Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 371 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: klasifikacija ishrane po godistima ljudi ,tezini posla i td!
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 4:17 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Postovi: 3326
Lokacija: Svuda i nigde
Kao prvo zelim da Vas sve pozdravim!Ovde mozete da pishete ,shta mislite o ishrani ljudi ,po godinama starosti?Retzimo, kakva ishrana naj vishe odgovara ljudima po godinama starosti?Retzimo detza mala ,pubertet ,pa srednje doba ,ljudi stariji ,zene u menopauzi.Onda osobe koje rade teze poslove ,i osobe koje rade lakshe poslove pa do osoba koja ne rade nishta,mislim bez obaveza su? Ili SPORTISTI?Shta treba da unose u organizam da bi shto zdravije funktzionisali? Mislim da kod svih ltih ljudi i ishrana bi trebala biti drugachija !I po jachini kalorija ,razlichitosti vitamina,masnoca i td.Ovde mozete izneti svoja mishljenja a i razmene iskustava raznih.Zelim Vam prijatan boravak na ovoj temi !!! :D :D :D
Nadam se da cete izneti svoje stavove i znanja !
Pozdrav za svee!!!!!!!

_________________
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 4:32 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Postovi: 3326
Lokacija: Svuda i nigde
Kao prvo pochet tjemo o anemiji ,za koju znamo da ima VEZE i tekako sa ishranom i vrstom ishrane !Posebno kod detze u pubertetu i inache!

Piše: Dr. Madžida Mulaosmanović-Zalihić

Anemija kod djece može biti različitog uzroka, a najčešća je bolest krvi u djetinjstvu. Može nastati zbog neadekvatnog stvaranja eritrocita, zbog deficita koštane srži, jakog gubitka, povećanog uništavanja eritrocita ili može biti kombinacija svih ovih faktora. Definiše se kao smanjenje volumena eritrocita ili koncentracije hemoglobina ispod vrijednosti normalnih za određenu dob.

Anemija je znatno češća bolest u našoj populaciji nego što se na nju misli, lahko se liječi, a javlja se kao podloga drugim bolestima, najčešće infekcijama. Gdje tražiti uzrok visokom obolijevanju od anemije? Svakako u lošim prehrambenim navikama opće populacije, nažalost u velikom dijelu uzrokovanim siromaštvom, nedovoljnoj prosvjećenosti vezane za prehranu dojenčadi, te neadekvatnoj preventivnoj terapiji u rizičnim skupinama dojenčadi

Od deficitarnih anemija je daleko najčešća, a time i najvažnija, ona uslijed nedostatka željeza-sideropenična anemija. Iako se posljednjih godina mnogo radi na prosvjećivanju ljudi oko prehrane dojenčadi i djece i promovisanju dojenja, te bez obzira što je primarna pedijatrijska služba dostupna većini ljudi, ona je najraširenija bolest dječije dobi u našem narodu.

Prevencija i liječenje sideropenične anemije preparatima željeza kod djece je izuzetno važna, jer su djeca koja imaju nedostatak željeza imunološki deficijentna, promijenjenog ponašanja i lošijeg uspjeha u školi. Sideropenična anemija je česta u dobi intenzivnog rasta djeteta, a to je u doba dojenčeta, puberteta i adolescencije. Nakon 6 mjeseci života ishrana na majčinom mlijeku ne štiti dijete od nedostatka željeza, a ako se ono ne dodaje većina djece razvija u dobi od 6-12 mj. sideropeniju.

Anemija uslijed nedostatka folne kiseline se javlja rjeđe, a vezana je uglavnom uz prehranu isključivo kozjim mlijekom, koje je izrazito siromašno folatima. Ako se ne vodi računa o dodatku folne kiseline, ovakva prehrana može dovesti do teške deficitarne anemije

_________________
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 4:35 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Postovi: 3326
Lokacija: Svuda i nigde
Zeljezo je jako potrebno nashem organizmu !I detzi koja su anemichna a i zdrava !
Potrebe organizma za željezom

Tokom života potreba za željezom se mijenjaju, ovisno o brzini rasta, odnosno o posebnim stanjima. Tako dojenački period i period pubertetskog rasta kod zdrave djece zahtijevaju najveći unos željeza, a povećane potrebe imaju djevojke i žene u generativnom periodu, naročito u stanjima trudnoće i dojenja. Organizam željezo može uzeti iz hrane ili u obliku farmakološkog pripravka. U stanjima povećane potrebe često je potrebno željezo dodati i u obliku farmakološkog pripravka. Novorođenče zalihu željeza dobija od majke. Zdrava novorođenčad, nakon normalnog trajanja trudnoće, imaju zalihe za normalan rast i razvoj do 5. ili 6. mjeseca života, a nakon toga je nužno započeti unos željeza hranom. U majčinom mlijeku je sadržaj željeza oskudan, ali je njegova iskoristivost maksimalna. U slučaju da je dijete hranjeno adaptiranim mlijekom, ono namijenjeno djeci od 6. mjeseca obogaćeno je željezom. U obaveznoj dohrani koja započinje navršenim 6. mjesecom života mora biti zelenog lisnatog povrća i mesa, dakle namirnica koje sadržavaju željezo. Željezo se iz svih vrsta mesa (crveno meso, perad, riba) u obliku hem-željeza značajno bolje resorbuje od ne-hem željeza koje se nalazi u biljnim izvorima. Kasnije u djetinjstvu, kao i u životu odraslog čovjeka, izvori željeza ostaju meso, naročito iznutrice, zeleni i crveno, a pogotovo crno bobičasto voće i povrće.

Postavlja se pitanje kako dijete koje „jede sve“, prethodno je dojeno, a rođeno je terminski, može uopšte imati anemiju uslijed nedostatka željeza? Uzroka može biti više. Prvo je stepen anemije majke. Ako žena koja zatrudni ima smanjenu zalihu željeza u organizmu (npr. Boluje od anemije, česte trudnoće u kratkom razmaku), neće moći udovoljiti potrebama djeteta koje nosi i ono će se roditi sa smanjenim zalihama, tako da daljnji prirodni unos hranom prema preporukama neće moći nadoknaditi već stečeni manjak.

Drugi je razlog u izboru namirnica i njihovoj kombinaciji. Naime, neke namirnice iako imaju visok sadržaj željeza (npr. špinat), imaju nisku iskoristivost željeza jer sadržavaju druge tvari koje smanjuju apsorpciju željeza (npr. fitati). Zatim hrana bogata biljnim vlaknima takođe smanjuje apsorpciju željeza (npr. žitarice). C vitamin iz hrane ili napitaka pomaže apsorpciju željeza, dok ga npr. mlijeko smanjuje. Zeleno lisnato povrće ima visok sadržaj željeza, ali količina povrća koja bi zadovoljila dnevnu potrebu za željezom znatno premašuje mogućnost koju dojenče ili malo dijete može pojesti, za razliku od mesa ili ribe koje potrebnu količinu željeza sadržava u znatno manjoj ukupnoj količini. Znači, mora se voditi računa o izboru hrane (preferira se meso) i kombinaciji s namirnicama koje pospješuju apsorpciju željeza (npr. uz mesno-povrtni obrok piti voćni sok), a treba izbjegavati kombinacije mesa ili povrća sa žitaricama ili mlijekom. Kravlje mlijeko, razrijeđeno ili ne, nije dobar izvor mlijeka za dojenče do 1. godine života. Tako izbor mlijeka za dojenče svakako ostaje ili majčino mlijeko ili adaptirano kravlje mlijeko koje je u drugoj polovici prve godine obogaćeno željezom.

_________________
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 4:35 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Postovi: 3326
Lokacija: Svuda i nigde
Simptomi i posljedice anemije

Bljedilo je najupadniji znak anemije, međutim ne treba zanemariti činjenicu da dio djece koja djeluju vrlo prozračno i blijedo nije anemično, već se radi o djeci izrazito svijetle puti. Anemična djeca često slabo jedu, nervozna su, umorna, osjetljiva na hladnoću. Mogu se javiti promjene na noktima ili kosi u vidu lomljivosti i bjelkaste ispruganosti, mrlje na jeziku. Anemija uslijed manjka željeza dovodi do slabije apsorpcije i drugih minerala i elemenata u tragovima, tako da združeno djelovanje rezultira u povećanoj osjetljivosti na infekcije, promjene na crijevima koje uzrokuju smanjenu iskoristivost svih hranjivih sastojaka, a može nastati i zaostatak u rastu. Posljedice anemije koje nisu odmah uočljive i koje se ne povezuju s anemijom kad se eventualno i primjete, su blagi zaostatak u motornom razvoju, promjene na psihičkom planu u vidu hiperaktivnosti, nezadovoljstva i smetnji ponašanja, a na intelektualnom planu u vidu slabijih rezultata na testovima inteligencije u odnosu na djecu iste dobi koja nisu anemična. Nije sasvim sigurno da li je oporavak tih funkcija moguć u potpunosti i nakon izlječenja anemije.

_________________
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 4:36 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6548
Lokacija: Planeta Zemlja
Al joj je ime i prezime...

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 4:36 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Postovi: 3326
Lokacija: Svuda i nigde
Koja su djeca ugrožena od anemije

Dijete rođeno od majke koja boluje od anemije rađa se sa manjom zalihom željeza. Zatim, ono rođeno iz blizanačke ili višeplodne trudnoće ima takođe manju zalihu željeza, kao i dijete rođeno prije termina. Plod najviše željeza od majke uzima u posljednjem mjesecu trudnoće, a iz dobijenih zaliha dojenče crpi željezo za izgradnju hemoglobina u prvih 4-6 mjeseci života. Nakon toga njegova tjelesna masa (kada dostigne tjelesnu težinu od oko 6 kg) zahtijeva dodatni izvor željeza, tako da je to period kada je potrebno započeti dohranu i u prehranu uključiti povrće i meso, a ako dijete nije dojeno, davati adaptieano mlijeko obogaćeno željezom. U periodu pubertetskog rast i dječacima i djevojčicama je potrebno više željeza, pa nerijetko, i uz dobre prehrambene navike, hrana nije dovoljan izvor željeza, naročito za djevojke.Vrlo je važno da djevojke u pubertetu imaju zadovoljavajuću opskrbu željezom zbog naglog rasta i početka mjesečnih gubitaka menstruacijom, a ujedno stvaraju zalihu u organizmu za buduću trudnoću i svoje dijete.

_________________
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 4:37 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Postovi: 3326
Lokacija: Svuda i nigde
Šta poduzeti u sprečavanju nastanka anemije uslijed nedostatka željeza

- uključiti u jelovnik meso svakodnevno

-osigurati odgovarajuću količinu C vitamina u obrocima, naročito ako je obrok bez mesa ili ako sadržava hranu iz koje je željezo slabo iskoristivo (jaja, špinat, žitarice)

- isključiti hranu koja umanjuje apsorpciju željeza (biljna vlakna, crni čaj, biljne začine)

- ne davati krutu hranu u istom obroku sa dojenjem

- izbjegavati kravlje mlijeko u prvoj godini života

- u djece rizične za sideropenijsku anemiju nastaviti ishranu mliječnom formulom obogaćenoj željezom i nakon prve godine života

U slučajevima čestih infekcija u prve tri godine života, kada je apsorpcija raspoloživog željeza iz hrane uslijed infekcija smanjena, razmotriti nadoknadu farmakološkim pripravkom. Isto postupiti u slučaju djece koja se hrane jednoliko, odbijaju meso ili povrće, slabo jedu. U pubertetu je problem neadekvatne prehrane posebno izražen, kome ima više uzroka. Dugotrajno izbivanje iz kuće, uzimanje obroka „na brzinu“, što najčešće uključuje fast food i hranu baziranu uglavnom na tijestu, te pobuna protiv sugerisane zdrave i uravnotežene prehrane od strane roditelja.

_________________
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 4:38 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Postovi: 3326
Lokacija: Svuda i nigde
Liječenje
Liječenje sideropenijske anemije traje nekoliko mjeseci, a provodi se preparatom soli željeza u obliku sulfata, glukonata ili fumarata. Neki preparati zahtijevaju istovremenu primjenu C vitamina koji pospješuje apsorpciju, dok se drugi daju samostalno. Iako je učinak na poboljšanje krvne slike vidljiv brzo, potrebno je produžiti liječenje radi popunjavanja smanjenih zaliha željeza u organizmu. Potrebno je započeti liječenje manjim dozama i tokom nekoliko dana doze povećavati, jer preparat željeza može izazvati smetnje u probavnom sistemu. Rizične skupine dojenčadi, dakle prerano rođena djeca, djeca rođena iz višeplodnih trudnoća, bolesna novorođenčad i dojenčad (koja razvijaju anemiju uslijed infekcija, eventualnih krvarenja i vađenja krvi radi dijagnostičkih pretraga), zahtijevaju profilaktičku primjenu peroralnog pripravka željeza od ranih sedmica života. Moramo odabrati preparat koji je terapijski efikasan, dobro podnošljiv, za djecu ugodan za uzimanje, koji se ne taloži na zubima, a jednostavno se dozira. Za novorođenčad mora biti pripremljen u sirupu ili kapima, a za stariju djecu u sirupu, tabletama ili kapsulama. Jedan od takvih preparata je Legofer sirup (Alkaloid, Skoplje, Makedonija), koji možemo preporučiti za dojenčad i malu djecu i Heferol kapsule (Alkaloid, Skoplje, Makedonija), koji možemo preporučiti kod starije djece i adolescenata.
Za sada toliko ,pozdrav do sledeceg kuckanja :wink: :D

_________________
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 4:44 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Postovi: 3326
Lokacija: Svuda i nigde
tamaraft je napisao:
Al joj je ime i prezime...

I to ima dva prezimena!Ali zar je to vazno? :roll: Mozda je zato i pametnija? :wink: :D

_________________
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 4:49 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6548
Lokacija: Planeta Zemlja
Meni jeste vazno! A drugi kako hoce...

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 6:14 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Postovi: 3326
Lokacija: Svuda i nigde
tamaraft je napisao:
Meni jeste vazno! A drugi kako hoce...

Ne vidim kakve to veze ima sa ovom temom?Chovek je chovek :oops:
A da se krene pretragom tvog pastovanja ,i imena ko je sve pisao i radio na tom.Mislim da nije lepo sa tvoje strane ,provocirati odma na samom pochetku otvaranja moje prve teme !Ali nema veze !Svakom svachije !U ostalom mozda je i to cilj ovom provokatzijom ,umesto nekog bloga!
:wink:

_________________
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 6:21 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Postovi: 3326
Lokacija: Svuda i nigde
Dozvoljena jela za starije osobe


Meso, riba i jaja dozvoljeni su u manjoj količini, ne više dnevno od 80 grama i to kuvano, pečeno, pečeno na žaru, treba izbegavati jela sa zaprškom.
Zabranjuju se masna mesa, iznutrice i konzervisana mesa.
Hleb oko 150 g dnevno.
Mleko oko 1/2 l dnevno, zatim jogurt je dobar i kiselo mleko. Sirevi u manjoj količini. Povrće treba uzimati svkodnevno, izuzev pasulja, graška i sočiva, koje treba jesti jednom nedeljno. Povrće nije mnogo hranljivo, ali pomaže radu creva i sprečava zatvor.
Voće deluje dobro na stolicu i preporučuje se kao dobra hrana za starce. Ali orahe, bademe i lešnike treba izbegavati.
Slatkiši su dozvoljeni u manjoj količini.
Pića su dozvoljena u umerenim količinama (čaj, kafa, voćni sokovi i vino), a žestoka pića kao: rakija, rum, iker, konjak su zabranjena.

_________________
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 6:26 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Postovi: 3326
Lokacija: Svuda i nigde
Prilagodite se životnom dobu!

Starost je stanje stvoreno procesom starenja, pri čemu se taj proces i dalje nastavlja. Starost jeste ili bi trebalo da bude u životu svakog živog bića njegovo završno doba. Početna granica starosti ne može sa jasno i tačno utvrditi. Ona nije ista ni za sve osobe.

Mada je starost dosta puta praćena bolešću ili opštom slabošću, bolešljivim izgledom, ona sama po sebi ipak nije bolest. Naravno, star čovek ne može biti onako zdrav kao što je zdrav jedan mlađi čovek, ali on može biti, i jeste često, zdrav za svoje godine. U životu se stvarno često susreću zdravi i krepki starci i starice, koji se dobro osećaju, lako se kreću i rade koliko mogu. Ukoliko nam neka stara osoba izgleda bolesna, ona je, osim što je stara, stvarno i bolesna. Kao što i svaka druga osoba može da bude bolesna. Tim pre što se na ostareli organizam lako lepe razne bolesti, koje nam zbog toga izgledaju ili i jesu stvarno staračke.

Međutim, stare osobe ne treba da iz toga izvlače neki zaključak pa da ne idu lekaru kada je to potrebno. Zbog nekih čisto staračkih tegoba koje prate staračko doba, one ne bi smele postati hipohondrici, ali, ukoliko ih primete, ne smeju ni zanemarivati pojedine znake bolesti. Bolje je da zatraže lekarsku pomoć kad odete da im je ona potrebna nego da propuste pravi čas kad im se u bolesti još može pomoći. Uostalom, starije osobe treba i inače, povremeno, u dužim ili kraćim vremenskim razmacima, da kontrolišu svoje zdravlje.

Produživši život, sačuvavši mu mladost, bio je oduvek najlepši san čovečanstva. Oduvek je bilo ljudi koje je interesovalo pitanje, da li se može, uz sačuvanu radnu sposobnost, mladost povratiti i život produžiti. U istoriji ima puno podataka o tome da su ljudi na razne načine pokušavali da nađu "kamen mudrosti" i "eliksir mladosti".

Rad i kretanje, uopšte, neophodan su preduslov za očuvanje zdravlja svake osobe, naročito starije. Organizam bez kretanja zarđa kao napušteno staro gvožđe. Kretanje pojačava krvotok, a time i ishranu i jačanje tkiva. Zato starije osobe treba, koliko mogu, i da nešto rade. Ukoliko ne mogu da rade, onda treba obavezno da se šetaju. Treba bez žurbe da prepešače svakog dana 5 do 10 kilometara. Za šetnje je najpodesnije jutro, odmah po ustajanju i doručku, i veče, pre spavanja ili pre večere. Po jakom suncu i vetrovitom hladnom i kišovitom vremenu treba izbegavati šetnje.

Jedan od važnih uslova da se doživi vedra i krepka starost je, između ostalog, i bavljenje sportom. Preporučuju se sistematske telesne vežbe bez takmičenja, u koje, sem pešačenja, spada plivanje, veslanje, planinarenje, biciklizam i druge gimnastičke vežbe bez zamora, bez preterivanja i uz kontrolu lekara.

Preporučljiv je i svaki drugi telesni rad, rad u bašti, gajenje cveća ili povrća, rad oko pčela ili živine, itd.

Ishrana uopšte, posebno ishrana starijih osoba, treba da odgovara potrebama njegovog organizma i propisima savremene higijene. Pravilna ishrana utiče veoma povoljno na stvaranje i podizanje otpornosti organizma prema bolesti i pojavi procesa starenja.

Uredno pražnjenje creva (uredna stolica) znak je pravilne ishrane i pravilnog rada organa za varenje. To naročito važi za starije. Stolica se najlakše i najbolje može urediti uzimanjem hrane sa dosta celuloze, uglavnom, crnog hleba, povrća i voća, uz određenu količinu belančevina. Osim toga, potrebno je pražnjenje svakog dana u isto vreme, najbolje odmah po doručku, kad su creva i inače u pokretu. U Francuskoj starije osobe uzimaju jednom nedeljno obavezno nešto za čišćenje. To mogu da čine i naši stari ljudi.

Uredan život je treći važan preduslov za održavanje svežine i životne sposobnosi uopšte, pa i u starosti. Treba leći rano i rano ustati.

Alkoholna pića i pušenje treba izbegavati.

_________________
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 6:50 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Postovi: 3326
Lokacija: Svuda i nigde
SlikaKako postci dugovecnost?


Vecina zemalja ocekuje znatno napredovanje u životu starijih ljudi i ocekivano trajanje života danas je duže nego pre. U cemu je tajna dugovecnosti? Kako možemo ne samo postici duži život, nego i održavati optimalno zdravlje kroz godine i za vreme starosti?

I s individualnog stanovišta i sa socio-ekonomskog gledišta, važno je prilagoditi život godinama i godine životu.

Postoje mnoge fizicke, psihicke, socijalne promene i promene u sredini koja nas okružuje koje se javljaju s godinama. Fiziološki problemi povezani su s niskim unosom hrane, probavnim smetnjama, smanjenim oscajem za ukus i miris i oštecenjem mentalne funkcije.

Hronicne bolesti i oštecenja, kao što su artritis, hipertenzija i moždani udar, srcana oštecenja, respiratorni problemi, dijabetes, rak i osteoporoza, mogu delovati na kvalitet života starije populacije. Dokazan je uticaj isehrane na razvoj, osetljivost i posledice tih bolesti.

Neophodan sklad bolesti i ishrane

Prof. Christine Williams, University, UK: "Što duže živimo, ishrana menja svoju ulogu u prevenciji hronicnih bolesti. Ishrana kod akutno bolesnih starijih pacijenata isto je naglašena i potrebna su dalja istraživanja u pogledu akutnih i hronicnih prehrambenih potreba starijih ljudi."

Uloga ishrane u zaštiti zdravlja i kvalitetnog življenja, s kvalitetnom ishranom u mladosti i srednjim godinama, takode pridonosi sposobnosti starijih ljudi da se oporave od bolesti. Bez obzira na to žive li stariji ljudi u vlastitom domu, u bolnici ili u domovima, neishranjenost je povezana s povecanjem osetljivosti na infekcije i smanjenim kvalitetom života .

U svakom životnom dobu, bez obzira na godine ili fiziološke promene, organizam zahteva za normalno funkcionisanje podmirenje prehrambenim i zaštitnim materijama.

Uopšte se prihvata da se energetske potrebe smanjuju s godinama i da apetit postaje manji. Poboljšani unos prehrambenih materija poboljšava prehrambeni status, vodi do bolje otpornosti organizma i može povecati raspoloženje i bolje opšte stanje coveka.

Specificni manjak zaštitnih materija ukljucuje vitamine B6, B12, folate, vitamin D i kalcijum. Npr. starenje je povezano s manjom delotvornosti esencijalnih prehrambenih materija, kao što je smanjena sposobnost sinteze vitamina D u koži i smanjena apsorpcija prehrambenih materija.

Pravilna ishrana pospešuje ozdravljenje

Prehrambeni antioksidansi, kao vitamin C i E, i druge supstance u vocu i povrcu imaju zaštitnu ulogu u smanjenju rizika od raka. Stariji ljudi imaju vecu potrebu za unošenje pojedinih prehrambenih materija i njihovu sigurnu nadoknadu kod hronicnih ili akutnih bolesti.

Kod starijih osoba problemi su cesto povezani sa slabom dijagnozom pothranjenosti, zanemarivanjem prehrambenih ispitivanja i procenom pregleda i prevladavanja pothranjenosti kod bolnickih pacijenata i pristupom koji pogoršava njihovo stanje za vreme boravka u bolnici. Bolja briga za starije i provodenje potrebnih prehrambenih mera mogu ubrzati oporavak starijih osoba i smanjiti cenu lecenja.

Buduci cilj nauke i medicine nije samo produžiti život, nego i smanjiti vreme koje ljudi provode bolesni ili nesposobni. Zdravo starenje uvek je teško za one koji žive u siromaštvu, ali kvalitetna ishrana, vežba i izbegavanje pušenja mogu omoguciti ljudima da ispune svoj potencijal i postignu optimalno zdravlje.

_________________
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 12, 2008 6:53 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Postovi: 3326
Lokacija: Svuda i nigde
ISHRANA STARIH LJUDI


Civilizacijski nivo jedne nacije odredjuje odnos prema deci i starima.
Statistički podaci Svetske zdravstvene organizacije ukazuju da je prosečan ljudski vek, u celom svetu, u stalnom porastu.
Razumljivo je da se sa porastom prosečnog ljudskog veka povećao i broj starih osoba, odnosno njihovo učešće u ukupnom broju stanovništva. Takav trend pred savremeno čovečanstvo postavlja vrlo ozbiljne probleme. Jedan od tih problema, svakako je nesrazmera izmedju broja mladjeg i broja starijeg stanovništva.


Iz potrebe da se ovi problemi reše, iznikla je čitava, nova grana medicine, g e r o n t o l o g i j a.
Zadatak gerontologije jeste da prati i proučava promene i kretanja u populacionoj strukturi izazvane starenjem, da prati proučava uzroke zbog kojih te promene nastaju, kao i da predlaže mere koje treba preduzimati da se pojava tih promena, po mogućstvu odloži i njihov efekat ublaži.
Jedan poseban deo gerontologije je g e r i j a t r i j a i ona se bavi proučavanjem procesa u organizmu starijih osoba i predlaže, a po potrebi i preduzima mere da starijim osobama ukaže potrebnu pomoć i olakša život.
« Hajde da ostarimo zajedno, najbolje tek dolazi!»
Starost ne trba smatrati hendikepom, jer ona to nije. Ona znači i iskustvo, mudrost, toleranciju.
Važan aspekt očuvanja zdravlja jeste i ishrana.
Da bi se postavljeni principi pravilne ishrane i prevencije od bolesti uzrokovani nedovoljnom, preobilnom ili nekvalitetnom ishranom sproveli, potrebno je proširiti znanje iz ovih oblasti i na one kadrove kojima je dužnost da se brinu o organizaciji ishrane.


Mnoge fiziološke i patološke promene vezane za starost povezane su sa ishranom.
Starenje je trajan biološki proces koji počinje rano, ali ja naročito i najprimetnije izražen u toku završne faze života.


Proces starenja i brzina kojom se odvija zavise od uticaja mnogih i raznovrsnih unutrašnjih i spoljašnjih činilaca. Ti činioci ne moraju biti i nisu isti za svaku osobu, ali svakako dovode do procesa usporavanja ili prestajanja razmnožavanja i obnavljanja, kojim su jedne ćelije zahvaćene ranije, a druge kasnije.


Na osnovu brojnih ogleda i zapažanja izveden je zaključak da starenje tkiva nastaje zbog toga što se u ćelijama živih bića razgradjivanjem hranljivih materija stvaraju, pored ostalih i izvesne toksične materije koje smanjuju životnu snagu ćelija i njihovu regenerativnu sposobnost, povlačeći za sobom njihovo starenje i konačno njihovu smrt.


Te toksične materije, a naročito holesterol, izazivaju u zidovima krvnih sudova, posebno arterijama, promene u vidu čvorića i zadebljanja, poznate pod imenom arterioskleroza.
Usled tih promena zidovi krvnih sudova zadebljaju, postaju krti, manje gipki i rastegljivi , njihov promer se smanjuje, a time i sposobnost ishrane odgovarajuđig ćelija i tkiva. Na taj način tkiva i organi gube tečnost, sasušuju se, stare i smanjuju svoju zapreminu.


Ovo bi bio slikovit prikaz velikog značaja ishrane na proces starenja i osvrt na specifičnost ishrane starih ljudi , obzirom na brojne anatomske i funkcionalne promene koje su naročito izražene upravo u odnosu na digestivni trakt, ali isto tako i na kardiovaskularni, lokomotorni, nervni i endokrini sistem.


Anatomske i fiziološke promene u organizmu starih značajne za pojavu malnutricije
Promene u organima za varenje kod starih osoba su brojne i svaki od njih može biti od značaja za pojavu malnutricije, a često se javljaju udruženo.
Dentalno zdravlje starih osoba je obično loše, tako da ove osobe izbegavaju upotrebu odredjene vrste namirnica, posebno voća i povrća u svežem stanju.
Sa starenjem opada količina izlučene pljuvačke u usnoj duplji, a smanjuje se i količina amilaze, što sve uslovljava lošu pripremu bolusa ( količinu sažvakane i pljuvačkom natopljene hrane ) za gutanje i lošiji početak varenja skroba.
Kod osoba starijih od 65 godina, često je prisutan atrofični gastritis koji uslovljava lošiji početak digestije belančevina. Atrofija želudačne mukoze praćena smanjenim stvaranjem unutrašnjeg činioca koji vezuje vitamin B12 unet hranom, onemogućava njegovu apsorpciju u ileumu. Zbog toga su teži oblici hroničnog atrofičnog gastritisa praćeni makrocitnom anemijom.


Otežano varenje hrane se nastavlja i u tankom crevu zbog smanjene sekrecije egzokrinog pankreasa usled povećanja fibroznog tkiva. Količina izlučene žuči je kod starijih osoba smanjena, njena gustina je povećana i sadrži veću količinu holesterola. Ove promene količine i sastava žuči imaju za posledicu lošiju digestiju i apsorpciju masti.
Poremećaji digestije i apsorpcije hrane u gornjim partijama organa za varenje ostaju dugo asimptomatske, dok su promene koje nastaju u mukozi i mišićnom sloju debelog creva i doprinose atrofiji zida debelog creva u celini, praćene jasnom simptomatologijom. Atrofija zida debelog creva uslovljava njegov slabiji motilitet koji za posledicu ima konstipaciju.
Nedovoljna fizička aktivnost starih pogoršava konstipaciju, a ona dalje može dovesti do gubitka apetita i pojave anksioznosti. Ove promene na debelom crevu više su lokalnog karaktera i nemaju posebnog značaja za pojavu malnutricije.
Involutivne promene na kardiovaskularnom sistemu praćene su nedovoljnim dopremanjem svih hranljivih materija do perifernih tkiva i njihovom lošijem metabolisanju zbog nedovoljne oksigenacije. Nedovoljna oksigenacija tkiva delom je posledica navedenih promena na kardiovaskularnom sistemu, a delom posledica plućnog emfizema, koji je vrlo često prisutan kod starijih osoba.


Uporedo sa promenama na digestivnom traktu, kardiovaskularnom sistemu i plućima, dolazi i do propadanja bubrežnog parenhima , što za posledicu ima smanjeno stvaranje aktivne forme vitamina D3. Smanjena saturacija ovog vitamina implicira smanjenje količine apsorbovanog kalcijuma u tankom crevu i u cilju održavanja ovog minerala u krvi u okviru normalnih vrednosti, dolazi do povećanja aktivnosti parathormona i dekalcifikacije kostiju. Ova vrsta osteoporoze javlja se kod oba pola posle 65. godine života, s tim da kod žena počinje ranije, što je u vezi sa involucijom jajnika i nedostatkom estrogena.


U senijumu, osim nedostatka polnih hormona, postoji i smanjena aktivnost hormona rasta, što se ogleda u smanjenju ukupne mišićne mase i povećanju masnog tkiva.
Navedeni involutivni procesi predstavljaju najznačajnije promene u organizmu starih koje doprinose težem odvijanju intermedijarnog metabolizma hranljivih materija i održavanju homeostaze, te zbog toga kod starih osoba postoji veća predizpozicija za pojavu malnutricije u odnosu na mladje odrasle osobe u slučaju da starija osoba bude izložena štetnim socijalnim i medicinskim činiocima.


Pored sociomedicinskih činioca, koji predstavljaju najčešće faktore rizika za nastanak opšte, energetsko-proteinske pothranjenosti, kod starih osoba postoje i drugi činioci koji predstavljaju faktore rizika za pojavu specificnih deficita određeih nutrienata.U te faktore ubrajamo loše navike u ishrani, nedovoljan boravak na otvorenom prostoru, što kompromituje sintezu vitamina D3, nedovoljno kretanje koje pogoduje gubitku misicne i koštane mase, kao i brojne bolesti i upotreba neki lekova.


Manifestni oblici pojedinih nutrienata obicno su vezani za nedostatak vitamina B kompleksa, vitamina D, cinka i selena, jer se pokazalo da deficit navedenih vitamina i oligoelemenata mogu imati klinički značaj.


Uticaj pothranjenosti na pojavu, lečenje i krajnji ishod bolesti kod starih osoba
Epidemiološka i klinička istrazivanja pokazuju da se nedovoljna saturacija organizma nutritivnim materijama posebno negativno odražava na proliferaciju limfnog tkiva i oštećenje imunog sistema u celini.
Ove promene uslovljavaju da se kod starih pothranjenih osoba koje su primljene na bolničko lečenje, češće javljaju komplikacije same bolesti kao i sekundarne infekcije.
Praćenje mortaliteta kod hospitalizovanih bolesnika pokazalo je da se ono završava smrtnim ishodom u 44% pothranjenih,odnosno u 8% slucajeva kod normalno uhranjenih starih osoba.


Osnovni principi ishrane starih lica
Ishrana uopšte, posebno ishrana starijih osoba treba da odgovara potrebama njihovog organizma i propisima savremene higijene. Pravilna ishrana je vrlo vazan činilac za održavanje zdravlja i sposobnosti za rad. Ona veoma povoljno utiče na stvaranje i podizanje otpornosti organizma prema bolestima i pojavi procesa starenja. Pravilnom ishranom mogu se izbeći bolesti koje prate nepravilnu ishranu i odlože, odnosno ublaže bolesti degenerativne prirode.


Potrebe starih za energetskim, gradivnim i zaštitnim materijama
Na energetsku potrošnju utiču četiri bitna faktora: fizička aktivnost, bazalni metabolizam, mehanička efikasnost i neuroendokrina regulacija termogeneze, ali i telesna građa, socijalni i psihički status, klimatski uslovi, kulturološke navike i dr.
Osnovni problem u ishrani ljudi je odnos između količine i kvaliteta hrane koja se unosi. Dokazana je veza između dužine života labaratorijskih životinja i sastava hrane kojom su hranjene.
Zaključak je da hrana koja se unosi mora da sadrži u optimalnim koičinama sve bitne materije.
O smanjenju energetskog unosa treba razmišljati u mlađem i srednjem životnom dobu. Sva nastojanja da se u poznim godinama reducira energetski unos putem hrane je uglavnom bez rezultata, jer su posledice neadekvatne i pogreške ishrane već izražene, a kasnije korekcije skoro nebitne za poboljšanje kvaliteta života.



ENERGETSKE POTREBE
Potrebe za energijom se menjaju sa godinama starosti, te je neophodno smanjivati energetsku vrednost dnevnog obroka za odgovarajući procenat. Ispitivanja energetske potrošnje u starih osoba su potvrdila da se ona smanjuju za oko 0.9 % za svaku godinu iznad 75 godina starosti.


Potrebe u belančevinama
Da bi proces deproteinizacije i demineralizacije bio koliko, toliko usporeniji, neophodno je obezbediti najmanje 1 g belančevina po kilogramu telesne mase, a od toga bar 30 % treba da čine belančevine bogate esencijalnim aminokiselinama životinjskog porekla. U prevenciji ateromatoze, treba birati manje masno meso i mleko sa mlečnim proizvodima. Zbog anatomskih i funkcionalnih promena na digestivnom traktu, unos proteina kroz meso treba prilagoditi tom stanju-mleveno i seckano meso.


Potrebe za mastima
Potrebe za mastima su oko 30 % od ukupne energetske vrednosti obroka. Biljne masti, nosioci nezasićenih masnih kiselina manje su aterogene, te se više preporučuju i to termički neobrađene.


Potrebe za ugljenim hidratima
Ugljeni hidrati treba da čine 50-55 % dnevnog energetskog unosa. Količinu saharoze, konzumnog šećera, treba svesti na minimum, a ostale disaharide i monosaharide svesti na količine koje se nalaze u odabranim prirodnim namirnicama, pri čemu prednost treba dati onim koje pored prostih šećera sadrže veće količine celuloze, odnosno biljnih vlakana, vitamina i mineralnih soli.


Povećana potrošnja rafinisane hrane,šećera i crvenog mesa dovela je do drastičnog povećanja zdravstvenih problema u donjem digestivnom traktu. Da bi se sprečili problemi eliminacije prehrambenog otpada, uključujući i rak debelog creva, preporučuje se korišćenje integralnih namirnica, kao što su integralne žitarice, mahunarke i povrće. Ishrana u kojoj su u dovoljnoj meri zastupljena biljna vlakna, deluje protektivno na kvar zuba, konstipaciju i rak na kolonu i rektumu.

_________________
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 371 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Sledeća


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: