Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 238 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Sep 06, 2011 9:39 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:47 pm
Postovi: 532
Lokacija: Backa Palanka
Drage forumasice,
Dete mi krece u vrtic cim ozdravi i molim Vas da mi pomognete. Interesuju me Vasa iskustva sa adaptacije na vrtic deteta, a naravno i Vas. Kako ste reagovale i kako ste se adaptirale zajedno sa detetom. Trebala je da krene u vrtic pa se razbolela, ali ja samo mislim kako cu ja to podneti kako ce joj biti u vrticu da li ce hteti da ide.

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Sep 07, 2011 9:08 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 12:03 pm
Postovi: 232
Ako pred detetom pokazes tugu i zabrinutost privikavanje nece ici nikako.Od starta misli o zabavistu kao o necemu lepom i dobrom za dete, gde ce dete biti sa onima koji mu (posle mame) naj vise pasu i stvaraju zdravu okolinu za njegovo odrastanje a to su vrsnjaci.Pored naj bitnijeg da dete bude sa decom tu su i vaspitacice koje ako imas srece da budu zaista zainteresovane za rad sa decom napravice ti od deteta cudo, u smislu da ce tolko brzo uciti i napredovati da ces se jako prijatno iznenaditi.Recitovanja, pevanje,crtanje,djuskanje, da jede samo da obavlja nuzdu samo.....Naravno nije sve sjajno i bajno ako nije islo dete u jaslice kada navodno "jacaju" imunitet, tebe to sad ocekuje pa budi spremna da svake druge nedelj ides na bolovanje u toku prve gosine(to bi bio neki prosek)sve manje je puka sreca.Naj bitnije je da sada kada budes imala period aadaptacije (mama ostaje sa detetom do spavanja pa zajedno idu kuci) negnjavis puno dete , mislim mazis, grlis budi tamo uz njega ali ga bodri na igru sa drugom decom da ima sto manje fizickog kontakta sa tobom da i osetio kako je u stvari tamo lepo i da nije bauk ako nije u maminom narucju.Naravno naj teze je da se dete ujutru preda, vecina dece place i kuka u prvih mesec dana, nemoj se previse maziti sa detetom pre ulaska jer ces se na kraju verovatno i ti rasplakati pa onda nikad nece uci.Pusa i jasno naglasis detetu da sad ide da se igra i da uziva a da se ti posle igre vracas po njega, otvoris vrata gurnes dete u ruke vaspitacici i bezi.Takav savet su nam dali jos u jaslicama jer tada dete nema vremena da smisli neku sokantnu reakciju da vrati roditelja uglavnom placu minut -dva pa kada skontaju da tu ima druge dece, igracaka ni ne misle na nas.Ako dete unosis zagrljeno neminovno je sledece da ce te zgrabiti cvrsto za kosu, odecu da ce poceti da place,vristi i necete uspeti milom da ga odvojite nego ce ga vaspitacica skinuti onako u histeriji uneti pa ce mu trebati dosta da se smiri a bome i tebi.Nadm se da si dete odvikla od pelena i flasice jer to vaspitacice ne tolerisu jer je to kao stvar za jaslice pa vecina vaspitacica odbija presvlacenje pelena i teraju roditelje da i decu koja nisu naucena na vc donose u gacama pa se dete pedsto puta u toku dana presvlaci??Sve u svemu bitno je kako se postavis samo vedro zabaviste nije bauk nego prva skola koja samo moze biti pozitivna za tvoje dete.Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pet Sep 16, 2011 1:45 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 07, 2007 9:07 pm
Postovi: 162
Lokacija: Podgorica
drago mi je da sam nasla ovu temu, i razjasnila mi je neke stvari...medjutim, moj problem se odnosi na sam odlazak u vrtic, tj put od kuce do vrtica. e
moj sin za 7 dana puni 3 godine, i prvi put krece u vrtic. pricali smo mu ranije, pripremali ga, posto nam je vrtic blizu, i obilazili ga, ali nikako nam ne ide privakavnje. naime, on place, histerise, ne da mi da ga obucem za vrtic, da ga obujem, toliko place da mu cak polazi da povrace, skoro pa se zacenjuje...kad stignemo u vritc, malo se umiri, malo je manji taj plac, i kasnije bude ko da se nista nije dogodilo, igra se, funkcionise sasvim normalno sa djecom i sa uciteljicama, ucestvuje u svakoj igri. samo malo slabije jede, i nece da sjedne za sto, ali takav problem imamo i kuci. moje pitanje je, sta da mu kazem, kako da ga privolim da krene u vrtic bez toliko placa i histerisanja? ima li neko neki savjet? da li ce to uopste da prestane?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pet Sep 16, 2011 8:41 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:47 pm
Postovi: 532
Lokacija: Backa Palanka
Mame nam se slabo javljaju da podelimo iskustva. Moja malena je krenula u vrtic. Nije bilo velikog plakanja malo je plakala nista strasno. Ja sam malo depresivna, ali to ne pokazujem pred njom. Mislim da ce nam trebati vremena. Takav problem nisam imala kao sto je sa tvojim malim, ali se nadam da nece i kod nje biti tako. Cula sam od nekih roditelja da deca znaju da placu i kada ih ostavljaju nakon godine ili sest meseci, a da je adaptacija prosla super i onda odjednom pocne plakanje kada roditelji misle da je sve proslo.

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pet Sep 16, 2011 8:57 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Moja cerka je posla pre godinu dana u vrtic. Prvo odvajanje je njoj palo sasvim lako, a meni bas i nije. Ali stisla sam zube i nisam pokazivala.
Posle prve nedelje u kojoj je bila odusevljena dosla je nedelja gde nije bas bilo tako, a najvise sam to primetila po tome sto se svakog dana u vrticu upiskila u gacice. Pretpostavljam neki revolt, ili mozda (mada mislim da je manja verovatnoca) se zadubila u igru i zaboravila da ode da piski. Ali to je bilo bas svaki dan. Posle toga je bilo ok. Cak prva dva meseca nije ni bila nesto bolesna. Posle je dosla zima pa smo bile bolesne obe, ali isto tako je bilo i kad nije isla u obdaniste.
Od kad je pocela da ostaje duze u obdanistu (do 4 - a i to je bilo bas od 4-tog rodjendana), cini mi se da joj se vise svidja, jer kad god dodjem da je pokupim ona kuka da sam dosla prerano....
Ujutru ima jos ponekad gundjanja i kukanja da nece u obdaniste a to traje samo dok ne udjemo u isto tad cim vidi svoje drustvo - ja vise ne postojim. Sem ako je bio raspust ili neko duze odsustvovanje iz obdanista onda zna dan dva da bude teze.
U pocetku sam pokusavala kuci da joj objasnim da zna i sama da ce joj u obdanistu biti lepo i da nema svrhe da ujutru gundja, ali onda sam shvatila da to nema neke svrhe i da to nekad dodje vise kao ritual. Sad kad krene da gundja jednostavno ignorisem i ne objasnjavam nista. Ona gundja sto kuci sto usput ali uvek se zavrsi tako sto kad udjemo u obdaniste sve prestaje. A da neki put kada je pokupim (a recenica da sam prerano dosla je skoro svakog dana prisutna) mi se usput zali kako joj nije lepo u obdanistu. Kad pitam za razlog - kaze da joj je dosadno (sto mislim da apsolutno ne stoji jer od vaspitacice znam da je svo vreme aktivna i u svemu ucestvuje). To je neki njihov valjda nacin da nam malo prebace sto nismo sa njima. Kad je iskrena onda prizna da je obdanistance super ali da bi bilo jos lepse da sam i ja tamo...
Eto tako je to bilo do sad kod nas, nadam se da ce ubuduce biti i jos bolje...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pet Sep 16, 2011 10:32 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am
Postovi: 778
S astarijom decom smo prosli super, navikle su se vrlo brzo (bukvalno za nedelju-dve) a prvih dana ni jedna ni druga nisu plakale kad ih ostavljam, vec kad dodjem po njih (verovatno se razaloste kad me ugledaju) i od olaksanja, sta znam.

Mali sad treba da krene, i generalno mislim da kad dete krene ranije (kad je mladje) da period adaptacije bude laksi.

Vrtic ima mnoge ruzne propratne efekte (prehlade, vaske) ali generalno je odlicna stvar. Druzenje, ucenje, boravak sa vrsnjacima nema cenu i to je nesto najlepse sto detetu mozete da priustite. Bake su super, ali dete treba da nauci da nije centar sveta i da za svoje mesto treba da se izbori samo, a ne da mu se sve pokloni na dlanu.

Samo nema odugovlacenja pred ostavljenje deteta, predas ga i izadjes, ne viris da vidis kako reaguje, ne cmizdris i ne pada ti tesko, vec stalno pricas kako je super i kako je lepo itd.

Mnogo se razlikuju i u skoli deca koja su isla u vrtic, bolje se druze, bolje ucestvuju u zajednici.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pon Sep 19, 2011 2:27 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:47 pm
Postovi: 532
Lokacija: Backa Palanka
Evo i da se ja ponovo javim. Jutros ostavljamo dete u vrtiću odbija sinoć hranu vodu da se kupa odlazi na spavanje čim je čula da ide u vrtić. Ujutro plače u kolima plače plače kad je ostavljamo, ja sam prisebna ništa ne pokazujem sve u meni kuva plače mi se odlazimo ostavljamo je. Nikakva sam ceo dan jel danas ostaje 8,5 sati u vrtiću. Zovem drugaricu i pitam je kako je njena sestričina bila u vrtiću pošto je sad velika ima 6 godina i ona mi kaže plakala je pune 3 godine i pravila scene izuzetno je glasna čula se u celom vrtiću nije htela na rođendane u vrtić drugarima, a da je sad pravo čudo što ne plače i hoće sama da ulazi tvrdi da je velika. Ko zna šta nas još čeka od adaptacije drage mame samo je pitanje kako da to sve olakšamo sebi i detetu da ne otežavamo, i da prebrodimo to sve psihički.

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Sep 20, 2011 11:27 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 12:03 pm
Postovi: 232
Mi imamo sada ti godine i tri meseca idemo u vrtic od 14 meseca.Sto se tice odlaska ujutru to vam je kao da gledate EKG i kolko pricam sa drugim mama imaju slicno iskustvo.Sa detetom se nikad ne zna nas mali generalno voli zabaviste ali sada su nam se menjale vaspitacice jer smo sada veliki pa vise nismo naj mladja grupa pa sad opet imamo privikavanje nanove osobe i na novu sobu.Ujutru ustane ponekad kuka ponekad ne zavisi dali se sam probudi ili ga budimo.Kada stignemo u zabaviste sve je ok obuce svoje sobne patike krene do vrata i tada se ukopa ni tamo ni vamo ne place samo se ukopa ja mu malo od nayad pomayen ali tada capa stok od vrata i sve deluje kao neka nasilna scena ja guraam vaspitacica vuce.Kada se yatvore vrata necujem da place.Al eto juce bas posle dugo vremena se rasplakao i kada su se yatvorila vrata cula sam i vristanje i udaranje vrata i plakanja :( srce mi se pokidalo iyasla sam van objekta i yamolila sledecu mamu iz grupe koja je dovela dete da mi da izvestaj o stanj nakon nekih 5 min.Yena dolazi i pitame o kakvom plakanju i vristanju pricam sin mi sedi naj normalnije, veseo je i igra se sa ostalima.:) Tako vam je to , proćiće ih valda .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pon Dec 26, 2011 10:42 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:47 pm
Postovi: 532
Lokacija: Backa Palanka
Posle prvog roditeljskog sastanka i vise izostanaka nego vremena provedenog u vrticu vaspitacica mi kaze da je 8,5 sati jako puno za svu decu. I nadjemo devojku koja je pokupi u 14 h i dovede kuci i bude s njom dok mi ne dodjemo. Sad je malo bolje i nama je pao kamen sa srca.

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Dec 28, 2011 1:23 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am
Postovi: 778
unka je napisao:
Posle prvog roditeljskog sastanka i vise izostanaka nego vremena provedenog u vrticu vaspitacica mi kaze da je 8,5 sati jako puno za svu decu. I nadjemo devojku koja je pokupi u 14 h i dovede kuci i bude s njom dok mi ne dodjemo. Sad je malo bolje i nama je pao kamen sa srca.


Vaspitačica u ovom slučaju je jako bezobrazna, jer je njen posao da olakša detetu boravak, da mu ga učini zanimljivijim, da radi sa decom... I njoj je jako puno tih 8,5 sati, u tome je problem.

Sram je bilo. Šta da radi neko ko ne može da nađe ili da plati da mu dete neko čuva pored vrtića?

Sram je bilo!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Dec 29, 2011 12:00 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 12:03 pm
Postovi: 232
Malo je vaspitaca koji rade savesno svoj posao eto i ja imam velikih prolema s detetom koje je totalno promenilo ponasanje od septembra-oktobra meseca.Ranije nisam imali problema sa njim jer smo imali divne vaspitace koji su maksimalno radili sa decom a mislim da su vaspitaci naj zasluzniji za napredak dece u jaslenom periodu ja iako sam se trudila da sve sto treba za taj period prenesem na svoje dete vecinu posla su uradili vaspitaci od skidanja oblacenja, kako pravilno da sede za stolom i jedu, funkcionisanje u drustvu itd.Sada kada je krenuo u stariju grupu katastrofa iz cista mira je posto agresivan do te mere da crvenim svaki dan kada ga preuzimam te je udario ovu vaspitacicu, te je ogrebao onu i pljunuo ne znam koga.Ne mogu da prepoznam svoje dete i to je do te mere otislo da sam trazila pomoc psihologa u objektu koji je dosao i obisao dete i nekoliko puta uputio vaspitace kako da rade sa njim i popricao je i samnom o tome kakva je situacija u kuci i kako ga vaspitavamo.Ja i tata smo dosta strogi ali pravicni zelimo da odgojimo inteligentno, moralno ljudsko bice i radimo na tome jer ga neizmerno volimo i onda se desava nesto sto bi bilo normalno za jednog malo delikventa koji se podize u porodici gde nikog nije briga za dete.Sve u svemu psiholog kaze da u vaspitanju po njemu nema rupa tako da to nije okidac ponasanja, procenio je da prednjaci malo od vrsnjaka po inteligenciji ali i po sindromu deficita paznje i sa njim se mora raditi novo, novo i novo da se zaposli i tada je divan ali po programu za uzrast oni sa decom rade kao da su zaostala a ne normalna deca u pitanju uce ih osnovnim bojama oblicima isl pa to smo znali sa dve godine a ne sa tri i po .Cesto znaju da im ukljuce tv i da im puste crtace???Jednu od vaspitacica je jedan od roditelja cuo kako vice na neko dete prestani jer cu zbog tebe dobiti otkaz???Moje dete je u vise navrata reklo mama vodi me kod lekara meni nesto nije uredu u glavi(kada pitam ko ti je to rekao vidim da je uplasen i nece da kaze)Do nedavno moja reakcija kada dodjem po dete je bila svakodnevno ista ja ljuta i isfrustrirana ocitam mu bukvicu u zabavistu pa ga odvedem kuci pa kazna u cosak jedno 15-20 min, za to vreme ne mogu vam opisati histeriju koja vlada, pa zatim sledi lancano oduzimanje crtaca, igracaka i sve tako u nedogled tenzija traje satima kada dodjemo kuci.I tako ja jednog dana dolazim po dete i razmisljam ajde drugu taktiku da probam jer mi je vec unapred bila muka, da nevicem , da ga ne kaznjavam itd.Ja lepo saslusam sta mi vaspitacica istrese izvedem dete lepo ga zagrli izljubim i zamolim da mi isprica svoju verziju i shvatim da ne bi bilo lose da malo i njemu verujem jer je priznao sta je radio ali je uz svako priznanje ispricao kako je do incidenta doslo ja njega lepo saslusam i zamolim nemoj to vise tako to mozes resiti ovako ili onako.Odemo lepo kuci bez kaznjavanja dete mirno divno lepo se igramo normalno ima histericne napade ali normalne ispade za trogodisnjaka.I sad razmisljam da nije dete to koje ima problem, nisti smo mi pogresii u vaspitanju nego imamo ne zainteresovane vaspitace kojima je ocigldeno najlakse da oko svega dizu pompu umesto da rade sa tom decom.Dali mozda pokusavaju takticno d smanje broj dece jer ih je previse tipa ako puno zvocamo mozda ga ispise ne znam ali u svakom slucaju cini mi se da nerade u interesu dece :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pet Dec 30, 2011 12:55 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am
Postovi: 778
@Melita Keller
Potpuno si u pravu i mada zaista ima i vaspitačica koje još uvek vole decu i nije im muka od svega, jako ih je malo.

Ja imam razumevanja i za to što ima malu platu i za to što radi sa gomilom bučne, nemirne, bezobrazne dece (a ja bih moju decu podavila svaki dan makar nekoliko puta!) i sve to. ALI! Ali ona može da napusti posao ako nije zadovoljna. Ona može sebi da olakša tako što će malo da se potrudi pa će i deci da bude zabavnbije, pa će biti mirnija, pa će sarađivati... Ali ona može da bude medicinska sestra da neguje nepokretne bolesnike, stare, zaostale, poludele, umiruće, izlomljene, one koji ne kontrolišu ni mokraću ni stolicu... A sa decom koliko god da je teško je lakše nego sa odraslim nervnim bolesnicima.

Tako da, vrlo mnogo se po detetu vidi kakvi su mu vaspitači. I koliko rade sa njima.

Pozdrav za sve vaspitačice i sve druge koji dobro rade svoj posao! :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pet Dec 30, 2011 12:58 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am
Postovi: 778
melita keller je napisao:
Do nedavno moja reakcija kada dodjem po dete je bila svakodnevno ista ja ljuta i isfrustrirana ocitam mu bukvicu u zabavistu pa ga odvedem kuci pa kazna u cosak jedno 15-20 min, za to vreme ne mogu vam opisati histeriju koja vlada, pa zatim sledi lancano oduzimanje crtaca, igracaka i sve tako u nedogled tenzija traje satima kada dodjemo kuci.


Ovo je tipična faza deteta koje ide u vrtić i moji su svi prošli (najmladje tek treba da krene) i to traje pola godine godinu i prodje.

Traje oko pola sata-sat po dolasku iz vrtića, dete je u fazonu "neću ni kako ja hoću", ništa mu ne valja, nervozno, plačljivo, a ja obično s posla, pa umorna, na štiklama od ranog jutra, pa drž' za ručak drž' za veš drž' da se presvučem a dete knjezi... neretko se završavalo pljeskanjem po guzi, a to napravo jiš gore.

Ali prodje ta faza, majke mi! :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Jun 28, 2012 11:38 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Pozdrav za drage mame,
ja sam jedna vaspitacica koja se pre deset meseci nasla i u ulozi majke. Ove godine punim 12 godina staza, tako da se moze reci da koliko toliko imam iskustva..
Adaptacija dece na vrtic...individualna stvar. Neki odboluju odmah, neki posle par dana, nedelja, a bilo je i reakcija posle par meseci?! Deca su cudo! Ili, odlazak stare vaspitacice i adaptacija na novu, to je tek stres...ali da vas ne zamaram time.
Roditelji i vaspitaci treba da budu partneri, usaglaseni, i nije vazno da li se vole ili ne, moraju da se postuju, toliko da deca osete pozitivnu klimu. Nazalost, to nije cesto, pa se desavaju nesporazumi, pa i konflikti, i na kraju stradaju oni koji su nama najvazniji. Znam dobro da i medju vaspitacicama ima mnogo zalutalih u profesiji, ali pustite da nadlezni to rese, uvek mozete da se zalite kome treba, ali prvo ispitajte stvar.
Nemojte nikada da pricate lose pred decom o vaspitacicama. Deca to posle projektuju, ispricaju vaspitacici, rusi joj se autoritet. A vi zapravo, ne znate o cemu se radi. Bila sam u takvoj situaciji, i osecaj je jako jadan, toliko da nisam nocima spavala, preispitujuci svoj nacin rada, umesto da sam rekla"Ako niste zadovoljni, ispisite decu!" O cemu se radi? Godinama pripremam decu za skolu, radim u tzv. pripremnoj predskolskoj grupi. Rezultati su uvek bili odlicni, deca su bila vrlo dobro pripremljena za skolu, radila sam i na emotivnoj spremnosti deteta za skolu, a ne samo na onome sto je propisano programom. Medjutim, ta generacija 2010, je bila specificna. Deca od 6 godina su mi dolazila potpuno nepripremljena za zivot ( nisu znali da obuku jaknu, da obuju cipele, da obrisu nos, ili peru zube ). To nisam kritikovala, ja sam ih naucila. Zapravo, nikada ih nisam ni kritikovala. Ja sam sa njima radila, jer je to zadatak pp grupe. Radni listovi iz matematike, upoznavanja okoline, grafomotorike...Nisu bili zadovoljni, jer sam podviknula na dete koje posle mog dvadesetog puta nije slusalo sta govorim. Usput mi je koleginica, koja je otisla u penziju, i koju sam nasledila u toj grupi, pravila zvrcke, cekala je roditelje i kritikovala moj rad. Njen rad se sastojao u drzanje dece u krilu i bezbroj poljubaca na dolasku i prilikom rastanka...Danima sam slusala spletke roditelja, koji su saputali i gundjali, sto ja toliko i tako radim ( a zapravo sam mogla mnogo vise, ali kapacitet grupe nije dozvoljavao. Dnevno je to bilo dva puta po dvadeset minuta intenzivnog umnog naprezanja, ko nije zeleo, nije morao ni toliko), da bih sazvala roditeljski i rekla im SLUSAM VAS, U CEMU JE PROBLEM? Zamerke su bile da puno radim, da vicem ( zapravo od svih vaspitaca najmanje vicem, ali to je nebitno ), i da puno trazim od njihove dece. Ja sam se, budala, pravdala kako samo zelim da ih sto bolje pripremim za skolu, i na kraju krajeva za zivot! "Zaboga, radim ovaj posao zato sto ga volim! Vi ste roditelji koji vole svoju decu, i ja vas ne ucim kako da ih volite, pustite vi mene da radim svoj posao, dajte mi vremena do juna, pa cemo da se nadjemo na istom mestu, da cujem vase utiske."
Nisam to docekala,jer mi se desila najlepsa stvar u zivota, zatrudnela sam i otisla na odrzavanje trudnoce.
Zivot je udesio tako da imam bolesno dete koje ne sme da unosi belancevine u organizam, i ne zelim da ga upisujem u obdaniste minimum jos godinu dana, trazicu produzenu negu deteta. A rado bih ga upisala u kolektiv ( ne jos, naravno, ali cim on bude svestan sta sem da jede, a sta ne sme), i volela bih da i njega neko i u obdanistu uci o zivotu, i ostalom, kao ja nekada svu onu decu.
Malo sam oduzila, sve ovo vreme me tisti ta prica nezadovoljnih roditelja, jer znam da nisu imali poverenja, izgleda da delujem jos mladje nego sto jesam, i znam da bi bili zadovoljni cak i oni, na kraju skolske godine.
Njima sam na prvom roditeljskom rekla "Pustite decu da sto duze budu deca, ne psujte pred njima, ne govorite ruzno ni o kome, ni o cemu,zivot ce ih svemu nauciti. Umesto toga, naucite da ih slusate, vi cete tako nesto nauciti!" Tim roditeljima to nista nije znacilo. Meni bi sada znacilo, kao roditelju.
Kada ostavljate dete u vrtic, imajte poverenja u te zene koje ce biti sa njima ceo dan. I one ih vole, cuvaju, a sto je najvaznije, poznaju ih!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pon Jul 23, 2012 3:57 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:47 pm
Postovi: 532
Lokacija: Backa Palanka
Ja sam otvorila ovu temu po struci sam vaspitačica ali ne radim u vrtiću niti sam radila možda ću ali teško... Moja malena se teško adaptirala što sam već pisala i sad pre neki dan na raspustu je pita me gde je njena vaspitačica. Išla je malo ali ta vaspitačica koja mi je rekla da je neko pokupi ranije i koja mi se čini mnogo bolja od druge mada i druga nije loša vaspitačica izgleda da je imala pozitivan uticaj na moje dete. Ona se vezala za nju! Nadam se da će i tvoje dete uskoro krenuti i da nećeš imati lošu koleginicu ubuduće i da će roditelji biti razumniji. pozzz :wink:

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 238 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 19 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: