Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1189 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 80  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 11, 2008 6:34 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
HIDŽIKI



HIDŽIKI (hijiki) su tanke smeđe igličaste alge. Glavni snabdevač japanske firme Mitoku hidžiki algama je porodica Nišikava, koja je svoje tradicionalno ribarsko zanimanje zamenila specijalizacijom za sakupljanje i pripremu ove vrste algi. Rano proleće, kada hidžiki dostiže vrhunac svog ukusa, je idealno vreme za berbu. Alge se nakon berbe obrađuju tradicionalnom metodom, zatim se suše na suncu i pakuju. Njihove grube crne niti postaju vrlo nežne ako se pravilno kuvaju. Hidžiki u sebi zadržavaju jak ukus okeana pa su zbog tog gorkastog ukusa vrlo cenjene.

■ lekovita svojstva:

popravljaju krvnu sliku

ojačavaju zidove kapilara
uništavaju bakterije truljenja

poboljšavaju funkcionisanje creva



Hidžiki alge sadrže deset puta veću količinu kalcijuma nego ista količina mleka, sira ili drugih mlečnih proizvoda. Veoma su korisne u ishranu dijabetičara. Gvožđe (55mg na 100gr sušenih algi) potpomognuto kalcijumom (1400 mg u 100gr sušenih algi), koji omogućava njegovu ugradnju, popravlja kvalitet krvi. Natrijum, kalijum, fosfor i jod su neophodni minerali koji regulišu metaboličke procese u organizmu. Vitamini B1, B2, B3 omogućavaju nesmetano funkcionisanje nervnog sistema, ojačavaju zidove kapilara i obnavljaju crevnu floru. U tradicionalnoj medicini hidžiki alge se koriste za jačanje creva jer imaju jako antiseptičko i antitoksično delovanje (uništavaju bakterije truljenja).

■ način pripreme:

2 supene kašike hidžiki algi
1 šolja vode
2 kašičice šoju sosa (shoyu)


Oprati hidžiki alge hladnom vodom i ocediti. Dodati šolju vode i ostaviti da se tope 3-4 minuta. Staviti na vatru i pustiti da proključa. Smanjiti vatru na najmanje, poklopiti i ostaviti da se kuva 30 do 40 minuta. Dodati šoju sos, promešati i ostaviti otklopljeno da se kuva dok ne ispari višak vode.

Ako ste pripremili preveliku količinu hidžiki algi možete ih odložiti u frižider, jer se one u njemu mogu dobro očuvati.

Ova končasta alga je izvrsna u kombinaciji sa povrćem. Priprema se tako što se korenasto povrće (šargarepa, celer, paškanat) iseče na štapiće ili kolutove i dinsta kratko na susamovom ulju preko čega se stave oprane hidžiki alge, zatim se doda čaša vode i bez mešanja nastavi se kuvanje. Sve ostalo ide prema originalnom receptu.

Hidžiki alge mogu se pržiti i peći u dubokom ulju. Leti Japanci ih rado jedu u salatama, uz malo malo šoju sosa.

► za one koji žele da znaju više:

Hidžiki (hijiki) su tanke igličaste smeđe morske alge koje rastu u vodama koje zapljuskuju obale Japana, Kine i Hong Konga.

Prema predanju, Japanke imaju tamnu, sjajnu, gustu i bujnu kosu upravo zahvaljujući redovnom konzumiranju hidžiki algi. Istraživanja su pokazala du su minerali veoma važni za zdravlje kose, a ove alge sadrže neverovatnih 34 grama minerala, na 100 grama sopstvene težine. Štaviše, jedna studija je pokazala da 100 grama hidžiki algi ima 10 puta više kalcijuma, nego ista količina mleka. Bogate gvožđem, belančevinama, vitaminima A, B1 i B12 ne doprinose samo boljem kvalitetu kose, već jačaju creva i čiste krv. U Japanu, u kojem je upotreba algi u ishrani ravnopravna upotrebi povrća, jedna od najpopularnijih vrsta algi su ,,Bošu' hidžiki', koje rastu duž kamene obale istoimenog poluostrva na najvećem japanskom ostrvu Kjušu.


Mitokuov glavni snabdevač hidžiki algama, porodica Nišikava, neguje tradicionalan način pripreme hadžiki algi. U rano proleće, kada hidžiki dostiže vrhunac svog ukusa, alge se beru. Ubrane alge se zatim peru, te se devet sati pare u sopstvenim sokovima. Na taj način omekšavaju, a boja im se menja iz svetlo smeđe u crnu. Suše se na suncu, a potom se pakuju. Ova tradicionalna metoda se veoma razlikuje od komercijalne, tokom koje se hidžiki alge prokuvavaju dugi vremenski period, što dovodi do gubitka minerala.




Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 11, 2008 6:43 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Hačo miso sa dodatkom korenastog povrća -Tekka


Slika

Teka (tekka) je tradicionalni japanski proizvod za začinjavanje jela. Dobija se dugim, laganim kuvanjem hačo misoa i korenastog povrća sve dok se ne formira zrnast prah. Ovaj proces traje oko 16 sati. Teka sadrži visok nivo gvožđa i minerala. Teka daje snagu organizmu pomažući mu da izbalansira nivo kiselosti. Dobro se uklapa sa različitim vrstama pirinča i povrća.

■ lekovita svojstva:

Teka – hačo miso sa dodatkom korenastog povrća uspešno balansira kiselo stanje organizma. Kada unosimo dosta šećera u organizam (sokovi, poslastice, voće, belo brašno...), što se u modernoj ishrani dešava veoma često, povećava se kiselost organizma. Ovakvo stanje pogoduje razvoju bakterije, virusa, gljivica. Prirodno stanje zdravog organizma je blaga baznost. Da bi povratilo balans naše telo ,,čupa’’ minerale iz svojih depoa, jer su minerali (magnezijum, kalcijum) ti koji imaju sposobnost da vraćaju baznost. Teka je proizvod koji organizmu omogućava da lako povrati baznost.



■ način pripreme:

Pospite teku, u maloj količini, po već pripremljenom jelu.



► za one koji žele da znaju više:



Sastav: hačo miso, šargarepa, koren lotosa, koren čička, susamovo ulje, koren đumbira.




Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 12, 2008 8:02 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Hmelj

Šišarice hmelja su jajaste, lake, rastresite cvasti, dugačke 3-4, široke oko 2 cm, nešto pljosnate, toplog i gorkog ukusa, prijatnog svojstvenog aromatičnog mirisa (dugo čuvana i pokvarena droga zaudara na stari odoljen, izovalerijansku kiselinu). Šišarice se lepe za prste. Oko krivudave osovine, dugačke oko 2 m, poređani su plodni listići unaokolo u cik cak, kao crepovi na krovu. Na njihovoj bazi golim okom se mogu videti, oble, sjajne, prozirne, žute žlezde, koje se mogu lako istresti (lupulin). Plodni listići (brakteje) su vrlo tanki, hartijasti, jajasti, žuto-zelenkasti ili žuti, oko 10 mm dugački i oko 7 mm široki, mrežasto išarani sitnim nervima i lako se mogu odvojiti. Upotrebljava se samo gajen hmelj. Hmelj potiče iz istočne Evrope. Kod nas raste uz grmlje po vlažnim mestima kao divlja povijuša.


Gaji se kod nas i u drugim zemljama u velikim količinama za potrebe pivara. Upotreba hmelja u pivarstvu je novijeg datuma, a u medicini tek od početka XIX veka. Smola lupulina konzerviše pivo sprečavajući razvoj mlečno-kiselih bakterija, etarsko ulje mu daje prijatan miris, gorke materije gorčinu, a tanin ga bistri taložeći belančevine ječmenog slada. Hmelj se bere u septembru po lepom i suvom vremenu i brzo suši na tavanu ili u zagrejanim sušarama. Dobro osušen hmelj ima lepu zelenu boju. Negde ga pre pakovanja sumporišu radi konzervisanja.
Sastav: šišarice sadrže tanina (humulo-taninska kiselina), pektinskih materija, kalijumovih soli, trimetil-amina i lupulina, koji je najvažniji sastojak droge. L u p u l i n sadrži oko 50% smole i etarskog ulja, voska, tanina, nekih baznih jedinjenja i dr. Etarsko ulje je vrlo aromatično i lako. Ulje se sastoji uglavnom od mircena i humulena. Ima i estara mircenola sa valerijanskom, sirćetnom i maslačnom kiselinom. Staro i pokvareno ulje ima neprijatan miris na pokvaren sir i staru valerijanu zbog oslobođene valerijaniske kiseline. Mircen je alifatski terpen. Miriše na ružu. Smola se sastoji iz humulona i lupulona, dve kristalne, vrlo gorke supstance.

Upotreba: Hmelj je amarum aromatik i sedativ, šišarice su tonik i stomahik svojim gorkim materijama, sedativ svojim etarskim uljem i anafrodizijak lupulinom. Daje se u obliku infuza, alkoholnog ekstrakta ili sirupa protiv nemanja apetita, teškog varenja, skrofuloze, za umirivanje živaca i stišavanje polne nadraženosti (lupulin) i sl. Čini se da jastuci punjeni hmeljom pomažu od nesanice. U tu svrhu u nekim zemljama pune jastuke i dušeke u bolnicama za živčane bolesti.


Uzet u većoj količini hmelj izaziva trovanje: gađenje, povraćanje, glavo bolju, usporavanje cirkulacije i dr. Na radnicima zaposlenim oko hmelja za pažene su pojave zapaljenja očiju i kožna oboljenja.

Narodna imena: blust, kudiljice, kuke, melika, melj, meljevina, milje vina, falon, hmel, hmelina, hmeljevina.


Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 12, 2008 8:05 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Hrastova kora kao prirodni lek


Hrastova kora se koristi protiv proliva, rana i hemoroida, a na tržištu je dostupna u kapsulama i kao čaj u filter kesicama ili u prahu

Asfalt vri od vreline, vama se gadno muti pred očima, imate osećaj kao da ćete istog trenutka pasti u nesvest. Leto je godišnje doba kada i ljudi odličnog zdravstvenog stanja ponekad teško trpe velike vrućine. A vi?

Koliko puta ste se požalili prijateljici kako mrzite situacije kada vam niz lice lipti znoj, a vi ste se od jutra svojski trudili da izgledate sveže i besprekorno. Drugarica vas je samo pogledala i kratko prokomentarisala kako se ona nikada ne znoji, pa nema pojma kako je vama svaki dan u gradskom prevozu. Ipak, ono što vam ne treba na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa svakako je mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku, proliv i nesvestica. Ekstremne vrućine pogoduju ovim problemima.

Zamislite samo situaciju da ste krenuli na posao, a stomačni grčevi prorade u prevozu. Obliva vas hladan znoj i već vas hvata panika gde ćete sad kada vas je poteralo u toalet. Dijareja i grčevi se uglavnom javljaju leti. Tegobe sa stomakom rešićete za nekoliko dana ako se odlučite za recept iz bakine kuhinje. Proliv možete lečiti bobičastim plodovima, kao što je kupina ili borovnica. Ovo voće sadrži visok nivo taninske kiseline, a tanin steže stolicu. Većinu prirodnih lekova protiv dijareje čine biljke bogate taninom.

Da biste sebi olakšali problem sa dijarejom, deset minuta kuvajte jednu do dve supene kašike bobičastih plodova ili suvog lišća kupina u pet do šest kašika vode. Procedite. Nekoliko puta dnevno treba da popijete po šoljicu ovog čaja, ali napitak mora biti svež. Velike doze tanina mogu prouzrokovati oštećenja jetre pa morate biti oprezni.

Ako već muku mučite sa prolivom, najveća opasnost može biti dehidracija organizma zbog gubitka tečnosti. Dehidracijom se gube minerali i elektroliti, pa lekari savetuju što češće konzumiranje slanih i mineralnih napitaka. U slučaju jakih bolova, temperature, sluzave ili krvave stolice, ako proliv potraje, kad mu ne znate uzrok i kad sumnjate na nagli i značajni gubitak tečnosti, potrebno je da se obratite lekaru.

Verovatno niste znali da se hrastova kora koristi ne samo u mnogim kozmetičkim preparatima već i kao lek za dijareju. Hrastova kora takođe sadrži puno tanina. Koristi se protiv proliva, rana i hemeroida, a na tržištu je dostupna u kapsulama i kao čaj u filter kesicama ili u prahu. U situacijama kada vas boli stomak, muče vas grčevi, proliv i povraćate, blagotvorno je ako jedete dvopek. Ono što u tom slučaju treba da znate jeste da izbegavate prepečen hleb sa mlekom, jer ćete izazvati ponovno povraćanje i samim tim dehidraciju. Kod dijareje nije mudro piti druge tečnosti osim lekovitih čajeva i prokuvane vode, a mleko je zabranjeno, kao i skoro svi voćni sokovi.

Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 13, 2008 12:40 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Postovi: 2263
Lokacija: crno-beli svet
H kao HEJ!
Chestitam,draga Andjo,na polozenom ispitu! Bravo! ;)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 13, 2008 9:52 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Haustor http://www.youtube.com/watch?v=gPn9R0Q5 ... re=related :lol:
Hvala skitalice :lol:

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 13, 2008 10:04 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Hipoglikemija

Hipoglikemija je pojava koju karakteriše nagli pad šećera u krvi (pad glikemije), često opisivana rečima "pao mi je šećer".

Najčešći simptomi i znaci za prepoznavanje ovakvog stanja jesu:

zbunjenost

utisak klonulosti ili nesvestice

smanjena orijentacija

lupanje srca

trnjenje usne ili jezika

zamućen vid

osećaj gladi

teturanje

znojenje

drhtanje

crvenilo ili bledilo kože

nesigurnost

strah

arogantno ponašanje

preterane emotivne reakcije


Kada se može očekivati hipoglikemija?

Hipoglikemija uvek nastaje brzo, iznenada, i može uvek da se očekuje ako:

dijabetičar izostavi obrok posle uzete doze insulina ili nedovoljno jede

uzme veću dozu insulina od savetovane

potrebe za insulinom opadaju

na primljenu dozu insulina obavi jači (teži) fizički napor bez prethodno uzetog dodatnog obroka hrane (užine)

Dijabetičari koji se leče tabletiranim lekovima mogu da dožive hipoglikemiju ukoliko troše veću količinu leka od stvarne potrebe organizma ili uzimaju potrebnu dozu, ali imaju oštećenu funkciju bubrega.

Svaki dijabetičar mora da poznaje hipoglikemiju. Kod dobro regulisane bolesti ona nije česta pojava i vrlo jednostavno se leči. Dovoljno je da bolesnik uzme i pojede 2-3 kockice šećera ili 2-3 kašičice meda (slatka) ili da popije zaslađenu vodu ili limunadu (jedna velika kašika šećera na čašu vode). Ukoliko se posle 20 minuta (a to je period u kome glukoza stiže u krv) osoba i dalje oseća malaksalo, potrebno je pojesti pola parčeta hleba i popiti malo mleka.

Hipoglikemija je razlog da se dijabetičarima savetuje da uvek imaju pri ruci 3-5 kocki šećera, ili bombone, ili nekoliko kockica čokolade i slično. Za prevenciju pojave hipoglikemije u toku noći važna je večernja užina. To ne znači da oko 22.00 h sednete i pojedete još jednu večeru, već uzmite voćku ili jorugt sa malo hleba ili 2-3 slana keska i tsl.

Iskustva su različita, ali dobar deo insulinski lečenih dijabetičara je u stanju da pojede sve što im se nađe pod rukom za vreme hipoglikemije. Ako se proceni da je uneta preterana količina hrane i da će sigurno doći do značajnog porasta šećera u krvi, neki dijabetičari u tom slučaju pribegavaju dodavanju male doze brzodelujućeg insulina nakon obroka.

Hipoglikemija se može uspešno sanirati i čašom koka-kole ili gustog soka, čak i popularnim "đusom bez šećera", koji i te kako podiže nivo šećera u krvi.

Dalji pad šećera u krvi, odnosno produbljivanje hipoglikemije, dovodi do pojave hipoglikemijske kome

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 13, 2008 10:14 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
HITNA KONTRACEPCIJA: Pilila za dan poslije


Šta je hitna kontracepcija hormonima?


Postoje dva tipa hormonalne kontracepcije:

- Pilula sa progesteronom

- Pilula sa progesteronom i estrogenom

Žena ju uzima nakon što je par imao snošaj bez kontracepcije ili ako je kontracepcija bila neuspješna
Uzimaju se dvije pilule do 72 sata nakon snošaja bez zaštite, ali su mnogo učinkovitije ako se uzmu dva sata nakon snošaja
Oba tipa pilula se uzimaju na isti način, jedna se uzima što prije, a druga nakon 12 sati
Djeluje tako da sprječava ovulaciju i zaustavlja jajašce od smještanja u maternici
Prema trenutno raspoloživim podacima, ova vrsta kontracepcije je 95% učinkovita ako se uzima unutar 24 sata, 85% ako je uzeta 24-48 sati i 58% učinkovita ako je uzeta 48-72 sata nakon snošaja

Kontracepcija neće uspjeti ako:

- su pilule uzete više od 72 sata nakon snošaja

- se povraća nakon tri sata od uzimanja pilule

- se ne uzme druga pilula

- je došlo do nezaštićenog snošaja u nekom drugom vremenu od zadnje mjesečnice

Hitna kontracepcija je dostupna kod liječnika, u klinikama za planiranje obitelji i u ljekarnama nekih država

U slučaju da nije uzeta unutar tri dana, treba potražiti liječnički savjet jer je moguće staviti unutarmaternična sredstva koja će spriječiti trudnoću do pet dana nakon nezaštićenog snošaja

Koje su prednosti?

Mogu se uzeti do 72 sata nakon snošaja

Koje su mane?

Ne štite od spolno prenosivih bolesti
Mogu uzrokovati vrtoglavicu ili povraćanje
Koriste se samo kao hitna kontracepcija, nikako kao svakodnevna
Ne štite od neželjene trudnoće ostatak menstrualnog ciklusa, tako da se treba koristiti drugom metodom za preostale dane
Samo je 58% učinkovita ako je uzeta 48-72 sata nakon snošaja
Može uzrokovati neredovita krvarenja
Razina učinkovitosti pilule za jutro poslije iznosi do 95 %

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 13, 2008 10:15 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Postovi: 2010
Lokacija: tu u vashoj blizini
HEMOTERAPIJA


Hemoterapija je korišcenje odredenih lekova za lecenje bolesti. Premda se operacijom ili radijacijom uništavaju ili oštecuju celije raka u odredenom delu, hemoterapija deluje na celo telo. Lekovima koji se koriste u hemoterapijom se mogu uništiti celije raka koje su metastazirale ili se raširile u delove tela koji su daleko od primarnog tumora. U hemoterapiji se koristi više od 100 razlicitih lekova u razlicitim kombinacijama. Iako se svaki od tih lekova može koristiti pojedinacno u lecenju raka, uopšteno njihovo dejstvo je snažnije kada se koriste kombinovano. Tako da se hemoterapija propisana za svakog pacijenta posebno, najverovatnije sastoji od više od jednog leka. ovo se zove kombinovana hemoterapija i pretstavlja kombinaciju lekova sa razlicitim delovanjem kako bi ubili što više kancerogenih celija i smanjili verovatnocu da pacijent postane rezistentan na odredenu vrstu leka. Lekar odreduje vrstu kombinacije lekova, njihove kombinacije i dužinu trajanja tretmana koji je najbolji za pacijenta. Sve ove odluke u vezi lecenja hemoterapijom zavise od tipa raka, njegove lokacije, koliko se razvio, kako on utice na vaše normalne telesne funkcije i generalno zdravlje.

Lekovi koji se koriste u hemoterapiji su napravljeni da uništavaju celije raka koje se brzo razvijaju, ali pošto ovi lekovi putuju kroz celo telo, mogu da uticu na normalne, zdrave celije. Sporedni efekti se javljaju usled oštecenja zdravih tkiva.

Konstipacija - mnogi usled hemoterapije pate od konstipacije (zatvora), mada se ona može pojaviti usled smanjene aktivnosti, usled smanjenog unosa hrane, ili usled uzimanja lekova koji smanjuju bol. Ukoliko zatvor traje duže od 2 dana obratite se vašem lekaru, možda ce te morati da koristite neke laksative. Kako bi ste sprecili ili olakšali zatvor pijte svakodnevno puno tecnosti, pogotovo je dobro da pijete tople napitke. Jedite što više namirnice koje sadrže celulozu, npr. cerealije, sveže ili kuvano povrce, voce. Povecajte svoje fizicke aktivnosti, dovoljna je šetnja ali o tome konsultujte lekara.
Najcešci sporedni efekti su muka...gadenje i povracanje, opadanje kose, iscrpljenost, povecana sklonost ka krvarenju i pojavi modrica, povecana sklonostka infekcijama.
Pacijenti razlicito reaguju na hemoterapiju, neko ima tek poneki sporedni efekat a neki ni jedan, a izraženost sporednih efekata takode varira od osobe do osobe. Lekar vam može prepisati neke lekove koji ce spreciti neke sporedne efekte hemoterapije, u svakom slucaju treba da razgovarate sa njim o tome kakvi se kod vas javljaju simptomi posle hemoterapije, koliko su izraženi, koliko dugo traju i kada su ozbiljni da treba da pozovete lekarsku pomoc.

Slab apetit - možda ce biti dana kada necete moci da jedete zbog mucnine ili zbog problema sa ustima (suva usta) ili grlom.

Ako je nedistatak apetita vaš problem probajte ovo:

Uzimajte male obroke ili cak zalogaje kad god zaželite, ne morate da jedete strogo 3 obroka dnevno. Uzimajte raznoliku hranu, probajte nove recepte. Kad god je moguce izadite u šetnju pre obroka, možda ce vam povratiti osecaj gladi. promenite uobicajenu rutinu tokom obroka, npr. napravite romanticnu atmosveru sa svecama ili promenite mesto gde uobicajeno jedete. Jedite sa prijateljima ili clanovima porodice a kada ste sami gledajuci TV ili slušajuci radio.

Gubitak kose - svi lekovi koji se koriste tokom hemoterapije ne izazivaju gubitak kose, kod nekih vlasi postaju samo tanje, što može da primeti samo doticna osoba. Ipak opadanje kose može da bude veoma izraženo ali je uglavnom privremeno a kosa ponovo izraste na mestima gde je opala po završetku terapije. Opadanje kose (cesto i drugih dlaka na telu), se ne javlja odmah, mnogo je cešce posle nekoliko tretmana. Kada se pojavi može biti ili postepeno ili opada u pramenovima, a kosa koja preostane je bez sjaja i suva.

Pomaže da: koristite blage šampone, meke cetke za cešljanje, kad god je moguce ne koristite fen, nemojte farbati kosu, fenirati je. Ošišajte se na kratko, tako ce vam kosa izgledati punije i i lakše ce te je održavati kada se pojavi njeno proredivanje.

Simptomi povezani sa nervima - neki lekovi mogu izazvati simptome periferne neuropatije:gubitak ravnoteže, nespretnost, probleme da podignete neki predmet ili kod zakopcavanja dugmeta, problemi tokom hodanja, bocovi u vilici, nagluvost, stomacni bolvi, zatvor.

Neki od lekova koji se koriste u hemoterapiji deluju na nerve i mišice, cineci ih slabim, umornim i bolnim. Ovi problemi su cesto obeshrabrujuci, ali u vecini slucajeva nisu opasni, privremeni su i vrlo brzo osecate poboljšanja. U svakom slucaju ako ih osetite, treba da konsultujete lekara koji ce možda odluciti da vas na neko vreme odmori od hemoterapije.

Uticaj hemoterapije na kožu - mogu se javiti manji problemi sa kožom tokom tretmana kao što je crvanilo kože, perutanje, suva koža i akne.

Neki lekovi koji se koriste u hemoterapiji mogu da potamne kožu, ova promena boje nestaje par meseci po prestanku terapije. Ipak obavestite odmah svog lekara ako tokom primanja hemoterapije ili odmah posle osetite jak svrab, ako vam se pojavi osip ili imate probleme sa disanjem. Ti simptomi mogu da ukažu na alergijsku reakciju, koja treba hitno da se tretira.

Iscrpljenost i osecaj umora je najcešci nus efekat hemoterapije. Može da varira od osrednje letargije do potpunog osecaja iscrpljenosti. Osecaj iscrpljenosti je obicno najjaci na pocetku i na kraju ciklusa tretmana, nestaje potpuno kada se završi sa hemoterapijom.

Problemi sa bubrezima - neki lekovi iritiraju ili nanose privremena ili trajna oštecenja bubrega. Zbog toga urin može da promeni boju (postaje narandzasta, crvena ili tamno žuta), i dobija jak miris lekova. Simptomi o kojima treba da obavestite lekara su: osecaj peckanja ili bol tokom mokrenja, cesto mokrenje, crvenkast ili krvav urin, groznica.

Ove probleme možete smanjiti ili spreciti pijuci što više tecnosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 13, 2008 10:16 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Postovi: 2010
Lokacija: tu u vashoj blizini
Pacijent i hemoterapija



Saznanje da nosite malignu bolest je veoma dramatično. Taj kratak momenta saznanja kompletno menja čovekov život. Mnoge stvari postaju manje značajne. Međutim i u tom i takvom trenutku neophodno je skupiti veliku volju i dovoljno pribranosti da se krene sa hemioterapijom. Tu odluku pacijent donosi zajedno sa svojim terapeutom.

Tokom terapije pacijent se susreće sa brojnim efektima koji nisu nimalo prijatni ali su neizostavni deo lečenja.Nabrojaćemo samo neke od njih:






Mučnina
Mnogi citostatici izazivaju jak osećaj muke, gađenja i nagon na povraćanje. Ovi se efekti javljaju na dan primanja terapije i traju 24 časa ali ponekad mogu trajati i 2-3 dana nakon date terapije. Sada postoje brojni i moćni lekovi koji osećaj povraćanja mogu uspešno sanirati do nivoa koji je veoma podnošljiv.

Pad krvne slike
Brojni citostatici ubijaju sve ćelije koje se dele. Ćelije limfoma ali i zdrave ćelije krvi imaju sposobnost neprekidne deobe. Zbog toga nastaje pad krvne slike i to najčešće 7 dana nakon otpočinjanja hemoterapije. Prvo se registruje pad belih krvnih zrnaca, zatim krvnih pločica a moguće je i sniženje eritrocita.

Danas postoje moćni lekovi koji podižu nivo belih krvnih zrnaca na normalu u veoma kratkom roku posle prstanka hemioterapije.


Opadanje kose
Ćelije korena kose se neprekidno dele. Ovaj proces omogućava neprekidan rast kose i obnavljanje opalih dlaka. Hemoterapija ubija upravo ove ćelije - usporavajući proces obnavljanja kose i dovodeći do ćelavosti.

Iako je opadanje kose za pacijente ženskog pola često veoma dramatičan događaj, utečan je podatak da se po završetku lečenja kosa ponovo javlja i u razumnom vremenskom roku potpuno izraste.


Rane na ustima - mukozitis
Ova komplikacija se javlja izuzetno retko i to samo u pacijenata koji primaju veoma agresivne protokole. Ovakvi takozvani protokoli druge linije se daju kada se tumor ne stopi nakon terapije prve linije ili kada se na primer zbog prirode bolesti konzilijum lekara odmah opredeli za ovakav vid terapije.

Promene se karakterišu plitkim aftama, ulcerima na sluzokoži usne duplje ali i na farinksu, jednjaku pa i u crevima. Ove ulceracije su posledica kratkotrajnog prekida obnavljanja ćelija sluzokože zbog čega ona ostane istanjena i sa ogoljenim nervnim završecima. Ove promene su samo izuzetno dublje. Zbog svega navedenog, pacijent teško podnosi i hranu i vodu u svojim ustima koja ga peče i boli pa izbegava da jede. Danas postoje gotove suspenzije kojima se ispiraju takve sluznice i koje ublažavaju bolove i stavljaju privremene zaštitne slojeve na ranice dok iste ne zarastu. Mukozitis-ranice počinju takodje izmedju 5-8 dana terapije i traju i po 7 dana.


Prolivi
Ponekad se mukozitis u crevima koplikuje kašastim i prolikvastim stolicama. Pojava i vreme trajanja je slično kao i kod ranica na usnoj duplji, jer im je i mehanizam nastanka isti.

Specifčna terapija ovih komplikacija ne postoji i zahteva pregled vašeg terapeuta ali u svakom slučaju nije greška zeti neki od takozvanih Eubiotika.

Iritacija mokraćne bešike
Sastoji se u bolnim i grčevitim senzacijama pri mokrenju a neretko i sukrvičavom mokraćom.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 13, 2008 10:18 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Postovi: 2010
Lokacija: tu u vashoj blizini
HIPOFIZA



Hipofiza je jedna mala žlezda, koja se nalazi u unutrašnjosti lobanje, na njenoj bazi, ispod mozda. Sastavljena je iz prednjeg i zadnjeg režnja. Svaki od ovih režnjeva luči drukčije hormone.

Prednji režanj luči dve vrste hormona. Jedni regulišu rastenje organizma, a drugi usklađuju rad žlezda s unutrašnjim lučenjem. Ako iz bilo kog razloga prednji režanj, hipofize prestane da luči hormone koji regulišu rastenje, ili ih luči nedovoljno, rastenje se zaustavlja ili usporava i osoba ostaje mala, pokoji put sasvim mala (nanizam). A ako prestane da luči hormone kojima se usklađuje rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, onda nastaju pojave izazvane poremećenim lučenjem one žlezde na čiji je rad prednji režanj hipofize prestao da utiče.

Nasuprot tome, pojačano lučenje prednjeg režnja hipofize izaziva pojačano rastenje ili odgovarajući poremećaj u radu žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Osobe sa pojačanim lučenjem prednjeg režnja hipofize krupne su, masivne, imaju široku šaku, debele prste, veliko široko stopalo, širok debeo nos itd., (akromegalija, gigantizam).

Zadnji režanj luči hormone pod čijim se uticajem obavlja varenje i izmena hranljiih materija i vode; pod njihovim uticajem je krvni pritisak itd. Ovi hormoni utiču na skupljanje glatkih mišića, uglavnom mišića materice, i upotrebljavaju se prilikom porođaja u slučaju lenjosti materice.

Hormoni hipofize mogu se u slučaju nedovoljnog lučenja nadoknaditi davanjem preparata.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 13, 2008 10:18 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
HRSKAVICA

Hrskavično tkivo ili hrskavica je specifična vrsta vezivnog tkiva koja sadrži čvrstu međustaničnu tvar i hrskavične stanice. Nije vaskularizirana (nema krvnih žila) niti je živčano inervirana. Funkcijski čini potporu mišićima, kostima i olakšava klizanje zglobnih ploština. Nalazimo ju u zglobovima, na rebrima, nosu, uhu, bronhima i intervertebralnim diskovima.

Hijalina hrskavica promatrana mikroskopom

Hondrociti


Hrskavične stanice - hondrociti, smještene su u šupljinama (lakunama) međustanične tvari okužene izrazito bazofilnom čahurom. Hondrociti imaju kuglasti ili jajoliki oblik. U citoplazmi su razvijeni hrapavi endoplazmatski retikulum, mitohondrije i Golgijevo tijelo. Proizvode i izlučuju sastojke matriksa, a to su molekule proteoglikana i kolagen. Stanice mogu biti pojedinačne ili u nakupinama. Područje međustanične tvari, slabije bazofilno od čahure, koje okružuje više lakuna naziva se teritorij. Teritorij zajedno sa pripadajućim stanicama čini funkcionalnu i morfološku jedinicu hrskavičnog tkiva - hondron. Područje između teritorija naziva se interteritorij. Hrskavica raste na dva načina (apozicijski i intersticijski rast). Diferencijacijom stanica perihondrija u hondrocite raste apozicijski, a diobom hondrocita mitozom raste intersticijski.

Međustaničnu tvar hrskavice

Međustaničnu tvar hrskavice je izgrađena od amorfne mase čiju osnovu čine agregati proteoglikana, strukturni glikoproteini i kolagena vlakanca ili vlakna. Kod hijaline i elastične hrskavice nalazimo kolagena vlakanca građenih od kolagena tipa II, a u vezivnoj hrskavici nalazimo kolagena vlakna od kolegena tipa I. Proteoglikani su povezani u proteoglikanske agregate hijaluronskom kiselinom te sadrže glikozaminoglikane: hondroitin-4-sulfat, hondroitin-6-sulfat i keratan sulfat. Glikoprotein hondronektin je posrednik prijanjanja honrocita uz kolagen. Ima konzistenciju kaučuka odnosno automobilske gume te se može rezati i savijati. Funkcionalna obilježja hrskavice daje tako međustanična tvar, a posebno vlaknata komponenta. Hrskavično tkivo ne sadrži krvne žile te se prehranjuje iz vezivnog tkiva koji okružuje hrskavicu - perihondrija.

Perihondrij

To je ovojnica od gustog formiranog vezivnog tkiva. sastoji se od dva sloja. Vanjski, fibrozni sloj je satavljen pretežito od vlakana, a unutarnji, kambijski sloj je izgrađen od pretežito vezivnih stanica. Perihondrij ima ulogu u zaštiti, prehrani (bitna je difuzija), izgradnji i regeneraciji hrskavice. Regeneracija ide iz stanica kambijskog sloja i u male djece može biti gotovo potpuna.

Vrste hrskavice

Postoje tri tipa hrskavičnog tkiva:

Hijalina (staklasta) hrskavica
Elastična hrskavica
Fibrozna (vezivna) hrskavica

Hijalina hrskavica

Hijalina hrskavica
Najzastupljenija je u tijelu. Ima veliku količinu homogene međustanične tvari u koju su uklopljena kolagena vlakanca bez ikakvog pravila u raznim smjerovima. Kolagena vlakanca su građena od kolagena tipa II. Veliki dio matriksa čine proteoglikani koji zadržavaju vodu koja je potrebna za difuziju radi prehrane hondrocita. Za vrijeme razvoja izgrađuje skelet trupa, udova i donjeg dijela lubanje. To je prolazna hrskavica koja predstavlja model za izgradnju definitivnog koštanog skeleta. Podložna je degenerativnim promjenama, slabo regenerira te propada starenjem.[[Slika:Discusprolaps.jpg|thumb|150px|left|1- Leđna moždina, 2- Dorzalna grana, 3- Spinalni ganglij, 4- Ventralna grana, 5- Spinalni živac, 6 i 7- Intervertebralni disk, 6- Anulus fibrosus, 7- Nucleus pulposus, 8- Tijelo kralješka]]Hijalina hrskavica formira rebrene hrskavice, nalazi se u grkljanu, dušniku i većim bronhima, te na svim zglobnim površinama. Kod zglobne hrskavice perihondrij ne postoji, već se ona prehranjuje iz sinovijalne tekućine.

Elastična hrskavica

U međustaničnoj tvari elastične hrskavice, osim kolagenih vlakanaca, izgrađuje i mreža elastičnih vlakana koja se može prikazati specifičnim bojanjem (WEG, orcein). Žućkaste je boje, elastičnija i savitljiva. Sadrži vlakanca koja izgrađuje kolagen tipa II. Nalazi se u uški, vanjskom slušnom hodniku, epiglotisu te malim hrskavicama grkljana i bronha.

Vezivna ili fibrozna hrskavica


Prijelazna je forma prema vezivnom tkivu. U matriksu prevladavaju vlakna kolagena tipa I u paralelnim snopovima među kojima se nalaze područja hijaline hrskavice tipične građe. Vezivna hrskavica građena je od od otočića hijaline hrskavice smještenih u gustom vezivnom tkivu. Ona na svojoj površini nema perihondrija. Smještena je u području intervertebralnih diska, u simfizi stidnih kosti, te na hvatištu pojedinih tetiva za kost.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 13, 2008 10:20 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Postovi: 2010
Lokacija: tu u vashoj blizini
Hipofiza



Hipofiza se nalazi s donje strane mozgaHipofiza je najznačajnija endokrina žlijezda. Proizvodi mnoge hormone i upravlja radom svih drugih žlijezda. Nalazi se donje strane mozga i ona je žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem.

Građena je od tri temeljna dijela: prednjeg, srednjeg i stražnjeg režnja koji se razlikuju po svom razvoju, građi i funkciji:

Prednji režanj (adenohipofiza) izvor je hormona rasta, prolaktina, folikul stimulirajućeg hormona (FSH), luteinizirajućeg hormona (LH), tirotropina, adrenokortikotropnog hormona (ACTH)
Srednji režanj (pars intermedia), izlučuje melanocit(MSH), u covjeka bijele puti jako reduciran
Stražnji režanj, (neurohipofiza), izlučuje oksitocin i antidiuretski hormon (vazopresin).
Prema svom položaju najzaštićeniji je dio tijela. Velika je oko 1 cm i teška oko 0,5 grama. Smještena je na bazi velikog mozga , kao moždani privjesak koj visi na turskom sedlu. Djeluje na rast tjela, krvni tlak, rad bubrega, promet tvari. Hipofiza usklađuje rad drugih žlijezda s unutrašnjim lučenjem. Također je i zovu glavnom ili centralnom žlijezdom.

Zanmiljivost: Ako hipofiza u djetinjstvo neke osobe luči previše hormona rasta, ta osoba će imati giganski (divovski) rast. U suprotnom slučaju ako ne luči dovoljno hormona, tada će se ta osoba razviti u patuljka, tj. imati će patuljasti rast.
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 13, 2008 10:23 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Hrkanje može biti veoma opasno

Hrkanje je veoma neprijatna pojava, koja prati život stotina miliona spavača i njihovih najbližih širom sveta, ali su naučnici ustanovili da ono može da bude i opasno po život.

"Hrkanje može da ubije vezu", izjavio je Hans Joakim Šnajder iz nemačkog Udruženja za obolele od "spavačke apnee", od koje, medjutim, mogu da nastanu i mnogo ozbiljnije posledice.Apnea je medicinski izraz za prekid u disanju, a "spavačka apnea" nastaje kada, usled hrkanja, resica ometa prolaz vazduha, što može biti veoma opasno, pa čak i fatalno.

Tokom sna, celo telo se opušta, mišići postaju labaviji, a disanje uzrokuje da meko nepce i resica, kao i osnova jezika i grla, vibriraju tako da proizvode zvuk hrkanja, podsetila je agencija DPA.Prema Šnajderovim rečima, posledice hrkanja su jutarnja iscrpljenost, glavobolja i otežana koncentracija.Ovi simptomi se javljaju zbog nedostatka kiseonika usled čestog zatvaranja gornjeg prolaza vazduha. Ljudi, koji u toku sna imaju više od pet pauza u disanju koje traju i do dva minuta, imaju povećan rizik od potpunog zastoja u disanju.

"Nedostatak kiseonika je u takvim slučajevima veoma ozbiljan", kaže Fice i dodaje da on obično rezultira padom krvnog pritiska, čime se povećava rizik od srčanog napada ili šloga.Za merenje dužine hrkanja koristi se sprava koja beleži koliko se puta napravi pauza u disanju, zatim jačina hrkanja, kao i položaj spavača u krevetu.

Na ozbiljne slučajeve hrkanja primenjuje se takozvana CPAP metoda u kojoj pacijent mora da nosi masku. Specijalna mašina usisava vazduh iz sobe i putem cevi ga konstantno "uduvava" u pacijentovo grlo, tako da ždrelo ostaje stalno otvoreno.

Manje problematični slučajevi hrkanja mogu se lečiti umecima koji se stavljaju preko zuba pacijenta. "Pre odlaska na spavanje pacijent stavlja umetke na gornje i donje zube", objašnjava terapeut i direktor Centra za lečenje problema hrkanja u Frankfurtu Emil Krumolc i dodaje da ti umeci pomažu da se donja vilica pomeri unapred tako da jezik ne može da sklizne nazad i blokira protok vazduha.

Jedan od faktora hrkanja može da bude i anatomija, s obzirom na to da krajnici mogu da budu veliki, a donja vilica mala. "U takvim slučajevima operacija može da pomogne, ali je reč o vrlo malom napretku", zaključuje Krumolc.

"Umesto operacije, pacijenti bi trebalo da pokušaju da smanje broj faktora rizika", kaže Fice i dodaje da većina ljudi manje hrče ukoliko spava na boku ili im je glava blago podignuta.Na hrkanje može da utiče i telesna težina, pa će se ono smanjiti s smanjenjem broja kilograma.Alkohol, razne sedative i lekove za spavanje treba izbegavati, a važno je i redovno spavanje.
Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 13, 2008 10:24 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
[b]HLEB[b]

Хлеб (ијекавски хљеб; остали називи: крух, крув, леб, лебац) је врста хране која се најчешће прави печењем теста чији су основни састојци брашно и вода. Најчешће се додаје и со, квасац, шећер и јестиво уље, а понекад и зачини (на пример сусам). Хлеб је већ дуго времена основна намирница у исхрани у многим културама.

Овас, јечам, и производи направљени од њих.

Врло је могуће да је човек, пре него што је почео да припрема хлеб, јео свеже житарице. Претпоставља се да је касније, у неком тренутку, почео да их умаче у воду, а тек после тога и да их меље и пече. У почетку се хлеб правио без квасца, али већ у Старом веку, код Египћана, користи се квасац, као и различите врсте брашна (меко и тврдо).

Приликом изгона Јевреја из Египта, жене нису имале времена а ни квасца па је хлеб прављен само од брашна и воде. Није било могућности да се пече па је резвијан танко као палачинка и пекао се на јаком сунцу на сапима коња и камила које су биле у каравану. Тај специјални „хлеб“ се зове „Мацес“ и једу га Јевреји током великог празника „Пасха“ (Јевреји и српски Јевреји кажу „Песах“). Овај догађај је описан и у Библији, Стари завет, друга књига Мојсијева.

Већ од 168. године пре нове ере, у Риму постоје велике државне пекаре. Од деветог века, у већим европским градовима појављују се пекарски еснафи; квалитет, тежина и цена хлеба су прописани градским статутима, а пекари који не поштују ову одлуку најстроже се кажњавају.

Квалитет хлеба се значајно побољшава почетком Новог века у северној Италији, у 17. веку у Паризу, а у Бечу се почиње производити луксузно пециво у 18. веку. Од 19. века, производња хлеба се све више механизује.

Врсте хлеба и пецива
Хлеб

* Хлеб прављен од брашна различитих житарица (пшеница, раж, овас, јечам...)
* Проја (хлеб од кукурузног брашна)
* Кифла
* Бухтле
* Лепиња
* Погача
* Ђеврек
* Переца
* Земичка
* Лакумић
* Плетеница
* Кроасан
* Багет
* Сомун
* Двопек
* Пексмит

Догађања, изреке везане за хлеб

* У Библији се каже „Ко тебе каменом, ти њега хлебом“
* У старом Риму услов за стабилност државе је био сажет у реченици „Хлеба и игара“ (Panem et circenses)
* Када је Марија Антоанета чула грају побуњеног народа и кад је на питање „Шта узвикују?“ добила одговор „Немају хлеба!“ одговорила је „Па што не једу колаче?“
* „Рударски хлеб је са седам кора“
Јесте ли знали...

* ...да у месту Пећинци, на 40 километара од Београда, постоји музеј посвећен хлебу, који поседује три збирке: збирку оруђа за обраду земље, збирку предмета за припрему хлеба и збирку хлебова. Хлебови су поређани по групама: божићни, ускршњи, свадбени итд. Овај музеј поседује и документацију о обредном хлебу код Срба.
* ...да је хранљивост једног килограма хлеба отприлике две хиљаде калорија.
* ... да је после Октобарске револуције једно време био на снази закон који је имао члан „Крађа хлеба није крађа и не кажњава се!“
* ... да се приликом исказивања добродошлице, у Србији, пред госта износи хлеб и со
* ... да се погача не сече ножем него ломи
* ... да би хлеб, (то је чак прописано законом), пошто се извади из пећи, требало да одстоји 24 сата и да се тек онда употребљава
* ... да стављањем бајате кришке хлеба у микроталасну пећ на 15 секунди добијате свеж и врућ хлеб као да је управо испечен...
* да се од 1 kg брашна добија 1.5 kg хлеба...
* да се препоручује да се у самопослугама хлеб поставља на средину продајног простора јер мирис свежег хлеба подстиче продају осталих производа

Slika

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Poslednji put menjao sludjena mama dana Sub Dec 13, 2008 10:25 pm, izmenjena samo jedanput

Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1189 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 80  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: