Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2320 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 155  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Test intolerancije na hranu
PostPoslato: Uto Sep 08, 2009 10:25 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pon Jul 13, 2009 1:12 pm
Postovi: 24
Sto se tice hleba , meni je pravila svekrva ali nije bio nesto. Mogao je da se jede samo taj dan kada se ispece jer bi sutra dan bio kao kamen. Zato sam ja lepo zamenila hleb bakinim kolacem koji moze da se jede i po 4 dana a da bude mekan i ukusan, to bih svima koji smeju da koriste jaja preporucila kao zamenu za hleba. Naravno umesto secera u bakin kolac stavim 2 kasike jecmenog slada i on bude wau!!!!
Samo napred devojke.........:)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Test intolerancije na hranu
PostPoslato: Sre Sep 09, 2009 12:16 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sre Avg 19, 2009 12:41 pm
Postovi: 18
PC NENSI, evo malo podataka i recepata za tofu:
TOFU, je najrasprostrenjeniji sojin proizvod koji se koristi u ljudskoj ishrani. Ukratko to je nefermentisana namirnica dobijena koagulacijom proteina iz sojinog mleka.

Već nekoliko hiljada godina je vrlo važan sastavni deo ljudske ishrane, prvenstveno u zemljama istoka, a u poslednjih nekoliko desetina godina sve je više prisutan i na trpezama širom sveta zajedno sa brojnim drugim proizvodima od soje.

Još nešto da budemo informisani: Sojina zrna se retko sem u slučaju crne soje, pripremaju kao varivo, a tada se moraju kuvati tri sata. Zato se soja najviše koristi u vidu fermentisanih proizvoda.

TOFUA-sir od soje, TEMPEHA-tradicionalnog indonežanskog jela bogatog ukusa, MISO PASTE-začina za čorbe i druga jela, SOJINOG SOSA- Tamarija i Šoju sosa, NATOA- dodatku jela lepljive strukture i veoma specifičnog ukusa. U prodavnicama se mogu kupiti još i ljuspice od soje, komadići i šnicle.

Upotrebom ovih proizvoda u našoj svakodnevnoj ishrani snabdevamo organizam svim potrebnim gradivnim, energetskim i zaštitnim elementima i ne opterećujemo ga štetnim delovanjem mnogobrojnih nuspojava industrijskog načina proizvodnje hrane.

Bogat lako svarljivim proteinima, tofu sadrži minimalne količine masti i uopste ne sadrzi holestor. Konzumiranje tofua preventivno deluje na sprečavanje nastanka bolesti krvnih sudova, visokog krvnog pritiska i osteroporoze. Tofu ima blagi ukus te se lako kombinuje sa drugim namirnicama.

Dobro upija ukuse i mirise ostalih sastojaka sa kojima se priprema pa je stoga mogućnost upotrebe tofua u kulinarstvu praktično neograničena: od pripreme raznih namaza, preliva, salata i hladnih predjela do kompletnih obroka koji podrazumevaju supe, čorbe, odreske, musake, paprikaše i kao i razne deserte i poslastice.

Uz ostale proizvode od soje i žitarica potpuno je adekvatna zamena za meso, mleko i mlečne proizvode životinjskog porekla

Namaz od tofu sira.

Ovo je jedno od najednostavnijih "jela" koje se priprema od tofua. Zgodan je naročito onda kada "ne znate" šta biste pojeli a ne sprema vam se ništa ili onda kada treba nešto da "gricnete" između obroka. A mi smo veliki ljubitelji namaza. To nam je ostalo od vremena kada smo svakodnevno mazali margarine, maslace, razne "vaj" kremove a o kajmaku da i ne govorim.

Šta nam treba:

250 gr tofu sira
-Supena kašika maslinovog ulja(na hladno ceđenje to smo razjasnili)
-Po kafena kašika pirinčanog sirćeta ili limunovog soka, senfa
-Vezica peršuna, manja vezica celerovog lista, kašičica mirođije( ili veza sveže seckane mirođije)
-Manja glavica korena od Celera
-Bibera ( najbolja je mešavina crvenog, crnog, belog i zelenog.Kupite mali drveni mlin za biber. Veoma je potreban za ovakvu vrstu hrane. A ništa ne može nadoknaditi miris i ukus sveže mlevenog bibera), soli.

Ovo bi bilo osnovno. Varijante mogu biti- dva čena izgnječenog belog luka, malo kapra, ili dve supene kašike pečenog susamovih smenki, ili malo ajvara i ljute mlevene parike( da li vam to liči na urnebes salatu).Ekspeimentišite to nam je i cilj. A onda nam se javite sa vašim receptom.

Kako se priprema:

Postoji najjednostavniji način i najlakši ujedno. Pretpostavljam da većina ima bilo kakav blender kod kuće. Sve OVO, mislim na sadržaj, jednostavno ubacite u blender, uključite ON i sačekate jedan do dva minuta dok ne dobijete finu kremastu masu. Otvorite, umočite prst, liznete i u zavisnosti od stanja vaših receptora za ukus dodate sve ono što vam nedostaje.....i to je sve. Da, pre nego što ubacite sojin sir i koren celera isecite ih na manje komade.

Još malo:
Tofu u marinadi
Sir od soje tofu, lako se vari poboljšava cirkulaciju, i povoljno utiče na nerve. Ima samo jedan nedostatak-bez ukusa je.

U isto vreme to mu je i prednost jer upija aromu bilo koje druge namirnice s kojom se kombinuje, pa je njegova upotreba mnogostruka.

Potrebno nam je:
250 grama tofu sira.

Marinada: Po dve supene kašike tamari sosa, terijaki sosa, pirinčanog sirćeta. Tri čena belog luka(izgnječenog), sveže mlevenog bibera. Kafenu kašiku kečapa i meda.

Isecite tofu sir na dve tanje polovine i natrljajte ih svežim mlevenim biberom a potom isecite na manje trouglove. Te trouglove ubacite u marinadu i dobro ih izmešajte. Ostavite 2 sata u frižideru i povremeno ih okrenite da se dobro natope.

U tiganj ili neku Zepter posudu, samo po dnu pouljite sa susamovim uljem (ili drugim dozvoljenim). Stavite trouglove tofu sira tek kad se dno dobro ugreje i pecite ih po par minuta sa obe strane.

Pažljivo ih okrećite da fina korica koja se uhvati ne spadne sa sira. Posle pečenja tofu će poprimiti smeđu boju i lagano dimljen ukus.

Uz ovo najbolje je poslužiti neko lagano varivo, naprimer blitvu i kuvani proso. Proso začinite kašikom bundevinog ulja i pečenim semenkama suncokreta.

U "Bio špajzu" na Kalenić pijaci imaju razne tofu proizvode, a ja najviše volim tofu namaz sa mirođijom koji namažem na galete od integalnog pirinča! Dodam jogurt i malo paradajza i dobijem bogat i niskokalorićan doručak!




Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Test intolerancije na hranu
PostPoslato: Čet Sep 10, 2009 11:20 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Ned Sep 06, 2009 1:18 pm
Postovi: 7
Da li pijete sokove, one 100% od voca koje smete? Ja ih uzela danas, mislim da je to ok, samo voda i koncentrat voca. Nasla sam Wasa dvopek od razi u Metrou i pirincane spagete, rezance, makarone... Sta mislite o biljnom kackavalju, sa kojom li je to biljnom masnocom???


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Test intolerancije na hranu
PostPoslato: Čet Sep 10, 2009 11:27 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Ned Maj 10, 2009 9:49 pm
Postovi: 22
Meni je najgori dorucak (tj. kad treba nesto da spremim i nosim na posao).
U sustini mi nista nije lose, cak mi je i ukusno. Hleb pravim(o) od razi, jecma i ovasa, grilujem sve na malo maslinovog ulja, a kad mi se jede nesto slatko - tu je dzem od kupine koji je odlican (sa fruktozom).
Mleko mi i ne nedostaje, kafa takodje. Najbitnije je uvek imati pri sebi nesto od "dozvoljenog", u slucaju napada gladi.
Sokove slabo pijem. Zna li neko postoje li uopste rezanci, makaroni, a da u sebi ne sadzre pirinac, psenicu...?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Test intolerancije na hranu
PostPoslato: Pet Sep 11, 2009 8:52 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sre Jul 22, 2009 11:13 am
Postovi: 48
Vec treca nedelja je pri kraju a moja kilaza ni grama da sklizne sa pocetnih 2,5 izgubljenih u prvih 7 dana.Malo sam tuzna zbog toga.Moram nesto da promenim.Sokove do sada nisam pila ,a mozda nije losa ideja da sokom zamijenim veceru..mozda ce nesto krenuti bolje.Biljne sireve takodje nisam jela jer im je ukus groznjkav .Sta mislite o cipsu ? U deklaracije pise samo krompir ,biljno ulje i neki mononatrijum sta li..?Mislim, znam da cips goji ali obzirom da dvokratno radim i vozim cerku na razne aktivnosti dobro bi mi doslo nesto na brzinu da ne kuvam po 2 sata dnevno.Sve najbolje svima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Test intolerancije na hranu
PostPoslato: Pet Sep 11, 2009 8:54 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sre Jul 22, 2009 11:13 am
Postovi: 48
Znam da postoje makaroni od soje ali mislim da ima i psenice u sastavu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Test intolerancije na hranu
PostPoslato: Pet Sep 11, 2009 9:46 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Uto Mar 24, 2009 4:15 pm
Postovi: 44
Ma, kakav cips?!
To ne dolazi u obzir. Znas li koliko je cips masan?!
Da li ti je dozvoljen badem, seme bundeve? Grickaj takve stvari dok si u pokretu i nemas vremena za pravi obrok.
A, sto se tice sokova... Licno ne pijem iste od kako sam presla na ovakav nacin ishrane i ne verujem njihovim deklaracijama (100% voce). Mislim da je mnogo bolje pojesti nesto dozvoljeno za veceru, nego popiti casu soka koji vas i onako nece zasititi, nego cete posle toga ipak nesto i pojesti.
Vidim da neki od vas jedu dzemove... Meni su zasladjivaci svake vrste zabranjeni, tako da ja nista slatko 5 i po meseci nisam pojela. Jedem voce.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Test intolerancije na hranu
PostPoslato: Pet Sep 11, 2009 10:12 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sre Avg 19, 2009 12:41 pm
Postovi: 18
Adict,
postoje rezanci od sojinog brašna, mogu da se kupe u "Veru", proizvođač je "Arnaboldi" iz Italije.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Test intolerancije na hranu
PostPoslato: Pet Sep 11, 2009 11:32 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sre Jul 22, 2009 11:13 am
Postovi: 48
MarijanaP... ti bas nedas da se padne u cips.Dobro poslusacu..Salim se .. :wink: :P


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Test intolerancije na hranu
PostPoslato: Pet Sep 11, 2009 3:02 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Uto Avg 18, 2009 3:21 pm
Postovi: 26
Cao svima !

Ja pijem vocne sokove 100% voce od dozvoljenih vocki. Pa ako lazu, sta da radim, ne mogu da proverim. Uglavnom je to jabuka i pomorandza, ali ih ne pijem u neogranicenim kolicinama vec kada se nadjem negde u kaficu pa necu samo piti vodu. Sto se tice rezanaca, jedino sam nasla pirincane makarone, rezance i pene u Metrou, a ostale u zdravoj hrani sve sadrze neki deo psenicnog brasna. Pocela sam da pravim palacinke od dozvoljenog brasna sa sojinim mlekom i kiselom vodom i napecem 5-6 komada budu malo deblje jer je takvo brasno, ali su jestive i po 2 dana. To je odlican dorucak i vecera uz dozvoljene namaze. U DM-u imate da kupite namaze od bundeve, susama i slicno kao i biljni euro krem pa se to moze mazati za dorucak i veceru. Verujte mi da se ne moze pojesti vise od 2 komada palacinki i dugo vas drzi sitim. Pravim pirincane spagete sa junecim mlevenim mesom, govedjom prsutom, pecurkama i soja sosom. Prste da polizes.
Sto se tice kilaze, ja sam trenutno stala sa skidanjem, ali sam primetila da sam u obimu manja nego pre nedlju dana (provalila sam po pantalonama koje nisam mogla da zakopcam), tako da drage moje mozda gubite u obimu, a ne u kilogramima sto licno mislim da je ok s obzirom da je poenta da dovetede liniju u neki pristojan garderobni broj :).
Samo napred, ne posustajte. Ako vidite da se kilogrami ne skidaju, promenite nesto u vasim navikama za ishranu. Mozda jedete u nezgodno vreme ili ipak nesto krsite u pridrzavanju ovakvog rezima ishrane.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Test intolerancije na hranu
PostPoslato: Pet Sep 11, 2009 6:35 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Ned Maj 10, 2009 9:49 pm
Postovi: 22
Citiraj:
Adict,
postoje rezanci od sojinog brašna, mogu da se kupe u "Veru", proizvođač je "Arnaboldi" iz Italije.

Dzabe... meni je soja zabranjena.

Ja licno izbegavam sokove, prznje u dubokom ulju, a ne jedem ni prsutu ni sl. Pa ako cu vec da se zezam sa ovim - onda cu kako treba.

Nego, sta radite kad izlazite navece? Meni je prosao jecam, da li to znaci da smem (jednu) casu piva? Negde sam prositala sastav: jecmeni slad, voda i HMELJ (na koji nismo testirani). Zabranjen mi je limun i narandza, tako da stavrno ne znam sta da narucim, a da to nije caj ili voda (a u sokove 100% nesto ne verujem).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Test intolerancije na hranu
PostPoslato: Sub Sep 12, 2009 5:39 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pon Jul 13, 2009 1:12 pm
Postovi: 24
Adict je napisao:
Citiraj:
Adict,
postoje rezanci od sojinog brašna, mogu da se kupe u "Veru", proizvođač je "Arnaboldi" iz Italije.

Dzabe... meni je soja zabranjena.

Ja licno izbegavam sokove, prznje u dubokom ulju, a ne jedem ni prsutu ni sl. Pa ako cu vec da se zezam sa ovim - onda cu kako treba.

Nego, sta radite kad izlazite navece? Meni je prosao jecam, da li to znaci da smem (jednu) casu piva? Negde sam prositala sastav: jecmeni slad, voda i HMELJ (na koji nismo testirani). Zabranjen mi je limun i narandza, tako da stavrno ne znam sta da narucim, a da to nije caj ili voda (a u sokove 100% nesto ne verujem).


u dodatku koji sam ja dobila iz klinike HOLITIMED sa rezultatima, pise da ako je dozvoljen jecam onda moze da se pije pivo. Tako da 1 casa uvece sigurno nece da ti skodi ako ti je dozvoljen jecam. Uzivaj!!!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Test intolerancije na hranu
PostPoslato: Sub Sep 12, 2009 5:49 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sre Jul 22, 2009 8:57 am
Postovi: 37
Lokacija: beograd
Devojke,
otisao bez pozdrava jos jedan KG, nikad se ne vratio, ako se ja pitam :D...Eto, konacno se topim ponovo...vala i bilo je vreme posle 3 nedelje stagniranja! Vec sam pomislila da nesto gresim i da moram da pristupim radikalnijim merama :roll:

Mima, hvala ti na receptima za tofu, probacu svakako, ali trenutno mi iz misli ne izlaze Crnogorkine spagete sa mesom i pecurkama, pa jos kad onako slatko opisuje, voda mi posla, majke mi :lol:...Sledece nedelje odoh u Metro da se opskrbim za ceo mesec!
Jedino nisam nigde videla taj soja-sos..Jel i njega kupujes u Metrou? Kakvog je ukusa?

I molim vas, koji jogurt od svih iz prodavnica zdrave hrane ZAISTA podeca na dragi-stari-najmiliji Jogurt?

Sto se tice sokova, ne pijem ih uopste, samo sveze voce i vodu...Ali zato dzem od suvih sljiva sa fruktozom i preko domaci tolerantni eurokrem,mmmmmmmmmmm... Cim budem radila test, to ce mi prvo zabraniti, garant!! :wink: ..Svaki dan po malo parce domacinskog ovsenog hleba /recept je apsolviran i citajte ga na kraju teksta/ i preko eurokrem, ZENE,LJUDI..Feeeeenomenalnoooo...
Idemo dalje....

KONACNI RECEPT ZA HLEB

Prvo, u dublju posudu sipati 6 soljica od bele kafe/1,5 dl/ ovsenog brasna i 3 razanog, mala kasicica kalij.soli, isto toliko i sode-bikarbone, promesati i dodavati kisele vode pomalo, ukupna kolicina vode za tu meru je oko pola litre /zato uvek kupujte manje kolicine/ i mesajte dok masa nebude kompaktna, ali nikako retka, bolje i tvrdje nego retko, ostaje na varjaci testo, laganoo klizi..Ko razume-shvatice! :roll: .. Sipate u podmazan pleh ili modle, obavezno nauljen dozoljenom masnocom, mozete koristiti i papir za pecenje..Sipate masu i LAGANO pobrasnjenim rukama rasporedite testo ali ga NE PRITISKAJTE jako, da bi ostao vazdusast i sada ono glavno!!! U HLADNU RERNU, koju ukljucite na 250C i cim krene da puca kora,a to se desava 10-15 min kasnije, smanjite na 150C i pecite SVE UKUPNO oko 40-45 min, naravno ako vam je rerna jaca krace...odmah po pecenju ga izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi na vazduhu i imace divnu koricu, vazdusastu sredinu i nece biti gorak kao moja prva sper-ploca koju sam jedva progutala :lol: :lol: :lol:
PRIJATNO VAM BILO!!!!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Test intolerancije na hranu
PostPoslato: Ned Sep 13, 2009 7:09 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sre Jul 22, 2009 11:13 am
Postovi: 48
PS Nensi,kakav detaljan opis hleba odusevila sam se.Probacu da napravim tako samo od jecma i razi jer su mi te zitarice dozvoljene.Ja sam i dalje tuzna sto kile brze ne spadaju ali sam isto i primijetila da kada se jede malo vise u slucaju nekog slavlja ili rodjendana vaga opet stoji na mjestu.Moze li neko napisati dali se taj eurokrem kupuje u prodavnicama zdrave hrane ili supermarketima?.Nensi bavis li se kakvom fizickom aktivnoscu?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Test intolerancije na hranu
PostPoslato: Ned Sep 13, 2009 11:57 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sre Jul 22, 2009 8:57 am
Postovi: 37
Lokacija: beograd
Draga Graciozna...upravo sledi recept za domaci "tolerantni" eurokrem :lol: ...

U malu serpicu sipati 1,5 dl vode i pustiti da provri, prvo sipati fruktozu ili dekstrozu onoliko koliko volis da ti bude slatko a onda dodati dozvoljeno mleko u prahu /ja koristim sojino natural, cini mi se madjarsko/..mleko dodavati polako, mesati i masa treba da bude gusca, ne previse jer se po hladjenju jos malo zgusnjava...da bude ujednacena masa, bez gromuljica i onda dodati kakao prah oko 2 supene kasike, lepo ga spojiti i ako uspes da sacekas da se ohladi SUPER :lol: :lol: ...jesti sam ili preko dzema...ma nemam reci :lol:

Ne vezbam, mada planiram da krenem na pilates...

Javi kako je ispao hleb i eurokrem!!!!! Jedva cekam impresije :o


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2320 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 155  Sledeća

Izdvajamo za vas:



Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: