Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1189 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 80  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 20, 2008 11:41 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Postovi: 2010
Lokacija: tu u vashoj blizini
Cistitis

Cistitis je veoma neugodna upala mokraćnog kanala (cevastog organa kroz koji uriniraš) i bešike. To nije PPB, ali ga često izazivaju česti ili veoma energični odnosi. Koren uzroka je ili infekcija ili gnječenje. Infekcija može postojati u bubrezima ili u krvotoku, a onda se spustiti do bešike. Međutim, obično putuje od mokraćnog kanala nagore.

Simptomi: Bol u toku uriniranja , česta potreba za uriniranjem, može se pojaviti i bol u donjem delu stomaka
Kod jačih infekcija - simptomi nalik gripu.
Lečenje : lekar obično propiše antibiotike.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 20, 2008 11:44 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Postovi: 2010
Lokacija: tu u vashoj blizini
CISTITIS


Zene su podloznije infekcijama mokracnih puteva, a svaka peta ima smetnje izazvane upalom mokracnog mjehura. Iako se uroinfekcije vecinom uspjesno lijece, neke prate ozbiljne komplikacije. Pri prvim simptomima zato je najbolje odmah otici lijecniku.

Voli hladnocu, vise zene nego muskarce, neugodna je i bolna, i, naoko, bezazlena... Pogadate, posrijedi je upala mokracnog mjehura, odnosno cistitis. Statistike inace kazu da je upala mokracnih puteva, bilo gornjih ili donjih, cak 30 puta vise pogada zenski, nego muski spol.

Tako je i kad je posrijedi cistitis: 20 posto zena barem je jednom imalo upalu mokracnog mjehura i osjetilo njezine neugodne simptome. Razlog je anatomske prirode: mokracna cijev, koja odvodi mokracu iz mjehura, kod zene je mnogo kraca nego kod muskarca (5 cm kod zena, a 20 do 25 cm kod muskaraca), pa je lako pristupacna razlicitim mikroorganizmima koji mogu izazvati infekciju.

Vecina infekcija mokracnih puteva izazvana je mikroorganizmima, poput Escherichie coli, koje dolaze iz crijeva. Te su bakterije normalno bezopasne, dio su prirodne "dobre" crijevne flore, ali se u odredenim uvjetima mogu razmnoziti i stici do drugih organa, poput mokracnog mjehura. Mokracni otvor nalazi se u stidnici, a zbog blizine debelog crijeva, mjesto je posebno "pogodno" za razmnozavanje bakterija. I, tada se javljaju tegobe i bolovi.

Najcesce zimi

Kod vecine zena infekcija donjih mokracnih puteva manifestira se klasicnom slikom cistitisa. Iako nije "sezonska" bolest, najcesce se javlja u hladnije doba godine, a tegobe i bolovi koji prate upalu mogu biti vrlo jaki i neugodni. Potreba za mokrenjem cesca je i snaznija, a jako peckanje i zarenje javljaju se prilikom svakog mokrenja. Upalu ponekad prati i snazan, bolan pritisak u donjem trbuhu.

Za cistitis je karakteristicno i to da se izrazita bol javlja na kraju mokrenja, u slucajevima kada su upalom najvise zahvaceni misici koji stezu zavrsetak mokracne cijevi. Tjelesna temperatura moze biti povisena, ali ne prelazi 38 stupnjeva Celzija.

Osim bakterija, cistitis mogu uzrokovati i virusi, alergijske reakcije, razlicita kemijska sredstva (primjerice neki lijekovi) i fizikalna sredstva (rendgensko zracenje).

O alergijskom cistitisu malo se zna, a vrlo je malo podataka i o virusnim cistitisima.Stroge dijete i stres Nas organizam cistitisom moze reagirati i na stroge dijete, koje posebno "vole" mlade djevojke - nedostatak vitamina i minerala zbog reducirane prehrane te slabljenje obrambenog sustava organizma, moze biti uzrokom upale mjehura.

Moguce je i stresu pripisati mali udio u toj bolesti jer znamo da nam, kada smo u stresnoj situaciji, pada obrambena sposobnost organizma, pa se bolest moze pojaviti i na mjehuru.

Uz sve to, manji broj zena pati od neuroloskih tegoba, koje se mogu iskazati na mjehuru.

Kod svih tih oblika cistitisa, na pretragama urina nema tragova upale. Ali gotovo 80 posto infekcija izazvano je bakterijama.

Rizicne pedesete

Zenama u menopauzi cistitis moze postati kronicni problem - usprkos lijecenju, neprestano se ponavlja. Glavni je krivac starenje povrsinskog tkiva na sluznici mokracne cijevi, koja tako postaje lakse dostupna bakterijama.

Nadalje, hormonski poremecaji, tipicni za menopauzu, cine rodnicu, koja atrofira i postaje suha, osjetljivijom na mikroorganizme. I ovdje vaze pravila prehrane i osobne higijene, ali medicinska dijagnoza od osnovne je vaznosti.

Cesto je infekcija posljedica nakupljanja mokrace, koja ostaje u mjehuru nakon mokrenja. To moze biti posljedica opustanja misica zdjelice, pa su u tom slucaju tzv. Kegelove vjezbe (stezanje i opustanje misica zdjelice, cime im se vraca tonus) rjesenje za blaze oblike cistitisa.

Kako pravilno uzeti mokracu

Kako se mnoge uroinfekcije javljaju akutno, treba ih brzo dijagnosticirati. Jednostavan test za brzu orijentaciju je biokemijska test traka (dipstick test).

Negativan dipstik test obicno je dovoljan da iskljuci pravu infekciju. Ako je nalaz pozitivan, preporuca se mikroskopski pregled sedimenta urina. To je ujedno prvi korak u dijagnostici urinarne infekcije i ne smije se preskociti.

Buduci da je u prvoj jutarnjoj mokraci broj bakterija veci u odnosu na one kasnije (jer bakterije u mokracnom mjehuru imaju vremena razmnoziti se preko noci), treba uzeti uzorak iz prvog jutarnjeg urina.

Kako prvi mlaz mokrace ispire sadrzaj mokracne cijevi, u sterilnu bocicu skuplja se srednji mlaz. Prije uzimanja uzorka, zene se trebaju oprati mlakom vodom, pri cemu ne smiju koristiti sapun ili antiseptik, jer su baktericidni. Zbog toga nalaz moze biti lazan, odnosno pokazati mali broj izoliranih bakterija.

Treba upozoriti da se iz "bezazlenog" cistitisa moze razviti mnogo ozbiljnija bolest, primjerice upalna bolest bubrega. Zato se pri prvim simptomima svakako treba javiti lijecniku, jer je terapija, u velikoj vecini slucajeva, brza i ucinkovita.

Cistitis medenog mjeseca

Uzrok infekcijama mokracnih mogu biti i - spolni odnosi. Tzv. "cistitis medenog mjeseca" jedna je od klasicnih situacija: peckanje je posljedica "mehanickog" nadrazivanja, odnosno cestih i strastvenih odnosa, sto olaksava ulazak mikroorganizama u unutrasnjost spolnih organa, a ponekad izaziva i male ranice, koje mogu pospjesiti infekciju.

Nakon odnosa odmah se pomokrite jer ce tako mlaz "isprati" eventualne mikroorganizme.

Da se upale ne bi ponavljale...

Uvijek trebate uzeti sve antibiotike, odnosno dozu koju je propisao lijecnik. Simptomi se mogu smiriti vec nakon dan do dva otkako ste ih poceli piti, ali mikroorganizmi su jos uvijek prisutni u mokraci i umnozit ce se ako se potpuno ne iskorijene. Zato antibiotsku terapiju treba provesti do kraja.

Cim se pojave znaci upale, odmah otidite svom lijecniku. Upalu je teze kontrolirati ako je prisutna dulje vrijeme.

Usvojite naviku da mokrite svaka 2 do 4 sata, a isto tako i neposredno nakon spolnog odnosa. Mokrenje ispire bakterije iz mokracne cijevi (uretre), sprjecavajuci ih da dodu do mokracnog mjehura.

Pijte puno tekucine (osam casa vode na dan). Vise tekucine pomaze ispiranju bakterija iz urinarnog trakta.

Pijte dvije case vode prije i nakon spolnog odnosa.

Izbjegavajte uporabu luznatih sapuna, pjenusavih kupki, pudera i spreja za odrzavanje higijene intimnog dijela tijela. Ta sredstva mogu nadraziti mokracnu cijev, te tako poticati upalu i bakterijsku infekciju.

Izbjegavajte uske hlace i gacice. Uske hlace, na primjer, nadrazuju mokracnu cijev i onemogucuju prozracivanje genitalnog podrucja.

Preporucuje se nositi pamucno, a ne sintetsko donje rublje. Vlaznost genitalnog porucja pogodna je za razmnozavanje bakterija. Pamucno donje rublje omogucuje bolju prozracnost tog dijela tijela.

Smanjite mogucnost razmnozavanja bakterija u mokracnom mjehuru redovitim uzimanjem vitamina C ili soka od brusnice. Uzima li se u velikim kolicinama, vitamin C zakiseli urin i izlucuje se preko njega. A bakterije slabije rastu u kiselom mediju. Pokazalo se da sok od brusnice i borovnice sprjecava prijanjanje bakterija uz zid mokracnog mjehura. Zato se preporucuje dnevno popiti 2 do 3 case tih sokova. (Da bi djelovali, treba 8 tjedana svakodnevno piti te sokove).

Kako bi sprijecile ulazak bakterija iz probavnog trakta u mokracnu cijev, djevojke i zene trebaju nakon mokrenja ili obavljene velike nuzde brisati genitalno podrucje od sprijeda prema straga.

Ako se infekcije cesto ponavljaju, radije se tusirajte nego kupajte. Bakterija prisutna u vodi za kupanje moze lako uci u mokracnu cijev.

Zenama u postmenopauzi s cestim upalama urinarnog trakta moze pomoci redovita upotreba estradiol vaginalne kreme.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 20, 2008 11:47 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Postovi: 2010
Lokacija: tu u vashoj blizini
CRNA REKA-MANASTIR-REHABILITACIONI CENTAR

По благослову епископа Артемија у пролеће 2003. године , у месту Рибариће , општина Тутин , почели смо изградњу Рехабилитационог центра за помоћ наркоманима и неким (лакшим) категоријама душевних болесника. Овај Центар налази се на планини Мокра Гора, на 1000 м надморске висине, на 5км од границе са Косовом и Метохијом , у непосредној близини православног манастира Црна Река, велике светиње у којој су многи нашли утеху и исцелење и душе Овај крај је врло специфичан, будући да се налази на тромеђи Црне Горе, Србије, и српске покрајине Косово и Метохија, у вишенационалној средини, где су Срби православне вере у мањини.
Будући да се моја породица и ја наркоманима и душевним болесницима бавимо скоро 15 година, коначно су се створили услови, у смислу искуства, потреба , материјалних основа, амбијента, кадрова, и сл . да се ово наше старање подигне на виши, озбиљнији и обухватнији ниво, те смо 2004. године довршили објекат од 180м2, са станом за нашу породицу, приземљем - за смештај потребитих. Исте године смо почели изградњу другог објекта, у непосредној близини првога, сличне површине, са подрумом, великом трпезаријом и кухињом и 7 соба. Потом смо саградили 5 брвнара. Укупно смо саградили 30 соба за смештај штићеника. Пошто смо окончали градњуда и изнајмили 2 сеоска имања, тренутно можемо да сместимо у наша оделења око 220 штићеника.. За сада, у последњих пола године, код нас свакодневно борави око 180 наркомана. Део овога саграђено је на манастирском земљишту површине око 2,5 хектара , које је нама додељено на трајно коришћење.

Почетком 2005. године довршили смо регистрацију овога Центра код надлежних државних органа, са шифром 91310, подгрупа делатност верских организација. У приземљу првог објекта саградили смо и капелу, која је потпуно опремљена потребним богослужбеним књигама, сасудима, одеждама и сл, касније и освећена и у којој свакодневно обављамо богослужења, и која нам је врло важна у процесу опоравка и духовног исцелења особа којима се бавимо.Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Dec 22, 2008 12:52 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
CRNI GAVEZ

Gavez - Symphytum officinale

Gavez je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 1 m. Stabljika je uspravna, kruta, šuplja, mesnata, gusto pokrivena dlakama, samo u gornjem delu razgranata. Listovi su lancelasti, grubi i dlakavi, u donjem delu stabljike suženi u dršku, a srednji i gornji su sedeći i duguljasti. Cvetovi su ljubičasti ili ružičasti, zvonasti, sakupljeni u povijenim cvastima u pazuhu gornjih listova. Cvetne drške i čašični listići su obrasli dlačicama. Cveta od aprila do septembra. Rasprostranjena je najviše po vlažnim livadama, pašnjacima i oranicama, na obalama reka i potoka, oko puteva i u kanalima, uglavnom na plodnom tlu, do iznad 1000 mnv. Razmnožava se semenom i vegetativno. Droga je u korenu (Symphyti ili Consolidae radix) koji se vadi u jesen ili u proleće čim biljka počne listati.


Opere se i ostruže, izreže u komade od 2 cm. dužine i što pre osuši na suncu da ne poplesnivi. Svojstvenog je mirisa, sluzavog i po malo gorkog ukusa. Sirov koren je sočan, a osušen rožnate konzistencije.
Sastav: purinski derivat alantoin., glikoal kaloid konsolidin, mnogo sluzi, guma, smola, tanin, etarsko ulje, asparagin, šećer i otrovan alkaloid simfito-cinoglosin.


Upotreba: Tipična sluzna i donekle taninska droga. Zahvaljujući prisustvu alantoina, gavez pomaže rast i razmnožavanje ćelija i obnavljanje tkiva, pa se tako može objasniti vekovna upotreba u narodnoj medicini za lečenje preloma kostiju, uboja, čireva, starih i gnojavih rana i sl. U obliku sirupa daje se slično belom slezu za lakše iskašljavanje i lečenje upale usne šupljine.
Narodna Imena: velika sodula, voluj jezičac, vrani gavez, kilnjak, konjski rep, opašica, pljušč, svatovci, crni koren

Recept za probleme vezane za mokraćne puteve

100gr koriena gaveza izrendati i staviti u 1,5 lit vode. Kuvati 1 sat. Dolivati sa vrucom vodom da na kraju kuvanja bude 1 litar tećnosti
Pije se ujutro i uvece po 2 dl.


Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Dec 22, 2008 11:58 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Ciste na janicima

Jajnici kod žena imaju dve funkcije da stvaraju zrela jajašca i proizvode hormone. Sadrže nezrela jajašca koja se razvijaju i sazrevaju tokom perioda polne zrelosti žene sve do menopauze. Svakog meseca sazri jedno, retko dva jajašca koji se odvajaju od jajnika i nalaze svoj put do Falopijeve tube, gde može da bude oplodeno ako do njega dospe spermatozoid.

Druga uloga jajnika je stvaranje ženskih hormona estrogena i progesterona.

Ciste se mogu razviti unutar jajnika, one predstavljaju šupljine ispunjene tecnošcu, cvrstom materijom ili kombinacijom obe i skoro su uvek benigne. Mogu se razviti tokom jednog meseca , a mogu da se rasprsnu i same od sebe nestanu ali kada dostignu vece razmere retko kad nestaju same.

Kakvi su simptomi kod ciste na jajnicima?

Vecina žena koje imaju cistu ili ciste na jajnicima nemaju nikakve simptome pa su nesvesne njihovog prisustva. Može pojaviti bol u donjem delu stomaka ukoliko cista pukne, uvrne se ili se javi krvarenje unutar ciste. Ukoliko je cista velika može da vrši pritisak na bešiku ili creva, pa stvara nelagodnosti (cešce mokrenje i bol u stomaku) kao i bol tokom seksualnog odnosa.

Ovarijalne ciste cesto daju simptome nekih drugih oboljenja ili stanja uticuci na organe smeštene u karlici. Nekada simptomi ciste na jajnicima mogu u stvari da budu rani simptomi raka jajnika. Ipak su ciste ceste kod žena izmedu 30 i 40-te godine života, dok je rak jajnika retko oboljenje od koga oboljevaju žene preko 50-te godine života.

Dijagnostikuju se pregledom ultrazvukom i ginekološkim pregledom (vece ciste). Lecenje zavisi od velicine ciste, da li se nalazi samo na jednom ili oba jajnika, od neugodnosti koju nosi i starosti žene. Ukoliko sama ne nestane tokom nekoliko meseci ginekolog može da predloži otklanjanje ciste. Ciste se cesto otklanjaju laparaskopijom, mada se sve ciste ne mogu ukloniti na ovaj nacin.

Ukoliko je potrebno da se otkloni citav jajnik to ne utice na normalan menstroalni ciklus i proizvodnju hormona.


Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 23, 2008 12:04 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 2:46 am
Postovi: 1687
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
CVIJET

Ni carstvo nije beskonačno.

Gomila palata, gomila vrtova, platformi

i ko zna koliko javnih kupatila.

Gomila stovarišta sa hranom i pićem,

gomila otpada, gomila svetla.

Mnoštvo ležaljki za umorne

i napaćene duše.

Sijaset ljuljaški za nesrećnu decu.

Hiljade klackalica i arterskih česmi.

I još toliko čuvara.

I još toliko zabranjenih vrata

i slepih hodnika.

Ni pravednima se ne sme verovati.



Drvo Znanja u sredini.

Zabranjeno, takođe.

Zaklonjeno nastrešicom, neprekidno zalivano.

Jedna izborana starica gazi po travi i pomera crevo sa vodom bliže stablu.

Uzdiše. Nije joj teško već se jedi zbog vesti odozdo.

Kažu ... ovi dole svo znanje posraše ... Pa kad se popnu gore, tako glupavi i pravedni ... neće im ni ovo jedno Drvo Znanja pomoći.

Drvo Života je već presušilo.

Sad je samo da se svi popenju gore.

Nema više silaska.

Samo, češka se starica po glavi i češanjem skida suvu maramu.

Samo, gde će sav taj narod stati.

Gde ću sve stići pripremit i postavit?, pita se.

Ko će staroj Majci pomoći?

Odmahuje glavom kao da i sama zna odgovor.

Okreće se i odlazi iz vrta Edenskog.



Ni carstvo Nebesko nije beskonačno.

Gomila je tu starudije i gareži.

Gomila isprevrtanih stolova.

Gomila izgaženih bašti.

Jezuiti, ateisti, budisti, jevreji ...

Ko će sve to primiti i za njima pospremati?

Hrišćani?

Odahuje starica i stidljivo baca pogled na kraj bašte.



Zaraslo, izlupano, pocrnelo i sluzavo ...

... ali još u dobrom stanju ...

Stepenište ka dole,

izuvijano... u krug ... u krug ...
Dole, u dubinu jada.

Načuje poneki vrisak, il' joj se samo čini.

Dole, gde smrt još čeka besmrtne,

gde pametni misle i glupi ćute.

Ići ćemo. Nađite nam vođu.

U pakao.

U zemlju obećanih.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=X4U7VgUQ ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=fYia6tAd_EY&NR=1
Kad je struju izmislio Tesla, ameriko sisala si vesla!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 23, 2008 12:10 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 2:46 am
Postovi: 1687
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
CVET, MANJE KOMPLIKOVAN :lol:
Cvijetu mali
mnogi bi te rado brali
Ali neće
jer si dio moje sreće.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=X4U7VgUQ ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=fYia6tAd_EY&NR=1
Kad je struju izmislio Tesla, ameriko sisala si vesla!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 23, 2008 12:41 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917

CARSTVO SNOVA


"...A ti? Ti se skrivas u carstvu snova... I ne zelis sa mnom dohvatiti zvezde. Mozda i ne sanjas o onome sto sanjam ja. Ili mozda sanjas i volis a ja to ne znam. Mozda ne umem da procitam u tvojim ocima. Mozda i ti govoris njima kao i ja, ali......daleko su od mene ... mada znam da i ti, dosta u njima skrivas.... osecam to. Ponekad ucini mi se da me i ne primecujes. Kao da moje reci i ne postoje za tebe. Osecam se tada tako nesrecnom, tako slabom. Mozda ti ne shvatas sta znace moji pogledi uprti u daljine i oci pune nade i neke skrivene tuge... Kao da nesto traze...iscekuju..... Da, oni traze tebe negde daleko... Mozda bih trebala da te zaboravim, da ne mislim o tebi, da sanjam o nekom drugom bicu. Ali znam da bih u njemu trazila tebe, tvoje oci, tvoje reci, tvoj pogled, tvoj osmeh...To ne mogu. To bi bolelo vise. Zato prastam i volim. Mozda i nemam sta da prastam... ali prastam ti zato sto postojis...."

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 23, 2008 12:43 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 9:09 pm
Postovi: 3467
WOW!!!!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 23, 2008 12:48 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 2:46 am
Postovi: 1687
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Carska Bara
Jugozapadno od Zrenjanina, u međurečju Tise i Begeja, nalazi se Carska bara, bogato stanište močvarnih ptica i retkih biljnih vrsta. Ovaj prirodni rezervat, čijoj vrednosti doprinose bare Tiganjica, Perleska i veći broj drugih bara i kanala, prostire se na 1.600 hektara. Kolonija vodenih ptica - čaplji, čigri, galebova - opisana je i registrovana jos u 19. veku. Ovaj specijalni rezervat nazvan je Carska bara u vreme austrougarske vlasti. Bogatstvo rezervata čini čak 250 vrsta ptica.
Ornitoloska vrednost područja posebno se ogleda u broju ugroženih vrsta koje se ovde povremeno sreću: pelikan, mali kormoran, mala guska, plavokljuna patka, a gnezde se orao belorepan i prdavac.
Reka Stari Begej, stare livadske šume, karakterističnost stepa, slana tla, listopadne šume kao iz slikovnica i oko 150 raznih vrsta ptica čine jedinstveni ambijent.
Do ovog prirodnog rezervata može se doći vodom, ploveći Dunavom iz pravca Beograda ili Novog Sada, zatim Tisom i Begejom, iz pravca Bečeja, i iz Zrenjanina, ploveći Begejom. Kopnom se stiže asfaltnim putem od Novog Sada, preko Titela i Perleza, kao i od Beograda preko Čente.
Zrenjnainski planinari svake godine polovinom juna na ovoj zanimljivoj lokaciji, na obali Starog Begeja dočekuju svoje prijatelje planinare iz svih krajeva zemlje. 15 .Susret planinara "Carska Bara 2007". Ove godine je rezervat "Carska bara" i zrenjaninske planinare posetilo 235 planinara iz 19 planinarskih društava Srbije.
U subotu je odrzan 7. pešačko - biciklističkom maratonu "Banatski ritovi" (30 km), na kom je ucestvovalo 125 planinara. Druženje je nastavljeno uz planinarski pasulj , riblju čorbu i pesmu.
U nedelju je održano orijentaciono takmičenje za KUP Vojvodine, na kom je učešće uzelo 4 ekipe u dve kategorije.
U kategoriji seniora prvo mesto je zauzela ekipa "Kompas I" , a drugo ekipa "Kompas II" iz Vrsca.
U kategoriji seniorki prvo mesto je zauzela ekipa "Kompas" iz Vrsca, a drugo ekipa "ŽPSD Zrenjanin " iz Zrenjanina.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=X4U7VgUQ ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=fYia6tAd_EY&NR=1
Kad je struju izmislio Tesla, ameriko sisala si vesla!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 23, 2008 1:00 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Postovi: 2263
Lokacija: crno-beli svet
Cccccc :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 23, 2008 1:01 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 2:46 am
Postovi: 1687
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
:wink:

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=X4U7VgUQ ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=fYia6tAd_EY&NR=1
Kad je struju izmislio Tesla, ameriko sisala si vesla!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 23, 2008 1:03 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Postovi: 2263
Lokacija: crno-beli svet
:D :wink:
Pssst! Ne pricham sa njima, jer shtrajkujem...kidnule su sa chasa i pushu! :o
`Ajd laka noc :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 23, 2008 1:05 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 9:09 pm
Postovi: 3467
Dobro je,

ja pomislih da sam na casu poezije :roll: :roll:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 23, 2008 1:05 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 2:46 am
Postovi: 1687
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Lijep san zeno!

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=X4U7VgUQ ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=fYia6tAd_EY&NR=1
Kad je struju izmislio Tesla, ameriko sisala si vesla!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1189 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 80  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 24 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: