Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: limfom mozga - moguca dijagnoza
PostPoslato: Pet Feb 22, 2008 3:39 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 22, 2008 3:06 pm
Postovi: 19
Pocetkom januara moj muz je imao izuzetno jaku temperaturu (40) koja nikako nije padala. I onda je pocelo da mu trne tijelo i jezik i zavrsen je na neurologiji. Poslije uradjenog CT rekli su da sumnjaju na mozdani udar, da bi poslije magnetne rezonance rekli da se ne radi o mozdanom. Na toj magnetnoj rezonanci utvrdjeno mu je: "nalaz ukazuje na malu zonu izmjenjenog signala u području splenum corpus calozuma koja se ne ponaša kompresivno, niti koja se nakon kontrasta mijenja, i koja može predstavljati najprije etopiju sive mase, ali se ne isključuje ni druga etiologija Kontrolni pregled za mjesec dana do mjeseci po dana . a po potrebi i ranije".
U vrijeme dok je bio u bolnici uradjen mu je EKG, EEG glave, punkcija likvora, CiS protein, rentgenski snimak pluca i sinusa i ultrazvuk abdomena. Krvna slika je bila navodno OK, izmedju ostalog SE 18 i povisen bakar.
Od te magnetne pa narednih 7 dana dobijao je 8 mg dekstametazona i uradjen je ponovo kontrolni magnet.
U tom kontrolnom nalazu radiologa (uradjenom 7 dana nakon prve snimke) stoji: "Kod današnjeg MRI kraniuma učinjeno nativno i postkontrastno ne diferencira se patoloških promjena intrakranijalno.Zona izmjenjenog intenzitea signala uočena u području splenijuma korpus kalozuma na MRI od 7.01 2008 godine (ista se vizualizirala samo na T-2 i difuziji a postkontrastno se nije imbibirala) kod današnjeg pregleda se više ne vizualizira.Kontrolni MRI Icraniuma prema kliničkoj slici."
Medjutim, neurolog ga otpusta kuci sa dijagnozama:
Tonsilopharingitis acuta bene sanata i
Lymphoma cerebri reg. corpus calosum in ob

Od ovog limfoma umiremo istog trenutka i odlazimo kod hematologa.
Ona je uradila nalaz krvi i po njoj je taj nalaz dobar. Hematolog ne vjeruje da se radi o limfomu.
Rezultati pretraga krvi su bili:
Erc:5,22x1012, LHgb: 159, Htc: 0,46, MCV: 89, Tr:284x109, LLkc7,48x109, Lseg: 0,53%xlo, Limf: 29%, mo 11%, eo: 1%, reaktivni limfociti 2%, SE 12, RTC 193, Fe: 32,9, TIBC:58,9, UIBC:26%, zasićenja:0,56, Feritin:700, Asat:89, Alat:256, GGT:135, AP 54, trigliceridi 2,65, bakar, beta2mikroglobulin, CK, LDH, amilaza, hepatitis markeri, minerali, urea, creatinin, bilirubin, a.uricumhaptorlogin, proteingram sa elektroforezom, haptolgobin: uredni.

Hepatolog nam je rekla da su enzimi jetre i to neko zeljezo povecani i krajem mjeseca cemo ici na ponovnu kontrolu tog dijela nalaza jer je vjerovala da je jetra tako reagovala zbog jakih antibiotika i upale koju je imao.
U medjuvremenu je imao ponovno ultrazvuk l. noda periferije abdomena, zdijelice, retroperitoneuma, slezene, jetre, bubrega. Nalaz je bio OK.
Imamo zakazano i kod hepatologa, medjutim mene muci ovaj limfom.
A novi magnet glave imamo zakazan krajem marta.

Mozete li mi reci da li je trebalo uraditi jos nesto od pretraga da bi se otklonila sumnja na ovu zlocu?
Da li su radjeni tumor markeri ili je ovo redovan, uobicajen nalaz krvi?
Zanima me jos nesto: da li je moguce da se limfom povuce od kortikosteroida? I kako je moguce da se povuce u samo 7 dana? I gdje je nestao ako se povukao? Koliko znam tumori su "podivljale" stanice i ne nestaju same od sebe ili se ja mozda varam.
Ako to nije tumor, zasto bi onda neurolog posumnjala na tako nesto?
Hvala vam svima na odgovorima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 22, 2008 5:43 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm
Postovi: 248
Dok ne naidje neki doca, da ti mini-odgovorim na jedan segment:

Koliko znam tumori su "podivljale" stanice i ne nestaju same od sebe ili se ja mozda varam.

Po pristalicama alternativnog pogleda na kancer-pricu, to se itekako desava. Kazu da se u svakome od nas stvara odredjen broj takvih celija, a pitanje je odbrambenog sistema da li ce se one povuci ili nastaviti dalje. Po njima tako dr-ovi nekad krenu da lece i nesto sto bi se vremenom samo povuklo, pa naprave jos veci problem...

Ja nemam pojma, naravno, samo pominjem da i takav stav postoji i da, bogami, nije usamljen.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 22, 2008 8:38 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 22, 2008 3:06 pm
Postovi: 19
Hvala ti Kajalena. To bi bilo divno.
Ja cak vjerujem u snagu volje i slicno, medjutim u periodu dok je to nesto postojalo i dok nam nije saopstena dijagnoza, odnosno sumnja na nju, nismo imali pojma. On nema i nije imao nikakve kvrge po tijelu. Do tog momenta bio je apsolutno zdrav covjek, kao sto i sad izgleda. Ima normalan apetit, ne cese se, nema temperaturu, ne gubi na tezini, ne znoji se.
Jedino su mu beonjace crvene, ali sutra idemo i na taj pregled pa cemo vidjeti sta se tu desava.
Voljela bih ipak stav i nekog ljekara. Moliv vas ljekari!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Feb 24, 2008 7:29 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 12:38 pm
Postovi: 3083
limfom mozga je veoma retko oboljenje. na njih otpada samo oko 1% svih tumora mozga. nalaz na CT-u je karakteristican u smislu dobro ogranicene promene koja se dobro preboji kontrastom i takodje zapaza se blag edem u vidu prstena. sirenje limfoma na mozak se opisuje kod side ili popustanja imuniteta nekog drugog uzroka. malo je verovatno da vas muz boluje od ove bolesti, a kada ste vec pitali da vam kazem da kortikosteroidi nisu lek protiv limfoma mozga, ponekada se koriste radi otklanjanja tegoba.
vas muz bi trebalo da uradi pregled ocnog dna, kako bi se prema stanju papile ocnog nerva videlo da li postoji poviseni intrakranijalni pritisak!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Feb 24, 2008 10:15 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 30, 2007 9:17 am
Postovi: 260
Posto dugo nema doktora na forumu,mogu ovako laicki da kazem ,da je suprug u dobrim rikama,da su uzete sve potrebne analize,a neurolog sto je napisao nije dijagnoza limfom ,nego eventualno sumnja i u tom smislu pracenje.
Inace limfomi se uspesno lece.Potrebna je dobra dijagnoza i pravilna indikacija.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Feb 25, 2008 10:03 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 22, 2008 3:06 pm
Postovi: 19
Hvala vam svima. Provjericemo intrakranijalni pritisak.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 04, 2008 7:58 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
drbgd je napisao:
lnalaz na CT-u je karakteristican u smislu dobro ogranicene promene koja se dobro preboji kontrastom i takodje zapaza se blag edem u vidu prstena. sirenje limfoma na mozak se opisuje kod side ili popustanja imuniteta nekog drugog uzroka.

Mala ispravka CT nalaza koji navodite karakteristican je za cerebralne metastaze,inace da primarni limfom mozga se gotovo ekskluzivno javlja kod homoseksualaca obolelih od AIDS-a i gotovo je neverovatno da limfom mozga u ovom slucaju uopste ulazi u razmatranje.Osim toga ako je radjena takva "perverzija"od dijagnostike kao sto je MR sva tkiva imaju svoje MR karakteristikite u T1 i T2 relaksacionim vremenima pre i posle aplikacije paramagnetnog kontrasta,tako da bi se radiolog mogao i malo preciznije izjasniti na osnovu vrednosti koje je dobio,u svakom slucaju konsultujte vi jos nekog radiologa/ponovite pregled pa da eventualno stereotaksicna biopsija dodje u obzir.
drbgd je napisao:
malo je verovatno da vas muz boluje od ove bolesti, a kada ste vec pitali da vam kazem da kortikosteroidi nisu lek limfoma mozga, ponekada se koriste radi otklanjanja tegoba.
vas muz bi trebalo da uradi pregled ocnog dna, kako bi se prema stanju papile ocnog nerva videlo da li postoji poviseni intrakranijalni pritisak!

Slazem se jer sta kod je u pitanju povisen IKP treba ga tretirati jer i da je neko benigno stanje u pitanju povisen IKP moze da dovede do hernijacije mozdanih masa a onda je kasno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: severusu i drbgd
PostPoslato: Pet Mar 14, 2008 5:04 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 22, 2008 3:06 pm
Postovi: 19
Hvala drbgd i Severus.
Do sada smo uradili kontrolni hematoloski pregled. Poviseni enzimi jetre i feritin su u opadanju. Ponovicemo pregled za 3 mjeseca.
Bili smo i na savjetovanju kod hepatologa. Sljedece sedmice imamo zakazan ultrazvuk kod njega. Hepatolog koliko sam razumjela prati povisene metale u organizmu (bakar i zeljezo).
Bili smo i kod oftamologa zbog crvenila ociju. Ona je rekla da se radi o alergijskoj reakciji na suv vazduh (kao nama krmelja i ne suze oci pa je zakljucila da je alergija). Dala mu je voltaren kapi. Moj muz ih stavlja vec dvadesetak dana, ali nekog pomaka nema. Inace ocni pritisak mu je bio u redu.
Inace on se sada dobro osjeca, radi, nema nikakvih smetnji.

Kako ste i Vi drbgd i Vi Severus predlozili da uradimo intrakranijalni pritisak, ocna ljekarka kaze da to rade neurolozi. Trenutno to nismo u mogucnosti uraditi dok ne odemo na kontrolu, medjutim dok je bio u bolnici radili su mu nesto i u otpusnom pismu stoji:
Oftamolog (4.1.2008) Pfo jasnih granica, ružičaste boje u nivou ostale retine. Krvni sudovi urednog toka i kalibra. Makularno područje uredno.
Takodje iz ostalog sadrzaja otpusnog pisma nisam sigurna da je mjeren intrakranijalni pritisak.
Usput sta je stereotoksicna biopsija?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 14, 2008 9:28 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
Intrakranijalni pritisak se procenjuje indirektno na osnovu toga da li je papila nervi optici ispupcena,sto ovde nije slucaj.Intrakranijalni pritisak se moze meriti u toku lumbalne punkcija koja je u slucajevima zaista povisenog IKP sa papilom stagnans apsolutno kontrindikovana zbog mogucnosti hernijacije mozdanih masa.Stereotaksicna biopsija je biopsija kojom se putem stereotaksicnih prstenova i MR snimaka odredi meta a zatim se udje iglom i uzme komad tkiva za PH pregled.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 17, 2008 10:12 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 22, 2008 3:06 pm
Postovi: 19
Hvala Severus.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 18, 2008 9:10 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
Nema na cemu.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 34 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: