Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Trogodisnji sin ne vidi na jedno oko
PostPoslato: Čet Nov 12, 2009 11:49 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 12, 2009 10:52 am
Postovi: 1
"Ne vidim"...rece tiho. Te dve jednostavne,uzasne reci zaparale su nam srca. Nas sin je rodjen prevremeno. Nedeljama je bio u inkubatoru i borio se za zivot. Kada smo mislili da je sve dobro proslo, u njegovom drugom mesecu, utvrdjen mu je ROP na oba oka. Laserska intervencija mu je izvrsena u Novom Sadu i verujemo da mu je to pomoglo da ne izgubi vid. Nakon godinu dana, na pregledu, receno nam je da su oziljci u regresiji i da se ROP povukao. I tako je i bilo.Malisan je nakon tih pocetnih trauma imao i ima jedno srecno detinjstvo...i najvaznije od svega dobro vidi...barem smo tako mislili do pre 2 nedelje.
Odveli smo ga na pregled u jednu privatnu ocnu kliniku, ne zato smo nesto sumnjali vec zato je potebno obaviti kontrolni pregled narocito posle ROP-a. Pre pregleda smo ga naucili da pokazuje "viljusku" (ono slovo E na slici prilikom pregleda) svojim prsticima...bese sve to igra...a onda je zapoceo,ponovo, zivot da se igra...sa nama...sa njim.
Ne vidi na desno oko. Dioptrija mu je oko -13, centralna fiksacija se nazire ali je zasada nema. Do jednog metra vidi na to oko, prepoznaje figure boje...ali, kako stvarno vidi na blizinu to samo on zna.
Levo oko je dobro(hvala Bogu). Plus 2. Normalna za ovaj uzrast. Zahvaljujuci njemu nas je "varao" ovih proteklih par godina. To oko mu je preuzelo vid, i nista...nista nije ukazivalo da ima taj prokleti problem. Ili smo mi roditelji toliko slepi da nismo ranije videli da nas malisan ne moze da vidi na to jedno oko....da se samo folira...igra... U stvari, svakako smo krivi...odgovorni, kako god...
Zvanicno, u pitanju je tezi oblik anisometropic myopie. Sada je potrebno pokusati spasiti ono sto se moze spasiti. Nekako mu uspostaviti vizus na to oko, i vezbama da bar pocne malo "vise" da vidi. Najvazije je, naravno, da mu levo oko ostane zdravo.
Sto se tice oziljka od laserske intervencije nakon ROP-a, oni su i dalje u stanju regresije, i bar zasada, ne postoji mogucnost ablacije. Stavise, doktori nam govore da ova miopija ima najverovatnije veze sa prevremenim poredjajem a ne sa laserskom intervencijom i da nece doci do nekog daljeg povecanje dipotrije.
Vodili smo ga na tri mesta, 2 privatne i jednu drzavnu ordinaciju. I sada sledi glavni razlog sto sve ovo pisem, i nedoumica koju imam. Svi su slozili na tom oku nosi socivo, i nosi ga vec nedelju dana (u pocetku je bilo grdnih problema da mu se skine i stavi socivo ali nas hrabri malisan je i ovog puta dokazao koliko je hrabar...i sada vise problema nemamo).
Ono sa cim se ne slazu je okluzija(povez na zdravo oko). U 2 ordinacije su nam rekli da je potrebno sto pre da pocne sa okluzijom da bi mu se sto pre pokusao formirati vizus na to oko. U jednoj ordinaciji su nam rekli da je pravi put da prvo nosi socivo nekih mesec dana a da zatim se krene sa vezbama sa kojim bi mu se uspostavila centralna fiksacija jer se plase da bi se okluzijom mogla uspostaviti ekcentricna umesto centralne fiksacije. Dakle oni su protiv okluzije. Sta da radimo, da li neko ima iskustva, savet...

p.s. apel roditeljima, vodite svoju decu oftamalogu sto pre, ne cekajte polazak u skolu...nikada ne mozete znati koliko su vasi malisani vesti i nesvesni da imaju problema sa vidom...vodite ih dok nije kasno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Trogodisnji sin ne vidi na jedno oko
PostPoslato: Sub Nov 21, 2009 3:59 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 11:29 pm
Postovi: 48
Jako je nezgodno kad ti vise strucnjaka kazu vise misljena,roditelj ne zna sta da radi.
Jedino je moje pitanje kod koga ste bili? Koji su ljudi koji su vam dali svoja misljenja???? To je jako vazno. Pogledajte moje postove na temu Strabizma pa ce vam biti jasnije o cemu pricam,da se ne ponavljam.
Raspitajte se o njaboljim stucnjacima u zemlji za to,nevazno je i koliko je klinika na glasu,marketing cini svoje,ne mora da znaci da su tu njabolji lekari.
Puno vam zelim srecu u izboru lekara koji ce vas voditi,jedino vas savetujem da kad izaberete tog najboljeg da ga se drzite do kraja


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 16 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: