Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 196 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Lecenje koksartroze
PostPoslato: Sub Maj 17, 2008 10:20 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:55 pm
Postovi: 31
Pozdrav svima,
Imam 25 godina,dijagnostikovana mi je koksartroza levog kuka.Porodila sam se pre 4 meseca i bolovi su posatali nepodnosljivi toko celog dana a cesto i nocu.
S obzirom da ne znam mnogo o tome zanima me kakve su metode lecenja i kakvi se rezultati postizu.
Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 18, 2008 9:52 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
S obzirom da Vam je vec postavljena dijagnoza, pretpostavljam da ste bili na pregledu kod ortopeda i da je uradjen rentgenski snimak karlice pa da je dijagnoza postavljena na osnovu pregleda i snimka. Verovatno je onda preporuceno i lecenje.
Sto se tice lecenja koksartroze, ono zavisi od intenziteta bolova, ogranicenja pokreta kukova i stepena ostecenja kuka na rentgenskom snimku. Na osnovu ova tri parametra se odredjuje da li ce se problem leciti vezbama za jacanje misica sedalnog predela i kuka, operacijom koja ostavlja prirodni kuk na svom mestu, a poboljsava biomehanicke odnose u samom zglobu, ili ugradnjom vestackog kuka (ovo je najokvirnija moguca podela na tri grupe lecenja).
U principu se nacin lecenja uvek odredjuje tako da se postize najbolji moguci efekat sa sto manje invazivnim lecenjem (npr. nece se planirati ugradnja vestackog kuka ako fizikalnom terapijom zglob moze da se obezboli i da mu se vrate normalni pokreti).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 19, 2008 9:27 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm
Postovi: 230
Nije normalno da neko sa 25 godima ima koksartrozu.

Da li su ti doktori rekli zašto se to oboljenje pojavilo u tvojim godinama? To je vrlo važno pitanje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 20, 2008 7:17 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:55 pm
Postovi: 31
Pa evo o cemu se radi.Posle operacije 94.god. rana se inficira stafilokokom i posle lecenja u otpusnoj listi je pisao osteomijelitis. To se jos jednom navratilo i na kraju se smirilo, medjutim bolovi su ostali kao i ograniceni pokreti u kuku. E sad mozda je moja greska sto ja to nisam par godina kontrolisala, ali zbog ucestalosti RTG-a u to vreme su mi nekako odlagali tako da mi je zadnji snimak od pre mesec dana gde mogu i ja kao laik da vidim da tu nesto nije u redu. doktor je samo prokomentarisao da je kuk prilicno ostecen i uputio me na Banjicu na detaljniji pregled (na koji tek treba da idem). Naravno ja sam se u medjuvremenu malo informisala sta je koksartroza uopste, zato i pitam o tome jer se dosta njih zacudilo odkud da ja tako mlada imam to. Da stvar bude gora stanje se pogorsalo posle porodjaja i bolovi su konstantni tako da sam non stop pod lekovima od kojih moram da biram koji nisu na bazi diklofena jer sam alergicna na to. Fizikalna terapija nije ovih godina pomogla u vracanju pokretljivosti kuka i zanima me na koji jos nacin to moze da se resi.
Operacija?!? Ne znam....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 20, 2008 9:47 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm
Postovi: 230
Kakva je to bila operacija 94 godine, a još bitnije je koje si lekove pila za tu stafilokoku?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 20, 2008 10:43 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:55 pm
Postovi: 31
Uputna dijagnoza: St.post op. pp. coxae sin. sec.Chiari
Zavrsna dijagnoza: Acetabuloplastica l.sin sec Stahely
Ovo je sa prve otpusne liste kad je i izvrsena operacija.
A terapija za stafilokoku mi je bila raznovrsna: kloksacilin, amikacin, linkocin, ciprocinal, tolikar, visiren, sinacilin. To je terapija bila otprilike mesec dana koliko sam lezala na odeljenju, a narednih meseci sam pila stanicid. To je prvo lecenje a drugi put kad se infekcija navratila (posle terapije dubinskog grejanja u banji) bila sam na klinici gde sam i operisana i ne secam se sta sam imala od terapije al znam da sam posle otpustanja pila linkocin i baktrim.
Ima li to neke veze sa sadasnjim stanjem?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 21, 2008 12:05 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm
Postovi: 230
Ima, na žalost :(

maja_kv je napisao:
A terapija za stafilokoku mi je bila raznovrsna: kloksacilin, amikacin, linkocin, ciprocinal, tolikar, visiren, sinacilin.


Ova dva otrova su izuzetno razorna za hrskavicu. Oni su, po mom dubokom ubeđenju, osnovni razlog neočekivanih artroza kod mladih ljudi.

Doktori su po tom pitanju neverovatno neuki, jer ne samo da ih prepisuju kao salatu, nego su potpuno neinformisani o tome šta ti užasni otrovi naprave u organizmu.

Tada si bila veoma mlada, a na mlad organizam deluju još razornije. Priseti se koliko dugo si pila ta dva leka, ostale zanemari, nisu vredni pomena.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 21, 2008 12:21 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:55 pm
Postovi: 31
Imam tacno zapisano koliko dugo sam pila koji lek jer smo vodili evidenciju.
Ciprocinal dva dana 2x1
Visiren 7 dana 2x100mg
To je bilo u bolnici. Kod kuce sam pila ponovo visiren 24 dana 2x100mg,
pa onda ciprocinal 14 dana 2x1.

Na drugom lecenju se ne secam zato sto je to bilo na bolnickoj listi pa je ostalo kod njih.

I sta ja sad mogu da ocekujem?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 21, 2008 12:57 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm
Postovi: 230
Nisam lekar, ali sam na žalost, silom prilika, mnogo bolje informisan od njih.

Nisi rekla da li ti je iko rekao zašto ti sa 25 godina moraš da ugrađuješ protezu?

Dakle, lekari će ti, ne ulazeći uopšte u uzroke ni tvog, ni bilo čijeg stanja, reći ono standardno: "leka za hrskavicu nema, trpi dok možeš, a kada više ne budeš mogla, dođi da ti ugradimo veštački kuk."

Na žalost, tebi nije samo jedan kuk otišao, nego su ti svi zglobovi prilično oštećeni tim otrovima, inače jedinim supstancama toksičnim za hrskavicu koje poznaje čovečanstvo.

Jedino što ti preostaje je da posegneš za preparatima za očuvanje hrskavice.

Bez obzira što će ti neuki lekari reći da oni ne mogu da pomognu, itekako mogu, naravno ne da izleče, nego da ublaže bolove i odlože opereciju. A poboljšanje kvaliteta života i odlaganje ugradnje proteza je osnovna strategija života sa artrozama.

Problem je što je stanje kod tebe prilično uznapredovalo. Zato je uspeh lečenja neizvestan, ali vredi pokušati. Svaki dan za koji uspeš da odložiš ugradnju proteze, čist je dobitak.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 21, 2008 7:34 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:55 pm
Postovi: 31
Vidis, to se sve dogadjalo od decembra 94. do marta 95. kad sam najzad mogla da ustanem i za tako kratko vreme se kuk "ukocio" i to stanje je ostalo nepromenjeno do danas.

Poenta je da nikad nisam dobila objasnjenje zasto imam ogranicene prokrete, kracu nogu 2.5 cm i zasto sve to izgleda deformisano na snimku.

S godinama pocela sam da osecam s vremena na vreme tegobe i u desnom kuku, "krckaju" mi skoro svi veci zglobovi, ramena, kolena, stopala. A jos uvek nisam dobila predlog za protezu jer tek treba da zakazem pregled, tako da ne znam sta ce mi reci ali verujem da ce da bude slicno onome sto si naveo.

Naravno bol je nepodnosljiv da mi je dolazilo da je bukvalno "otkinem" da ne bi vise bolelo. Sve je ovo novo za mene, bolest za koju nisam znala ni da postoji tako da ako imas neki predlog preparata za ocuvanje hrskavice znacilo bi mi. Posle te operacije vrlo sam lose raspolozena prema lekarima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 21, 2008 11:43 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm
Postovi: 230
maja_kv je napisao:
Poenta je da nikad nisam dobila objasnjenje zasto imam ogranicene pokrete, kracu nogu 2.5 cm i zasto sve to izgleda deformisano na snimku.


Ovo je ravno zločinu, zaista.

Prvo ti iz neznanja razore organizam i upropaste te za ceo život, a onda opet iz tog istog neznanja peru ruke - u stilu: "ne znamo zašto je to tako, verovatno ti je urođeno slaba hrskavica"... :o :evil:

Užasno je kako mogu da gledaju devojku od 25 godina kako ide ka prvoj protezi, a da se ni na koji način ne zainteresuju zašto se to desilo!!

Preparata za hrskavicu ima na celom Internetu, samo obrati pažnju jer su problematičnog kvaliteta. Ove koji se prodaju kod nas ne želim ni da komentarišem, njihov efekat je veoma slab, a cena nekoliko desetina puta veća od realne.

Vrhunac svega je to što nakon razaranja organizma ovim otrovima, žrtve neukih lekara padaju u ruke farmaceutsko-uvoznoj mafiji koja se bogati na njihovoj nesreći za koju oni ni na koji način nisu krivi, niti im je rečeno šta je to šta ih je upropastilo.

Retko dolazim na forum, ali znam da ovde ima par lekara (Veljko i Modrage, možda i još neko) za koje mislim da nisu loši, a džabe je to, kada ni oni nisu svesni razmera nepopravljive štete koju ovi otrovi naprave u organizmu.

Miodrage, kada sam Vam pričao da 10-15 godina nakon korišćenja fluorhinolona proteze postaju neizbežne, niste mi verovali. Postoji li bolji dokaz od ovoga?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 21, 2008 1:06 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
Mozemo samo da teoretisemo sta je dovelo do ostecenja zgloba. Spisak mogucih uzroka je predugacak cak i za nabrajanje, pa se zato uglavnom u struci sluzimo stepenom verovatnoce.
Ukoliko je ranije, kako maja_kv pise, doslo do osteomijelitisa, moguce je da je infekcija dovela do ostecenja zgloba. Ukoliko su hinoloni po antibiogramu bili jedino sto se moglo davati za suzbijanje infekcije (ne zaboravite da '94 i '95 u bolnicama nije bilo bas mnogo raspolozivih lekova), sasvim je opravdano bilo leciti infekciju, a ne ostaviti zariste infekcije jer lek mozda moze da dovede do nekih problema.
Sto se tice hinolona, oni mogu da dovedu do ostecenja hrskavice, ali ne dovode do toga uvek pa mislim da nije opravdano neki lek potpuno iskljuciti iz upotrebe zbog mogucih rizika.
Vezano za lekove za obnavljanje hrskavice, moram opet da ponovim da nezavisne studije nisu pokazale da ti lekovi imaju efekta.
Vezano za Majino dalje lecenje, hajde da sacekamo kakav ce biti predlog ortopeda.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 21, 2008 2:14 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:55 pm
Postovi: 31
Kako god bilo onda kad su moji roditelji postavljali pitanja o uzrocima i posledicama nismo bili udostojeni nikakvog odgovora. Mozda zato sto se o tome ne raspravlja sa laicima, pogotovo iz unutrasnjosti bez obzira sto se radi o mojoj glavi!!

Cinjenica je da je steta napravljena i jedino sto mi preostaje da razmisljam kako da olaksam svakodnevni zivot. Jer definnitivno nemam nista od isterivanja pravde kad su lekari u pitanju.

U ponedeljak imam zakazan pregled pa cu da vidim kakvo je njihovo misljenje.

Javicu vam kad se vratim kako je sve proteklo i sta predlazu.

Pozdravljam vas do tad :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 26, 2008 8:44 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:55 pm
Postovi: 31
Dobro vece

Vratila sam se sa tog pregleda i sve u svemu nije bas sjajno. Sto se tice izvestaja izgleda ovako:

Ograniceni bolni pokreti. F\E 95\-5, ABD\ADD 10\15, SR\UR 10\20

RTG: Koksartroza sa jos uvek solidnim zglobnim prostorom

TH: Operativna za ugradnju bescementne endoproteze, hondroprotektori.

Shodno tome stavljena sam na listu cekanja pa kad bude, ali uz savet da bude sto kasnije. Dobila sam i Geladrink forte da pijem najmanje 2 meseca. Zna li neko da mi kaze kakav je taj lek i dal ga je neko koristio?

Ono sto mogu da kazem je da su sve to oskudne informacije i da prosto nisam stigla da pitam sve sta me interesuje. Niti znam sta mogu da ocekujem, niti koliko imam vremena, niti u cemu se sastoji celokupna terapija da bi to, ako nista drugo, bar stagniralo da se ne pogorsava mnogo.

A izmedju ostalog pise mi da, sto se tice liste cekanja, imam 52 boda. Sta to znaci ne znam. Jos sam pod utiskom iako sam mogla da ocekujem tako nesto ipak mi je tesko palo. Zanima me jos sta ja konkretno dobijam protezom, a sta gubim? Verovatno gubim mnogo, jer da nije tako ugradjivali bi je mladima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 27, 2008 12:29 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm
Postovi: 230
Geladrink forte je najbolji preparat koji možeš da kupiš kod nas. Pogledao sam ga jednom u apoteci i, koliko se sećam, sadrži Type II collagen, glukozamin, hondroitin i još neke pomoćne biljčice.

Kreni sa njim, i naravno, nemoj da se ograničavaš na dva meseca, nego nastavi i nakon toga.

Dobro je što imaš još uvek očuvan zglobni prostor, verujem da ćeš uz pomoć Geladrinka uspeti da odložiš protezu duže nego što se nadaš.

I opet niko od lekara, niko, da kaže: zašto proteza u 25. godini !?!

Reci nam, molim te, u čemu se sastoje ograničenja pokreta? Šta tačno možeš da uradiš, a šta ne možeš, i pri kojim pokretima se javljaju bolovi?

Kako je sa hodom, laganim trčanjem, prekrštanjem nogu, stajanjem samo na toj nozi, itd?

Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 196 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 28 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: