Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 221 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Jos ponesto o raku,sto je dr zaboravio da vam kaze
PostPoslato: Sub Nov 17, 2007 12:47 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm
Postovi: 248
Narode forumski,

S obzirom na muku koja me je nedavno zadesila, dosta vremena provodim na internetu citajuci o bolesti clana mi porodice. Na taj nacin dosla sam do niza saznanja o kojima zvanicna medicina ne govori (i cesto im se cak podsmeva), iako za najveci broj njih postoje manje ili vise pouzdani pokazatelji o tome da, bar u odredjenim slucajevima, rade. Najveci broj tih tekstova je na stranim jezicima, ali mali broj njih prevodim radi informisanja istog tog (bolesnog) clana porodice... Pomislih da bi mozda bilo korisno da takve tekstove izbacujem i ovde, mozda ce nekome biti od koristi.

Pozivam vas da ovde kacite saznanja o dodatnim terapijama (van radio- i hemo, dakle), suplementima, vitaminima, savete u vezi sa ishranom... Valjalo bi da barem vecina bude na nasem jeziku, a kad ne mozete da prevedete, moze i na engleskom... Takodje su dobrodosli korisni linkovi - za sve one koji zele da stvar, barem delimicno, uzmu u svoje ruke...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 17, 2007 1:54 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm
Postovi: 248
Ko je iole citao o uzrocima koji dovode do nastanka raka, kao i nacinima na koji se te celije razlikuju od zdravih, jos u pocetku naisao je na informaciju o tome kako su celije raka poviseno kisele, kao najcesce i ceo organizam obolelog. Prilazem zato tekst o vrednostima pH u organizmu, podelu hrane po ovom kriterijumu, kao i nacinima na koje se protiv povisene kiselosti mozemo boriti. Tekst je parcijalno prevodjen sa jednog holandskog medicinskog sajta, pa se izvinjavam na jezickim nevestostima – racunam, vazan je sadrzaj, vadim samo isecke koji mogu biti od koristi, nemam vremena za ulepsavanja:

Normalan pH (nivo kiselosti) u krvi je 7,35-7,45. Ispod toga je krv kisela a iznad toga bazna (alkalna). PH vrednost u krvi je uglavnom konstantna, ali u pljuvacki, znoju, urinu, spermi itd varira, pa se na osnovu tih ostalih najbolje moze identifikovati ako nesto u organizmu nije u redu. Zeludac i creva imaju svoju posebnu pH vrednost, koja zavisi od toga sta jedemo.
pH vrednost je najzavisnija od onoga sta jedemo, ali i toga koliko se krecemo. U toku noci se kiselost oslobadja kroz bubrege i disanje. Kad to ne uspe u dovoljnoj meri, ujutru imamo oblozen jezik, smrdljiv zadah, slajm, neopustenost misica, nedostatak apetita i tezinu u glavi. Ako je kiselost u organizmu duze poremecena, to dovodi do ostecenja celija i bolesti - najcesce osteoporoze, karijesa, reume, bolova u misicima, raka...

Mozete sami meriti svoju kiselost. Jutarnja mokraca treba da ima pH 7,1 otprilike. Uvece taj nivo iznosi oko 7,4. Ako vam je urin stalno kiseliji od ovoga (niza vrednost), znaci da vam je organizam kiseo i treba da preduzmete nesto. Papirice za merenje pH mozete kupiti u apoteci (ne znam da li i u Srbiji)...

Stres deluje dvostruko negativno – povecava kiselost organizma i sprecava da se on sam “odkiseli”. Tako on utice da se stetne materije gomilaju svuda u organizmu. “Zakiseljeni ljudi” dizu brze, nervozni su, reaguju “kiselo” na sve...

Kad se dovoljno krecemo, disemo brze, ubrzavamo protok krvi i oslobadja nam se kiselost, na taj nacin sto jetra i bubrezi izbacuju suvisnu kiselinu. Vazno je disati duboko. Takodje je vazno da koza dise, jer ako je blokirana, ovaj proces je jako otezan.

Zakiseljavanje organizma desava se pod uticajem:

1. lose ishrane
2. poremecaja rada creva
3. ekoloski stetnih faktora (zagadjenja)
4. infekcija
5. hronicnih bolesti
6. tumora
7. stresa

Kiselost organizma moze se u velikoj meri regulisati ishranom.
To sto je neka hrana kisela (npr paradajz) ne znaci da povecava pH vrednost organizma – postoje razliciti tipovi kiselosti. Limunov sok i jabukovo sirce su npr kiseli, ali se u organizmu ne ponasaju kiselo (izuzetak su). Kalcijum odkiseljava organizam, iako ga mlecna kiselina po sebi zakiseljava. Sir i meso JAKO zakiseljavaju organizam. Kod mesa, to je posledica nacina na koji se danas uzgaja stoka, a ne mesa samog po sebi.

Uopsteno gledano, hrana savremenog coveka je prekisela. Takodje je cesto da voda koju pijemo bude kisela, sto je jako lose. Terapija alkalnom mineralnom vodom je izuzetno pogodna za organizam (uvek na vodi proveriti koliki joj je pH. “Prolom” ima 7,4 npr, ona je super, videh da “Rosa” ima 7,2, sto je takodje dobro... Mada ja uvek navijam za Prolom).

Post i posebne dijete mogu “odkiseliti” vas organizam. Dobro je piti i dosta biljnog caja i hranu dobro zvakati.

ALKALNA-BAZNA HRANA:

Sveze povrce: beli luk, spargla, brokoli, kupus, paradajz, sargarepa, karfiol, persun, krastavac, salata zelena, sampinjoni, spirulina, hlorela, tikvica, keleraba

Sveze voce: jabuka, kajsija, banana, borovnica, tresnja, urma, grozdje, grejpfrut, dinja, breskva, pomorandza, limun, kruska, ananas, malina, jagoda

Belancevine: mladi nemasni sir, pile, organski jogurt, badem, tofu (makrobiotika), semenke suncokreta

Zacini: cimet, senf, cili, morska so, miso i drugi

Cajevi: zeleni caj, biljni cajevi

Pica: bazna mineralna voda (NE gazirana), sokovi od povrca, povrcna supa, sveze cedjeni sokovi od voca, organsko nepasterizovano mleko

KISELA HRANA:

Masti i ulja: suncokretovo, maslinovo, kukuruzno ulje, ulje od lanenog semena, sezamovo ulje

Zitarice: kukuruz, pirinac, psenica

Mlecni proizvodi: mleko, sir, puter

Kostunjavo voce: kikiriki, orasi

Povrce: pasulj (beli i braon), soja

Meso: govedje, svinjetina, patka, zec, riba, belo meso, jagnjetina, skoljke, losos, tuna, curka

Brasneni proizvodi: makarone, spagete, sva peciva

Slatkisi: svi, med, limunada, beli secer, aspartam, saharin

Alkohol: SVA alkoholna pica

Hemijska sredstva: SVI lekovi, hemikalije i pesticidi

Postoji niz sredstava koja obaraju pH u organizmu. Vecina se dobija na recept u apoteci. U slobodnoj prodaji mozete kupiti alge (spirulinu i hlorelu), koprivu, morach – sve u originalu ili tabletama. Hlorofil, koji imaju alge, izuzetno regulise pH organizma...

Najjeftinije sredstvo je soda-bikarbona, koja se moze staviti u kupku (u kadu) ili povremeno uzeti po kasiku sode u casi vode.

Kako se organizam cisti od kiselosti: kure sokovima, posebni preparati (npr detoks za jetru, noge...), terapija glinom, cajevima... Post u mnogim religijama ima veze sa prociscenjem organizma takodje. Vazno je uvek piti mnogo vode, radi izbacivanja stetnih kiselina, koje inace ne mogu da izadju. Pored posebne dijete hranom, dobro je uzimati minerale i vitamine koji poboljsavaju ovaj proces. Mozete kontrolisati preko urina koja vam hrana utice na pH (posto nije kod svakoga isto), pa po tome sebi formirati posebnu dijetu.

Priprema hrane je takodje vazna. Ne spremati na ulju, postoje i drugi nacini za termicku obradu mesa: rostilj, pecenje na tiganju sa nelepljivim slojem... Povrce pripremati na pari, jer se tako cuvaju hranljive materije. Jesti redovno, imati redovan ritam, takodje je jako vazno.

Neki od ekstremnijih alternativnih tretmana protiv raka (cezijum-hlorid npr) rade tako sto obaraju pH vrednost organizma, pa je izuzetno vazno za pacijente od raka da vode racuna o svemu ovome...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 17, 2007 2:25 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm
Postovi: 248
Dalje, evo jednog spiska koji izrazava stepeni kiselosti pojedinih vrsta hrane. Sto je broj vise u plusu, to je hrana vise alkalna (bazna). Sto je vise u minusu, to je kiselija. Ovi brojevi nisu vrednost pH, vec uvedeni da izraze u kojoj je meri nesto kiselo/bazno:

Povrce

krompir + 7
karfiol + 5
kopriva + 10
brokoli + 4
sampinjoni + 5
svez grasak + 3
krastavac + 30
beli luk + 10
keleraba + 6
maslacak + 19
paprika + 5
persun + 9
bundeva + 2
praziluk + 7
rotkvica + 5
cvekla + 12
kupus razni + 4 do +10
zelena salata + 5
boranija + 5
rani spanac + 8
kasni spanac + 27
paradajz + 14
luk crni + 3
sargarepa + 10


Voce

jagoda + 2
kajsija + 35
ananas + 5
jabuka + 1
banana + 5
borovnice + 2
kupine + 8
limun + 10
grozdje + 3
malina + 5
grejpfrut + 10
tresnja + 7
mandarine + 6
dinja + 8
kruska + 3
breskva + 8
sljiva + 5
pomorandza + 9
suve smokve + 28


Mlecni proizvodi

puter - 5
mlad sir - 5
sir - 10
margarin - 7
mleko - 5
pavlaka/slag - 3
jogurt - 3


Meso

Ribe razne -5 do -17
piletina - 25
ulja/masnoce - 50
meso razno - 24
losos - 3


Brasno/zitarice

integralni hleb - 5
kvasac - 9
testo sa kvascem - 20
beli pirinac - 11
raz - 11
brasno - 8


Razno

bademi – 1
braon pasulj - 4
kakao - 5
urme + 9
kesteni + 12
kafa - 8
kokos + 4
masline - 4
kikiriki - 10
suvo grozdje + 25
tofu (sojin sir) + 4
orasi - 8
beli pasulj - 2



Za odkiseljavanje organizma, pominje se i kura sokom od limuna (bez secera): danas 1 limun, sutra 2, prekosutra 3 i sve tako do 10, pa onda unazad – 10, 9, 8, 7… Laneno ulje se negde na Internetu pominje kao bazno a negde kao kiselo, tako da za njega nije sigurno...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 18, 2007 2:20 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm
Postovi: 248
Dalje - kako forumasica Miu nedavno pomenu, cuvanje jetre je od sustinske vaznosti kod svakog obolelog od raka. To znaci NAROCITO one koji se podvrgavaju radio i hemoterapiji... Da ne davim sad ovde o funkciji jetre kao preciscivacu organizma, te njenom povecanom zadatku onda kad organizam biva tako strasno zatrovan kao npr radio i hemoterapijom i ogromnoj sansi da jetra prva strada... a kad ona strada, tu dalje pomoci otprilike nema.

Surfujuci netom, naidjoh na 3 glavna aktera u ocuvanju jetre, koji joj olaksavaju posao i cak potpomazu obnavljanje njenih celija, a to su nekakvo mleko cicka (ili stricka? Radi se o onom crvenom bodljikavom cvetu, mozete ga videti ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Milk_thistle), articoka i maslacak.

Aktivna supstanca kod ovog prvog zove se Silimarin i moze kupiti kod nas po apotekama (proizvode Hrvati). Isecak iz njihovog teksta o proizvodu:

Silimarin

Silimarin je aktivna tvar biljke sikavice (Silybium marianum). Silimarin je mješavina flavonolignana silibina, silikristina i silidiaza u omjeru 3:1:1 i glavna je aktivna tvar u plodu sikavice. Smatra se da obnavlja oštećene membrane jetrenih stanica i nanovo im vraća njihovu aktivnost. Silimarin se može koristiti u akutnim i upalnim bolestima jetre i kod upala jetre uzrokovanih otrovima, koristi se kod ciroze jetre i kod kroničnih bolesti jetre. Silimarin sve više dobiva na važnosti i značaju znajući da se povećava broj oboljelih od hepatitisa C i da ta bolest prijeti razviti se u epidemiju poput epidemije AIDS-a. Stoga silimarin ostaje jedino sredstvo za obnavljanje i zaštitu jetre, jednog od najmoćnijih i najsvestranijih organa čovjeka. Silimarin se može koristiti za ublažavanje hepatopatije, masne degeneracije jetre, upala jetre virusnog porijekla, alkoholizma, trovanja jetre različitog organskog porijekla i sl. Hepatolozi ga uglavnom propisuju pacijentima jer je to jedino sredstvo koje bi im moglo pomoći. Nažalost, učinkovitost ovog sredstva još uvijek nije nedvosmisleno dokaza, ali nedavna istraživanja daju naznake da ekstrakti sikavice uistinu pružaju zaštitu od nekih vrlo opasnih jetrenih toksina
Registrirani u RH za 2006: Favora Silymarin (BELUPO)

- a koga zanima, neka procita na netu sire o Silimarinu uopste, ima dosta izvora... Meni se cini kao dobra i korisna stvar i ukljucila sam je u "terapiju" svojoj majci, kod koje je ista jos uvek OK, pa cemo pokusati da tako i ostane.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: KURKUMIN
PostPoslato: Ned Nov 18, 2007 12:48 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm
Postovi: 248
Dalje - Kurkumin.

Za ovu supstancu pocetno saznah iz skripte ovde mnogo pominjanog dr Rosa, a zatim se bacih u dalje istrazivanje. Na internetu se moze naci dosta izvora o njemu (ne Rosu, vec Kurkuminu :lol: ), a ovde objavljujem tekst na srpskom (koji je daleko do najboljeg sto se moze naci, ali posto je na srpskom, provlaci se).
Nadam se da svako ko se ovuda muva poseduje osnovne informacije kao npr kako anti-oksidanti deluju na kancer-celije, sta znaci apoptoza itd - ako ne, proverite, jer o svemu tome treba mnogo da se cita, da bi se stvari ispovezivale...


Curcumin kompleks sa rezveratrolom


Curcumin-kompleks sastoji se od različitih kurkuminoida koji zajednički imaju znatno snažnije dejstvo od same kurkume.

Kurkuma je žuta materija koja se dobija iz korena biljke curcuma longa, člana porodice đumbira. U zamljama Istoka, ova materija koristi se već vekovima za različite fiziološke probleme. Puder ove biljke ima konzervirajuće dejstvo, koristi se kao tonik za stomak, sredstvo za čišćenje krvi i kod kožnih bolesti (spoljna upotreba). Pored toga, ova biljka koristi se i za bolesti jetre i mokraćnih puteva, kao i opšti ojačivač imuniteta.

Značaj kurkume u medicini znatno se promenio otkrićem anti-oksidantskih osobina prirodnih fenola (kurkuminoida). Iz pudera kurkume ekstrahovana su tri važna kurkuminoida: kurkumin, demethoxy-kurkumin i bisdemethoxy-kurkumin. Iako je hemijski sastav kurkumina bio poznat još početkom 20. veka, tek 70-ih i 80-ih godina izvršena su detaljnija ispitivanja njegove upotrebe u medicinske svrhe. Laboratorijska i klinička ispitivanja dokazala su da kurkuma i fenoli imaju anti-oksidativno, anti-upalno dejstvo i anti-kancerogeno dejstvo, te da mogu imati široku upotrebu u prevenciji i lečenju mnogih bolesti, pre svega kardiovaskularnih, astme, dijabetesa, Alchajmerove bolesti, reumatoidnog artitisa, kamena u bubregu i kancera. Kurkumin takođe podstiče rad mentalnih funkcija.

Prevencija i lečenje raka

Mnoga istraživanja na životinjama i ljudima dokazala su da su kurkuma i kurkuminoidi materije koje mogu sprečiti nastanak raka i uništavati kancerogene ćeije u najranijim fazama nastanka, pre nego što se one mogu detektovati poznatim metodama. Jedan od primera istraživanja je: dodatak kurkume dnevnoj ishrani sprečava nastanak raka želuca i dojke kod grupe ispitanih miševa. Anti-kancerogeno dejstvo kurkumina delimično se objašnjava sposobnošću sprečavanja genetskih mutacija. Kurkuma deluje protiv nekolicine enzima koji potpomažu rast tumora i time podstiče apoptozu („samoubistvo”) ćelija raka. Proces samouništenja ćelija pod dejstvom ove supstance odvija se samo kod obolelih ćelija sa poremećenim prometom materija, a ne deluje na zdrave ćelije. Kurkumin ometa životni ciklus ćelija raka i onemogućava im dalju deobu. Dokazano je dejstvo kurkumina protiv invazija i metastaziranja (daljeg širenja) tumora. Sinergetski efekat kurkume i genisteina deluje snažno protiv estrogenim pesticidima uzrokovanog raka dojke.

Vrste raka kod kojih dejstvo ove biljke igra naročito veliku ulogu su rak želuca, jetre, creva, prostate, dojke i leukemija, kao i sve vrste squamous cell carcinoma. Spoljna upotreba kurkume ima pozitivno dejstvo u borbi protiv raka kože.

Rezveratrol

Rezveratrol se nalazi u biljkama kao što su eukaliptus, smrča i ljiljan, kao i nekim namirnicama (dud, kikiriki). Najbogatiji prirodni izvori rezveratrola su neke vrste grožda, koje se koriste za proizvodnju vina. Ova supstanca se može naći u listu, korenu, semenu i stabljici vinove loze, ali najviša koncentracija nalazi se u opni grožđa. Ova supstanca je fitoaleksin, vrsta antibiotika koja se proizvodi kao deo odbrambenog sistema biljke. Grožđe uzgajano u hladnijem klimatu sadrži više rezveratrola, kao posledica veće opasnosti od gljivičnih infekcija kojima su biljke ovakvog klimata izložene. Koncentracija rezveratrola veća je u crvenom nego u belom vinu. Sok od grožđa ne sadrži rezveratrol. Rezveratrol je moćan antioksidans, koji pruža mnogo efektivniju zaštitu od vitamina C i E.

U medicinske svrhe, rezveratrol ima najveće dejstvo u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i kancera. On sprečava zgrušavanje trombocita, što sprečava nastanak arterioskleroze. U borbi protiv raka, on deluje protiv formacije slobodnih radikala, kao i anti-mutagen. Umanjuje aktivnost tumora tako što sprečava rad enzima cyclooxygenase-1, odgovornog za rast tumora.



Kurkumin se u Evropi prodaje u mnogo razlicitih oblika - pocev od same biljke (zacin), do tableta-suplemenata ishrani, koje se kupuju bez lekarskog recepta, u prodavnicama koje inace prodaju vitamine, minerale i tome slicno... Hocu da vam kazem, nije to sad neki lek, pa da mora lekarska podrska uz to - dovoljno je pridrzavati se uputstva, na kome pise kada se i koliko uzima, kao i to uz koje druge materije ne sme da se koristi - obicno su vrlo detaljni i sve je napisano prostim jezikom, a ne kao kod nas u uputstvima za lekove, koje samo doktor moze da razume...

Nema, medjutim, svaka verzija u sebi i pomenuti rezveratrol, koji je za nasu kancer-pricu narocito bitan... Ja se za nabavku te verzije snalazim na privatan nacin, a za one koji nemaju tu mogucnost (ili je smatraju previse komplikovanom), upucujem na mejl mozespobediti@gmail.com (preko kojeg se ovaj preparat 99% moze nabaviti - ili je bar do nedavno tako bilo)...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 19, 2007 1:22 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm
Postovi: 248
Surfam ja tako, pa naidjem na sajt srpskog drustva za borbu protiv raka (serbiancancer.org). U potrazi za tekstovima na srpskom jeziku koje bi moja majka mogla da cita, pregledavam brosure koje pomenuto drustvo izdaje, pa se prvo malo smejem, a posle pocnem da se ozbiljno nerviram. Jezik kojim su te stvari napisane odgovara najgorim vremenima komunizma (u kojem se autori verovatno jos uvek nalaze), a trebalo bi videti npr kako izgleda jedna koja daje popis alternativnih tretmana - svaki je pracen uopstenom recenicom "Studije su pokazale da ovaj metod nema efekta", kao i slikama koje podsecaju na borbu protiv jeretika, zivo me zanima gde su ih iskopali... pored toga, klasican metod srpskih lekara - "koristi sto strucnije izraze, tako da te niki ne razume, time ces sebi dati na vaznosti"... Koga zanima: http://www.serbiancancer.org/brosure/07 ... u_raka.pdf

U brosuri o raku grlica materice recimo nailazim na recenicu koja mi nije jasna, pa bi bilo lepo da mi je neko pojasni, kaze:

Prevencija prekanceroznih modifikacija celija
se postize izbegavanjem seksualnih odnosa u
ranoj mladosti


- mislim, ne znam sto u ranoj mladosti - najbolje je izbegavati ih UOPSTE, za svaki slucaj :wink: Ili za ovo postoji nekakvo medicinsko objasnjenje, m?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 19, 2007 3:41 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 10:59 pm
Postovi: 25
Lokacija: Zrenjanin
Pa sto je sigurno sigurno.... :( :( :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 19, 2007 4:27 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 8:12 pm
Postovi: 272
@kajalena
U brosuri o raku grlica materice recimo nailazim na recenicu koja mi nije jasna, pa bi bilo lepo da mi je neko pojasni, kaze:

Prevencija prekanceroznih modifikacija celija
se postize izbegavanjem seksualnih odnosa u
ranoj mladosti

- mislim, ne znam sto u ranoj mladosti - najbolje je izbegavati ih UOPSTE, za svaki slucaj Ili za ovo postoji nekakvo medicinsko objasnjenje, m?

Da bih to razumela, meni je bilo potrebno samo 22 godine kontinuiranog učenja.I dalje mi(nam)mnogo toga nije poznato.Zato medicina stalno ispituje nove modalitete lečenja, u cilju pronalaženja uzroka najtežih bolesti, pre svega. Kad saznamo šta izaziva rak- lako nađemo i način njegovog lečenja.Na žalost, uzrocnici nastanka nekih vrsta raka nisu otkriveni do sada. Zato te vrste ne možemo ni izlečiti.Za sada...
I priznajem:Da bih bila dobar lekar, ja i dalje učim...
Pozdrav i tebi!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 19, 2007 6:58 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Sub Jun 30, 2007 1:02 am
Postovi: 65
Tartufa da li ovo znaci da si se ti vratila????


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 19, 2007 9:37 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm
Postovi: 248
Tartufe - pa cekaj, ti razumes, a nama neces da kazes, ili...? :wink:
Pa ne, stvarno - ja naidjoh na silne spiskove faktora rizika za rak grlica, ali na ovaj bas nikako... Ocu da ga usvojim, naravno, samo da mi se kaze i ZASTO... Jer i detetu kad kazes "nemoj to da radis", treba da mu objasnis i zasto da ne radi to... A ovo mi nesto sumnjivo delovase (valjda u kontekstu kompletnog duha tih brosura, koji izaziva podozrenje) - ko da je autor provukao moralnu pouku, kad je vec bio tu... Ja kapiram da se uzrok ne zna, OK (mada se zna mnostvo faktora, sto je opet nesto), ali da bi neko ovako nesto napisao mora da postoji neka konkretna osnova... Nije da sam bas u prvoj mladosti pa da me licno zanima, ali me ipak zanima. Daj bar neki hint, pa cemo da pogadjamo :lol: :lol: :lol: Posto ja u naredne 22 godine imam neka druga posla, pa necu imati vremena da se bavim ovime 8)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 20, 2007 12:16 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
Evo Kajalena ja cu da vam odgovorim. na vase pitanje zasto je stupanje u sexualne odnose u ranoj mladosti rizik za karcinom cervixa.Pre puberteta sluznica vagine je tanka i svetla da bi pod uticajem aktiviranja hipotalamo-hipofizne gonadne osovine sto predstavlja centralni endokrini dogadjaj koji rezultira pubertetom i sazrevanjem pod uticajem estrogenih hormona pocela da zadebljava ,sazreva a u njoj se akumulira glikogen.E sluznica koja oblaze vaginu(plocasto slojeviti epitel bez orozavanja kao u usnoj duplji) nije isti kao sluznica koja oblaze cervix(epitel je znacajno tanji i sadrzi samo jedan red cilindricnih celija i slabija je fizicka barijera).Mesto gde se susticu sluznica vagine i cervixa naziva se skvamokolumnarni prelaz,i na rodjenju je pomeren ka gore tj prema cervixu.U toku puberteta skvamokolumnarni prelaz se pomera na dole tj prema vagini kada se tanja i svetlija sluznica cervixa klinicki prikazuje kao erozija cervixa.A sada se vratimo na sazrele celija vagine ispunjane glikogenom.One se odlubljuju bas kao i celija koze, a glikogen postaje supstrat koji fermentisu bakterije vaginalne mikroflore.Ovo je vazno iz dva razloga:
1.Ph vrednost pod uticajem mlecne kiseline se snizava sto suprimira rast patogenih bakterija i smanjuje mogucnost genitalne infekcije.
2.Kada PH vagine postane kiseo skvamokolumnarni prelaz se pomera prema cervixu odnosno na gore i tanak cilindricni epitel se zamenjuje plocastim epitelom koji ima bolju barijernu funkciju.

Kako ove promene uticu na sprecavanje raka?
Smanjena je verovatnoca za genitalnu infekciju ne samo HPV-om koji je odgovoran za karcinom cervixa vec i svakim drugim patogenom jer svaka hronicna genitalna infekcija zena predstavlja potencijalni rizik za malignitet.Jer celije reproduktivnog trakta zene su pod stalnom stimulacijom da se dele.Sto je veci broj deoba veca je mogucnost da se dese greske u sintezi DNK koje ce stimulisati gene koji podsticu deobu ili inhibisati gene koji usporavaju deobu.U toku infekcije te iste celije umiru pa se regenerisu(deobom naravno)tako da opet postoji verovatnoca da se dese greske u sintezi DNK koje kada se nakupe u dovoljnom broju celija pocinje da se nekontrolisano deli i nastaje rak.

Pubertet je individualan dogadjaj kod nekoga nastupi sa 14 nekoga 16 nekoga i 19 godina .Postoji i zakasneli pubertet.Uslovi za normalnu barijernu i zastitnu funkciju se ne sticu kod svake zene podjednakom brzinom.Te stoga se tek po uspostavljanju potpuno fizicke i psihicke zrelosti savetuje u stupanje u sexualne odnose.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 20, 2007 10:02 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm
Postovi: 248
E pa, fala na objasnjenju, vrlo je konkretno... Ipak, i dalje mi se cini da je taj faktor od mini-vaznosti u odnosu na neke druge, u brosuri nepomenute... A kad ga nadjes u kontekstu: "... i stitite se prilikom vanbracnih odnosa" :lol: , moras da posumnjas...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Nov 23, 2007 1:31 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 10:02 pm
Postovi: 628
Lokacija: in the middle of nowhere
umesala bih se rado u ovu diskusiju sa verovanjem da su u proslom veku (vremenu) zene ranije odlucivale na brak te tako i na stupanje u seksualne odnose, pa nije bilo toliko karcinoma, da li je uzrok promiskuitet?

Uputicu vas opet na knjigu Lorin Dej kako sam pobedila rak (ima je u el. obliku) koja kaze da postoji lanac faktora za dobijanje karcinoma kao sto su:parafraziram:

Pijemo hemiju, jedemo hemiju, disemo hemiju.
Rad u zatvorenim prostorijama
Neredovna ishrana
Nedovoljno kretanja
Kafa, cigarete
Stres
Opste nezadovoljstvo i medjusobna mrznja
Genetski modifikovana hrana (to sto jedemo hemiju)
Vestacki zasladjivaci, arome boje (to pijemo)voda?!
Pesimisticki stav prema zivotu

Pa svi smo kandidati

Pogledajte svaki proizvod koji konzumiramo ima one E 300, E 330
samo pojedini proizvodi ih nemaju.

Ako je uzrok stres iz logora nije zabelezen slucaj karcinoma a imali su stresa ......
Nasledna,.... nijedna majka devojaka iz Kine i Japana, koje su obolele od karcinoma po dolasku u U.S. nije imala, znaci da ga nisu nasledile vec stekle.
Kaze da se ne nasledjuje karcinom vec navike u jelu i ponasanju koje dovode do njega.Sto mi kao laiku jedino ima logike.

Sta je s decom to se ja pitam koja ne piju, ne puse,nisu pesimisti ne zavide nikome itd.Medjutim sve steknu od roditelja i pre nego sto se rode pa cim se rode, vestacka hrana, vestacki sokovi bebi pape, kasice i ostalo.

Kako se spasti:

Posto ima stvari koje nemozemo da promenimo, kisele kise, zracenje,
zagadjenje vazduha, 'ajde sta mozemo:

Jesti sto manje hemije, nemoramo svesno da je jedemo i pijemo,
Sto vise kretanja na vazduhu pa kakav je takav je (ako niste iz Panceva)
Redovni obroci
Kretanje
Cigarete i kafu makar smanjiti
Vezbati flegmatizam (pametni klinci "iskuliraj")
Ne mrzeti nikoga (...kao sto mi oprastamo duznicima svojim)
Ne jesti hranu koja je "prelepa" ali samo za gledanje ukus nema
Citajte sta pise na proizvodima i nadjite najblizi izvor prirodne vode pa u setnju, dupla korist
Radujte se svakom danu,suncu,cvetu zamislite koliko oko vas ima nesrecnijih uvek...

Nema leka niti ce ga ikada biti jer karcinom materijalizacija opsteg ZLA.Svako misli samo na sebe.Da misli na druge nebi zagadjivao, nebi omalovazavao, nebi vrsio atomska isprobavanja, nebi genetski modifikovao samo u jurnjevi za lovom.
Kazu i Tarabici: leka nece biti a lek ce biti svuda oko nas.Sta je oko nas voda,vazduh,biljke i zivotinje (nije lose svinjsko meso nego to cime ih hrane) kao lekovito je kozje mleko, da ali od koza koje jedu po prirodi.
Sta je jos oko nas, pa LJUBAV koja je zatrovana, ali ljubav i prema roditeljima i prema prijateljima prema knjizi lepom cvetu prema prirodi ...

Lek je u preventivi ako ubrzo ne promenite nesto od ovoga sto sam ja ovako s brda s dola nabrojala, leka NEMA.
Zamislite coveka koji je godinama radio sve ovo gore pomenuto (kao moj suprug pogledati postove: bobans1983) ne ocekujte da ce vam pomoci hemoterapija, radioterapija, brojs,ili sta vec.
Znam reci ce neki ali moj mama nije pila nije pusila a ovo....
Ali je godinma nosila neki bes ili ljutnju ili mrznju, gnev, nije smela nista da kaze ocu, shefu muzu ili vama, nezadovoljna je svojim zivotom.
Zamislite auto koji godinam cukaju, stoji na kisi, vozi se po losim putevima i sad odete kod mehanicara date mu lovu i kazete hocu da bude ko nov, pa ne moze, celik a ne covek
Sve sto radimo proroda nam s kamatom naplacuje a posto krsimo sve prirodne zakone priroda je resila da nas kazni.
Oprostite na preopsirnosti ako mi makar neko posalje PP bicu prezadovoljna jer je za mog muza kasno a za nas nije.HVALA
POZDRAV TARTUFI
CAO LJUBAVI IMA BOGA


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Nov 23, 2007 1:54 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 10:02 pm
Postovi: 628
Lokacija: in the middle of nowhere
Lazu nije proslo 10 minuta a ja nemogu da izmenim poruku

LEK JE LJUBAV ALI PREMA SVEMU

LECITE SVOJE LJUBAVLJU

Spremajte hranu s ljubavlju sokove koje vi mislite da im odgovaraju slusajte srce ono ce vam reci sta je najbolji LEK
I hemoterapiju primajte s ljubavlju zamislite da ona ubija lose celije a ne da vas truje sto vecinu ubije.STRAH od hemoterapije jer cim cujemo hemoterapija=smrt sto naravno nije tacno.Da bih demantovala sama sebe reci cu vam da moj muz ima metastaze na kostima vec 2 meseca prima 5-u hemot. nema vise bolove koje je imao krece se a lezao je samo u krevetu pa dok traje.Ali je zalosno sto tek sad vidim koliko je lepo cvece koje je donela komsinica da ga obraduje, koliko nana smiruje mucnine a maticnjak umiruje zivce koliko nas dvoje imamo o cemu da pricamo a nismo imali vremena.......


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Nov 23, 2007 2:13 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm
Postovi: 248
Pa Bobo - SVE si rekla... 100% razmisljas kao ja... i svako onaj ko stvar gleda kompleksno, umesto parcijalno (sto po meni radi zvanicna medicina, narocito nasa)...

Kako rece moj idol na Cancer Tutoru - "kazu da se uzrok raka ne zna, a verovatno nema bolesti ciji je uzrok poznatiji"... Jedino je zeznuto sto se radi o SLOZENOJ stvari, uzrok nije jedan, vec je svuda oko nas, i ako vec ne mozemo da promenimo neke stvari, koje su globalne (ili barem lokalne), postoji milion i jedna stvar koju ipak MOZEMO da ucinimo, koja od nas zavisi... Umesto da se slepo drzimo za doktorov mantil i gutamo hemiju, koja nas je dotle i dovela...

Za ovo sto si navela kao primer sa majkom pri kraju je OPISANA moja majka... Zbog koje se i muvam ovuda... Nikad pila/pusila/strahote jela, ali stres unistio, tezak zivot + NEZNANJE o hrani... Mislila da je dovoljno to sto ne jede masno i otrovno, a jela leba i krompira, nedovoljno vitamina (znate za teoriju po kojoj je rak hronicna avitaminoza)... Slicno ovoj naivi i povrsnosti koju nase brosure o ishrani kao preventivi protiv raka savetuju - izbegnite samo NAJGORE... kao da se obracaju najgorem alkoholicaru ili narkomanu... pa covek kad to procita, pomisli - u bre, pa ja zivim veoma zdravo... Takbve naivne brosure cine vise stete nego koristi ustvari... Jer potrebno je MNOGO vise... Pa cak i ako radis to "mnogo vise", opet nisi siguran, jer je otrov u svakoj vocki i povrcki - narocito kod nas, gde nema kontrole - i svakom udahu... Kazu da kostica kajsije danas, ova kultivisana, ima 20 puta manje vitamina B17 (ovog sto bi mogao da leci rak, no nece da ga ispitaju, no ga zabranise sirom sveta, da im ne kvari posao i zaradu) nego sto ga je imala nekad... I kako da se ne razbolimo, kad je sve bre postalo fake?

Omladina sva hepi kupuje light-proizvode, da se ne bi ugojila - nasedajuci debilno reklamama... Jer nema ko da ih obavesti da je aspartam otprilike drugi na listi kancerogenih supstanci, odmah posle nikotina, i da je daleko manja steta pojesti secer i vise kalorija nego ovu otrovcinu, koja se talozi u organizmu i Bog je otac vise ne istera... Kad rekoh to sestri, koja mnogo zvace zvake, ona ode u najbolje snabdevenu prodavnicu i krene redom da proverava, trazeci zvaku koja ga NEMA... I znate sta - ne nadje NIJEDNU vrstu... Dok ovde gde ja zivim nijedna NEMA aspartam - posto je isti zabranjen... Pune nas reklamama kako je Orbit zdrav, ha... a narod hipnotisano gleda i zvace - reko mu cika u belom mantilu i pokazao grafik, koji doduse nije bas razumeo, ali kad je cika-doktor rekao, mora da je tako... Pune nas i dalje amalgamskim (crnim) plombama, koje su mnogo gde zabranjene vec po 20 godina.. Jer posle 5 godina u sebi imaju 50% manje zive nego sto su je imale prilikom stavljanja... A gde je ta ziva - pa u nama, negde kruzi, i ceka pogodan trenutak... Svaka vakcina takodje...

Ali hrana - HRANA je najvaznija... Uzasno mnogo o tome treba da se uci - ja sam tek pocela, a vec kose sebi cupam sta sam dosad jela... Ali covek mora da ima motiv, da ga nesto pritera, pa da pocne da se ozbiljno bavi time... Jer svako zna da "cips nije zdrav, a sargarepa jeste", ali kad ti procitas KONKRETNO sta je sta i KOLIKE su posledice, smrznes se... Pa pocnes da jedes i nesto sto nikad dosad nisi, kad ti postane jasnije CEGA sve u tome ima... Da ti neko objasni KOLIKA je fakin' razlika izmedju svezeg i skuvanog povrca npr... Otkako mi se majka razbole (tj dijagnostifikovase joj), a ja poceh da citam sve to, u McD ne udjoh, niti cipsa okusih... Ne sto se sprecavam, nego mi je stvarno muka... Ranije, odem u Srbiju pa se ubijem od pljeski, cevapa i peciva (kojih nema ovde gde sam) - sad ih obilazim, ko pored turskog groblja... I raspadoh se da bliznjima (onima koji vec nisu na takvom rezimu, jer imam srecom i takvih) objasnim sta sam procitala i da ih ubedim... Jer zasto cekati da ti se desi pa poceti sa tim, kad je mozda kasno - zasto ne poceti na vreme, ne mora bas ekstremno, ali donekle bar, i truditi se da budes sto blize idealu...

Ovo sa E-ovima sto si pomenula je u Srbiji STRASNO, a narod je nevidjeno nesvestan toga, jer iz zemlje slabo izlazi i ne zna kako je napolju... Narod nesvestan sebe, koji se ne poznaje i ne postuje dovoljno, koji ne veruje u sebe i zato mu je doktor Bog... Ogroman broj tih E-ova je razvijenoj Evropi zabranjen... i stalno prosiruju listu, dok nas i dalje truju... Pominjala sam vam svoj sok kad saznah da se u hleb stavlja TONER da bi bio crn? Pa ga prodaju po skupljoj ceni, kao da je zdraviji... a narod nepismen kupuje, jer ne cita - a lepo pise sta tu ima... Ma, milion je primera...

Srpska kuhinja je po tradiciji nezdravija od recimo kuhinje severnih evropskih naroda... Ali kad si samo u srpskom okruzenju, nemas sa kime da se poredis, pa dodjes dotle da ako ti neko zabrani zaprsku u jelu, da vise ne umes nista da spremis... Takodje si bez mesa ko sakat... I skandal ti je da boraniju samo malko obaris na pari i tako jedes... A ovde je to bre normalno - tako dobijes u restoranu, SVO povrce... Ima ljudi koji nikad nisu probali brokoli, koji j eteski zakon po tome sta sve u sebi ima - dok je ovde to recimo normalna hrana za bebe... Kasice od brokolija, i sokovi... Ne nerviram se ja sto smo ekonomski u zaostatku, nego me ovo drugo utucava... Kad vidim koliko smo daleko od toga da zivimo kao drugi... i to u stvarima koje NEMAJU veze sa lovom...

I zato - naravno da JEDAN faktor ne moze da vas izleci... Lista onoga sto mora da se promeni uzasno je duga... A znam da ume da bude traumaticno za onoga ko NE ZNA (jer ga niko nije naucio u toj sredini) i ko je NAVIKAO drugacije, pa ga jos i okolina sputava izjavama kao sto su: "ne valja da smrsas, slabi ti organizam" - ne shvatajuci da salo veze sa zdravljem nema, tj ima, ali u negativnom smislu...

I zato se sve alternativne terapije zasnivaju na posebnom rezimu ishrane, vitaminima, enzimima i radu na psihi pacijenta... I nije to nikakva "alternativa" - to su osnove zivota kakav bi SVAKO trebalo da vodi, umesto da mu se podsmeva (izmedju ostalog i ovde na forumu).. nikakave bajalice, vec sasvim osnovne stvari...

Odoh da spavam - kako rekoh, Boba je ionako rekla sustinu, nema potrebe drviti.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 221 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sledeća

Izdvajamo za vas:



Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 14 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: