Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Pivski kvasac
PostPoslato: Uto Okt 04, 2005 8:15 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 2:56 pm
Postovi: 383
Lokacija: Zemun
Dobila sam preporuku od jednog doktora da za podizanje imuniteta koristim pivski kvasac, pa me zanima sta sve on sadrzi (sem vitamina B). Na koji nacin pomaze i da li eventualno ima nekih nezeljenih efekata (npr. da se ugojim ko prase :lol: , posto mi se cini da mi se otvorio apetit od kad ga pijem).
Sta je bolje koristiti, pivski kvasac u obliku tableta ili onaj u obliku granulica?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 04, 2005 8:57 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 25, 2005 1:42 pm
Postovi: 162
Vitamin B svakako povecava apetit. Nema neke posebne razlike u kom obliku se pije, ali je svakako "laksi" za uzimanje u obliku tableta (beviplex, npr). Malo mi je nejasno otkuda ti je B vitamin dat za imunitet, posto se on prvenstveno uzima za nervni sistem, kozu, kosu, nokte, apetit. Inace, B je jedini vitamin koji u obliku tableta ne gubi nista od svojih svojstava.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 04, 2005 9:19 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 2:56 pm
Postovi: 383
Lokacija: Zemun
I meni je ispocetka bilo malo cudno, ali pretrazila sam interntet i dosla do jako zanimljivih podataka. Sem vitamina B pivski kvasac sadrzi i folnu kiselinu i razne minerale, pomaze u anemiji... da ne parafraziram, evo nekih rezultata pretrage:
CITIRAM:


VITAMIN B - za živce i psihu

Ovaj vitamin obuhvata 13 srodnih vitamina koji čine B-grupu. Deluju udruženo, medusobno se potpomažu pa su zbog toga poznati pod B-KOMPLEKS.

Glavni i zajednički izvor vitamina grupe B je PIVSKI KVASAC. Tu se nalaze u najvećoj količini.

Međutim, kao organizam ne stvara rezerve, ovaj vitamin se mora svakodnevno unositi, a pravi i racionalan izvor su integralne žitarice i crni hleb.

B vitamin je pravi "nervni" vitamin, jača živce, leči razne poremećaje i osigurava pravila rad nervnog sistema. Jača duševno zdravlje čoveka, otklanja psihičke smetnje, umor i depresiju. Poboljšava pamćenje i moć koncentracije. Popravlja krvnu sliku. Jedan od važnih činilaca u lečenju malokrvnosti (anemije) jer omogućava da se bolje iskoristi gvožde. Sastavni je deo enzima i jedan od najvažnijih faktora za njihovo efikasno delovanje.
Učestvuje u bezbroj procesa metabolizma
U metabolizmu ugljenih hidrata, masti
pa i holesterola ima ključnu ulogu
Važan je za rad organa za varenje hrane,
podstiče fermente od kojih zavisi varenje
Sprečeva početak arterioskleroze,
preterano zgrušavanje krvi i formiranje kamena u bubregu
Štiti jetru i pomaže njen rad
Korisno deluje na oči
Sprečava nezdave pojave na koži, kosi i noktima
Obnavlja ćelije
Podmlađuje kožu, činije glatkom i ružičastom


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 04, 2005 9:24 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 2:56 pm
Postovi: 383
Lokacija: Zemun
IMA I NASTAVAK...

B grupi pripadaju i vitamini: K, P i H.

K (folna kiselina, folacin, Bc) - Pojačava koagulaciju krvi. Bitan je za normalno zgrušavanje krvi i zaustavljebje krvarenja kod povreda. Spanać, kupus, karfiol, grašak, paradajz, kopriva, jetra, jaja, kvasac.

P (citrin) - Jača zidove sitnih krvnih sudova - kapilara, sprečava njihovu krtost i pucanje, smanjuje propustljivost zidova kapilara (krvavljenje). Paprika (zelena), crna ribizla, šipurak, limun (i drugo južno voće), kesten, šljiva, jaja i sve biljke
koje sadrže vitamin C (vitamin P uvek prati
vitamin C).

H (biotin) - Održava zdavlje kože, sluzokože i kose. Podmladuje kožu. Važan je za sportiste jer pomaže razgradnju mlečne kiseline koja se gomila u mišićima kao posledica fizičkih napora. Jetra, kvasac, mleko, jaja, žitarice, orasi, riblje ulje, pivo, krompir, banan, paradajz.


....

Postoji pivski i pekarski kvasac; oba su ljekovita, sa sličnim djelovanjem:
- djeluju protiv loše probave (dobar digestiv), želučane kiselosti i kroničnog začepljenja stolice, zahvaljujući tome što u crijevnoj flori uspostavljaju ravnotežu između korisnih bakterija i patogenih klica (Proteus, Candida albicans, salmonela, stafilokoki),
- djeluju protiv kisele žuči,
- djeluju protiv akni i drugih poremećaja, odnosno bolesti na koži, čiste i proljepšavaju kožu, otklanjaju upale ne koži; smjesa pekarskog kvasca s vodicom od ružinih latica izvrsna je maska za lice da se postigne lijep ten,
- pomažu u liječenju čira dvanaesnika i želuca,
- djeluju na zdravlje jetre jer čiste krv od toksina (otrova) i drugih otpadnih štetnih tvari; pomažu u liječenju ciroze,
- djeluju protiv ateroskleroze (nakupljanje kolesterola, kalcija i dr. na unutrašnjem sloju krvnih žila, sužavajući otvor žile) jer rastapaju i otklanjaju tzv. LDL-kolesterol,
- djeluju kao biljni inzulin, dakle povoljno kod dijabetesa,
- djeluju antikancerogeno (sprječavaju nastanak i razvoj malignih stanica),
- smanjuju upalne procese,
- djeluju protiv anemije,
- djeluju kao antibiotik, a ne uništavaju crijevnu floru,
- jačaju zube (djeluju protiv karijesa), kosu, obrve i nokte, pospješujući njihov rast,
- djeluju antistresno, jačaju živčani sustav (tonik za živce),
- pospješuju sintezu (stvaranje) vitamina u crijevima, osobito K i B12.
Pekarski i pivski kvasac djeluju ljekovito na više načina zbog toga što obiluju mnogim zaštitnim i ljekovitim tvarima, osobito vitaminima skupine B (B1, B2, B5, B6, B12 i dr.), zatim esencijalnim aminokiselinama (lizinom, leucinom i dr.), željezom, selenom, cinkom, magnezijem, kalijem, natrijem, kalcijem, kromom, nadalje glutationom, važnim enzimom koji sadrži sumpor, i nukleinskim kiselinama. Djelujući blago alkalno, kvasac neutralizira kiseline u krvi i tkivima, kao što to čine grah i povrće (osobito mrkva, blitva, kupus, rajčica) te voće (osobito grožđice, badem, datulja, dinja, marelica, agrumi), za razliku od mesa, jaja, sireva, kruha, krekera i druge hrane od žitarica, ribe, kikirikija, koji stvaraju kiselost u krvi i tkivima.
Doze i način uzimanja: pekarski kvasac uzima se na prazan želudac, natašte ili između obroka, rastopljen u malo vode ili mlijeka, ili rastopljen u ustima, 1-3 puta u danu, po 1-2 žličice svježeg kvasca. Ne smije ga se uzimati zajedno s voćnim sokovima ili sokovima od povrća (došlo bi do fermentacije u želucu i crijevima, uz stvaranje alkohola). U slučaju čira želuca ili dvanaesnika, uzima se 5-6 puta na dan. Doza za pivski kvasac je 2-3 žlice u prahu ili 6-8 tableta na dan.

Eto, nadam se da ce ovo pomoci ljudima koji su u slicnoj zdravstvenoj situaciji kao ja.
Jos samo moram da dodam, da sam probala na sve moguce nacine, u poslednjih skoro godinu dana, da poboljsam zdravstveno stanje, ali sada stvarno primecujem razliku. Ne zelim da zvucim ko ljudi sa TVShopa, ali meni pivski kvasac stvarno pomaze. Pijem ga u obliku tableta. Kutija od 30 tableta kosta oko 112 din. i uzimaju se 3-5 tabl. dnevno. :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 04, 2005 1:12 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 25, 2005 1:42 pm
Postovi: 162
Super!

Inace, cim je nesto alkalno, dobro je po organizam. Nasa ishrana bi zato i trebalo da se zasniva na najmanje 70% alkalne hrane, da bismo se osecali dobro, sacuvali vitalnost, sprecili pojavu mnogih bolesti... A alkalne namernice su jos i: proso, integralni pirinac, celovite zitarice, krompir ali kuvan u ljusci i ako se jede sa ljuskom (oguljen, postaje kiselotvoran), pasulj, sve vrste salata, avokado (izuzetno dobar i alkatvoran), vecina zutog voca (banane, zute kruske...)...

Neke od najcescih posledica ishrane koja je prvenstveno zasnovana na kiselim namernicama su, izmedju ostalog: hronican umor, brzo zamaranje, brz gubitak energije, ceste upale misica i pri najmanjim naporima, razdrazljivost, nesanica, losa probava, neredovna stolica, nedostatak snage...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 15, 2005 12:23 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 14, 2005 1:19 am
Postovi: 120
Koliko dugo moze da se koristi pivski kvasac? Da li treba praviti pauze neko vreme?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 22, 2005 12:12 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 2:56 pm
Postovi: 383
Lokacija: Zemun
Koliko mi je poznato pivski kvasac nema stetnih efekata (sem sto moze malo da ti se poveca apetit :wink: ). Dakle, uzimas ga dok ti prija...
Kad ti se poboljsa imunitet mozes redje da ga uzimas ili skroz da prestanes. Pa nije to klasican lek...
Na kutiji pise da dnevne potrebe nisu utvrdjene, a uzima se po 3 tablete dnevno od 763.3 mg (ili tako neki broj) ili po 3-5 tableta od 500mg.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 11, 2006 5:39 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 11, 2006 4:35 am
Postovi: 34
Lokacija: bgd
kvasac:
16 aminokiselina
14 minerala
17 vitamina (osim A, E, C, B12)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 22, 2006 6:51 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Dec 29, 2005 4:43 pm
Postovi: 12
Gde u bg-u ima pivski kvasac? u obliku tableta ili kapsula


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 22, 2006 7:21 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Dec 29, 2005 4:43 pm
Postovi: 12
u bilo kojoj apoteci :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 22, 2006 10:36 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
...ili prodavnici zdrave hrane :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 23, 2006 2:27 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 11, 2006 4:35 am
Postovi: 34
Lokacija: bgd
u pivari, skadarlija (bar je bilo nekad)

_________________
Wonder laboratorije prave izvrsne proizvode i prodaju ih po fer cenama. Najnižim mogućim! Provereno stižu poštom iz USA.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 24, 2006 9:25 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Feb 08, 2005 5:41 pm
Postovi: 18
Lokacija: Beograd
Hristina je napisao:
Koliko dugo moze da se koristi pivski kvasac? Da li treba praviti pauze neko vreme?


Posle tri meseca upotrebe preporucljivo je napraviti pauzu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 01, 2006 3:23 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Dec 29, 2005 4:43 pm
Postovi: 12
Da li neko zna šta sve tačno sadrži pivski kvasac sem B-kompleksa?

Pošto ja dodatno uzimam i suplement od Natural wealth-a, tablete sa Mg, Ca i zincom


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 01, 2006 5:59 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Feb 08, 2005 5:41 pm
Postovi: 18
Lokacija: Beograd
kx je napisao:
Da li neko zna šta sve tačno sadrži pivski kvasac sem B-kompleksa?

Pošto ja dodatno uzimam i suplement od Natural wealth-a, tablete sa Mg, Ca i zincom


Esencijalne kiseline,minerale i oligoelemente... na svakoj kutiji tableta pise njihov sastav.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 15 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: