Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: bol u zglobovima - hroničan umor?
PostPoslato: Sub Dec 15, 2007 9:11 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Maj 17, 2006 5:04 pm
Postovi: 23
Lokacija: SCG
Poštovani,

Treba mi savet šta uraditi ako se kod čoveka pojavi hroničan umor!? U nekoj medicinskoj knjizi sam pročitao sve simptome koji se javljaju kod jedne devojke. Naime, tada devojka studira već dve godine, i dve godine ulazi u novu akademsku godinu bez dana pauziranja. Svakodnevno uči, polaže kolokvijume, ide na ispite. Međutim, u poslednje vreme se žali da je ne naspavana, umorna, da ne može više kao nekada duže u noć da uči, da ustaje umorna. Žali se na česte bolove kostiju u zglobovima ruku i nogu. Sumnja da je to na nervnoj bazi pošto se nervira zbog fakuleta. Uz sve to, često je mrzovoljna, prgava, svađalački raspoložena, rastrzana na sve strane od silnih obaveza, boli je vrat, leđa. Nedavno joj se na vratu pojavila neka izbočina kao jajašce, koje se golim okom može videti i rukom napipati. Nema volju za učenjem, teško joj ide učenje, umorna je već oko 20-21 h. Kaže da joj se dešava da mora da malo prilegne, 30 min – 60 min uveče kako bi kasnije mogla eventualno da nastavi sa učenjem. Ponekad se desi i da zaspe za stolom čitajući knjige. O čemu se tu radi? Da li je u pitanju hroničan umor ili nešto drugo? Šta devojka treba da radi?

Unapred hvala na odgovoru.

_________________
Veliki Meda.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 16, 2007 11:47 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 26, 2007 12:03 am
Postovi: 724
Lokacija: Subotica
Da, bice da je u pitanju hornicni umori tu je jedino resenje odmor. Ovo pitanje bas i nije za ortopeda, ali ajde da progledamo kroz prste zbog tih bolova u zglobovima. Naime, zbog preopterecenosti radom, telo je potpuno zanemareno, i dolazi do tzv. somatizacije psihickih tegoba, odnosno, one se ispoljavaju na telu i to moze biti zaista najrazlicitije. Pojedini pacijenti imaju napade gusenja, nekoga eto bole zglobovi, nekoga stomak... da ne bi odmah mladu devojku slali kod psihijatra predlozio bih najmanje 15 dana odmora. 5 dana pasivan odmor, ono spavanje i bas odmor, eventualno gledanje televizije, apsolutno nikakav dodir ni sa kakvim knjigama, ponajmanje ne udzbenicima, i nakon toga 10-ak dana aktivnog odmora, tipa Zlatibor ili slicno, gde ce moci da hoda puno, da malo svoje misice aktivira, i time sebe malo dovede u red. Nakon takvog "punjenja baterija" bice ponovo spremna za rad. Nadalje, nakon svakog ispita treba dati sebi oduska minimum nedelju dana, organizam to trazi. I ja sam zavrsio fakultet, dosta tezak smem reci, imao sam i ja krize, ali ne ovakve.
Jos moj savet je naci jedan ritam rada (cirkadijalni ritam - koji nashe telo ima) i svaki dan raditi tako. Mozak jednostavno nije u stanju da drzi istu koncentraciju jednom do 4h ujutru, drugi put do 20h, sledeci put do ponoci i sl. Savet: ucenje 9-13h, pauza 13-15h, ucenje 15h-20h, gotovo, sve dalje ukljucuje odmor i opustanje za drustvom, momkom... Ako je pak nocni tip, onda danju ne sme da uchi.
rezime svega glasi, mozak moze da izdrzi 6-10h opterecenja, nakon toga nastupa zamor. Ako se nakon tog zamora ne dobije adekvatan odmor, nastupa premor. Ako se ni on ne ispostuje, posledice mogu zaista da budu vrlo velike i loshe po coveka.

_________________
Sve najbolje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 21, 2008 4:13 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Postovi: 511
Hronican umor me prati godinama, bolovi u misicima, tupi bolovi u zglobovima. Sada su poceli da mi osticu skocni zglobovi i stopala. Zbog iscrpljenosti dugogodisnje koja ne prestaje ni spavanjem jer ustajem umorna, svaka aktivnost mi je teska. Da bi mi bilo koliko toliko lakse, moram biti udobno smestena i sa podignutim nogama. Razloga za to ima dosta ali to nije moje pitanje na ovom topiku. Moje pitanje je kako i sta iz tog stanja poceti. Muskulatura mi je oslabila. Kada nezgodno mahnem istegnem misic. Ne mogu dugo ni tel. u ruci da drzim jer ruka pocne da mi podrhtava od iscrpljenosti. Zadisem se o od price kao da sam brzo hodala.

Shvatam da moram nekako prekinuti ovo stanje ali ne znam kako a da ne pogorsam postojece. Lumbalna kicma je u losem stanju, vratna jos gora, puls mi dostigne 130 do II sprata, ne mogu ni stajati na mestu duze od par minuta, setnja me iscrpi skroz, cak i sedenje na zabavi.
Jedino sto mi prija je plivanje u morskoj vodi i masaze koje sam uvela dva puta nedeljno te je malo lakse sa stalnim spazmima misica. Na zalost more vidim samo jednom godisnje.

Kako da ojacam svoju muskulaturu uz postojece stanje? Odakle da pocnem? Apsurdno je to sto sam u stvari sportski tip i to maratonac i volim sve fizicke aktivnosti a sada se osecam kao invalid. :-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 21, 2008 2:47 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
A da li ste uradili ista od pregleda i analiza? Na primer, anemija moze da izazove simprome hronicnog umora.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 21, 2008 7:31 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Postovi: 511
Postovani, razloga za hronicni umor imam dosta. 15 godina imam temperaturu od 37.5 i osecam se slomljeno kao da imam grip. Svega je tu bilo. Dugogodisnji kosksaki, u visokom titru i vise naleta, problemi sa bubrezima (sumnja na TBC posle pozitivnog psr-a i sumnjivog snimka), Hashimoto, prolaps mitralnog zaliska i sumnje na encelopatiju. Posle sumnje i na misicni reumatizam ostalo je cekanje na manifestaciju tipa bilesti vezivnog tkiva po dijagnostici sa reumatoloskog instituta i infektivne klinike. Za sada se vodim kao mix bolest vezivnog tkiva i ne lece me, jer rezultati stalno osciliraju. Tako da ja i ne trazim razlog hronicnog umora.

Ja vas molim za drugu vrstu saveta. Zbog svega toga sam dugo morala mirovati, tako da kondicije uopste nemam a uz lose stanje kicme i slabost misica uz dalje mirovanje mi je sve gore i gore. Moram poceti sa aktivnostima bez obzira na razloge hronicnog umora, jer je sada mnogo gore sa atrofiranim misicima. Danas-sutra ako to bude Lupus, bolje da sam pokretna i jake muskulature no nepokretna.
Zato pitam koji je oblik rekreacije najsigurniji u mom stanju.
Trenutno mi je UZ srca dobar. Krvna slika je dobra i nema znakova zapaljenskog procesa. I sedimentacija, LDH, fibrinogen i reuma faktori su u granicama normale. te nalaze sam radila zbog pojave otoka na unutrasnjoj strani skocnog zgloba prema tabanima. Zakljucujem da su otoci moguci zbog slabe cirkulacije i zastoja linfe sto nije ni cudo s obzirom da se uoste ne krecem.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 24, 2008 9:04 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
Mislim da bi plivanje bilo sasvim OK jer mozete da dozirate opterecenje u gricama onoga sto vam misici podnose. Kad misici malo ojacaju, mozete se konsultovati sa nekim fizijatrom kakve bi se dalje vezbe preporucivale. Sem plivanja, dolaze za pocetak u obzir i rekreativna voznja bicikla (za pocetak birajte ravne terene) i setnje svakog dana (za pocetak vise puta na kracim relacijama).


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 83 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: