Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Povreda lijevog koljena
PostPoslato: Ned Feb 10, 2013 5:15 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Feb 10, 2013 4:17 pm
Postovi: 6
Cao,ja sam Kristina.Imam 15 godina i imala sam povredu lijevog koljena prije pola godine.Prije oko 10 dana sam uradila MR koljena.U nalazu sa MR-a tomografije mi pise:,,Uradjene su T1,T2 i STIR sagitalne,T2 koronalna i ciljane interkondilarne T2 sekvence.Zadnji rog lateralnog meniskusa sa intrameniskalnim nehomogenim hipersignalom fibroze,posttraumatski,neravnih kontura i sa ablacijom baze,bez direktnog prikaza prekida kontinuiteta.Zadnji rog medijalnog meniskusa nazubljenih kontura,izmijenjene morfologije ,sa hipersignalom fibroze intermeniskalno ,bez direktnog prikaza prekida kontinuiteta.Tijela medijalnog i lateralnog meniskusa bez promjene MR morfologije i signala i bez prekida kontinuiteta.Zadnjelateralni snop ACL-a rupturiran.Prednji snop ACL-a i PCL bez promjene MR signala i bez prekida kontinuiteta.Medijalni i lateralni kolateralni ligamenti bez promjene MR morfologije i signala i bez prekida kontinuiteta.Hrskavicne i kostane strukture koljena bez promjena MR morfologije i signala.Patela i retropatelarni prostori bez promjena MR morfologije i signala.U lateralnom recesusu suprapatelarne burze povecana kolicina zglobne tecnosti.Na ostalim intra i periartikularnim strukturama u regiji pregleda nema znacajnih MR promjena.
ZAKLJUCAK:Lezija zadnjeg roga lateralnog meniskusa .Parcijalna ruptura prednjeg ukrstenog ligamenta.Posttraumatska degeneracija zadnjeg roga medijalnog meniskusa.''
Zanima me da li je ovo opasno i koja je potrebna terapija za oporavak?
Unaprijed hvala. :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Povreda lijevog koljena
PostPoslato: Ned Feb 17, 2013 1:45 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Zasto ste 6 meseci bili bez terapije??? I u kakvom ej stanju sada Vase koleno? Da li imate bolove i kada se javljaju?

Sada tesko da moze da se uradi ista pametno ali sto pre sa ovim nalazom pronadjite fizijatra i fizioterapeuta koji ce pokusati da izvuku maksimum zto se tice ligamenata i stabilnosti zgloba za ubuduce.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Povreda lijevog koljena
PostPoslato: Pon Feb 18, 2013 12:23 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Feb 10, 2013 4:17 pm
Postovi: 6
Tada sam bila pocela sa terapijom,bilo mi je bolje i onda sam prekinula.
Nakon toga su poceli da mi se pojavljuju bolovi s vremena na vrijeme,bolovi traju dan dva pa namazem fastum gelom i lotion-om 1000 i to popusti.
Zadnji put bol je intezivno trajao nedelju dana pa sam se obratila ljekaru.
Tada su mi snimili na rendgen,ultrazvuk i na kraju na magnetnu.
Na rendgenu nema promjena,ultrazvuk je pokazao sareni izreckani meniskus koji im je bio sumljiv pa su me poslali da uradim magnetnu.
Sa nalazom sam bila kod ortopeda i on mi je rekao da imam nestabilno lijevo koljeno u odnosu na desno i pokazao mi koje vjezbe da radim mjesec dana pa tek onda da ponovo dodjem na kontrolu.
Da li trebam da pijem kakvu terapiju jer mi ortoped nije prepisao nikakvu terapiju?
Pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Povreda lijevog koljena
PostPoslato: Pon Feb 18, 2013 1:55 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 3:42 pm
Postovi: 5202
Lokacija: Београд
Сви би да пију неке таблетице, само да не морају ништа да раде. Лези 'лебу да те једем.

Уз терапије и вежбе које добијеш, обавезно примени стално магнетно поље јер веома убрзава регенерацију ткива. Један јак магнет причврсти за колено и носи га свакодневно бар 10 часова дневно.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Povreda lijevog koljena
PostPoslato: Pon Feb 18, 2013 1:58 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Ne treba vam nikakva terapija osim OZBILJNE KINEZITERAPIJE!
Sa takvim povredama kolena ne mozete i ne trebate da radite vezbe sami vec da ste konstantno u saradnji sa terapeutom!
Ali naravno, vase koleno je u pitanju, vase vreme i vasa odluka!

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Povreda lijevog koljena
PostPoslato: Pon Feb 18, 2013 2:14 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 18, 2013 10:58 am
Postovi: 3
@Lezija zadnjeg roga lateralnog meniskusa .Parcijalna ruptura prednjeg ukrstenog ligamenta.Posttraumatska degeneracija zadnjeg roga medijalnog meniskusa.''

opet nebih ja tu nista rizikovao, ozbiljna je to povreda, ako koljeno nastavi da ti iskace iz lezista pri trcanju onda je to jasan znak da pred. lig. nisu u redu i da su parcijalno iskidani ... prvom prilikom Dr Milankov Novi Sad, ako zelis da se u zivotu bavis bilo kakvim sportom, ne samo sportom vec i hobijima kao sto su planiraenje, skijanje, dzogiranje ... Pozzz


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Povreda lijevog koljena
PostPoslato: Sub Jan 18, 2014 8:03 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Feb 10, 2013 4:17 pm
Postovi: 6
Posto me koljeno boljelo i posle fizikalnih terapija, doktor mi je rekao da mi moraju operisati koljeno. Operisala sam se 27.novembra ujutro.Operacija mi je trajala 2 sata u pitanju je ligamentoplastika.Isti dan,ali navece, dosao mi je doktor i podigao mi nogu uvis i rekao da zadrzim u vazduhu.Uzasno me boljelo,ali sam uspjela da je zadrzim.Nakon nedelju dana me otpustio iz bolnice i rekao da se u potpunosti oslanjam na nogu.Kad me otpustao,doktor mi je rekao da 6 nedelja vjezbam da savijem nogu 90 stepeni.Nakon operacije 10 dana nisam mogla da podignem nogu ali sam kad mi je neko podigne mogla da je drzim u vazduh.Makli su mi konce nakon 13 dana kad sam bila na kontrolu.Na koljenu mi je bio otok oblika lopte.Isla sam na fizikalne i radila ponekad kuci radila vjezbe.Prije nego sto je prosao taj "rok" od 6 nedelja ja sam uspjela da savijem nogu i vise od 90 stepeni.Otok mi se smanjio,medjutim jedna rana mi je bila natecena malo vise od ostlih. Izgledala je kao da kazem mali"rog".Doktor mi je rekao da ne savijam vise nogu da ne bih istegla ligament i da vjezbam sad ekstenziju(ne zamjerite ako sam pogrijesila ali bas ne razumijem te "medicinske pojmove").Prije par dana mi je jedna rana(ona koja je izgledala kao mali "rog") zagnojila.3 dana je malo po malo izlazila gnoj i meni su rekli da je u pitanju konac koji nije uklonila med.sestra.Odlozili su mi fizikalne dok se to ne zamiri da ne bi oni strujama to nadrazili. Danas mogu normalno da hodam i da pomalo trcim.Doktor mi je u uput stavio da idem u Igalo.Otok mi se znacajno smanjio ali jos uvjek ga ima.Ponekad zna da me fisne koljeno i zna da skljocne mada manje nego ranije.Mene zanima da li je to normalno i koliko dugo obicno traje oporavak posle takve operacije?Da li je normalno da jos uvjek ima otoka i sto mi preporucujete da radim? Uz to pocela sam da pijem neke ljekove koje mi je preporucila jedna doktorka kaze da su dobri za ligamente- SUPER COLLAGEN+ C Type I & 3. Da li su te tablete dobre?
Hvala unaprijed.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Povreda desnog koljena
PostPoslato: Uto Apr 15, 2014 7:23 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 15, 2014 7:06 pm
Postovi: 1
Cao, ja sam Sladjana, imam 15 godina i prije 2 mjeseca sam imala saobracajnu nesrecu u kojoj sam dozivjela povredu desnog koljena. Uradjen mi je MR i u nalazu mi pise "Uradjene su T1,T2 i STIR sagitalne,T2 koronalna i ciljane interkondilarne T2 sekvence. Zadnji rog medijalnog meniskusa sa intrameniskalnim posttraumatski hipersignal. Ostali djelovi oba meniskusa bez promjene MR morfologije i signala i bez prekidana kontinuiteta. Prednji ukrsteni ligament sa nekompletnim prekidom kontinuiteta ( oko 70% ) u gornjoj trecini i interpozicijom skvrcenog donjeg dijela. Zadnji ukrsteni ligament neizmijenjenog toka, bez promjene MR signala i bez prekida kontinuiteta. Medijalni i lateralni kolateralni ligamenti sa parcijalnim rupturama. Hrskavicne i kostane strukture koljena bez promijena MR morfologije i signala. U recesusima suprapatelarne burze nema povecanja zglobne tecnosti. U medijalnom dijelu zatkoljene jame posttraumatska sinovijalna ekstazija maksimalnog KK dijametra 3cm. Na ostalim intra i periartikulanim strukturama u regiji pregleda nema znacajnih MR promjena.
ZAKLJUCAK: Visoko procentna, nekompletna ruptura acl. lezije kolateralnih ligamenata i zadnjeg roga m. meniskusa. "

Zanima me sta ovo tacno znaci i da li je opasno?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 88 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: