Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jul 12, 2005 12:42 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Da i meni je Kron utvrdjen uzimanjem isecka, mada se video vec na kolonoskopskom pregledu. Radjene su mi takodje i analize krvi, ali one ne moraju obavezno i da pokazu bolest. Uglavno se najbolje vidi kada je upala, ali ona bi mogla biti bilo gde....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 28, 2006 1:03 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jan 28, 2006 12:46 pm
Postovi: 5
Lokacija: Vojvodina
Cao! Meni je pre 6 meseci izrecena dijagnoza ali vec skoro 5 god.sam bolesna...JA NEZELIM DA PRIHVATIM da je neizleciva bolest zato se okrecem makrobiotici,homeopatiji,fitoterapiji,jer lekovi nedeluju,,da li je neko voljan da ccje i drgua misljenja> Imate li slicna iskustva?
Pozdrav

_________________
moj moto je JA HOCU,JA MOGU!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Feb 06, 2006 11:30 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Pa sad, prihvatila - ne prihvatila, Kronova bolest je ZA SADA ne izleciva. Ono sto je bitno je da tu cinjenicu ne primas kao porazavajucu. Ja na to gledam kao na nesto sa cim MOZE da se ZIVI. Nisam izgubila nadu da ce lek jednog dana biti pronadjen, i nisam izgubila svoj optimizam.
Najtezi trenutak mi je bio, kada sam posle operacije, koja mi je bila nada da cu, napokon, bar par godina, ziveti bez bolova, shvatila da mi nije donela ocekivano olaksanje.
To je jedino vreme kada sam bila depresivna, a onda sam resila da ne pokleknem, i probam i nesto drugo.
Dakle pila sam tri meseca H 15 to je homeopatski lek (mislim da sam na ovom formum vec pisala o njemu). Pomogao je! A onda je posle tri meseca prestalo dejstvo. Onda sam probala Noni juice. Isto.
Od klasicne medicine za sad uspesno izbegavam imunosupresive koje moj gastroenterolog pokusava da mi nametne, jer smatram da pored nekih neprijatnosti, sa kojima sam vec naucila da zivim, trenutno nisam u hiper-aktivnoj fazi, pa ne zalim da koristim jedan ovakav ni malo naivan lek. Trenutno pijem lokalni kortizon i bolje mi je. Ne znam da li ga ima vec i na nasem trzistu ali je od kortikosteroide najprihvatljiviji.
Ono sto sam iz svih ovih pokusaja shvatila je da je dobar deo problema u mojoj glavi. Kronova bolest, za koju se jos uvek pouzdano ne zna kako nastaje, po misljenju velikog broja strucnjaka ima veze i sa stresom. Pored stresa koji je danas neizbezan, a malo ko od nas zna kako s njim da se bori, mislim i da covek mora da veruje da postoji bolje sutra. Ocigledno je da to kod mene deluje bar kada su lekovi u pitanju. Nego je steta sto tako brzo izgubim veru.
Dobila sam bas danas brosuru koja preporucuje odredjenu ishranu kod Krona, pa kad je budem malo proucila, podelicu to i sa vama.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 08, 2006 1:05 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Zaboravih da kazem da moj gastroenterolog kaze da Omega 3 moze da pomogne.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 03, 2006 11:29 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 03, 2006 11:21 pm
Postovi: 6
Da li mi neko moze reci sta pokazuje laboratorijski nalaz krvi pANCA i kakve to ima veze sa Kronom? I interesuje me na koje jos bolesti ukazuje ovaj test?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 09, 2006 3:13 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 03, 2006 11:21 pm
Postovi: 6
Molim vas, da li mi neko ko boluje od Kronove bolesti moze reci da li je imao neki od simptoma koje cu sada navesti? Imam 18 god. i pre godinu dana mi se pojavio nesnosan svrab po celom telu pracen jakim crvenim dermografizmom uporedo sa aftama u grlu, otezanim disanjem, kasljanjem.(posebno me interesuje da li ovo prethodno navedeno moze biti simptom Krona, jer sam na netu citala da kod 15 %moze, a doktori me uporno ubedjuju da ne moze) Bila sam i subfebrilna i 5 meseci imala tecne stolice sa zelenom sluzi(ili sam imala zatvor dan, dva ili tecnu stolicu),bolove u stomaku i morala jako puno da jedem jer sam gubila tezinu. Medjutim kad jedem osetim i danas tezinu u stomaku,mnogo se bolje osecam kad ne jedem tako da bas osecam grizu savesti cim malo vise pojedem iako sam bas mrsava. Taj osecaj tezine obicno ne traje duze od sata ali imam utisak kao gvozdje da sam jela.Mogu samo bareno da jedem,voce jedem ali mi nikako ne prija.U poslednjih pola godine mi se stanje dosta popravilo ali ostala mi je ta koprivnjaca, zbog koje ne mogu bez lekova, koji samo simptome suzbijaju. Doktori su prvo sumnjali na celijakiju i alergije,uradla sam sve testove iz krvi i sve je negativno. Zatim su mi rekli da je najverovatnije Kron, medjutim sada su mi rekli i da sumnjaju na jednu drugu jos,jos ozbiljniju autoimunu bolest. Jednostavno me svi zavlace vec godinu dana, niko nista konkretno da preduzme,samo mi plase roditelje sa potencijalnim djagnozama. Inace imam jako lose iskustvo od ranije sa lekarima tako da im nista ne verujem,prvo su me godinama ubedjivali da umisljam a onda u poslednji momenat spasili zivot. Ne zelim da mi se isto desi,kad se nesto otkrije na vreme moze bezbolnije i da se ako ne izleci bar leci. Bukvalno moras sam da se raspitujes i istrazujes, zato zelim da cujem iskustva drugih. Da ih ne molis za upute i razne kontrole nikad se ne bi setili. Naravno, cast izuzecima!(samo sto do dobrih dodjes tek kad totalno zaglavis)Ja samo sebi vise ne zelim da dozvolim da se javljam na vreme a oni samo odugovlace dok se meni stanje pogorsava. Ovo kazem zato sto su mi sada vec spominjali kao da treba da pocnem sa kortikosteroidima,...kao kazu, pa nije jos kasno..., molim! nije kasno, a zasto uvek mora biti kasno da bi pocela sa terapijom?kakva neorganizovanost,katastrofa! Kolonoskopiju cu tek raditi,verovatno sledece nedelje.Ja inace imam poslednje tri godine bolove u venama po celom telu.Od kad znam za sebe imam bolove u stomaku, mucnine,povracanje(pre nekoliko godina cak i krv),od pre 3 godine i jaku kiselinu u zeludcu na promenu vremena(inace sam meteoropata), ali sam pre par godina imala ozbiljnu operaciju abdomena tako da mi je vrlo tesko da odredim sta mi je posledica toga a sta neki novi simptomi. Molim vas da mi odgovorite sto pre zato sto cu uskoro u bolnicu gde ce da me najmanje dve nedelje zavlace i ko zna sta...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 10, 2006 3:33 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 10, 2006 3:23 pm
Postovi: 1
Da li neko zna neki sajt na kome ima ishrana oboljelih od kolitisa?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 12, 2006 12:04 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Lulu, ne znam sta da ti kazem. I ja imam u poslednjih godinu dana razne reakcije na kozi. Medjutim nisam jos dobila nikakvu dijagnozu od dermatologa sta bi to moglo da bude. Sumnjam da je to vezano za Krona ili bar za lekove koje moram svaki dan da pijem. Ostali simptomi lice kao da su za Kronovu bolest, ali opet to ne mora da znaci. I mene su lekari zavlacili i zavlacili, ali sam imala srecu da sam na kraju natrcala na gastro tim na Bezaniskoj kosi. Njima skidam kapu! Probaj i ti. U svakom slucaju ako stvarno imas Krona (a nadam se da nemas) u zavisnosti u kojoj fazi bolesti se nalazis (mirnoj ili aktivnoj) lekovi mogu puno da pomognu. Sve najbolje ti zelim, i probaj sto pre da stignes do dijagnoze!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Kronova bolest
PostPoslato: Čet Apr 06, 2006 10:35 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jan 30, 2006 11:58 pm
Postovi: 16
Sta je u stvari Kronova bolest, mislim, kako se manifestuje? Ja imam hronicni kolitis, vec dijagnostikovan u bolnici i to redovno kontrolisem.
Ona dijeta gore napisana i meni je preporucena.
Pozdrav!!!!!!!!!!! :)

_________________
Milka


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Apr 06, 2006 11:23 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Evo ja ovako kao neko ko ima Krona, a nije lekar mogu ukratko da ti kazem sta je to:
Kronova bolest je u biti hronicna upala creva. Iako se kaze creva, bolest se u sustini moze javiti bilo gde od zdrela pa do kraja debelog creva U principu najcesce je izrazena na tankom crevu. Na kolonoskopskom pregledu se moze videti i izgleda tako sto crevo ima ranice po sebi.
U mom slucaju je od upale crevo bilo toliko zadebljano da je prohodnos bila 0! Zato su mi taj deo tankog creva odstranili. Simptomi su razliciti, zavise od coveka do coveka i svakako od toga u kakvom stadijumu bolesti se nalazis. Kod mene je u najaktivnijoj fazi to izgledalo tako sto sam non stop povracala, nisam mogla nista ni da jedem ni da pijem. Mesec danas sam pre operacije bukvalno zivela samo na fruktozi. Bolest moze i duzi vremenski period da bude mirna, ali i to je opet sve individualno.
Leka pouzdanog, bar sa strane klasicne medicine jos uvek nema. Kako mi rekose brojni lekari razlog je sto se jos uvek ne zna pouzdano kako ova bolest nastaje. Ona je autoimunog karaktera i postoji vise teorija kako do nje dolazi. Neki veruju da nasledni faktor jedan od onih koji utice na pojavu ove bolesti. Drugi je svakako STRES. Zato se do skoro ova bolest nazivala i bolescu zapadne evrope, ali vidim da i kod nas ima sve vise obolelih. Jedan gastroenterolog mi je takodje rekao da imaju pretpostavku da i recimo trovanje salmonelom moze doprineti razvoju bolesti. Ako se ovakva oboljenja ne izlece do kraja, moguca je deformacija celija koje kasnije mogu uzrokovati Krona. Lekari su mi preporucivali korekciju ishrane koja treba da ide u pravcu vise ribe a manje mesa, sto vise vitamina. Doduse ima dosta salata kojih treba izbegavati jer su iako zdrave dosta teske za stomak i varenje.
U Kronovoj bolesti je nedostatak to sto je dosta individualna. Dakle razni ljudi mogu imati razne simptome. Takodje moze izazvati razne reakcije na kozi, na ocima, i dovesti do osterosporoze (jer napadnuto tanko crevo tesko apsorbuje kalcijum). Eto, ko sto rekoh sa moje strane to je ukratko to. Ukoliko sam u necemu pogresila ili neko ima nesto da doda....nemam nista protiv.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: kontrola krona
PostPoslato: Pet Jul 28, 2006 2:33 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jul 28, 2006 2:21 pm
Postovi: 1
1996 mi je ustanovljeno da imam Kronovu bolest. Od tada sam imao 5 operacija, od cega zadnje dvije u Milano (na moju srecu), prije 5 godina. Na zalost nemam bas pohvalno iskustvo na lijecenje u S i CG. Proveo sam 60 dana na VMA, i opet nista. Uglavnom nagadjanja!! Od povratka iz Milana ne pijem nikakve ljekove, osim sto sam disciplinovan u ishrani i picu. I to je ipak efikasan lijek. Hranim se po preporukama doktora iz Italije, i to se mora postovati bez opustanja. U ishrani se izbjegava hrana koja sadrzi celulozu i vlakna. Savjet jesti po malo od svega je totalno POGRESAN i velika zabluda.

_________________
Hrana je lijek , i treba biti uporan. Kron se ne lijeci, ali se drzi pod kontrolom!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 29, 2006 1:48 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jan 28, 2006 12:46 pm
Postovi: 5
Lokacija: Vojvodina
kron se leci sa tradicionalnom kineskom medicinom i biljkama..licno iskustvo!

Neodustajte ljudi! :)

p.s. Osoba sam koja nepije farmakoloske lekove i nisam imala ni jednu operaciju!

_________________
moj moto je JA HOCU,JA MOGU!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 25, 2006 4:14 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 25, 2006 3:16 pm
Postovi: 7
Vasko,

kakvu ti je dijetu dao doktor, mozes i je napisati ako ti nije tesko?
pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Okt 30, 2006 6:34 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 25, 2006 3:16 pm
Postovi: 7
Necu unapred da se radujem ali mom sinu koji ima UC je pomogao probiotik na bazi soje.
Pokusajte sa probioticima.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 23 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: