Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 93 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 30, 2007 10:08 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 6:00 pm
Postovi: 22
terapeut je napisao:
Napravite konsultaciju sa nekim dobrim strucnjakom u nekom vecem mestu.
2-3 puta godisnje mozete sebi priustiti odlazak na pregled,a u medjuvremenu vezbajte nesto kvalitetno i ne gubite vreme na nesto sto va
m pomoci nece.Pozdrav....

ala ste me ohrabrili,molijo bih druge da na ovakav nacin mi ne pomazu
iso sam ja i u veca mjesta na pregled
ali mi nije jasno ako vec ima ovaj forum pa ajde makar da pokusamo nesto a ne samo skretnicari da budemo pa to znam i ja reko sam
boli te ovo idi kod ovoga itd,
dobro da sad ne jadikujem pozdrav svima pogotovo onima koji mi daju savet neki sta da radim


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 30, 2007 12:45 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 6:00 pm
Postovi: 22
http://www.belupo.hr/Default.aspx?sid=65
ja sam ove radijo ali slabo nesto pozz


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 30, 2007 11:35 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 10, 2007 11:05 pm
Postovi: 21
ja nađoh ovo

http://www.easyvigour.net.nz/fitness/h_MckenzieExt.htm

ali bih više voleo da mogu negde da nabavim ovo

http://www.easyvigour.net.nz/backpain/h ... uction.htm


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Vezbe-fali mi jos 14.
PostPoslato: Sre Okt 31, 2007 12:23 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Sep 27, 2007 3:16 pm
Postovi: 5
Evo vezbi ,ali sam izgubio jos 14 mora m da nadjem kuci su mi negde,ovo su prvih 14.

VEŽBE ZA OTKLANJANJE BOLOVA U LEĐIMA

1. Pacijent leži na leđima, ruke opružene pored tela, noge ispravljanje, ispod kolena postaviti ćebe uvijeno u rolnu. Odizati telo i ruke od podloge, rukama ići prema stopalima do bola, zadržati se u tom položaju, vratiti se u početni položaj.

2. Pacijent leži na leđima, noge savijene u kolenima i kukovima, ruke pored tela, povlači naizmenično jedno pa drugo koleno prema grudnom košu, stopalo zategnuto prema sebi – do granice bola, zadržati , vratiti se u početni položaj.

3. Pacijent leži na leđima, noge savijene u kolenima i kukovima, ruke pored tela, povlači obe noge prema grudnom košu, stopala zategnuta prema sebe – do granice bola, zadržati, vratiti se u početni položaj.

4. Pacijent leži na leđima, noge pravo, ruke pored tela, odvajaj jednu nogu iz kuka od podloge do granice bola, zadržati, vratiti u početni položaj.

5. Sedi na pod, noge opruži, osloni se na ruke, gornji deo tela naginji prema nogama – ruke pomeraj duž nogu prema vrhovima stopala do granice bola, zadrži, vratiti se u početni položaj.

6. Sedi na klupu, ruke su savijene u laktovima, uhvati svoj levi lakat desnom šakom i obrnuto, odvoji ruke od grudi, raširi kolena, laktove spusti između kolena, zadrži se u tom položaju, vrati se u početni položaj.

7. Stoji, ruke opružene pored tela, noge ispravljene, savij se u kukovima prema vrhovima stopala, ujedno i ruke idu prema stopalima do granice bola.Zadržati se u tom položaju, vratiti se u početni položaj.

8. Stoji, sa opruženim rukama, noge ispravljene, napravi čučnjeve dok ne sedneš na pete, zadržati se u tom položaju.Pete se ne odvajaju od podloge, vrati se u početni položaj.

9. Sedi na pod, stopala sastavljena, rukama uhvati stopala, telo savijati prema podu, ujedno laktovima širi kolena do granice bola, zadrži, vratiti telo u početni položaj.

10. Nasloni se na zid,odmakni stopala od zida 20 cm, krsta priljubi uz zid, savij kolena, uvuci stomak, zategni sedalne mišiće, zadržati se 10 sekundi u tom položaju, vrati se u početni položaj.

11. Nasloni se na zid,odmakni stopala od zida 40 cm, krsta priljubi uz zid, savij kolena za oko 40 cm, uvuci stomak, zategni sedalne mišiće.Zadrži se 30 sekundi u tom položaju, vrati se u početni položaj.

12. Lezi na leđa, kolena su polusavijena, krsta priljubi uz podlogu, uvuci stomak, stegni sedalne mišiće, zadržati 10 sekundi, vrati se u početni položaj.

13. Lezi na leđa, kolena polusavijena, priljubi krsta uz pod, zategni sedalne mišiće.Ispruži ruke prema kolenima, podigni glavu i ramena od podloge,zadrži 30 sekundi, vrati se u početni položaj.

14. Lezi na leđa, kolena polusavijena, priljubi krsta uz pod, uhvati levu natkolenicu i vuci je prema grudnom košu, istovremeno uvlači vazduh kroz nos.Vrati nogu u prvobitni položaj ispuštajući vazduh na usta.Ponoviti postupak sa desnom nogom




Srecno!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Vezbe za ledja
PostPoslato: Sre Okt 31, 2007 12:37 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Sep 27, 2007 3:16 pm
Postovi: 5
Dok ne uspem da nadjem 2 deo,evo vam vezbe za jacanje celog tela u kome imate i vezbe koje su vam potrebne.Mislim da su iz ovog materijala birane vezbe za ledja koje sam pre poslao,ali potrudicu se da nadjem drugi deo vezbi za ledja ,fali od 14 do 28.Ja bolujem od L4L5 S1 .Na kraju teksta cete videti koji deo vezbi je za koju grupu misica.Ako bolujete kao i ja od diskus hernije fokusiraj te se na :

Od 17. – 31., + 37. i 38. i od 46. – 50 (vežbe za jačanje donjeg trbušnog zida)

Od 32. – 36. , + 39. i od 40 – 45 (vežbe za jačanje gornjeg trbušnog zida)

Od 51. – 71 (vežbe za jačanje leđnih mišića)



Ljudi ovo su vam vezbe prva liga. Krenite prvo sa 5 ponavljanja ,neverujem da su vam misici toliko jaki da bi izdrzali 10 ponavljanja odmah na pocetku.

Prijatno i sve najbolje


KONDICIONE I OPŠTE VEŽBE
ZA JAČANJE I OBLIKOVANJE TELA


1. Sedi, leva noga opružena sa savijenim stopalom prema sebi. Desna noga savijena u kolenu i kuku, stopalo je ispod potkolenice opružene noge. Ruke uhvati za vrat i klati se prema napred bez savijanja glave.

2. Sedi, desna noga opružena sa savijenim stopalom prema sebi. Leva noga savijena u kolenu i kuku, stopaloo je ispod potkoleniceopružene noge. Ruke uhvati za vrat i klati se prema napred bez savijanja glave.

3. Sedi, leva noga opružena sa savijenim stopalom prema sebi. Leva noga savijena u kolenu i kuku, stopalo je iznad natkolenice opružene noge. Ruke postavi u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao pd 90 stepeni. Klati se prema napred bez savijanja glave.

4. Sedi, desna noga opružena sa savijenim stopalom prema sebi. Leva noga savijena u kolenu i kuku, stopalo se postavi iznad natkolenice opružene noge. Ruke postavi u visini ramena sa savijenima laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni. Klati se prema napred bez savijanja glave.

5. Lezi na stomak, ruke opružene pored glave, telo pravo, odvajaj suprotnu ruku/nogu od podloge, brada ostaje na podlozi, zadrži i vrati se u početni položaj.

6. Lezi na stomak, ruke pored glave, brada ostaje na podlozi, odiži obe ruke od podloge, zadrži, i vrati se u početni položaj.

7. Lezi na stomak, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, odiži gornji deo tela i ruke, zadrži i vrati se u početni položaj.

8. Lezi na stomak, ruke opružene pored glave, brada ostaje na podlozi, odiži suprotnu ruku/nogu od podloge, zadrži i vrati se u početni položaj.

9. Sedi u turski položaj, ruke savijene u laktovima, prsti isprepletani na potiljku, odvajaj ruke sa vrata, izbacuj visoko kao da se tegliš, zadrži i vrati se u početni položaj.

10. Sedi u turski položaj, ruke savijene u laktovima, prsti isprepletani na potiljku, odvajaj ruke sa vrata, izbacuj visoko kao da se tegliš, zadrži i vrati se u početni položaj.

11. Sedi, sastavi stopala, uhvati ih rukama, savijaj telo između nogu, ujedno laktovima guraj kolena ( širi ih ), zadrži i vrati se u početni položaj.

12. Sedi, noge pravo, stopala zategnuta prema sebi, šake na kukovima, zategni ramena pozadi, zadrži i vrati se u početni položaj.


13. Sedi, noge pravo, stopala zategnuta prema sebi, šake na kukovima, ruke izbacuj pozadi, zateži ramena prema sebi, zadrži i vrati se u početni položaj.

14. Sedi, noge pravo, stopala zategnuta prema sebi, šake na kukovima, izbacuj ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni okrenute na gore, zateži ramena prema sebi, zadrži i vrati se u početni položaj.

15. Sedi, noge pravo, stopala zategnuta prema sebi, šake na kukovima, izbacuj ruke savijene u laktovima, prsti isprepletani na potiljku, zateži lakzove nazad, zadrži i vrati se u početni položaj.

16. Sedi, noge pravo, stopala zategnuta prema sebi, izbacuj ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni okrenute na gore, zategni, zadrži, izbacuj ruke iznad glave kao da se tegliš, vrati ruke u položaj 90 stepeni, zategni, zadrži i vrati se u početni položaj.

17. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, stopala zategnta prema sebi, ( dorzi fleksija ), koleno zategnuto, odiži jednu pa drugu nogu od podloge za oko 20/30 cm, zadrži 5/6 sec, vrati se u početni položaj.

18. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, stopala zategnta prema sebi, ( dorzi fleksija ), koleno zategnuto, odiži obe noge od podloge za oko 20/30 cm, zadrži 5/6 sec, vrati se u početni položaj.

19. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, stopala zategnta dole, (plantarna fleksija ), koleno zategnuto, odiži jednu pa drugu nogu od podloge za oko 20/30 cm, zadrži 5/6 sec, vrati se u početni položaj.

20. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, stopala zategnta dole, (plantarna fleksija ), koleno zategnuto, obe noge od podloge za oko 20/30 cm, zadrži 5/6 sec, vrati se u početni položaj.

21. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, stopala rotirana unutra, koleno zategnuto, odiži jednu pa drugu nogu od podloge za oko 20/30 cm, zadrži 5/6 sec, vrati se u početni položaj.

22. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, stopala rotirana spolja, koleno zategnuto, odiži jednu pa drugu nogu od podloge za oko 20/30 cm, zadrži 5/6 sec, vrati se u početni položaj.

23. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, odvajaj jednu pa drugu nogu od podloge bez obzira na položaj stopala, za oko 20/30 cm, širi ih, zadrži, vrati se u početni položaj.

24. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, odvajaj obe noge od podloge bez obzira na položaj stopala, za oko 20/30 cm, širi ih, zadrži, vrati se u početni položaj.
25. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, odvajaj jednu pa drugu nogu od podloge bez obzira na položaj stopala, za oko 20/30 cm, pravi makaze, vrati se u početni položaj.

26. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, noge pravo, povlači jedno pa drugo koleno prema grudnom košu, zadrži i vrati se u početni položaj.

27. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, noge pravo, povlači oba kolena prema grudnom košu, zadrži i vrati se u početni položaj.

28. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, noge pravo, odvajaj noge od podloge za oko 45 stepeni, pravi sa nogama male krugove u jednu pa u drugu stranu po nekoliko puta i vrati se početni položaj.

29. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, noge pravo, odvajaj noge od podloge za oko 45 stepeni, pravi sa nogama velike krugove u jednu pa u drugu stranu po nekoliko puta ( ne pomeraj karlicu ) i vrati se početni položaj.

30. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, istovremeno odvajaj obe ruke i obe noge od podloge, zadrži i vrati se u početni položaj.

31. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, istovremeno odvajaj suprotnu ruku i nogu od podloge, vodeći računa da podizanje noge prati podizanje ruke i tela. Suprotna ruka je pored tela, vrati se u početni položaj.

32. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, odiži telo od podloge, rukama idi prema stopalima dok ne sedneš, zadrži i vrati se u početni položaj.

33. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, savijaj jednu pa drugu nogu u kuku i kolenu, povlači je prema grudnom košu, ispruži podkolenicu u vis, zadrži i vrati se u početni položaj.

34. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, noge savijene u kolenima, odiži obe podkolenice dok ne ispraviš kolena, zadrži i vrati se u početni položaj.

35. Lezi na leđa, ruke pored tela, noge savijene u kolenima i kukovima, Savijaj koleno prema grunom košu, istom rukom guraj koleno nazad, zadrži, vrati nogu u početni položaj ( isto to uraditi i sa drugom nogom i rukom ).


36. Lezi na leđa, ruke pored tela, noge savijene u kolenima i kukovima, Savijaj oba kolena prema grunom košu, obema rukama guraj kolena nazad, zadrži, vrati noge u početni položaj.

37. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, noge savijene u kolenima i kukovima prema grudnom košu, zategni oba stopala ka sebi, spuštaj noge na 30/40 cm od podloge, zadrži ih, vrati se u početni položaj.

38. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, noge savijene u kolenima i kukovima, odvajaj stopala od podloge, idi nogama/kolenima levo/desno dok ne dotakneš podlogu, potom vrati noge u početni položaj.

39. Lezi na leđa, noge savijene u kolenima i kukovima,ruke savijene u laktovima, prsti isprepletani na potiljku, odiži glavu i gornji deo tela dok ne odvojiš lopatice od podloge, zadrži i vrati se u početni položaj.

40. Lezi na leđa, noge savijene u kolenima i kukovima,ruke savijene u laktovima, prsti isprepletani na potiljku, odiži glavu i gornji deo tela dok ne sedneš, zadrži i vrati se u početni položaj.

41. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni,ruke pored tela. Odvajaj gornji deo tela lopatice od podloge, idi leva šaka prema desnom kolenu i suprotno, zadrži i vrati se u početni položaj.

42. Lezi na leđa, ruke prekrštene preko grudi, idi levi lakat desno koleno i suprotno, zadrži, vrati se u početni položaj.

43. Lezi na leđa, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, prsti isprepletani na potiljku. Pomeraj levi lakat i desno koleno i obratno, zadrži, vrati se u početni položaj.

44. Lezi na leđa, ruke pored tela, odiži se od podloge, glavu/ramena dok ne odvojiš lopatice od podloge, levom rukom dotakni desnu šaku i obratno, zadrži, vrati se u početni položaj.

45. Klekni sa šakama u pravcu kolena, povlači telo nazad dok ne sedneš na stopala. Telo je sa glavom ispruženo na podlozi, povlači glavu između ruku što dublje napred, vrati se u početni položaj.

46. Lezi na bok, telo pravo, donja ruka opružena napred, gornja ruka na telo. Odiži gornji deo tela/ruku sa glavom na ruci od podloge, zadrži, vrati se u početni položaj.

47. Lezi na bok, telo pravo, odvajaj obe noge od podloge, zadrži, vrati se u početni položaj.

48. Lezi na bok, telo pravo, podiži gornju nogu od donje, dodaj donju do nje, zadrži, vrati se u početni položaj.

49. Lezi na bok, telo pravo, gornja noga savijena u kolenu i kuku, uhvati iznutra savijenu nogu stavi pored sebe, donja noga je pravo, odiži donju nogu od podloge, zadrži, vrati se u početni položaj.
50. Lezi na bok, telo pravo, gornja noga savijena u kolenu i kuku i položena na pod pod uglom od 90 stepeni, donja noga je pravo, odiži donju nogu od podloge, zadrži, vrati se u početni položaj.

51. Lezi na stomak, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima, tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, odiži jednu pa drugu nogu od podloge 20/30 cm, zadrži, vrati se u početni položaj.

52. Lezi na stomak, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima, tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, odiži obe noge od podloge 20/30 cm, zadrži, vrati se u početni položaj.

53. Lezi na stomak, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima, tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, savijaj podkolenicu od jedne do druge noge, zadrži, vrati se u početni položaj.

54. Lezi na stomak, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima, tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, savijaj obe podkolenice, zadrži, vrati se u početni položaj.

55. Lezi na stomak, podkolenice su savijene pod uglom od 90 stepeni, odvajaj jednu pa drugu nadkolenicu iz kuka, zadrži, vrati se u početni položaj.

56. Lezi na stomak, podkolenice su savijene pod uglom od 90 stepeni, odvajaj obe natkolenice od kuka, zadrži, vrati se u početni položaj.

57. Četvoronožni položaj, šake su u pravcu kolena, odvajaj obe ruke od podloge i savijaj pored tela, zadrži, vrati se u početni položaj.

58. Četvoronožni položaj, šake su u pravcu kolena, odvajaj obe ruke od podloge pod uglom od 90 stepeni, zadrži, vrati se u početni položaj.

59. Četvoronožni položaj, šake su u pravcu kolena, odvajaj obe ruke od podloge i stavljaj ih za vrat prekrštene, zadrži, vrati se u početni položaj.

60. Lezi na stomak, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima, tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, odvajaj glavu i ruke od podloge, izbaci ruke pored glave, zadrži, vrati se u početni položaj, zadrži, vrati se u početni položaj.

61. Lezi na stomak, ruke opružene pored glave telo pravo, odvajaj obe ruke i noge od podloge, zadrži, vrati se u početni položaj.

62. Lezi na stomak, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima, tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, telo pravo, odvajaj telo od podloge, pravi pun krug oko tela ( prsno plivanje ), vrati se u početni položaj.

63. Lezi na stomak, ruke opružene pored glave, odvajaj ruke, glavu i gornji deo tela od podloge, zadrži, vrati se u početni položaj.

64. Lezi na stomak, ruke opružene pored glave, prepleteni prsti, šake prevrnute, odvajaj ruke od podloge, zadrži, vrati se u početni položaj.

65. Lezi na stomak, ruke savijene u laktovima, isprepletane prste stavi pod bradu, odiži od podloge, zadrži, vrati se u početni položaj.

66. Lezi na stomak, ruke raširene/šake u pravcu ramena, odiži od podloge glavu i ruke, zadrži, vrati se u početni položaj.

67. Lezi na stomak, ruke u visini ramena sa savijenim laktovima, tako da nadlaktica i podlaktica čine ugao od 90 stepeni, odvajaj glavu i ruke od podloge, zadrži, vrati se u početni položaj.

68. Lezi na stomak, ruke savijene u laktovima, isprepletane prste stavi na vrat, odiži glavu i ruke od podloge, zadrži, vrati se u početni položaj.

69. Lezi na stomak, ruke pored tela, odiži glavu i ramena od podloge, zadrži, vrati se u početni položaj.

70. Lezi na stolu, noge vise, opružaj jednu pa drugu potkolenicu dok ne ispraviš u kolenu, zadrži, vrati se u početni položaj.

71. Sedi na stolu, noge vise, ruke prekrštene preko grudi, odvajaj jednu pa drugu nogu od podloge ( stola ), zadrži, vrati se u početni položaj.



Od 1. – 16. (vezbe zagrevanja)

Od 17. – 31., + 37. i 38. i od 46. – 50 (vežbe za jačanje donjeg trbušnog zida)

Od 32. – 36. , + 39. i od 40 – 45 (vežbe za jačanje gornjeg trbušnog zida)

Od 51. – 71 (vežbe za jačanje leđnih mišića)




Broj ponavljanja u svakoj vežbi 10


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 31, 2007 11:14 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 8:05 pm
Postovi: 767
Katastrofa!!!
Sta je ovde vezba za resavanje osnovnog problema?
Dragi moji,osnovni program za akutnu i subakutnu diskus herniju ima CETIRI vezbe!!!Ali cetiri vezbe koje resavaju problem .U kasnijoj nadogradnji hronicne faze broj vezbi se penje na max DESET.
Vezbe se rade svakog dana po 15-30 min,a ne satima jer za boilesnu kicmu nije preporucljiva dugotrajna fizicka aktivnost niti propterecenost segmenata,a gore opisano je puno neadekvatnih polozaja i direktno kontraindikovanih vezbi za ovaj problem.Pozzz
:wink:


(1. Sedi, leva noga opružena sa savijenim stopalom prema sebi. Desna noga savijena u kolenu i kuku, stopalo je ispod potkolenice opružene noge. Ruke uhvati za vrat i klati se prema napred bez savijanja glave.)

Vezbe u sedecem se rade uglavnom na lopti,a u lezecem sa jastukom ispod stomaka,a klacenje napred nazad.......mislim molim vas ipak vi imate diskus herniju ,zar ne?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 01, 2007 1:07 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Sep 27, 2007 3:16 pm
Postovi: 5
Molim te terapeut ako mozes da im odaberes vezbe koje treba da rade ili ti da napises nesto posto si predpostavljam kvalifikovan....Dole si spomenuo 1.vezbu ,to su vezbe zagrevanja.To ne treba da se radi.Izneo sam ceo materijal vezbi citaj malo naslov,to su za celo telo,a na kraju sam opisao za koju grupu misica se odnose vezbe.Ako bolujes od diskus hernije L4 L5,trebalo bi da ojacas trbusne i ledjne misice.Tako da imas tamo nekih 20 vezbi.Ljudi su pitali da li postoje vezbe i jure vezbe godinama,ti pricas o nekih 4 vezbi.Kad si tolko strucan sto ih nisi zakacio ovde da ih i ja radim i ako vise nemam problema sa bolovima(ponekad na promenu vremena). Nisam reko da vezbe treba da se rade sve,vec kolko organizmu prija.To su vezbe za jacanje,mozes izabrati koju oces.Kreni sa 5 vezbi ,pa za mesec dana jos 5 ,videces boljitak.Kad budes dosao do nivoa da radis sve vezbe za ledja i trbusnjake po 10 ponavljanja ti si bog.Ali i to je dug period,4 meseca kontuiniranog rada,svakog dana.

Ako meni nije bilo tesko da otkucam 100 vezbi samo zbog ovih ljudi ovde,mislim da i tebi nece biti tesko da otkucas tih 4.Koliko ih imas ja bi i crtez nacrtao.

Ljudi moj vam je savet da trenirate i budete uporni,pokusao sam sve ,imao zakazanu operaciju,ali sam se na vreme opametio i poceo da radim vezbe i da jacam misice.Najbitnije je da trbusni stomak bude jak,kako se kicmeni stub ne bi opterecivao .Vise su bitniji trbusni misici nego ledjni.

Sto se tice vezbi uzete su od vrhunskog fizioterapeuta u nasoj zemlji.Ne bi da ga imenujem da ne bi doticni Terapeut otkucao kojim slucajem da mu se vezbe rasturaju po netu.Ali ne verujem da je terapeut dotle dogurao visoko sa znanjem posto je na osnovu prve vezbe zakljucio da nista ne valja .Ne treba mu zameriti,mrzelo ga da cita....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 01, 2007 8:31 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 6:00 pm
Postovi: 22
kromanjonac bezkonacno sam ti zahvalan na ovolikom trudu sto si ispisao 71 vjezbu,bez obzira dali ce mi pomoci ti si mislijo naj bolje
samo mi koji imamo ovu bolest znamo da se razumemo
jos jednom zahvalnost tebi i onim gore momcima nemogu sad se setiti kako se zovu sto su pisali kako se vezba
a oni sto sumljaju u te vezbe pa ako oni znaju bolje neka okace negde te vezbe a ne samo skretnicari da budu pa njih mi je na vrh glave
lako je boli me srce idi kod kardiologa
boli me zeludac idi kod gastroentereologa
itd da ne nabrajam pa ko da ja to neznam
kromanjonac i svim ljudima koji zele istinski pomoci bez pametovanja i tumacenja veliki pozdrav i zahvalnost


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Nov 02, 2007 10:36 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 8:05 pm
Postovi: 767
Pokret je lek,vezba je lek,a kad vas boli glava ne pijete antibiotik vec analgetik!Isto tako kada vas boli ruka ne jacate trbusnjake!
Iz razloga sto sam strucna ne kacim vezbe po internetu jer svako nerazumevanje istih moze da POGORSA stanje!!!!!
Ako uspete da savladate inklinaciju karlice sami bez pomoci terapeuta onda vezbajte sta zelite,ali ako ne uspete potrazite pomoc jer je to osnovni pokret za olaksavanje bolova,zastitni polozaj u svim dnevnim aktivnostima(od umivanja do seksa!) i osnovni polozaj u kome se izvode sve vezbe.
Niciji trud ne omalovazavam pogotovo onog ko ispise stotinu vezbi,ali da li cete na sebe preuzeti i odgovornost ako vas neko zdusno poslusa i povredi sebe na takav nacin da zavrsi na operacionom stolu?
Iskreno,ne verujem.A opet mozda i gresim ,jer budimo realni 20 god.bavljenja ovim problemom ipak me ne spasava da budem skretnicar..... :wink: :wink: :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Nov 02, 2007 12:12 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 6:00 pm
Postovi: 22
terapeut je napisao:
Pokret je lek,vezba je lek,a kad vas boli glava ne pijete antibiotik vec analgetik!Isto tako kada vas boli ruka ne jacate trbusnjake!
Iz razloga sto sam strucna ne kacim vezbe po internetu jer svako nerazumevanje istih moze da POGORSA stanje!!!!!
Ako uspete da savladate inklinaciju karlice sami bez pomoci terapeuta onda vezbajte sta zelite,ali ako ne uspete potrazite pomoc jer je to osnovni pokret za olaksavanje bolova,zastitni polozaj u svim dnevnim aktivnostima(od umivanja do seksa!) i osnovni polozaj u kome se izvode sve vezbe.
Niciji trud ne omalovazavam pogotovo onog ko ispise stotinu vezbi,ali da li cete na sebe preuzeti i odgovornost ako vas neko zdusno poslusa i povredi sebe na takav nacin da zavrsi na operacionom stolu?
Iskreno,ne verujem.A opet mozda i gresim ,jer budimo realni 20 god.bavljenja ovim problemom ipak me ne spasava da budem skretnicar..... :wink: :wink: :wink:

pa dobro ako si toliko strucna ajde onda okaci najlakse vezbe za dh koje nemogu toliko povrediti da zavrsim na operacionom stolom
meni nije jasno sta vi trazitr na forumu dali pacijente da im pokazujete vezbe uz nadoknadu ili da postove nabijate pozdrav i bez ljutnje


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 03, 2007 9:46 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
Cujte, kao sto nema operacije bez rizika, vec samo sa vecim ili manjim rizikom, tako nema ni potpuno bezopasnih vezbi. Zavisno od godina pacijenta, opsteg stanja, pratecih bolesti, sadasnjih i planiranih zivotnih aktivnosti i jos mnogo drugih stvari se vezbe odredjuju i doziraju individualno. Prilicno bi bilo neodgovorno "kaciti" ovde vezbe, ili samo na osnovu sturog opisa tegoba odredjivati lekove, ili samo na osnovu opisa magnetne rezonance indikovati operaciju.
Pretpostavljam da ste primetili da nas nekoliko "iz struke" poprilicno izbegavamo da damo iskljuciv odgovor na prvo javljanje bilo koga. U nasim odgovorima se cesto pojavljuje rec "verovatno". Koliko god bi bilo divno da mozemo ovako da resimo probleme, ipak moramo da imamo na umu da se ne lece rentgenski snimci, ili dijagnoze, ili otpusne liste, vec zivi ljudi koji su ipak mnogo kompleksniji.
Prema tome, apsolutno podrzavam stav terapeuta da ne "kaci" spisak vezbi.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 03, 2007 5:32 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 10, 2007 11:05 pm
Postovi: 21
Slažem se sa Terapeutom i mislim da preveliki broj vežbi može samo da zbuni.
I ja sam naišao na samo 4 vežbe za ovaj problem.
ipak, da li može neko preciznije da pojasni ulogu disanja (udisan izdisaj) pri vežbanju.
To svakako nije beznačajno pitanje, jer se jedna stvar dešava sa mišićima kada udišemo, a druga kad izdišemo.

Dakle, da li pri večem naporu treba Udahnuti (i šta se sa uzdahom dešava u tkivu mišića) ili Izdahnuti ( i šta se dešava kada izdišemo)?

Nedostatak kiseonika u nervu, ili mišiću je možda najvažniji problem kod ove boljke.

Da ne govorimo o podsvesnim programima gde mozak može da sam, bez naše svesti, "prekine" doktok kiseonika tamo gde je naučen da tako radi i da na taj način samo produžava agoniju.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 03, 2007 5:50 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 10, 2007 11:05 pm
Postovi: 21
još jedno pitanje u vezi sa INKLINACIJOM.

Laički rečeno, ja kapiram da treba da povratimo onaj "luk" koji se izgubio.

Lično, imam problem da vežbam sa jastukom pod leđima, jer je bol preveliki.
Da li je moguće postići prirodnu inkliniciju bez ležanja?

Da li pomaže npr. hodanje sa češčim pokušajem da se kukovi malo "gurnu" napred?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 04, 2007 7:49 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 8:05 pm
Postovi: 767
Hvala kolega Veljko na podrsci,ali sumnjam da ce ,vas nadasve razuman i kulturan post uvaziti i razumeti oni kojima je upucen apel da ne traze lek na ovako nesiguran i nestrucan nacin.



Disanje se realizuje na sledeci nacin u potpunom miru udisete brojeci do 4,kada kontrahujete misice pocinjete da izdisete i brojite u istom ritmu do 8(ako niste pusac,ako jeste onda brojite do 6).
Inklinaciju karlice nemojte uvezbavati sa jastukom pod ledjima vec za pocetak uvucite saku u lumbalnu krivinu i vrlo lagano je pritiskajte ledjima.
OPREZ sve radite sa pola snage nikako prejako jer bolovi mogu da se pogorsaju.
Inace inklinacija se uvezbava i u sedecem i stojecem polozaju ali tek kada je potpuno savladate u lezecem.POzdrav....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 04, 2007 9:24 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 3:35 pm
Postovi: 355
Citiraj:
OPREZ sve radite sa pola snage nikako prejako jer bolovi mogu da se pogorsaju


U moje selo se kaze na pola snage.
Bez sale i ja kazem ovo kada se izvode vezbe.Ne sme se preterivati jer se na taj nacin cesto provocira jaci bol.I mnogo puta je navedeno ovde da se vezbe odredjuju svakom coveku posebno a ne sablonski


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 93 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 30 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: