Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1189 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 80  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 06, 2008 8:38 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Postovi: 2263
Lokacija: crno-beli svet
Um

Iz projekta Википедија

Predstava ljudskog duha (1619.)Um je ljudska sposobnost mišljenja, poimanja, razumevanja i umeća.[1] U širem značenju, um je skup ljudskih duhovnih moći, pa čak i prevazilazi isključivo ljudsku sposobnost; um je i ono što konstituiše poredak stvari u svetu.

U običnom govoru um je sinonim za mudrost, pa se za mudrog čoveka kaže da je uman. Um se takođe smatra odlikom mentalno zdravog čoveka, koja ga razlikuje od mentalno obolelog, za koga se kaže da je "poremetio umom" ili "sišao s uma".

Sadržaj [sakrij]
1 Um u filozofiji
1.1 Lok
1.2 Kant
1.3 Hegel
2 Napomene
3 Vidi još



Um u filozofiji [uredi]
Starogrčki filozofi ne razlikuju duh od uma, ni um od razuma. Antička filozofija ne određuje um kao poseban pojam, već za ovu ljudsku sposobnost upotrebljava reči: razboritost, pamet, mišljenje, poimanje, itd. Kao bitan filozofski pojam izdvaja se nus, koji osim uma znači i duh. Pojam logos sjedinjuje značenje uma sa govorom, odnosno logičkom manifestacijom; logos je um koji se iskazuje, saopštava, otkriva se kao istina. Grčki filozofi su, gotovo bez izuzetka, pretpostavljali da je svet (kosmos) u svojim osnova uman (noetičan), da ljudski um proizilazi iz tog iskonskog uma, i da je refleksija (povratni tok) vraćanje uma svom iskonu.[1]

U srednjovekovnoj filozofiji intelekt (lat. intellectus) najčešće se shvata kao viša, a racio (lat. ratio) kao niža spoznajna moć.[2] Toma Akvinski pravi razliku između uma (intelekta) kojim se neposredno (intuitivno) saznaje istina, i razuma (racia) koji zaobilazno (diskurzivno) dolazi do istine.[1]


Lok [uredi]
Džon Lok svojevremeno beleži da „reč um ima u engleskom jeziku različita značenja; katkad ona označava istinite i jasne principe, katkad opet jasne i verodostojne zaključke izvedene iz tih principa, a ponekad uzrok, naročito finalni uzrok".[3]. On sam pravi određenu razliku između razuma i uma: „razum se ne uči umnosti pomoću silogističkih pravila, nego ima urođenu sposobnost da spozna saglasnost ili nesaglasnost svojih ideja", a ta „urođena sposobnost" je um ili duh, „dar božji ljudima".[1]

Lok napominje da će upotrebljavati reč um u značenju čovekove sposobnosti, po kojoj se čovek razlikuje od životinja, i po kojoj ih "očigledno jako nadvisuje".


Kant [uredi]
Kant u filozofiji pravi jasnu i nedvosmislenu razliku između uma (nem. Vernunft) i razuma (nem. Verstand). Um je šira i viša, a razum uža i niža spoznajna moć. Razum analizira i sređuje čulima dobijenu građu, a um uz pomoć svojih ideja unosi više jedinstvo u razumski sređene pojmove. Um se nikad ne odnosi neposredno na iskustvo, nego na razum, pridajući njegovim spoznajama više jedinstvo uma.[2] Razum je saznajna moć koja osnovne stavove upotrebljava u granicama mogućeg iskustva, i postižući pouzdano znanje o svetu. Um je, pak, saznajna moć koja osnovne stavove primenjuje izvan granica mogućeg iskustva (tj. na stvari po-sebi).

U jednome rodu svoga saznanja ljudski um ima čudnu sudbinu: uznemiruju ga pitanja o koja on ne može da se ogluši, jer mu ih postavlja sama priroda uma, ali koja on ipak ne može da reši, jer ona premašuju svaku moć ljudskog uma. U ovu nezgodu um zapada bez svoje krivice. On polazi od osnovnih stavova čija je primena u toku iskustva neophodna i u isto vreme njime dovoljno dokazana. Sa njima um se penje (kao što iziskuje sama njegova priroda) sve više, udaljenijim uslovima. Ali pošto primeti da na taj način njegov posao mora da ostane uvek nedovršen, jer pitanja nikako ne prestaju, to se on oseti prinuđen da pribegne osnovnim stavovima koji prekoračuju svaku moguću iskustvenu primenu i ipak se čine tako nesumnjivi da ih priznaje i običan ljudski um. Ali um se usled toga survava u mrak i protivrečnosti, iz kojih zaista može zaključiti da negde u osnovi moraju ležati skrivene zablude, koje on ne može da otkrije, jer oni osnovni stavovi kojima se on služi, pošto izlaze izvan granica svakoga iskustva, ne priznaju više nikakvo probno merilo iskustva. Poprište ovih beskrajnih prepirki zove se metafizika.
— Kant, Predgovor prvom izdanju Kritike čistog uma

Za Kanta, um je ljudska saznajna, vrednosno-procenjivačka i svrhotvorna moć. Um je osnovno sredstvo metafizike, pa ograničenost njegove saznajne moći čini da metafizika nikada ne može postati potpuno pouzdana nauka o onome što po sebi jest. Kant razlikuje čisti, praktični i spekulativni um. Čisti um označava onu stranu uma koja shvata principe a priori, odnosno principe koji su opšti i nužni ali ne zavise od iskustva nego omogućuju da iskustvo dobije neko određeno značenje i smisao.

Čisti um je onaj um koji sadrži principe na osnovu kojih se nešto može saznati potpuno a priori.
— Kant, Kritika čistog uma, Uvod, VII

Praktični um sadrži opšte i nužne principe ljudskog moralnog delovanja ili ljudske volje. Praktični um nije ništa drugo do praktična upotreba čistoga uma, naročito s obzirom na ideje o Bogu, besmrtnosti, uzročnosti i slobodi. Čisti um ne spoznaje i ne uviđa na pouzdan način mogućnost Boga i besmrtnosti, ali njegova praktična upotreba ("praktični um") može i mora pretpostavljati njihovu mogućnost. Spekulativni um je izraz koji Kant koristi za onu stranu čistog uma koja obuhvata ideje o Bogu i besmrtnosti, a koja, tvrdeći da na pouzdan način zna za postojanje Boga i besmrtnosti, prevazilazi granice mogućeg iskustva i na taj način i granice svoje legitimne saznajne upotrebe.[1]


Hegel [uredi]
Hegel takođe prihvata razlikovanje uma i razuma, koje je nakon Kanta postalo široko prihvaćeno. Razum je spoznajna moć kojom umrtvljujemo stvarnost raščlanjujući je na delove i fiksirajući te delove u njihovoj izolovanosti i apstraktnosti. Um ostvaruje konkretno jedinstvo ograničenih razumskih odredaba u njihovom dijalektičkom suprotstavljanju.[2] Hegel ne smatra da je um, prvenstveno, ljudsko svojstvo, već svoju viziju uma razvija polazeći od sledećeg načela:

“ Sve što je umno, to je stvarno; a što je stvarno, to je umno.[4] ”

Za Hegela, um postaje jedinstvo svih suprotnosti, „po sebi i za sebe bivstvujuća istina", duh u religioznom i u filozofskom značenju.[1]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 06, 2008 8:42 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Postovi: 2263
Lokacija: crno-beli svet
UGLJENI HIDRATI-ENERGIJA ZA UM I TELO
Ugljeni hidrati su glavni snabdevači organizma energijom. Poznato je da se mozak skoro isključivo hrani njima.

U grupu ugljenih hidrata spadaju sve vrste šećera i skroba kao i balastne materije.
U zavisnosti od toga od koliko gradivnih šećera su ugljeni hidrati sastavljeni, razlikujemo:

PROSTE ili brzooslobađajuće u koje spada glukoza i fruktoza.

DVOSTRUKE naprimer laktoza, maltoza, saharoza.

VIŠESTRUKE ili sporooslobađajuće kao što su skrob, celuloza, pektin.

Što više gradivnih elemenata sadrži neki ugljeni hidrat, utoliko je zdraviji i duže daje osećaj sitosti a manje opterećuje nivo šećera u krvi.
Jedan od najvažnijih višestrukih šećera jeste skrob.

Nauka je dokazala da PROSTI ugljeni hidrati naglo podižu nivo glukoze u krvi i ako ne budu iskorišćeni za energiju onda se odmah pretvaraju u masnoću.
A to su pre svega:
Šećer, razni gazirani napici, čokolada, proizvodi od rafinisanog šećera, prozvodi od belog brašna.
Ima ih takodje i u dobrim namirnicama kao što su, banane, suvo grožđe, lubenice, ananas, pirinač. Tako da i sa njima treba biti oprezan prilikom konzumiranja.

S druge strane SLOŽENI ugljeni hidrati koji potiču od integralnih žitarica, mahunarki, koštunjavih plodova i povrća, razlažu se postepeno u toku varenja, pa se tako njihov sadržaj šecera lagano oslobađa u krvotok, što znači lagano lučenje insulina.

Dakle većina unetih ugljenih hidrata treba da potiče od SLOŽENIH. A to je pre svega skrob. Ali NE i belo brašno kao i proizvodi od belog brašna.
Pre svega nisu zdravi, jer sve što je zdravo, a to su klice, mekinje, izvađeno je iz njega.
Od tog brašna može se praviti dobar lepak.

S druge strane svi proizvodi od belog brašna debelo su obogaćeni raznim aditivima i zasićenim masnoćama, pa bih trebalo u širokom luku zaobilaziti. Mirišu fenomenalno i divno izgledaju, ali nisu za upotrebu.

Šta je to što bi trebalo da se nadje na našem lelovniku kad su ugljeni hidrati u pitanju?

Pre svega, proizvodi od integralnog brašna, ražani hleb, testenina od integralnog brašna, testenina od heljde, ječam, ovas, proso, heljda i heljdina kaša, ovsene ražane i ječmene ljuspice, krompir takođe. Ali sa njim oprezno pošto on spada u brzo oslobađajuće ugljene hidrate. Testenina od durum brašna je takođe pogodna.

Pirinač takođe, ali ne glazirani pošto za njega važi isto ono što važi i za belo brašno, već integralni ili basmati.

Sa ugljenim hidratima moramo biti oprezni obzirom da su oni glavni krivci za svaku gojaznost. Ali to naravno ne znači da ih treba odstraniti iz ishrane obzirom da u njima ima veoma zdravih sadržaja i da su glavni snabdevači organizma energijom. Što je naročito značajno za one koji se bave sportom i rekreacijom.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 06, 2008 8:57 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
U tvoj UM ne sumnjam :lol: :lol:

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 06, 2008 10:14 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Postovi: 2263
Lokacija: crno-beli svet
Naravno, mila Andjo...kad znash kakav mi je jelovnik... :lol:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 06, 2008 10:16 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Postovi: 2263
Lokacija: crno-beli svet
"Um caruje, snaga klade valja"

Upravo je trčanje našim precima omogućilo razvoj mozga jer su na taj način mogli doprijeti do većih količina hrane.


U današnje doba, bar u modernom zapadnom društvu, mišići i više nisu toliko važni, a mozak i pamet sve su značajniji. Tako je i metoda "um caruje, a snaga klade valja" poprimila značaj u današnjem društvu. Dvojica znanstvenika, profesor Denis Bramble sa Sveučilišta Utah i profesor Daniel Lieberman sa Sveučilišta Harvard, su 2004. godine iznijeli zanimljivu teoriju i objavili je u prestižnom znanstvenom časopisu Nature. Njihova teorija bi se mogla nazvati "snaga je klade morala valjati da bi danas um mogao carovati".
"Carovanje uma" omogućuje mozak. Mozak je pak luksuzni organ koji zahtijeva jako puno energije iz hrane koja se unese; u slučaju da nema dovoljno hrane, mozak ne može normalno funkcionirati i razvijati se. A ako nema normalne funkcije i genijalnosti mozga, nema ni udobnog sjedenja u najnovijem izdanju vašeg ljubimca na četiri kotača pa ste osuđeni na švrljanje u i oko pećine.

Drugim riječima, gore navedeni znanstvenici su zaključili da je upravo trčanje omogućilo našim precima da imaju bolje i razvijenije mozgove, jer su trčanjem mogli doprijeti do većih količina hrane. Ne hodanjem, nego trčanjem - i to trčanjem na veće udaljenosti. :D
Razmislite o ovome...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 06, 2008 10:27 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Postovi: 2263
Lokacija: crno-beli svet
U
"U laži su kratke noge."
"U muci se poznaju junaci."
"U složnu porodicu sreća sama od sebe dolazi."
"Um caruje, snaga klade valja."
"Umiljato janje dvije majke siše."
"Uš na uš, para na paru."
"Uzdaj se u se i u svoje kljuse."
:D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 06, 2008 10:48 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Postovi: 2263
Lokacija: crno-beli svet
:D УЧИТИ, УЧИТИ И САМО УЧИТИ! :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 06, 2008 11:16 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Ups...učiću , učiću i malo ... :oops: :oops: :oops:

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 07, 2008 12:53 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
UN dijeta


Striktno sprovođenje ove dijete dovodi pored skidanja kilograma i do promene metabolizma pa se izgubljeni kilogrami ne vrećaju. Dijeta traje 90 dana. Ako je potrebno oslabiti manje kilograma, dijeta se prekida ranije, ali tada NE dolazi do promene metabolizma.

UN dijeta uvek počinje proteinskim danom, zatim slede skrobni, ugljenohidratni dan, voćni dan, pa ponovo proteinski. REDOSLED DANA SE NE SME MENJATI.

Doručak

Svih 90 dana VOĆE. Jedu se po dva ista voća ili šaka suvog voća ( izbrojte 8 komada, biće dovoljno ).


Prvi dan - PROTEINSKI DAN


Ručak

• Meso, kuvano ili pečeno (3 parčeta - restoranska porcija - 250 gr) ili 3 kuvana ili pečena jaja
• Hleb - parče
• Salata - u neograničenim količinama
• Supa - obavezno ( bez rezanaca - 1 šolja / 3 dcl )

Ovog dana mogu se jesti mleko i sir, ali se za njihovu količinu umanjuje količina mesa, odnosno jaja.

Večera

Isto sto i za ručak, ali bez supe i BEZ HLEBA. Obavezno je da ako se meso jede za ručak jede se i za večeru, a ako su jaja za ručak, moraju biti i za večeru.


Drugi dan - SKROBNI DAN


Ručak

• Pasulj, grašak, sočivo, pirinač, krompir - kuvano, jedino uz dodatak začina (so, vegeta, biber, kečap, kuvani paradajz) - pun tanjir
• Hleb - parče
• Salata

Večera
Isto kao i za ručak, ali pola mere. Večera je BEZ HLEBA


Treći dan - DAN UGLJENIH HIDRATA


Ručak
Kuvana testenina uz dodatak začina - kečapa ili slično, ili pica samo sa dodatkom kečapa, ili slano pecivo u količini pice u piceriji (npr. 3 kifle)

Večera
Dva tanja parčeta torte, ili 3 - 4 kolača, ili 3 - 4 kugle sladoleda
Obavezno - 1 rebro čokolade za kuvanje


Četvrti dan - VOĆNI DAN

Ručak i večera
Samo mešano voće, koliko se hoće.



Dodatne napomene

• Posle kruga od 7x 4 dana, tj. 29 dana (tri puta u toku dijete) drži se "vodeni dan". Celog dana pije se samo voda;
• Obavezno posle voćnog, a ponekada posle vodenog, nastavlja se sa proteinskim danom;
• Kafa i čaj se mogu piti, ali bez sećera. Sokove svesti na najmanju moguću meru;
• Obavezno je uzimati posle ručka 1 tabletu, koja sadrži dnevnu dozu vitamina i minerala;
• Pauza između obroka prvog dana je 4 sata, a drugog i trećeg dana je 3 sata; za vreme voćnog dana pauza imeđu obroka je 2 sata;
• Posle 8 sati uveče nemojte ništa jesti.

Sve što je navedeno mora se jesti jer ima svoju ulogu u organizmu. Voće je obavezno za doručak, jer najbrže daje energiju, čokolada trećeg dana takođe, jer štiti organizam od moguće alergije.

Količine hrane su veće od uobičajenih, a namirnice podešene našim uslovima i podneblju. Mora se biti dosledan i uporan. Može se desiti da prvih deset dana ne dođe do gubitka kilograma, ali onda počne nagli gubitak i to čak 3 - 4 kilograma. Posle 90 dana dijete, još 90 dana za doručak se jede voće, dok se za ručak i večeru vraća na uobičajeni način ishrane. U tom periodu treba da se izgubi još 3 kg što je pokazatelj promene metabolizma. Ako se ne izgube, dijetu treba ponoviti, ali tek posle 3 meseca.

DIJETA SE NE SME PRODUŽAVATI VIŠE OD 90 DANA - JEDINO POSLE PAUZE OD 3 MESECA MOŽE SE SPROVESTI NOVIH 90 DANA DIJETE.

Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 07, 2008 12:56 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
UN dijeta


ODGOVORI NA 10 NAJČEŠĆE POSTAVLJANIH PITANJA

1. Varala sam. Šta dalje?

• Svakom se desi da bar jedan put prekrši dijetu. Šta da radite ako na skrobni dan pojedete parče kolača? Nemojte se obeshrabriti, sutradan krenite sa dijetom iz početka od proteinskog dana ili ako vam nije teško, neki preporučuju da sutradan bude vodeni dan, pa sledeći proteinski - skrobni - ugljenohidratni - voćni - i tako dalje.

2. Voćni dan - da li smeju konzumirati semenke bundeve, kikiriki, badem...?

• Da. "Četvrti ili "vitaminski dan" je rezerviran za voće, sveže povrće, sokove i kompote bez šećera, pečeno voće, suvo voće, orašaste plodove i semenke. " - citirano iz knjge UN. ALI PAZITE da ne preterate. Maksimalna količina ovih namirnica ne sme da pređe 100gr, jer su jako kalorične. Takođe, možete da jedete i suvo voće, ali takođe u manjoj količini zbog svoje visoke nutritivne vrednosti. Kandirano voće NIJE DOZVOLJENO!!!

3. Voćni dan - da li moram samo da imam tri obroka ili mogu da grickam voće više puta na dan?

• Najbolje je da između voćki prođe 1h, a ako su u pitanju banane ili kruške i 2h. Količine voća (sirovog) nisu ograničene, ali na banane, šljive i drugo voće bogato šećerom trebalo bi obratiti pažnju (da se ne pretera). Npr. dozvoljene su samo 2 banane.

4. Može li se na skrobni dan jesti boranija, kuvani kupus i drugo povrće koje nije skrobno?


• Da, može svo povrće. Takođe, u jelovniku mogu biti zastupljeni heljda, ječam, proso ili neka druga vrsta žitarica u zrnu.

5. Navodno se sa UN dijetom skida 18-25 kg, ali kako sam čitao/la većina njih je za mesec ili dva skinula 2 - 4 kg. Od čega zavisi koliko kilograma će se skinuti?

• Zavisi od mnogo faktora:

Od toga koliko kilograma imamo viška - što je veći višak, lakše se skida u početnom periodu,
Od fizičke aktivnosti i učestalosti upražnjavanja iste,
Od reakcije organizma na ugljene hidrate. UN dijeta ima mnogo ugljenih hidrata, a relativno malo proteina. Nekima to odgovara, a nekima ne, pa se teže skidaju dobijeni kilogrami,
Od kršenja dijete. Mnogi krše često dijetu, pa se žale na njenu neefikasnost. Naravno, ako jednom prekršite dijetu nije smak sveta, ali ako ni jedan krug dijete ne možete da izdržite, onda ne možete tvrditi da je dijeta neefikasna.

6. U koji dan spada gibanica ili pita sa sirom?

• Gibanica ili pita sa sirom po svom sastavu (kore - testo, sir, jaja) spada u proteinski dan. Mada su kore ugljeni hidrat... dakle, jedite gibanicu bez kora :-).

7. Da li može da se za ručak jede meso, a za večeru riba?

Da. Može se jesti.

8. Da li smem na proteinski dan sa mesom da jedem mlečne proizvode, kao što su mleko, jogurt, sir?

• U principu ne bi trebalo. U knjizi je naglašeno: "Ne kombinujte različite vrste proteina (meso i mlečene proizvode, meso i jaja ili jaja i mlečne proizvode."

9. Da li se može na proteinski dan jesti umesto junetine ili belog mesa po parče jagnjetine ili prasetine koji su već spremljeni u pekarama na ražnju?


• Da može, ali u knjizi je naglašeno da za proteinski ručak ide kuvano ili dinstano meso. Međutim, jednom ili dva puta u toku dijete moguće je pojesti pečeno meso bez posledica.

10. Da li smem da pijem alkohol?

• Alkohol je zabranjen. Razlog - zaustavlja postupak mršavljenja.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 07, 2008 1:06 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 2:46 am
Postovi: 1687
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Samo nabijam broj postova :lol:

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=X4U7VgUQ ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=fYia6tAd_EY&NR=1
Kad je struju izmislio Tesla, ameriko sisala si vesla!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 07, 2008 7:13 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Postovi: 2263
Lokacija: crno-beli svet
[size=24][color=red]V[/color][/size]


Citijacu te, Ojiveja:

Varala sam. Šta dalje?
:lol:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 07, 2008 7:22 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
sanyalica je napisao:
[size=24][color=red]V[/color][/size]


Citijacu te, Ojiveja:

Varala sam. Šta dalje?
:lol:


Svakom se desi da bar jedan put prekrši dijetu. Šta da radite ako na skrobni dan pojedete parče kolača? Nemojte se obeshrabriti, sutradan krenite sa dijetom iz početka od proteinskog dana ili ako vam nije teško, neki preporučuju da sutradan bude vodeni dan, pa sledeći proteinski - skrobni - ugljenohidratni - voćni - i tako dalje

D.S. Varalice "tamo" ću ti objasniti šta da radiš dalje :lol: :lol:

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 07, 2008 7:30 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
UŠI

Plastična operacija ušiju (Estetska korekcija ušnih školjki)

Autor: doc dr sci med dr stom Predrag Kovačević

Ove dve operacije se nekada kombinuju, pa se pored korekcije položaja ušiju (isturenih ušnih školjki, klempavih ušiju) radi i smanjenje. Nekada je operaciju potrebno uraditi samo na jednom uvu.


Operacija korekcije isturenih ušnih školjki (klempavih ušiju)

Može se raditi kod deteta posle navršene 7 godine. Ralog za to je da ušna školjka u tom periodu ima definitivan izgled i položaj koji će imati celog života. Platični hirurg tu intervenciju može uraditi i u starijem uzrastu pacijenta, a naše iskustvo je da se najveći broj pacijenata javlja u periodu od 12 do 14 godina.

Vrsta anaestezije zavisi od uzrasta pacijenta. Deca se operišu u opštoj anesteziji, a stariji pacijenti mogu se operisati u lokalnoj infiltrativnoj anesteziji (primenjuje se injekcija anestetika u ušnu školjku i iza nje).

Operacija se izvodi tako da se ukloni deo kože sa zadnje strane ušne školjke i da se potom pristupi hrkavici uva. Posebno definisanom procedurom vrši se remodeliranje hrskavice i potom se vrši ušivanje rane iza uva. Sa prednje strane uva ne postoje nikakvi rezovi niti ožiljci.

Operacija nije bolna, a postoperativni bolovi se kontrolišu primenom tableta protiv bolova.

Posle operacije je obavezno nošenje elastičnih zavoja 7 do 10 dana. Konci se uklanjaju desetog dana i ta procedura je potpuno bezbolna. Ožiljak iza uva je nevidljiv.

Smanjenje ušiju

Ova operacija se ređe izvodi i radi se takođe u opštoj ili loklanoj anesteziji. Posebnom tehnikom se uklanja deo hrskavice i kože uva. Konci se uklanjaju nakon 10 dana.

Korekcija deformacije ušne školjke

Deformacija ušne školjke može biti različitog intenziteta i klinički se karakteriše prisustvom kvržice na vrhu uva, do potpunog nedostatka ušne školjke.

Ove operacije spadaju u domen rekonstruktivne estetske hirurgije i nekada je potrebno uraditi više operacija za korekciju potpunog nedostatka ušne školjke.

Komplikacije

Komplikacije su ekstremno retke i mogu biti:

Otok i krvni podliv
U prvom periodu posle operacije može da se javi blag otok na vratu u veoma retko krvni podliv u predelu iza ušne školjke ili na ušnoj školjci. Krvni podlivi se, ako uopšte nastanu, spontano povlače.

Formiranje hipertrofičnog ožiljka u predelu operativnog reza
Kod pacijenata koji su skloni formiranju grubih ožiljaka moguće je da ožiljak bude izraženiji. Primenom različitih preparata moguće je korigoavati nastali problem.

Pucanje rane posle skidanja konaca
Ako u postoperativnom periodu pacijent noću ne nosi elastični zavoj preko ušiju, pa se povredi u snu ili ga neko povredi (povuče ga za uvo) može doći do pucanja ivica rane. Rizik od ove kompikacije je teoretski i u mojoj praksi se nisam sreo sa tim.

Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 07, 2008 10:28 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Postovi: 2263
Lokacija: crno-beli svet
Pa Andjolina pobogu :roll: doshli smo do V
...hm a da li je abeceda ili azbuka???
Ako je abeceda, onda sledi V, tj.
http://www.youtube.com/watch?v=U4pTMdqNmhk


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1189 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 80  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: