Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Naprsla karlica - šta dalje?
PostPoslato: Čet Mar 05, 2009 5:16 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Mar 05, 2009 4:59 pm
Postovi: 3
Moja dijagnoza je Fractula Os.Illiaca lat dex.
9.januara sam pala sa konja, i prilikom pada udarila desnom stranom tela u drvo (konj je isao prilično brzo...). Ustanovljena je gore navedena dijagnoza, usput imam i slomljeno jedno rebro... Mirujem već evo 2 meseca, ali na snimku se ne vidi neko poboljšanje, čak se na najnovijem snimku vide čak dve linije naprsnuća karlične kosti, i to dosta dugačke..
Interesuje me :
- kako izgleda proces zarastanja karlice
- koliko otprilike traje,
- šta bi trebala da unosim u telo od hrane
- koje vitamine i u kojoj proporciji (pošto sam pročitala razna mišljenja u vezi mlečnih proizvoda i kalcijuma. ..)
- kada otprilike mogu da krenem sa terapijama
- koje banje su dobre za ovakve stvari ...
Iako radim kao profesorka u osnovnoj školi, sada se osećam kao učenica koja je željna svog znanja ovog sveta... Unapred hvala svima ...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 07, 2009 1:47 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
Glavni problem kod bilo kog preloma je da li je doslo do razmicanja prelomljenih delova kosti, Ukoliko se to desilo, zarastanje traje duze, a nekada je potrebno i operacijom dovesti prelomljene delove kosti u kontakt da bi se zarastanje ubrzalo.
Zarastanje preloma ilijacne kosti traje obicno do tri meseca.
Sto se hrane tice, preporucuje se pojacano unosenje mlecnih proizvoda, mada neki autori smatraju da iskoriscenost kalcijuma iz hrane nije tolika da bi ubrzala zarastanje preloma, tj. da kalcijum iz hrane deluje, ali dugorocnije, tj. definitivno se ugradjuje u kost i povecava njenu cvrstinu kad je prelom vec zarastao. Pojednostavljeno receno, prelom obicno zaraste pre nego sto kalcijum stigne da deluje.
Sto se tice vitamina, dolazi u obzir neki od preparata vitamina D u dozi od 400-800 IJ dnevno (podeljena su misljenja i oko ove doze).
Sa vecinom terapija se krece tek posle zarastanja preloma, ali ce na ovo detaljno moci da Vam odgovore fizijatri ili fizioterapeuti.
Sto se tice banja, dolazi u obzir svaka banja koja se vise bavi povredama ili oboljenjima kostiju i zglobova (npr. Ribarska Banja)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 07, 2009 4:57 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Mar 05, 2009 4:59 pm
Postovi: 3
Hvala na zaista iscrpnom odgovoru.
Još bih vas pitala kako se zna da li je ta naprslina zarasla ili ne? Na snimku od 26.01.2009.g. se vidi kao crna tanka nit. Noviji snimak od 04.03. prikazuje tu istu nit, ali i još jednu, malo dužu, iznad nje, koja se nije videla na prvom snimku. (na ovom novijem snimku je rengenski aparat bio bliže karlici). Interesantno da na snimku na kome se vidi cela karlica skoro da se i ne vide naprsline..
Sada imam strah da nemam jos negde neku naprslinu koja se ne vidi.. Ipak, proslo je 2 meseca... Dakle, da mirujem jos mesec dana, a tek onda terapije?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 08, 2009 11:34 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
Na mestu preloma se vremenom skupljaju celije koje stvaraju kost. One prvo naprave spoj, pa se onda tu taloze soli kalcijuma. Posto na rentgenskom snimku vidimo, u stvari, mesta gde ima vise kalcijuma, smatra se da snimak "kasni" za stvarnim razvojem dogadjaja 3-4 nedelje.
S obzirom da ne znam kako Vas prelom izgleda na snimku, najbolje je da se pridrzavate onoga sto je rekao lekar koji je i dijagnostikovao prelom i odlucio o vrsti lecenja.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 08, 2009 2:52 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Mar 05, 2009 4:59 pm
Postovi: 3
Lekar-ortoped mi je rekao da bi već polako mogla krenuti sa terapijama, da idem kod svog lekara opšte prakse da me uputi kod nekog fizijatra..On je samo površno pogledao snimak (videla sam da je prstom pokazao na mesto na snimku koje nije bilo mesto naprsnuća). Ne znam, možda grešim, ali kao da je samo na osnovu vremena koje je prošlo (2 meseca) zaključio da je dosta sa mirovanjem... a usput je stalno pričao telefonom...
Međutim, lekar opšte prakse mi je rekao da se ne šalim sa zdravljem, da još moram da mirujem.. Posle je snimak pogledao još jedan lekar specijalista - radiolog (nezavisno od prethodna dva) i takođe mi odredio "strogo mirovanje".
Ja malo ležim, malo više sedim, malo prošetam sa jednom štakom (blagi oslonac na desnu nogu), nadam se da je to u redu, da ne moram samo da ležim...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 08, 2009 4:29 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Feb 26, 2004 2:00 am
Postovi: 15
koliko traje mirovanje posle operacije karlice.i sta sledi posle mirovnja.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 11, 2009 7:42 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
Duzina mirovanja posle operacije karlice zavisi od vrste uradjene operacije (ima ih dosta) i bolesti ili povrede zbog koje je operacija uradjena. Krece se od 5-7 dana, pa do 3-4 meseca. (Na zalost, pitanje je suvise opsirno postavljeno, pa nije moguce dati precizniji odgovor).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 13, 2009 12:50 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 13, 2009 9:49 am
Postovi: 9
Meni je karlica fiksirana spoljašnjim fikastorom koji je skinut posle 6 nedelja od povrede i odmah sam smela u banju. Bila sam izuzetno prijatno iznenađena time da nema nekih posebnih posledica kod preloma karlice jer nije spregnuta sa drugim kostima tesnim vezama, nekako je nezavisna. Fizikalna terapija se zasniva isključivo na tome da se povrati tonus mišića, ligamenata i ostalog što je atrofiralo od mirovanja i to je sve. Bez obzira što sam sa fiksatorom smela da se krećem to je vrlo malo i posledica je atrofija mišića, i to je jedino što je posle potrebno vratiti u normalu. Bez brige. Ja se sećam da sam bila očajna kad su mi rekli da sam polomila karlicu pa sam prokomentarisala da je bolje da sam obe noge polomila, na šta mi je doktor rekao "Ćuti i uživaj, bolje je ovo"


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Naprsla karlica - šta dalje?
PostPoslato: Uto Nov 18, 2014 10:00 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 18, 2014 9:54 pm
Postovi: 1
Zdravo!
Pre 9 dana sestra mi je imala saobracajnu nesrecu i jedva je prezivela.
Imala je otvoren prelom butne kosti,nadkolenice i podkolenice.Karlica joj je fiksirana sipkama odmah to jutro operacijom i noge takodje.Juce je prebacena na ortopediju.
Molim vas mi recite sta ce dalje biti ? rekli su jos 2,3 operacije minimum..
Kako ce joj biti,sta ce biti sa nogama i karlicom,koliko ce dugo trajati oporavak? sta bi sada smela da jede,a sta kasnije...niko nista ne govori ..unapred veliko hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Naprsla karlica - šta dalje?
PostPoslato: Sre Nov 19, 2014 10:12 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
Нико не може да зна шта ће бити када су у питању тако велике повреде. Знам неке који су били тотално изломљени па се извукли и нормално живе и раде.

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 31 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: