Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Bol u zglobovima - sada vec ozbiljan problem...
PostPoslato: Sub Avg 02, 2008 2:50 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 08, 2007 9:43 am
Postovi: 14
Lokacija: Novi Zeland
Pozzz svima,
mene interesuje odgovor na jedno konkretno pitanje, ali moram da napravim malo duzi uvod, pa hvala unapred onima koji to procitaju i daju svoje misljenje. dakle:
ja vec nekoliko godina imam problem sa povremenim bolom u zglobovima, koji se pogorsava svaki put kad se javi. Prica ide otprilike ovako:
pocelo je pre mnogo godina sa bolom u desnom kolenu koji se javi, traje nekoliko nedelja onda ne stane na par meseci. bol se u pocetku javljao samo kad je zglob duze vreme neaktivan, postaje jaci sto duze ostavim koleno u istom polozaju. smetalo je posebno prispavanju ili duzoj voznji, bol je umeo da me probudi u toku noci ili ujutru. takodje, bol je nekako lociran u gornjem delu zgloba, na gornjem spoju.
vremenom je poelo da boli i levo koleno, a bol je postajao jaci kad se povreti i na kraju je poceo da traje sve vreme, ne samo kad je zglob neaktivan, mada je tada mnogo jaci.
takoddje, vremenom su poceli da bole i dasno rame i desni kuk (dakle i dalje po isotm principu - svi bolovi se jave na par nedelja, u isto vreme, pa ih onda nem aneko vreme).
sada su se bolovi ponovo javili, prilicno jaki, ali ovog puta i zglob desne ruke i jak bol u oba palca (zglob sa sakom), sto mi vec otazava stvari jer mi smeta na poslu, pri pipetiranju npr. boli toliko da moram da prekinem pipetiranje povremeno.
e sad, ono sto me pomalo brine: pre tri meseca mi je dijagnostifikovana anemija, gvozdje mi je bilo undetectable, ja sam bila vec mesecima nonstop umorna, a zabrinula sam se kad je poceo bol u grudima, povremeni gubitak ravnoteze i slicno. uz totalnu promenu ishrane (nisam bas mesojed), tablete gvozdja i injekcije B12, za dva meseca, gvozdje je polako pocelo da se penje, ali je i dalje daleko od donje granice. trebalo bi da imam ponovo kontrolu za mesec ipo. bolovi u zglobovima su se javili ponovo pre jedno dve tri nedelje (mislim na ovako jake i opste prisutne, kolena su se stalno povremeno javljala). od tada se vratio jak umor, za koji sam ja mislila da je nestao jer mi se gvozdje, jelte, penje. takodje, u poslednje tri nedelje ja se svaki drugi dan osecam "kao da cu da se razbolim", kao da imam blagu temperaturu, sto ja pravdam time da je ovde sezona gripova, pa kao 'organizam mi se nonstop bori sa necim'. jos jedan simptom u istom vremenu je da su oci pocele jako da se suse (desavalo se i ranije da imam periode sa suvim ocima, ali ne mogu da se setim da li su bili u isto vreme kad i bolovi) i da nonstop osecam kao da su iritirane.
ako do sada vec niste shvatili da ciljam na reumatiodni artritis, evo sad vam kazem :). RA mi je i jednom ranije pao na pamet, ali mi se mama (lekar) skoro smejala kad sam je u 1am zvala sa Novog Zelanda da joj kazem moju novu hipotezu o ovom problemu sa zglobovima. ono sto me je opet navelo na tu pomisao je sto sam upravo sada procitala da anemija, umor, suvoca ociju, low-grade fever, weakness, loss of apetite, paleness, numbness, tingling...sve mogu da budu simptomi RA. (a kunem se da nisam prvo znala za siptome pa ih onda uocila na sebi, vec upravo obrnuto, to je i razlog zabrinnutosti :) ).
moje konkretno pitanje, posto sad vec ozbiljno razmisljam da odem i trazim da mmi se uradi anti-CCP antibody test, je:
da li je to sto se bol ne javlja u svim zglobovima sa obe strane tela (vec samo u nekim) i sto nema drugih simptoma upale sem bola i 'toplo na dodir' (nema oticanja), dovoljno da se odbaci mogucnost da je u pitanju RA?
ako jeste, je l neko ima ideju sta bi moglo da bude problem sa mojim zglobovima, jer su razni lekari do sada imali razne ideje ali nista nije pomoglo...
btw, imam 26 godina i nesto mi se cini rano da su svi zglobovi poceli d ami otkazuju sami od sebe...
e tako, hvala zaista onima koji procitaju i odgovore na pitanje. :)

_________________
it's so easy to confuse a neutrophil... ;)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Avg 02, 2008 6:37 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
S jedne strane, svi ovi simptomi mogu da odgovaraju reumatopidnom artritisu, ali i anemija usled nedostatka gvozdja moze da da mnogo slicnih simptoma. Maglovito se secam da neka anemija moze da nastane i kod vegetarijanaca jer se javljaju problemi u metabolizmu gvozdja. (Ovo je ipak pitanje za hematologa jer oni mnogo bolje znaju uzroke nastajanaj raznih vrsta anemije).
Bilo kako bilo, nece biti lose da uradite i analize za RA, jer cete mekar jednu sumnju potvrditi ili odbaciti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 03, 2008 2:39 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 08, 2007 9:43 am
Postovi: 14
Lokacija: Novi Zeland
hvala Veljko, samo sto ja nisam ni vegetarijanac, niti sam anemicna poslednjih deset godina koliko traju ovi problemi sa zglobovima.
da, definitivno cu traziti da se uradi test i na RA a i na hipotireodizam, posto simptomi nekada mogu da izgledaju slicno.
btw, moja bojazan da moze biti u pitanju nesto autoimuno dolazi i odatle sto sam pre trigodine imala eritema nodosum koji se vracao sedam meseci, a uzrko naravno nisu znali...

_________________
it's so easy to confuse a neutrophil... ;)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 03, 2008 10:38 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
Onda sam pogresno shvatio Vase formulacije "nisam bas mesojed" i "gvozdje je polako pocelo da se penje, ali je i dalje daleko od donje granice".
Javite sta su nalazi pokazali.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 13, 2008 5:34 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 08, 2007 9:43 am
Postovi: 14
Lokacija: Novi Zeland
danas su bili rezultati. dobra vest je da nije lupus ni RA, ali nesto autoimuno jeste (high anca (mislim da su c-anca) i nekakv inflamatorni faktor ). posto odavde GP vise ne moze nista, poslace me reumatologu. ja sam kod lekara otisla kada je ovaj flare vec prolazio i sada su ostali samo bolovi u kolenima i clanak desne ruke. GP mi je ipak dala Prendisone 20mg, pet dana, da vidi da li ce pomoci da se brze otklone bolovi...ovde se na specijalistu ceka dosta dugo i do reumatologa cu verovatno stici za nekih mesec dana...sto je malo anoying :)

ova tema ocigledno nije za ortopediju :), pa bi mozda mogla da se premesti na 'pitanja i odgovore'?

ono sto me interesuje je, s obzirom na to da se ovo , sta god da je, sa godinama osetno pogorsava (u smislu zahvata nove zglobove, bolovi su jaci a i prateci simptomi su intenzivniji), da li neko zna da li u ovakvim slucajevima postoji rizik od komplikovanja ovakvog autoimunog poremecaja (tj, da odjenom podivlja i krene da pravi vecu stetu)?...znam da cu odgovor verovatno dobiti kad odem reumatologu, ali kao sto rekoh, nacekacu se do njega :)
tnx

_________________
it's so easy to confuse a neutrophil... ;)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Avg 14, 2008 12:43 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 22, 2008 4:29 pm
Postovi: 9
Cao ja imam 24 god i imam RA, to je autoimuno obeljenje i imala sam iste simptome kao ti,meni najvise boli na promenu vremena to je uzas kakvi su bolovi- javite se za razmenu misljenja


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Bol u zglobovima - sada vec ozbiljan problem...
PostPoslato: Uto Sep 09, 2014 10:48 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Sep 09, 2014 10:40 pm
Postovi: 1
Pozdrav za Estel,
nemam mnogo šta da dodam na sve ono što si napisala. Simptomi su mi skoro isti, pa ako si u mogućnosti da mi napišeš da li si ti pronašla konačnu dijagnozu ili način da sebi pomogneš? Ja imam 28 godina i desili su mi se u posljednje vrijeme neke stresne životne situacije, takođe imam Ešerihiju koli duži period.

Unaprijed mnogo hvala! :)


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 28 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: