Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 238 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pet Okt 12, 2012 11:58 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Ćao svima!!!
Pre godinu dana moj bratanac je morao na operaciju krajnika (imao je tada 4 godine), ali je operacija odložena jer je bio anemičan, sad ne znam tačno da vam kažem vrednosti, ali lekari su mu preporučili domaći sok od višnje. Posle svega dva meseca dete je oerisano. Da li pravite svojoj deci domaće sokiće? Ja sam Iliju navikla od početka, tako da on pije samo "onaj sokić što je mama pravila"...
Jelo, i moj Ilija ima takve nastupe besa... Juče je plakao jer je bio "gladan jabuka", a meni ko za inat nestalo jabuka...Nudim mu krušku- neće, bananu- neće, hoće jabuku... Onda se zaigrao, a ja mu oljuštim krušku i isečem na križiće i kažem:"Vidi, našla sam jednu jabuku, otkotrljala se pa je nisam videla". Naravno, nije ni primetio razliku, ali ima on svojih trenutaka... Pre par dana je dobio napad besa jer su kod babe i dede vrata zaključana... Plakao je ceo sat i nikako nisam mogla da ga smirim... na kraju smo oboje plakali... Ne znam zašto je baš zapeo za njih, jer inače baš i ne ide kod njih, ništa mu ne kupuju, ne igraju se sa njim, neće da ga čuvaju...Ali eto, tada je baš rešio da ide, a oni nisu bili tu...
tako...
Odoh....
Pozdravljam vas!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sub Okt 13, 2012 1:38 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Drage mame,
ne znam sta da vam kazem,povodom ovih izliva ljunje i nezadovoljstva male dece,..Mozda je njima to "neki izduvni ventil",kad nesto nije po njihovom,tj onako kako bi oni zelel da bude-kao sto VI radoznala jelena niste imali bonbone za vasu devojcicu,koje je trazila- Mada mala deca cesto mogu zatraziti bilo sta drugo koje Vi trenutno nemate u vasoj kuci..Tako je Ilija bas zatrazio jabuku..mama krempita se odlicno setila,pa mu dala oljustenu krusku..dete nije ni primetilo..Pokusajte ako mozete "zavarati dete",ili skrenuti njegovu temu oko koje je "tako zapelo" na nesto drugo..Znate u takvim nepredvidivim momentima decijeg iznenadnog izliva "besa,plakanja za onim sto oni zele" MAME se " zablokiraju" i jednostavno ne znaju kako da smire dete, neprijatnu situaciju a I SEBE SAME! I TO JE SASVIM NORMALNO!! sVE SE TO KOD DECE Odjednom dogodi kao "oluja protutnji", i mame jako cesto budu stavljene u vrlo Cudnu problem situaciju.Takve problem-situacije koje nastaju JAKO DODATNO PSIHICKI ISCRPLJUJU Majku.Meni se cini da deca SVE TO OLAKO prodju..
"Gde je taj nevaljali kljuc od vrata?" Gde se sakrio??Kljucicu,gde si?? Otisao je sa bakom i dekom u setnju.!.. .Hajdemo mi da idemo nasoj kuci,baka i deka cuvaju kljucic da se neizgubi. .Docicemo drugi dan..Kad se baka i deka vrate,donece i kljucic , pa ce otkljucati vrata.Zato su i odneli kljucic sa njima, da se kljucic ne izgubi i uplasi ako cuje da neko place.I kljucic voli da bude kod bake i deke.
Mozda takva prica "upali"..Deci "dodju" takvi momenti kad nesto "hoce", a toga bas nema.,pa onda nailaze "napadi besa".Zasto se to dogadja,ne bih vam znala objasniti.Mozda skrenuti deci paznju na nesto drugo,mada i tada moze da se dogodi da "I to ne vredi".,pa oni nastave sa plakanjem..Neka se isplacu, kod male dece isto postoje takvi momenti da znaju menjati svoja raspolozenja,-cas su veseli,cas se "inate",teraju "nesto po svome",ili su jako dobri,poslusni.Sva ta nepredvidiva decija negativna raspolozenja kraju relativno kratko,i znaju da se izmenjaju u jednom danu: i smeh,i bes,i plakanje,i bacakanje,..skakanje,.Deca vole da poneka "eksperimentisu" -kao sto mala devojcica cikne,kad se mladji brat treba uspavati- pa gleda reakciju svoga bate i svoje mame.
Ne mojte smatrati sebe,jelena,kao losim modelom svojoj cerci!!Vi STE ZAISTA PREMORENA majka.Sasvim je Normalno da viknete na vase dete,ili ga izgrdite!!neka se "njari" kad ode u svoju sobu,vasa devojcica se mora navisi da u VASOJ PORODICI postoje i izlivi negativnih emocija- kao sto vasa devojcica besni,place,bacaka se.Ona smatra da je to normalno ,a A PO VAMA TO NIJE U REDU!!Mora vasa devojcica da razumeti kako NI U JEDNOJ PORODICI NE POSTOJI IDEALNA situacija-tro je VESTACKA STVORENA SITUACIJA, i ne moze trajati NON STOP!!-Zivite opusteno,slobodno izgrdite vasu cerku ,kad smatrate da STE VI U PRAVU,i kad vidite da "je zasluzila".
To sto se vase dete "ukakilo " u vrticu,NE TREBA VAS DA BUDE SRAMOTA!!Takve se situacije dogadjaju i drugoj deci!!Naucice vasa devojcica, polako bez brige! Vazno je da uvek odnesete Preobuku za vasu devojcicu u vrtic,pa kad se ukaki ,ili upiski da je vaspitacice mogu presvuci.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sub Okt 13, 2012 3:12 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Ono sa cime sam upoznata jeste da mala deca-to vam je uzrast dece 2,3,4 godine,ne umeju "da kontrolisu" izlive svojih negativnih osecanja: ljutninu,bes,nemoc,strah,ljubomoru..Zato kad se deca "naljute",jer ne znaju da se kontrolisu-kao deca koja koja znaju da se kontrolisu, oni su stariji-5,6,7 godina- onda tako mala deca :vriste,cice,placu,besne,skacu,valjaju se,hoce da pocupaju drugu decu,da ih udare,ugrizu.
Roditeljima kod tako male dece ,pri nastupu "izliva"ovih negativnih osecanja preostaje:
- da budu smireni
-da puste decu da se isplacu,odbesne,itd.
Kada se dete smiri onda roditelj detetu kaze Da nije lepo sto je cicao,plakao,urkao,vristao,.. I tako stalno,roditelj detetu daje do znanja kako nije lepo sto se ruzno ponasalo.Bitno je da prilikom izliva negativnih decijih emocija roditelj ostane smiren,i saceka da se dete smiri, dok ja kazem: "da se istutnji".
Grditi i vikati na dete koje je u fazi "vristanja,plakanja,cicanja," ne donosi uglavnom pozitivne rezultate.Zato sto se dete koje place,bacaka se,vristi, oseca tog momenta tako da je "njegov problem" Najvazniji i Najprioritetniji,i OSTALO se dete ne DOTICE. Kasnije kad poodraste i postane starije,vase dete ce vama kazati:Ljutim se jer..,necu jer..,ne volim.. itd. Vazno je stalno deci objasnjavati-kad se smire- i "uciti decu" da nije lepo to sto su ruzno uradili..
To je takav period kod dece, a roditelji najbolje mogu,umeju naci pravi nacin prilazska svome detetu,tako da vremenom roditelj uci svoje dete kako da se "lepo ponasa"
Ovo kanalisanje svojih negativnih emocija,osecanja se vrlo lepo usvaja i u kolektivu,kao sto je vrtic.Tu deca jako brzo shvate,i nauce kako lepo da se ponasaju.Medju drugarima u vrticu ima jos dece koja se ponasaju SLICNO TOM DETETU: vriste,bacakaju se, cice,histerisu,placu..Vaspitaci,ili medicinsko osoblje prepoznaju takvo ponasanje,i vrlo cesto ne obraca paznju na takve situacije.Jedino se pazi da doticno dete u "Izlivima svog besa" ne povredi drugo dete u ili svog drugara -tj ugrize,pocupa,gurne,udari drugo dete-.Kad se to dete smiri,vaspitac ili med.sestra mu kazu da nije lepo to sto je uradio.Isto tako vaspitaci,ili medicnske sestre mogu primeniti odredjene vaspitne mere Kazni za decu koja "cesto" nastave i pored objasnjenja da se i dalje ruzno ponasaju.Pokusajte vasu decu kad su Dobro raspolozena,to mislim i na mamu radoznalu jelenu,i na mamu ms.Krempitu da ih pitate
- kako njihova "ispitacica" kaznjava u vrticu ONU decu koja vriste,cice,bacaju se,skacu,udare neko drugo dete,pocupaju..da li su i vasa deca bila u "kazni"?? Sta su to ruzno uradili u vrticu,pa se vaspitacica na njih naljutila.Kako su bili kaznjeni?
Mozda vam "neke ideje " padnu na pamet.i.oko kazni kod kuce.( oko nacina kaznjavanja dece u vrticu sam upoznata, pa mogu komentarisati samo "one kazne" koje SMATRAM DA SU KOREKTNO UPOTRBLJENE i pravilno odmerene kao vaspitna mera .- ne PRIHVATAM, I NE ODOBRAVAM kazne, tipa "Cosak", ili slanje deteta koje se ruzno ponasalo u drugu grupu dece,koju ne poznaje.Ne ODOBRAVAM kazne U kojima se detetu PRETI:" Ako ne jedes neces spavati,igrati se.." ili" Sedeces sam za stolom jer si se- upiskio,ukakio,nisi jeo,nisi spavao u vrticu,zato sto places".-).
Zna se kada se dete kaznjava i ZASTO.
U svom vaspitno obrazovnom radu sam koristila kaznu MIRNA STOLICA.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Okt 16, 2012 10:23 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Drage moje drugarice sa foruma,
ja opet da vam mahnem. U nedelju, posto je rana na bradi otkrivena da se lakse susi, je doslo do jos jednog udarca na isto mesto...ovog puta nismo isli na hitan prijem, nego u deciji dispanzer. Sanirali su ranu, opet steril strip, pa suvi prevoj, pa je u toku dana, posto je malisanovic opet sve skinuo, doslo do crvenila oko rane. Juce ujutru smo isli kod naseg pedijatra, i sada rana MORA DA BUDE PREVIJENA, a ispod gaze je jod. Svako jutro idemo na previjanje. Da li treba da vam pisem da opet skida, ali i mi smo kupili jod, pa mu mi previjamo kada skine...sporo zarasta, i znam da to nije neki problem, ali moze da bude ako se zagnoji, znate i same.
Od sutra se ocekuje i reakcija na famoznu MMR vakcinu. Ne, nisam je pesimista, samo sam realna, posto znam da je osetljiv, malokrvan i na sve to primi zivu vakcinu..potpuno je normalno da se ispolji reakcija..
Eto, "kreativna mama Bojana" je sada samo mama koja nikako da uspe da sacuva dete od padova...
Juce u parku otkacih neku zenu sa dvoje dece kada je pocela da ispituje zasto moj sin ne sme Plazmu...Nisam nesto raspolozena da sa svima delim prirodu bolesti mog sina, a i nije mi bila simpaticna :)
Radoznala jelo, mi i jesmo u PKU udruzenju roditelja, to je sve ok, moje brige nisu vezane za osnovnu bolest nego ove normalne decije tegobe i boljke, jedino je razlika sto kada ga zakace, postupak lecenja je komplikovaniji. Ili recimo kada pokvari stomak, a glavna hrana su mu voce i povrce..u tim pilikama je dete osudjeno na suv hleb, nema pirinca, nema keksa ( sem ako nemamo zalihe iz Madjarske - a trenutno ih nemamo ). I tako, bice to sve ok, ali dozvoljavam sebi s vremena na vreme da budem sebicna i da celom svetu viknem "Ne, ne znate kako je, zato me ostavite na miru!". Ovo se ne odnosi na vas, naravno ( da me ne shvatite pogresno, vi ste divne i pune razumevanja ), nego na tako neke, kao ona juce u parku...zaludna zena..
Ilija me je nasmejao, MsKrempita, samo da znate :) sa sve jabukom i kruskom, i zakljucanim vratima :) znam da vama nije bilo smesno, ali Rouzi je ponudila odlicno resenje za neke buduce ispade.
Ima ih i Mihajlo, a ja cekam da prodje, toliko mi je vec dosta te rane, da nemam snage da isterujem pravdu sa ispadima, a i dzabe je, to je taj uzrast i ta faza. Da se svadjam sa njim, besmisleno je :) Da mu "pricam" ne kapira jos, tako da...samo cekam...

Budite mi dobro, ljubim vas!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 17, 2012 1:05 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Jao Bojana, ne znam šta da vam kažem... Valjda je upao u nemirnu fazu... Ma proćiće i to, ali ja volim da kažem da mala deca treba da su nemirna... Kada su mirni nešto im fali... E sad, to što se tu i tamo povrede, šta ćemo... i to se događa... Nama je Ilija sa 10 meseci pao sa sanki i povredio gornju usnu... to je tako užasno krvarilo, da sam mislila da su mu izbijena oba zubića, a tek su mu porasli... Hvala Bogu, ništa se od toga nije desilo, ali sam bila na smrt uplašena... Još smo tada živeli sa svekrom i svekrvom, pa su usledila predavanja tipa : "vas dvoje ne možete jedno dete da sačuvate..." No to je prošlo, a i navikne se čovek vremenom na to da deca stalno padaju... Prekjuče je iz vrtića došao sa modricom. Kaže udario se na "stotolicu"...
Samo hrabro supermama Bojana i nemojte klonuti duhom, vi ste najdivnija mama koju je Mihajlo mogao da ima!
Pozdrav!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 17, 2012 4:10 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Bojana
nemoj da sebe "optuzujes" za Mihaijlov ponovni pad..ono kad hoce,ide..i ne pita..Zao mi je.Malisanovici,a bas sve nekako po njima.
Stariji sin mi je bio u fazi "mirovanja" astmaticnih napada neke dve godine.Onda je od nedelje opet "krenulo",sviranje,sistanje,i otezano disanje..Danas je bio kod pulmologa,sa kojim UOPSTE NIJE ZADOVOLJAN. Kaze kako je drzak,i totalno nezainteresovan.S obzirom da u tom domu zdravlja rade samo 2 pulmologa za odrasel, ako ode kod drugog kaze mi:"Onda ce me oboje mrzeti,da se zalim nesmem.." Za "normalnog privatnog pulmologa" novca nemamo, jer se svaki pregled naplacuje 20 evra. (Imali smo srecu da smo predhodinih godina-15 godina- su se oba sina lecila kod njihovog pulmologa,TAJ Pulmolog je bio Predivan,fantastican strucnjak,pa smo uz njegovu strucnu lekarsku pomoc "ispekli zanat" kako i sta raditi kada naidju takvi momenti..Covek je optisao u penziju..) Od ponedejlka se stariji sin" grabi za vazduh".Kad god bih kod onog nekadasnjeg pulmologa dovela bilo kojeg od njih dvojice, ON JE PO NJIHOVOM IZRAZU LICA ZNAO KAKO IM JE!!Stariji sin zna svoje telo toliko dobro,da je krenuo samoinicijativno na inhaliranje 3x dnevno.S obzirom da vec drugi mesec ima strogu-kandida dijetu, opao mu je imunitet,pa je najverovatnije "pokupio" stafilokoku,ili streptokoku. Bojim se jer smo se informisali, ukoliko krene sa antibioticima,opet ce kandida da DIVLJA!! Te vrste bakterija se samo antibioticima "sredjuju".Raditi mora,druge nam nema.Znam samo da mi je onaj nas nekadasnji pulmolog jednom rekao za oba sina:"Jednom astmaticar,ceo zivot astmaticar".
.Sutra JA idem da mu uzmem upute,i lekove kod njegove lekarke,i sve sto treba za inhalaciju. Vodim i Anju sa sobom.. :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 17, 2012 6:02 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Anju sam "cuvala" u utorak od 12 do 15 sati. Mozda je nekoliko puta zaplakala.
Do 12 sati sam sve u kuci poslove odradila,da bih se maksimalno mogla posvetiti Anji. Nas dve smo od 12 do dva imale sledece aktivnosti:
- Crtanje i bojanje Cica Glise uz moju pomoc,i izgovaranje teksta Sa moje strane.:" tacka,tacka,tackica,Gotova je glavica.Tanak vrat, stomak kao sat. Noge kao u misa,gotov CICA GLISA!! Cica Glisa ima sesir,usta,nos,cipele na nogama. U ruke mu se moze docrtati balon,auto,kisobran,cega se setite..Ovo vam je inace i usvajanje novog teksta,prepoznavanje boja,vezba sitnih i krupnih misica detetove sake.
- Pravile smo zajedno "krastavac" salatu.Anji sam dala malu plasticnu ciniju, i u nju sam stavljala naseckane krastavce. Pored ove male plasticne cinije na stol sam stavila i veliku ciniju Salataru.Ove naseckane krastavce je Anja vadila iz svoje male plasticne cinije i stavljala u "veliku" u salataru.Ovde dete ucite da vam pomaze,ujedino mu "zaokupite paznju".Dete i ovde ima priliku da "eksperimentise" svojim culima- culo dodira,culo vida,culo mirisa, culo ukusa-da pojedem malo krastavac??- Oseca se korisnim,i "velikim".
-Onda sam sa Anjom "Prala sudova" tj dve male cinije plasticne u sudoperi. Anju sam stavila na stolicu ispred sudopere,pretdhodno joj "zavrnula" rukave na rukama,da joj ne budu mokri . JA SAM SVO VREME STOJALA IZA ANJE.Vodu sam u sudoperi predhodno Mlaku spremila.Anja je "prala sudove",.Odusevljena je bila! Ne znam da li znate da Igra dece sa vodom deluje na decu Umirujuce,i opustajuce.Ovo je trajalo do pet minuta.Anja je presipala vodu iz cinije u ciniju,brckala prstima,sipala vodu na sake..
- "Citanje" decije slikovnice za decu do 3 godine o domacim zivotinjama.Anja je uz moju pomoc Imenovala domace zivotinje. Imenovala je delove tela kod domacih zivotinja.i imitirala kako se koja zivotinja javlja: koka kaze koko-da,krava kaze mu,kuca laje av,maca kaze mjau..a konj kaze Nji..,koza kaze..itd.Tu je kod deteta bitan govor.
-Pola sata smo gledali crtani film "NODY"
Od 14 sati sam izvela Anju na igraliste.Mama je dosla oko 15 i nesto po Anju.
Danas sa m " Cuvala" Anju od 7 i 3o do 15 i 10.
Ni jednom nije zaplakala/Ali sam se jako umorila../Sa njom sam isla u nabavku, pored nje skuvala ruckove,i ona mi pomagala..Zajedno smo doruckovale..Piskila je ,kakila ..Ja sam joj pustila Tv kanal sa crtanima "Mini Ultra" Anja je "patrorirala" iz kuhinje u sobu..Dok je skoro veci deo bivala sam mnom u kuhinji.jako voli sto non stop pricam,jer mnogo je pricljiva- a tako joj skrecem paznju na druge momente,pa ne misli na mamu-Voli kad joj pevam pesmice,i vidim da ih polako pamti,ponavlja. Trazi da joj pevam pesmicu "Ljulja ljulja ljuske,bere medo kruske" Sad joj je ta pesmica naj..Pogotovo obozava kad je stavim u veliku stolicu za ljuljanje. :lol: .Kaze mi ":Hajde mi pevaj onog medu..i ljuljaj me. :D ."Trazi maksimalnu paznju, tako da mi nije tesko.Do 11 sati "smo sve odradile".Onda sam je izvela na igraliste.U 12 smo usle u stan,zajedno smo rucale:" supicu" i testo sa sirom.Odmarale smo se na dvosedu uz crtane filmove sa tv-noge su me bile zabolele od stojanja :) .Vec u 13 sati smo citale knjigu,prale sudove,"cistile kuhinju"-imam malu metlicu-Skupljala sam ves suv sa terase.Anji sam dala plasticnu kutiju u koju je stavljala stipaljke.Kad smo "pokupile ves",onda smo se u sobi igrale sa stipljkama..Prepoznavanje i imenovanje boja na stipaljkama. Ja sam stipaljke stavljala na jednu obicnu cistu pertlu od cipela,a ona ih je "skidala"..Bivalo je da ja dosta stipaljki skinem sa pertle umesto Anje, ali ona je bila uporna,i ova igra joj se mnogo svidela.
Od svega mozete napraviti CAROLIJU!!
POsle 14 sati sam izvela Anju na igraliste,danas je prelep dan!Verujte da se jesam umorila,ali MI JE DAN BIO PREDIVAN!
Mama je dosla po Anju u 15 i nesto.
Sutra opet cuvam Anju od 7 i 30 do 15 sati.
Eto vam neke ideje za vase malisanovice, Ako vam se dopadaju, i Ako ugrabite vremena..
Cujemo se..


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 17, 2012 6:56 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Zaboravila sam da vam kazem
Ja jesam pusac.
Nikada nisam zapalila cigaretu u prisustvu svoja dva sina,niti u njihovoj sobi.Niti BIH TO IKADA SEBI DOZVOLILA!Dok je toplo vreme i ne zazimi jako , pusim na terasi.
Dok je Anja pored mene i Dok je cuvam u STANU, NI JEDNU CIGARU NISAM ZAPALILA.
Kad sam je izvela na igraliste onda jesam popusila jednu cigaru.
Kad je mama odvela Anju kuci svojoj, otisla sam u kuhinju, skuvala sebi kafu,podigla obe noge na stolicu,i Zapalila :D
Kazu mi sinovi posto me Godinama kritikuju zbog Pusenja;:" Tebi bi trebalo jos neko dete da cuvas, pa bi prestala da pusis.."Kako kad je Anja tu,onda ne pusis??"
ZATO STO JE TO DETE koje se non stop krece na relaciji- soba-predsoblje,kuhinja i od tih svih prostorija su vrata sirom stalno otvorena,toliko sam disciplinovana!! A sad sto "volem" da zapalim, sta cu.. :D .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Okt 18, 2012 8:21 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Drage moje,
danas sam ceo dan sama sa detetom, pa grabim momenat dok je M u ogradici da nazvrljam koji red, ako nestanem naprasno, da znate da je pokusao da izadje :)
Elem,
resila sam da ga ne vodim na previjanje danas, to je 500 dinara taxi u oba pravca, za prevoj koji on ionako skine posle sat vremena, mi smo kupili jod, kompresice i dobili smo specijalni flaster koji koriste i ovi u dispanzeru...a i sestre su takve da nikada ne moze sama da ga previje nego zove "pomoc"...ja mogu sama. Vodicu ga sutra, radice njegova doktorka, pa neka vidi ranu...
Rouzi, svaka cast za Anju, praktikovacu savete kada Mihajlo stasa za to, ovako, ja svakako pricam li pricam, pa se on onda probudi u 5 ujutro i pocne da prica :) Pusac/nepusac, samo da su deca bezbedna, to je moja deviza, sve se moze obaviti uz dobru organizaciju :)
MsKrempita, vas Ilija mi uvek izmami osmeh - "stotolica" :D Jedva cekam da ovaj moj progovori, sigurno ce i tu biti svega :) I ja sam samo mama, verujem da bi svaka majka bila ovakva da ima ovako malog svrcu koji zahteva koji procenat vise brige..samo zbog svoje bolesti, o kojoj ja ne razmisljam kada je sve u redu, crv proradi kada nesto nije kako treba...
Idem, buni se..
Pozdravcic :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Okt 18, 2012 12:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Ćao svima!!!
Bojana, nadam se da je ta neposlušna ranica danas bolje...
A videćete kada Mihajlo počne da govori kako je to divno slušati... Ilija je relativno rano poćeo da sklapa rečenice, već sa godinu ipo dana je znao pregršt pesmica... Sa dve je čak i smislio pesmicu:
"A, be, ce, de,
mačka prede,
a miš mota
oko plota,
a mačići padaju,
nećeju da gledaju"
Naravno, njegova su poslednja dva stiha, ali za dvogodišnjaka, čiji vršnjaci govore "mama", "tata" i još po koju reč- i previše...
Juče su u vrtiću crtali i to temperama, na moje veliko oduševljenje uopšte se nije umazao. Vaspitačica je nacrtala stablo, a oni su valjda trebali da boje, ali on tvrdi da je nacrtao mačku... Naravno da to ne liči na mačku, al' nema veze, bitno da su se oni zabavljali...
Rouzi, tako cenim Vaš stav da pred malom decom ne treba pušiti... zaista ste divni... ja ljudima u svom okruženju ne mogu dokazati da ne želim da puše u prisustvu deteta... Sklonim dete u drugu sobu, šta ću...
Odoh!
Ljubim vas sve!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Okt 18, 2012 6:01 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Drage moje!
Sinoc sam zaspala u 22 sata.Nisam vise izdrzala.- .
Danas sam Anju cuvala od 7 i 30 do 16 i 30.
Kad je mama dovela ujutro, Anja je jako plakala,jedva sam je smirila..Znate sta mi je kazalo dete od 2 godine?
:" Necu kod tebe OVDE JE DOSANO :cry: !!-dosadno-
Samo sam se nasmejala u sebi,i pravila se da "nisam cula"..
Ceo dan nama dvema je prosao standardno,znate i sami kako je to....Kod lekara u domu zdravlja smo brzo dosle na red,nisam ni pola sata cekala,posto me tamo mnogi znaju,zbog Nenada i Urosa.Nesi je lekarka prepisala sve potrebne lekove.
Jedino sto Anju nikako ne mogu da "prevarim" da mi odspava posle 13 sati bar sat vremena.Vidim da joj se spava,znam da rano ustaje,pokusavala sam svakave "trikove" uz pricu,pevanje uspavanki,ceskanje,ljuljuskanje.. Ne DA SE.. Vidim da ne vredi,. I majci sam danas kazala,znam zasto Anja ne zeli da "spava".Ona se boji kad zaspi da mama NECE DOCI PO NJU. Jos uvek sam JA ZA ANJU lice koje joj NIJE BLISKO.. I JA TO RAZUMEM. Anji treba vremena da STEKNE U MENE : sigurnost,poverenje. Ona se do sada nije odvajaal od svoje porodice,i ovo je za Anju JAKO TEZAK PERIOD..Danas mi je cak negde oko 15 sati kazala:" Mene boli stomak..!" Znala sam da je to kod nje na psihickoj osnovi.. Kazala majci da obrati paznju kod kuce .Za NASE MEDJUSOBNO UKLAPANJE je potrebno vreme.
Vidite i sami ms.Krempita, ja kao vaspitac u penziji zaista ulazem maksimalni deo sebe kako bi ta devojcica sto lakse prebrodila period svoje "adaptacije"..Sta bi rekao roditelj,kad bi njemu njegovo dete kazalo:" NECU KOD ROUZI,TAMO JE DOSANO!!??"( A taj isti roditelj mi jos PLACA sto mu cuvam dete??)
Anja je jedno bistro,veselo dete,mnogo voli da je "angazovana". Velika je "maza". Kaze mi danas:" Kako ti kazes Anji??" Ja odgovaram:" Ti si moje lepa,pametna devojcica.." Njen osmeh od usta do usta..Takvo MALO DETE A Puno Zivotne energije!! Znate kako jos mnogi kazu :" NISU DECA ZA BABE!!", samo na dva ,tri sata..
Danas smo i usisivale, prale stipaljke za ves,bojale bojanku,pevale "Ljulja, ljulja,ljuske"- skoro je vecinu teksta zapamtila..Citale slikovnice za decu..Gledale crtace.. Sta da vam kazem.. :lol: ,Kad sve znamo..
Mnogo pozdravjlam Mihaijla,Iliju , i njihove vredne,divne roditelje.Deca su najsladja kad su tako mala, pocnu da progovaraju,da polako odrastaju.,svuda vole da "zavire",da se nadju tamo i gde treba :D i gde ne treba. :( .
.NEKA SU NAM ZIVA I ZDRAVA :D !!
Idem da popijem kafu,istusiram se,pa da malo igram igrice na kompjuteru,.Sutra Anju cuva njen tata.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Okt 23, 2012 10:09 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Drage moje,
kod mene/nas je toliko dinamicno da ja ne stizem da se javim..na ovoj temi, ipak je ovo vedra strana, a ja sam bila u nekoj sivoj fazi, i nesto malo "znj"...
U cetvrtak sam bila sama sa Mihajlom sve dok mi nije dosla u pomoc kuma, ne moja, ali sada vec kao da jeste :) i ona je izrazila zelju da uspava malisu, posto je njena devojcica vec velika, ima 5 godina, pa se zazelela..I tako nas je moj sin pustio da caskamo sve do sitnih sati, bas mi je to trebalo...u petak smo isli na kontrolu, rana je skroz ok, jedino je dr rekla da ce to mesto jedno vreme biti osetljivo, pa da malo pripazimo...
U subotu smo isli na rodjendan kod Mihajlove bebi siterke, pa je tamo pravo sou, bio je neispavan, nemiran, nikakav...u nedelju smo isli na prvi rodjendan kod njegove drugarice Milice, i ja ga namerno uspavam pre rodjendana, da bude dobar i ispavan, i on se dete naspava, i opet je pravio cirkus...U poslednje vreme je takav, izgleda da zaista imam nemirka :) Cudi me jer sam ja bila bas mirno dete, suprug isto, ali, eto, nije za dzabe kad kazu "To se tako rodi".
MsKrempita, Ilija je genijalac! Bas me je nasmejala njegova pesmica :) Sunce malo, kako on sklapa stihove...Kako je u vrticu?
Rouzi, vidim da je i kod vas dinamicno :) kako je Anja?
Idem da spavam, dok se nestasko ne probudi, i to su mu hit faze, probudi se u sred noci, i prica, ili urla dok ne dobije mleko?! A ja mu dam, jer on ne sme da bude gladan ( zbog osnovne bolesti - ako je gladan, organizam trosi sopstvene zalihe proteina )
Nadam se da se pisemo uskoro,
Ljub za sve!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 24, 2012 11:15 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Draga Bojana,i Ms.Krempita
Zaista puno znaci kad ti neko uskoci pa malo pomogne,bar na dan,kao kuma.Deca ponekada znaju biti vrlo nepredvidiva..Bas kad zelis da sve prodje lepo,ono ispadne kao sto ti kazes :"jao,jao..gde bas danas da place,cici.." Vajlda je to tako kod malisanovica.
Izvinite, nasmejala sam se u sebi,kad sam ovo procitala.Setila sam se mog sina kad je bio mali,kao Mihaijlo.
Ja VAM DRAGE Moje resim da idemo u setnju.Divan dan,prelep.Stavim Nesu u kolica,pa tako setajuci naidjemo na poslasticarnicu :D !Obozavam kolace.Ko` velim,sada cu lepo sesti,vidim Nenad dobar,veseo,pa narucim kafu,i kolac!Najinteresantnije je sto je deo za kolace i pijenje kafe bio na polju,pa sam zato resila da tu popijem kafu,kako ne bi Nenadu smetao niciji dim cigareta.Vidim ima puno mladih,svi sede u basti.Ja sam jedva uspela da popijem kafu,tek sto sam zapalila cigaretu,moj Nesa pocne da place,da se okrece u kolicima,hoce iz kolica,da besni..Ljudi me gledaju,sa Zapaljenom cigaretom u ustima 8) ,-A Nesa se dere..ja onu kafu pijem,Pije Kafa mene :roll: .Da ga smirim,ne vredi.Ljuljam ga tako dok sedim,pricam mu. :x .NE VREDI!! Zena mi donela kolac,ja naplatila kafu,koju sam onako na brzaka "istresla",zamolila je da mi upakuje kolac,PA USTALA I KRENula dalje..Kasnije se moj Neskovic opet smirio,kao da nije nista bilo...
Tako je Vam je to...Otada se vise nisam usudjivala da sednem i pijem kafu u bilo kojoj basti,,..dogod Nesa nije malo porastao.,pa je onda stigao Uros. :D .. Znate kako sam tada bila ljuta na Nesu,pomislih:"Boze pa ja ne mogu ni da sednem kao normalna,da popijem kafu na brazaka"
A najvise me je uvek cudilo tako setajuci,kada sam vidjala neke roditelje,ili mame sa svojim bebama kako HLADNO PIJU kafu,sokic,a BEBE im dobre,ne cuju se!!(cak sam bila ljubomorna na njih!!) ..TO SE daklem,samo meni dogadja.,. :-? Dzabe razmisljanja,sto kaze Bojana:" To se valjda tako rodi".
Ms.Krempitu nisam davno cula.Sta nam rade ona i njen Ilija? Ms. Krempita,moj stariji sin se rodio na Svetog Iliju..Ja nisam znala da je TAJ DAN SVETAc.Prethodno sam kazala da ce mi se sin zvati,ako se rodi musko,Nenad.Tek kasnije sam saznala od jedne koleginice,kad mi je dosla u posetu,da se Nenad rodio "NA Sveti-dan",i pitala me je zasto mu nisam dala ime Ilija?.Ja za te obicaje nisam znala..(Pokojni otac mi je bio VOjno lice..)
Ja sam dobro.Cuvala sam prekjuce I Anju i njenu stariju sestru Ivanu.( 4 sata) Sasvim su bile super obe devojcice.Bile smo na igralistu skoro dva sata.Tu sam se sita nagledala raznih mama sa svojom decom. Bilo je puno dece,raznih urasta.Znate Bojana, i Ms. Krempita do kakvog sam zakljucka dosla? Jako mnogo su agresivna deca,pogotovu starijeg uzrasta.Bilo ih je oko 6-7 dece,pored ostale dece.Sta devojcice,sto decaci.Ti veliki su tako jurili,govorili ruzne reci jedno drugima,sutali se,pljuvali.Ova manja deca su se sklanjala-,sirota gledala sta se to oko jih desava-.Ili su roditelji sklanjali svoju malu decu,da ih ovi stariji koji tako "luduju,tutnje" ne povrede.. Mame ove starije dece su apsolutno svo vreme sedele na klupama, mirno "pricale" ,caskale jedna sa drugom. Strasno :-? ! Nijedna mama nije ustala i rekla svom detetu,da pripazi malo na svoje ruzno ponasanje,da tu ima i DRUGE MALE dece!!Jedna od tih mama je citala novine, a jedna mama se sita "slatko porukisala" na mobilnom.Svo vreme sam stojala,i setala,pazeci na Anju i Ivanu.Oka nisam skidala sa njih dve.Noge mi otpale.Jedva sam cekala da starija Ivana kaze,:"hajdemo kuci".


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 24, 2012 11:33 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Posto mi je stariji sin morao otici na posao,je sam otisla da mu uzmeme rezultate iz higijenskog.Ima Kandidu u velikom broju!vec TRECI mesec! Ta Nesina dijetalna ishrana je Bojana i Ms. Krempita tako "oskudna" i od nje se jako BRZO OGLADNI!!Imunitet mu opao,sada pije antibiotike.kazala doktorka,da BILO KOJI ANTIBIOTIk Dovodi do Bujanja Kandide!!
Ne smem nista naglas da kazem,.pred Nesom.,samo pomislim na Bojanu, kako se misli sta da Kuva svom malisanovicu Mihaijlu,da mu ne dosadi!!Tako i ja sa nenadaom.Jos kad mi kaze :"Mama, zeljan sam SVEGA..sad cu pojesti jednu cokoladu,pa makar se ..uneredio." Tako mi to padne tesko kad cujem, jer znam sta SVE ne SME DA JEDE!!Znam da Nenad nikada ne bi pojeo cokoladu,lakse mu je kad mi kaze..Ali vec treci mesec drage MOJE ta vrsta posebne ishrane?? A svo trojew smo "jesni" i sve volimo da jedemo :)Tako sam ih naucila.
Vajlda ce mo iskoreniti i tu DOSADNU gljivicu.Mora biti uporan.Ponekad ova dosada od gljivice zna po 6-7 meseci da bude prisutna,cak i vise..
Cujemo se, POZDRAV bojani i ms. Krempiti
Izljubite vase Malisanovaice :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Okt 25, 2012 1:45 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Oh, drage moje...
Kod nas svašta... Najpre da vam ispričam šta nam se juče desilo i zbog čega vam se ne javljam... Naime, juče se mamin mali genije zaključao u kući... Ja izašla da izbacim smeće (5-6m udaljenosti od ulaznih vrata), on zatvorio vrata za mnom i okrenuo bravicu... Ja, naravno, nemam kod sebe ni ključeve (a i da imam ništa mi ne znače, jer je on okrenuo bravicu koju ključ ne otključava), a ni telefon da zovem pomoć... On je ukapirao da ja ne mogu da uđem, uspaničio se, počeo da vrišti... Ja ga pozovem na prozor i kažem mu da ne plače, mama će naći način da uđe... Pokušam da otvorim neki prozor, ne vredi, svi su dobro zatvoreni... Onda odem sa druge strane kuće da probam da otvorim stara vrata(tamo nam je sada špajz, ali su i ona zaključana), odem u garažu, uzmem alat i razvalim bravu... I tako...
Morala sam sve vreme da mu pričam i da ga smirujem, jer se mnogo uplašio...

Inače bila sam na razgovoru za posao, nadam se najboljem...

U vrtiću je manje više ok... Bitno da je njemu lepo i da ima pozitivan stav, moje je da ga podržim...

Odoh da se spremam, pa po Iku u vrtić... Ljubim Vas...


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 238 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 18 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: