Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Beba nece da jede!!
PostPoslato: Pet Sep 21, 2007 10:04 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 02, 2006 2:01 am
Postovi: 24
Postovani nadam se d ace se brzo javiti neki Dr. ili neko sa istim iskustvom...
Moja beba j enapunila 2 meseca...rodjena je sa 3980gr,iz bolnice je izasla sa 3680...sa mesec dan aje bila teska 4680gr,sa 6 nedelja-5180gr,a sa 2 meseca 5 500grama...znaci prvih mesec dana je dobijala 39 gr dnevno,drugih 2 nedelje 34gr,i poslednjih samo 21 gr po danu...ona sisa
po 5 minuta s aobe dojke i posle nece vise,place,izvija s eili ak ospava samo stisne usta i nece vise...e sad,dr.smatra da nemam dovoljno mleka te mije prepisao Domperidone 10mg ,4x po 2tablete dnevno... e sad,kako nemam mleka pokusala sam da joj dam iza dojenja moje mleko u flasici ali je odbiila..probala sam da joj dam formulu i isto nije htela,i probala sam moje na kasiciuc da dam -isto nije htela... inace imala je stolicu 3x dnevno-zlatno zute boje..temperaturu nema,i dr.kaze d aje zdrava..imali neko ideju sta se desava i sta bih mogla da uradimkako bi beba vise jela..unapred vam hvala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 22, 2007 12:38 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm
Postovi: 272
Dok se ne javi neki Dr.
tvoja beba ima kilazu sa dva meseca koju je moja dostigla tek sa cetiri
doduse moja je rodjena sa kilogramom manje,ali to znaci da lepo napreduje.To sto se izvija moze da znaci ili da je muce grcevi ili da je jela dovoljno pa nece vise.Ako je hranis cesto probaj da joj dajes mleko na tri sata tj.da joj malo pomeris vreme hranjenja tako da ona stvarno ogladni jer ako joj dajes cesto tj. svaki put kad zatrazi a prodje malo vremena
moguce da se navikne pa da stalno nesto jede po malo.Moja Jelena je jedno vreme super jela bas tako do drugog meseca a onda je pocela sve manje i manje. Ja sam iz straha da ne bi oslabila davala joj kad ona hoce pa je to bilo tragi komicno jer je nisam dojila i stalno sam nesto muckala mleko dok mi doktorka nije rekla da to nikako nije dobro jer ona mora da oseti da je gladna. Naravno, isto je bilo kada sam probala da je nahranim ona se bacakala i otimala, plakala, vrtela glavom pa sam ja mislila da nesto nije u redu.Bilo je potrebno malo vremena dok se nije navikla da jede na tri pa vremenom i na tri ipo sata ali sada je mnogo bolje. |Mada, i danas tu i tamo mi ugura neki obrok izmedju sto je dobro jer sama tako nadoknadi kalorije koje su joj potrebne.
Sve najbolje!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Sep 23, 2007 8:26 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
Bebe su različite i različito sisaju. Nekima je potrebno i pola sata na jednoj dojci dok druge "obave posao" za 5 minuta. Jednima je dovoljan podoj samo na jednoj dojci, drugima su potrebne obe dojke. Neke se doje češće, a neke kao da su čitale knjige :wink: striktno na tri sata.
Kako mama najbolje i najjednostavnije da zna da beba dobija dovoljno mleka?
- Brojimo mokre pelene (5-7 u toku 24 sata)
- brojimo pokakane pelene (prvih nedelja najmanje 2 dnevno, posle šeste nedelje može i na nekoliko dana, ali onda jaaaakooo mnoooogoo)
- beba treba da dobija na težini prva tri meseca NAJMANJE 450 g na mesec. Znači najmanje 110g-115g nedeljno. Pridobijena težina se računa od NAJNIŽE težine, ne od porođajne. Od trećeg do šestog meseca najmanje 80g nedeljno i od šestog meseca dalje najmanje 50g nedeljno
- beba se često i pravilno doji
- zdravo izgleda, ima napetu kožu, zdravu boju, raste u dužinu i povećava joj se obim glave
- beba je živahna i aktivna.

Iz ovog gore i onog što si ti napisala o težini svoje bebe proizilazi da ona sasvim ok napreduje i da nemaš razloga za brigu. Veruj u sebe i u svoju bebu. Mleka imaš dovoljno i sposobna si da nahraniš bebu onoliko koliko joj treba. Zapravo, beba će sama zahtevati više i češćim sisanjem povećati proizvodnju mleka u tvojim grudima, naravno, ako joj to bude potrebno (najčešći poskoci u rastu beba su sa 3 i 6 nedelja i sa 3 i 6 meseci).

Na žalost, iako ne volim ovo da pišem moram jer se radi o činjenicama, pedijatri nemaju dovoljno znanja o dojenju. Samo najhrabriji i najveći među njima su u stanju da priznaju koliko vremena je u toku njihovog školovanja bilo posvećeno toj temi. Na sreću postoje organizacije, međunarodne (npr. La Leche League International ) ali i lokalne(čak vrlo blizu Srbije hrvatska Roda ), koje se bave problematikom dojenja godinama i koje su od mnogo veće pomoći mamama i njihovim bebama kada je u pitanju dojenje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 24, 2007 1:41 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Avg 25, 2007 6:48 pm
Postovi: 32
Lokacija: Sombor
Jedno pitanje, ako moze, da li je moguce da beba (5 nedelja) u roku od 3 dana promeni nacin sisanja?
Naime, do sada je jela samo iz jedne dojke, koju sam nakon nje jos morala izmuzavati, a sad odjednom trazi obe i skoro da ih obe isprazni.
Jede na svaka 3, 3 i po sata, sada je teska 4.6 kg.
Najmanja tezina koju je imala je 3.78 kg.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 24, 2007 9:19 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 2:50 pm
Postovi: 40
Vonovici, ne sekiraj se :) To je samo jedan od skokova u razvoju, kad se odjednom povecaju potrebe bebe . Super da imas mleka, pa ti je jedini "problem" sto isprazni obe dojke :):)

Obicno skok izgleda tako sto beba tih par dana ( od jednog do sedam dana ) skoro pa non-stop siki, dok majka ne postigne kolicinu koja joj je potrebna ( cuveni princip ponude i traznje ).

Skokovi se desavaju u 3-oj i 6-oj nedelji zivota, sa 3 i 6 meseci. Ovaj sa 6 meseci je najlaksi, jer se tad uvede cvrsta hrana. Ostali su naporni par dana, ali dodju i prodju :) Bitno je tada ne posegnuti za flasicom, jer se sve u par dana sredi :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Sep 26, 2007 9:27 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
Vojnovici je napisao:
da li je moguce da beba (5 nedelja) u roku od 3 dana promeni nacin sisanja?


Moguće, sasvim očekivano, prirodno, poželjno i potrebno (beba je sve veća. njen želudac je veći i spreman da primi veće količine mleka koje će ona potrošiti na rast :) ).

Pri dojenju nemojte nikada gledati na sat. Ako vam se čini da će vašu bebu smiriti sisanje, ponudite joj grudi. Dojenje nije samo hranjenje. Kada mama to rasčisti u svojoj glavi sve kockice se slože i život sa malom bebom postaje pesma :) Dojenje ima veoma važnu emotivnu stranu: u maminom naručju beba se oseća sigurnom i voljenom, oseća miris kože, čuje tako poznate zvuke kao što su otkucaji srca i šum krvi po venama. Sve to je izuzetno važno prvih nedelja njenog života. Takođe veoma važno, bebe sisaju i kada su samo žedne (letnje vrućine i sezona grejanja). U tom slučaju se bune kada krene tzv. zadnje, gusto i nasitno mleko, popiju samo ono prvo, ređe (koje i ima ulogu da gasi žeđ).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Sep 28, 2007 8:08 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm
Postovi: 272
Natasa samo da te ispravim: i moja beba se oseca sigurnom i voljenom, oseca moj miris koze, cuje poznate zvuke kao sto su otkucaji srca i sum krvi po venama i ako je ja nisam dojila... :wink:


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 26 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: