Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 245 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Mikrocelularni karcinom pluca
PostPoslato: Pet Maj 19, 2006 11:03 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 19, 2006 10:58 am
Postovi: 3
Mom ocu (60 god); je pre neki dan dijagnostifikovan mikrocelularni karcinom pluca (desno plucno krilo), a koji je izgleda i "zagalopirao"; odnosno oseca jake bolove u ledjima, a izgleda da su se pojavile i mikrometastaze na jetri. Interesuje me da li neko od vas ima neku ideju, savet; oseca se jako slabo da bi mu trenutno uopste predlozili Brojsovu metodu....unapred hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 27, 2006 4:05 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Apr 30, 2006 12:21 am
Postovi: 10
Rile,i moja majka ima mikrocelularni karcinom,isto na desnom plućnom krilu...S tim što je njoj metastazirao na mozgu...
Ona je ipak sprovela Brojsovu terapiju-bila je i ona slaba dosta,u novembru prošle godine je čak imala i upalu pluća,ali je dobro podnijela...
Negdje pri kraju terapije joj je prestala bol u plućima koju je osjećala kad leži na desnom boku, dok kašljuca(da kašlje nije ni smjela..) ili dok duboko diše...
Posle terapije promjene na mozgu su se smanjile,a smanjio se i broj tih promjena...
Karcinom se nije smanjio,ali je dr. rekao da je dobro i to što nije ni rastao..
Jedino se plućno krilo smanjilo zbog slabog protoka vazduha,pa nam je dr ipak preporučio da završi hemioterapiju(koju je prekinula zbog Brojsove),da bi ona "ubila" kancer i plućno krilo proradilo,pa da onda tek ponovi Brojsovu terapiju(inače taj dr je već čuo za Brojsovu terapiju,i nije protiv nje kao što ljekari obično jesu,čak i sam zna nekoliko slučajeva koji su se izliječili tako).
Mamin problem je još i njena nemoć da stoji i hoda kao prije...U početku smo mislili da je to zbog bolesti(zbog te nemoći je i ispitivana glava)...Međutim,sada kada se metastaza smanjuje(dr je objasnio da više ne može da raste),mislimo da je problem ipak u tome što se ona nije mnogo kretala već pola godine...

Jeste da nisi tražio da ti preporučim Brojsovu terapiju,ali...

E da,doktor nam je još preporučio i "aloe" gel...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 29, 2006 11:01 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 19, 2006 10:58 am
Postovi: 3
Varja, hvala na podrsci, za sada smo na korak do brojsa, ali je on toliko slab da se ne usudjujemo....vec 3 nedelje nije pojeo nista sto bi makar malo licilo na hranu; vec infuzije (vitaminske) ali svakako da razmisljamo i o brojsu, mada nam sada trenutno aloja deluje kao primamljiviji tretman, posto su se promene rasirile svuda po telu.
U svakom slucaju hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: FLASTER ZA BOLOVE ????
PostPoslato: Pon Okt 23, 2006 12:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Okt 06, 2006 1:06 pm
Postovi: 6
DA LI FLASTER (MORFIJUM) 0.25mg IMA ILI MOZE DA IMA ZA PROPRATNI EFEKAT GUBITAK PAMCENJA (kao kod Skleroze, vracanje u proslo vremensko razdoblje bolesnika ,...)
Bolesnik(68g) - KARCINOM PLUCA OTKRIVEN PRE DVA MESECA U KAMENICI.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Okt 23, 2006 5:30 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 19, 2006 10:58 am
Postovi: 3
Tashana,
mi nismo do sada aplicirali flastere, pogotovo ne sa morfijumom, tako da ipak mislim da lekar moze da vam pomogne...izvinite na ovakvom odgovoru
drzite se
Nebojsa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Mikrocelularni karcinom bronhija - pitanje
PostPoslato: Pet Dec 15, 2006 10:02 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Dec 15, 2006 9:17 pm
Postovi: 60
Lokacija: Beograd
Pozdrav svima.

Mojoj majci je pre nekih mesec dana otkriven mikrocelularni karcinom bronhija. Kako su lekari zakljucili na osnovu otpusne liste, metastaza za sada nema. Prepisana joj je poloihemioterapija, 6 meseci, 3 puta nedeljno u jednom mesecu, koliko znam, jaca varijanta (znam da je kombinacija platina plus jos nesto), prvi mesec je za sada dobro podnela. Nakon prve hemioterapije broj leukocita je 2.9 (parametri su od 4-10) ali culi smo da je to normalno. Pre hemioterapije i pre nego sto je otisla u bolnicu na ispitivanja, svakodnevno je imala veliki otok na licu, sto je ustanovljeno da je posledica toga sto je karcinom pritisnuo venu cavu u plucima. Nakon vec prve runde hemioterapije otok je nestao, sto znaci da je vena cava na neki nacin ,,oslobodjena". Receno nam je da ta vrsta raka dobro reaguje na hemioterapiju, tacnije, da se pod njenim uticajem smanjuje tj. topi, tako da me interesuje da li to sto vise nema otok na licu znaci da hemioterapija deluje na tumor, odnosno da ga vec smanjuje? S obzirom da je u bolnici gde je lezala mesec dana neprestano koristila kiseonik, i posto je pre pocetka hemioterapije, vrativsi se kuci malo teze disala, u medjuvremenu smo nabavili i bocu sa kiseonikom za kucnu upotrebu, ali ona skoro da vise i ne oseca potrebu za tim (koristi je svega pola sata dnevno). Nakon prve runde hemioterapije, lekar joj je prepisao infuziju kroz koju je 5 dana dobijala aminofilin i kortikosteroide.

Kakve su prognoze vezane za ovu vrstu raka, s obzirom na to da znam da je on veoma agresivan tj. ,,najmaligniji" od svih, ali mojoj majci su radili razna ispitivanja pa je ispalo da za sada nema metastaza?

Pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 04, 2007 10:50 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jan 04, 2007 10:33 am
Postovi: 2
CIS platina je takozvani zlatni standard za ovaj tip kancera.Ova terapija stvarno utice na smanjenje tumore, ali se moze podneti samo do odredjene granice. Postoji procedura koja obuhvata vitamine i minerale koji se uzimaju uz hemoteraoijuy koji potpomazu ocuvanje organizma od negativnog dejstva hemo terapije. U Italiji postoji fondacija PUCCI koja pomaze obolelima od raka. potrazi na netu lako ces je naci. Oni ce ti reci koje alanize da uradis i da im posasljes rezultate da bi ti pomogli u odredjivanju terapije. Dejstvo PUCCI-jevog protokola je u tome da sprecava dalji rast tumor i pokrece imuno sitem organizma. To je bitno jer ako budu losi rezultati krvne slike moze da se desi da se hemoterapija mora prekinuti. Ovaj tip kancera je veoma agresivan, dobro reauguje na hemio terapiju i vazno je samo da je otkriven na vreme. U zadnje vreme se i oprise (ranije to nije bio slucaj) i japanci imaju zavidne rezultate. Zvanicne statistike su jezive, ali ne obaziri se na to.
Postoji i jedan ruski lek sa pokretanje imunositema i uspesno se primenjuje u Italiji, Rusiji, Koreji cak i u Americi. U kombinaciji sa hemo terapijom doovdi do znatnog smanjenja kancera, koji se posle zracenja dovodi na dimenzije koje su operabilne. U Srbiji se jos niko nije operisao ali je samo pitanje vremena i upornosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: oblici hemioterapije
PostPoslato: Čet Jan 04, 2007 12:26 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Dec 15, 2006 9:17 pm
Postovi: 60
Lokacija: Beograd
Hvala ti na odgovoru.

Sto se tice drugacijih vidova hemioterapije, saznala sam nedavno iz novina, da je i kod nas promovisana tableta Terceva, koja za razliku od klasicne hemioterapije deluje iskljucivo na maligne celije, ne unistavajuci pri tom zdrave. Potrazila sam na netu sajt na kome se predstavlja, i videla i cenu - npr 2000 ili 2500 evra za samo jednu kuru terapije. Kada je majka otisla na drugi ciklus hemioterapije na Bezanijsku kosu pitala je svog doktora za tu tabletu, na sta joj je on rekao nasmejavsi se - ,,To nije za vas". Naime, procenio je nase materijalno stanje. I dodao, kako na Bezanijskoj kosi imaju 3 bolesnika na koje se primenjuje ta terapija, ali samo zato sto mogu to da plate. Sto znaci, pomnozi 2000 evra ili 2500 evra puta 6 ciklusa hemioterapije ...

Moja majka za sada dobro podnosi terapiju, krvna slika joj je relativno dobra, u jednom trenutku su joj nakon prvog ciklusa pali leukociti na 2,9, ali su se vec nakon 5 dana podigli na 7, posto uzima razna sredstva za jacanje imuniteta (Aloja, ajkulino ulje, vitamine, itd., pretpostavljam da je to i zbog toga). Osim mucnine i kiseline u zelucu, kao i toga sto joj je vec nakon prvog ciklusa potpuno opala kosa, nema druge nuspojave.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 13, 2007 10:30 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Maj 13, 2007 9:56 pm
Postovi: 4
Moj brat (48 g.) ima mikrocelularni karcinom pluca koji je zahvatio i limfne cvorove dijela pluca. Takodje ima vise metastaza na mozgu. Doktori (na VMA) su odbacili mogucnost operacije i predlozili zracenje glave i hemoterapiju.Prva kura zracenja pocinje od sutra.
Zanima me sta vi mislite o ovome i koliko je efikasna ta tableta Tarceva, kako se koristi i gdje se ona moze nabaviti?. Da li postoji jos nesto (bilo sta) sto bi mu moglo pomoci? Koliko ishrana bogata odgovarajucim vitaminima moze da pomogne u ovakvom stanju?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 14, 2007 1:02 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 8:12 pm
Postovi: 272
Mikrocelularni ca se ne operiše.
Tarceva se koristi kod nemikrocelularnog ca , studije su pokazale da ona omogućava duže preživljavanje ali se kod nas ne koristi iz razloga što nije na pozitivnoj listi a cena joj je tolika da je prosto neumesno izgovoriti je pacijentu...
:o


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 14, 2007 10:19 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Maj 13, 2007 9:56 pm
Postovi: 4
U krvi mog brata nisu pronadjene maligne celije.Sta vi mislite o njegovom stanju?Koliko je efikasna ta terapija koju su doktori preporucili i sta mozemo ocekivati?Da li postoji neko bolje rjesenje za lijecenje u inostranstvu?
Cula sam da se metastaze na mozgu mogu lijeciti pomocu gama noza (klinika Rebro, Zagreb).Je li to u ovom slucaju bolje rjesenje od zracenja, koje preporucuju na VMA?

Oprostite sto ovoliko pitam, ali ocajna sam i hvatam se za svaki tracak nade.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 14, 2007 4:22 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 8:12 pm
Postovi: 272
Rajka, znam da brinete za brata ali , na žalost, kod njega e dijagnostikovan mikrocelularni bronhogeni karcinom , sa metastazama na mozgu te se takav vid karcinoma ( i u svetu pa i kod nas) leči upravo tako kako su kolege sa VMA preporučile. Nikako drugačije.
P.S. gama nož koji pominjete u ovom slučaju ne dolazi u obzir jer nije u pitanju solitarna metastaza(samo jedna) već više njih u mozgu. U tom slučaju se ne pristupa njihovom odstranjivanju. pozz


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: u vezi metastaza itd neki primeri
PostPoslato: Pon Maj 14, 2007 6:05 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Dec 15, 2006 9:17 pm
Postovi: 60
Lokacija: Beograd
Draga Tartufa,


Interesuje me, sa medicinskog stanovista, da li je nesto tako moguce, posto ovih meseci koliko mi je majka bolesna pratim neke takve price i mozda ih malo vise osluskujem nego ranije. Naime, primer cuvenog bicikliste, Lensa Armstronga, kome je pre 12 godina otkriven tezak oblik kancera testisa, i to u poodmakloj fazi, koji je bio metastazirao istovremeno i na pluca i na mozak... Covek je bio odmah podvrgnut operaciji testisa, pa hemoterapiji, a onda i operaciji mozga, pa opet hemoterapiji ... I uspeo je da se izbori sa tako teskom bolescu, i nakon izlecenja je ne znam vise koliko puta pobedio na Tour de France/u. Uspeo je i svoje telo da vrati u kondiciju od ranije, i cak stavise, ta bolest ga je motivisala da postigne u zivotu jos vece rezultate nego ranije. Kada su mu lekari otkrili rak i sve te metastaze rekli su mu da ima manje od 50% sansi da prezivi narednih godinu/dve. A on je eto ziv dan danas, nakon 12 godina. O svemu tome je napisao autobiografsku knjigu i osnovao fondaciju za borbu protiv raka.

Drugi slucaj - slovenackog predsednika Drnovseka, kome je, takodje pre desetak godina otkriven kancer bubrega, koji je metastazirao na jetru i pluca. Sad, on je u potpunosti promenio nacin zivota, okrenuo se vegetarijanstvu, u svakom slucaju, eto, sa svim tim metastazama koje su se valjda povukle je dan danas ziv.

Navodim, naravno, neke retke slucajeve, ali interesuje me, da li su na primer to slucajevi nekih metastaza koje nisu toliko ,,agresivne" iako se nalaze na veoma vaznim organima, i uopste moze li se medicinski objasniti sve to.

Pozdrav i hvala,

Ana


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: u vezi metastaza itd neki primeri
PostPoslato: Pon Maj 14, 2007 6:07 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Dec 15, 2006 9:17 pm
Postovi: 60
Lokacija: Beograd
Draga Tartufa,


Interesuje me, sa medicinskog stanovista, da li je nesto tako moguce, posto ovih meseci koliko mi je majka bolesna pratim neke takve price i mozda ih malo vise osluskujem nego ranije. Naime, primer cuvenog bicikliste, Lensa Armstronga, kome je pre 12 godina otkriven tezak oblik kancera testisa, i to u poodmakloj fazi, koji je bio metastazirao istovremeno i na pluca i na mozak... Covek je bio odmah podvrgnut operaciji testisa, pa hemoterapiji, a onda i operaciji mozga, pa opet hemoterapiji ... I uspeo je da se izbori sa tako teskom bolescu, i nakon izlecenja je ne znam vise koliko puta pobedio na Tour de France/u. Uspeo je i svoje telo da vrati u kondiciju od ranije, i cak stavise, ta bolest ga je motivisala da postigne u zivotu jos vece rezultate nego ranije. Kada su mu lekari otkrili rak i sve te metastaze rekli su mu da ima manje od 50% sansi da prezivi narednih godinu/dve. A on je eto ziv dan danas, nakon 12 godina. O svemu tome je napisao autobiografsku knjigu i osnovao fondaciju za borbu protiv raka.

Drugi slucaj - slovenackog predsednika Drnovseka, kome je, takodje pre desetak godina otkriven kancer bubrega, koji je metastazirao na jetru i pluca. Sad, on je u potpunosti promenio nacin zivota, okrenuo se vegetarijanstvu, u svakom slucaju, eto, sa svim tim metastazama koje su se valjda povukle je dan danas ziv.

Navodim, naravno, neke retke slucajeve, ali interesuje me, da li su na primer to slucajevi nekih metastaza koje nisu toliko ,,agresivne" iako se nalaze na veoma vaznim organima, i uopste moze li se medicinski objasniti sve to.

Pozdrav i hvala,

Ana


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 14, 2007 9:33 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 8:12 pm
Postovi: 272
Izvini, Anaana, ali ovako neću.
Suviše sam zauzeta, niko me ne prisiljava da odgovaram na ovom forumu-činim to iz ličnog zadovoljstva( a po ceo dan, sedam dana u nedelji, dvanaest meseci u godini, unazad koliko godina... radim sa kancerskim bolesnicima).Ja sam subspecijalizirala onkologiju i držim se zvanične medicine. Ako ti mogu odgovoriti na konkretno pitanje vezano za tvoju mamu- dobro je.U protivnom- da ogovaram na rekla-kazala-ispravno-neispravno-shvaćena pisanija iz štampe(pa sve i da su tačna) , ne mogu jer jednostavno-postoji termin: ne posedujem zvaničnu medicinsku dokumentaciju...Pozz


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 245 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 41 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: