravno postupanje, ali pedijatar je preporucio da se daju samo po potrebi. Bebica je imala mekanu, vodenastu, stolicu 3 puta dnevno (ne proliv). Bukvalno su sa stolicom izlazili mehurici. Inace, kapi na taj nacin i deluju: usitne te velike mehure u stomaku koji stvaraju grceve. Beba stalno prducka :D a stolica je kako sam opisala.
A STO SE VAKCINE TICE:
OBAVEZNO UZMI 5 U 1 VAKCINU (pet u jednoj).
Narvira me sto pedijatri ne ukazu na tu mogucnost, pa da covek bira sta ce dati detetu. Da nisam bila informisana na druge nacine, pedijatrica mi ne bi ni pomenula. Razlika izmedju ove vakcine i one koja se daje "po sluzbenoj duznosti" je u tome sto je ova bolja, nema propratnih efekata (temperatura i sl.). ali se i placa. Jedna kosta oko 3.000, a daje se tri puta. Kad sam naglasila pedijatrici da hocu 5 u 1 vakcinu, preporucila mi je PENTAXIM. Pa ako ces sledeci put kod pedijatra zbog vakcinisanja, slobodno je uzmi. Moja Ena je samo malo zaplakala dok su je bockali, ali i to je bilo zato sto smo je stisli da se ne pomera pa se iznervirala. Jedini propratni efekat je bio to sto se tog dana RAZBiLA od spavanja, ali na to me je pedijatrica upozorila pa se nisam brinula.
Ne znam da li ces joj davati i protiv Hepatitisa B. Ona je trebalo da od Nove godine bude uvedena kao obavezna i besplatna, ali drzava nema para. Ako se odlucis, naglasi pedijatru, posto moze da se daje u isto vreme, zajedno sa PENTAXIM-om. Vakcina Hepatitisa B je jako osetljiva, pa je najbolje da je kupis kad odes u dispanzer ukoliko u blizini imas apoteku.
Sto se temperature tice, ako je dobije, lepo je odvedi kod lekara (neparnim danima: Institut za majku i dete, a parnim: Tirsova). Imas i telefon "Halo za zdravu bebu": 32-37-357. Super su i za hitne situacije vrlo korisni, a rade non-stop.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 24, 2005 2:23 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 27, 2004 2:57 pm
Postovi: 134
Uh, koliko informacija...
Nista mi nisu posebno reklil za vakcinu, sem toga da na dva meseca dodjem nakon sto uradim UZ kukova i to je to. Mada je nisam iz Beograda,vec iz Zajecara, pa je mozda kod nas praksa drugacija. Cula sam da daju nesto za temperaturu, ali se nadam da necu morati to da primenjujem jer sam procitala u casopisu "Mama" da su se kao te vakcine "osavremenile" pa ne stvaraju vise takav efekat.
Videcemo...
Sto se grceva tice, juce ih nije bilo. Mislim da je uzrok to sto sam ja uvela u ishranu sve ono sto nisam jela prvih 40 dana, to su u najvecoj kolicini sokovi i cajevi.
Videcemo i sto se toga tice...


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 24 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: