Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Cajevi za meksu stolicu
PostPoslato: Čet Mar 26, 2009 5:48 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Čet Mar 26, 2009 5:44 pm
Postovi: 1
Lokacija: NS
Jel mi neko moze reci koji su cajevi najbolji za omeksavanje "stolice"?
Naime, jedan doktor mi je prepisao kamilicu, a 3 meseca kasnije sam saznala da ona upravo ima obrnuto dejstvo :(
Znaci, sve vreme sam ustvari pogorsavala situaciju..

Molim pomoc hitno!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 03, 2009 6:16 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Marineta možda će ti ovaj tekst pomoći da pronađeš rešenje za problem koji imaš.Pozz!

Zatvor - opstipacija

Kao posljedica neuredne stolice u organizmu javljaju se mnogi poremećaji koji vrlo štetno djeluju na razne organe, a osobito na mozak; zbog toga se javljaju česte glavobolje, migrena, neraspoloženje, slabost, napuhnuća, grčevi u trbuhu i mnoge druge smetnje i neugodnosti.

Bolesnik se mora liječniku obratiti za pomoć i za savjet. U liječenju zatvora najviše pomažu osobna higijena i pravilna prehrana.
Kretanje, gimnastika, plivanje, svakoga dana uzimanje prijesnog povrća i voća bogatog celulozom (kupus) i upotreba određenog ljekovitog bilja pomažu bolesnicima koji pate od zatvora.
Ljekovite biljke koje imaju učinkovito djelovanje protiv zatvora dijele se u dvije grupe. Prvoj grupi pripadaju biljke koje sadrže sluz i imaju mehaničko djelovanje, a drugoj one koje pročišćavaju, zahvaljujući svojim kemijskim sastojcima.
Protiv zatvora najčešće se koriste sljedeće biljke: vodopija, bojanka, bobičasta paprat i slatki korijen. Na osnovu osobnog iskustva izabrat ćete biljku koja će imati najbolji učinak u vašem slučaju. Preporučuje se da ni jednu od biljaka ne koristite duže od šest mjeseci.

Recepti i savjeti

• Nastojte s tri velike žlice sjemenki lana koje valja s nešto tekućine uzimati uz svaki obrok regulirati svoju probavu.
• Smokve i šljive, omekšane tijekom noći u hladnoj vodi, a ujutro zagrijane, uzete prije doručka ili kao doručak isto tako dobro djeluju.
• Ako u blizini imate svježu vodu iz studenca, dovoljna je ujutro jedna čaša vode na prazan želudac.
• Posebno je djelotvorna vodopija. Pijete li pola ili cijelu šalicu čaja na prazan želudac i najtvrdokornija stolica bit će izliječena.
• Svaki dan se krećite na svježem zraku.
• Promijenite prehranu – jedite voće i povrće, krupno mljeveno brašno i raž.

Korisni savjeti

• Kod tvrde stolice i zatvora ne biste nikako trebali uzimati tablete za čišćenje (purgative).
• Povremeno treba piti čajeve za čišćenje.
• Izbjegavajte teško probavljiva jela (mahunarke, konzervirana jela i pojedine začine, čokoladu, previše jaja, meso).
• Više se krećite.
• Izbjegavajte pušenje, jaka pića i žurbu.

SASTAV ČAJEVA PROTIV OPSTIPACIJE

1. Čaj od vodenog mažurana: 30 g sjeckanog suhog korijena na litru vode, kuhati 2 minute i ostaviti da odstoji 15 minuta, piti šalicu prije 2 glavna obroka.
2. Čaj od maline: 20 g listova na litru vruće vode, ostaviti da odstoji 10 minuta; piti 2 šalice dnevno.
3. Sok od jasena: 2 ml pomiješati sa žlicom marmelade; piti ujutro natašte.
4. Čaj od bobičaste paprati: 30 g na litru vode, prokuhati, ostaviti da odstoji 10 minuta, procijediti; dobivena količina dovoljna je za 2 dana; piti u čašama.
5. Čaj od svibanjske ruže: 50 g suhih latica na litru vruće vode, ostaviti da odstoji 10 minuta; piti 2 šalice dnevno.
6. Čaj od raži: 30 g zrna na litru vode, kuhati 10 minuta; piti 2 šalice dnevno.
7. Čaj od ladoleža: 5 g biljke na litru vode, kuhati 2 minute i ostaviti da odstoji 10 minuta; piti 2 puta na dan.

Razni recepti i savjeti

Evo nekoliko čajeva i drugih lijekova biljnog podrijetla koji se koriste kod nas i u svijetu na osnovi stoljetnog iskustva i novijih kliničkih ispitivanja protiv zatvora, za redovitu stolicu, za ćišćenje (laksansi, purgansi).
1. Laneno sjeme: punu žlicu sjemena stući u stupi, preliti sa 200 g mlakog čaja od kamilice, ostaviti da malo stoji da bi se iz sjemena izlučila sluz i odjednom popiti. To ponoviti 2-3 puta na dan. Osobe koje dugo pate od kroničnog zatvora moraju i češće tijekom dana uzimati taj lijek i to bez straha, jer lanena sluz ne škodi.
2. Po 30 grama kore krkavine ili žestike, plodova krkavine i korijena sladića stucati u prah i tome dodati 10 g cvijeta crnog trna; kao broj 1.
3. Po 30 grama slatkog korijena, plodova krkavine i komorača i 10 grama kore krkavine usitniti, pa jednu žlicu te mješavine kuhati 2-3 minute u 200 grama vode; kad se ohladi, zasladiti medom i popiti. To ponoviti 2-3 puta tijekom dana.
4. Po 30 grama krkavine, plodova krkavine i korijena celera i 10 grama komorača; kao broj 3.
5. Po 15 grama kore krkavine i plodova krkavine i po 10 grama komorača, kima, korijena omana, sladića, anđelike, sapunike i lanenog sjemena; kao broj 3.
6. Po 25 grama komorača, anisa, kima i korijandra stucati i upotrijebiti kao broj 3. Taj se čaj preporučuje prije svega osobama koje pate i od plinova, napuhnuća, meteorizma.
7. Za djecu: po 25 grama kamilice, komorača, kima i cvijeta crnog trna; kao broj 3.
8. Propis Francuske farmakopeje (1937. g.): 20 grama plodova mahuna sena, po 10 grama bazgina cvijeta i plodova anisa i po 5 grama plodova komorača i kiselog kalijevog tartarata pomiješati. Jednu žlicu mješavine prokuhati 3 minute u 200 grama vode, pa kad se ohladi, odjednom popiti.
9. Propis Belgijske farmakopeje (1930. g.): 60 grama senina lišća, po 10 grama plodova anisa i komorača i 20 grama slatkog korijena pomiješati i upotrijebiti kao broj 8.
10. Cvjetni čaj za čišćenje: po 10 grama cvijeta od crnog trna, kamilice, bazge, bijele mrtve koprive, maka turčinka, bijelog i crnog sljeza, 15 grama kore krkavine i 15 grama plodova krkavine; kao broj 3. Čaj se prije svega preporučuje za djecu i za vrlo osjetljive odrasle osobe.
11. Po 25 grama kore krkavine ili žestike, plodova krkavine, korijena celera i omana; kao broj 3.
12. Po 25 grama gorke djeteline, blaženog čkalja i korijena crnog gaveza i po 10 grama plodova krkavine, bazge, kima i komorača; kao broj 3.
13. Četrdeset grama kore žestike (Rhamnus fallax), po 15 grama pirike i zubače i po 10 grama lista pitome metvice, plodova kima i bazge; kao broj 3.
14. Po 20 grama kore žestike, plodova kima, anisa i bazge i po 10 grama podanka rabarbare i cvijeta kamilice; kao broj 3.
15. Po 15 grama kore žestike i plodova krkavine, po 10 grama bijele mrtve koprive, cvijeta kamilice, trna i bazge; kao broj 3.
16. Po 30 grama kore krkavine i plodova žestike i po 20 grama korijena celera i sladića; kao broj 3.
17. Po 30 grama plodova bazge, krkavine i anisa i 10 grama korijena celera; kao broj 3.
18. Po 20 grama grčkog sjemena i plodova krkavine, komorača, kima i borovice; kao broj 3.
19. Jedna-dvije žlice ricinusova ulja (ali nikako ricinusovo sjeme, jer je ono vrlo otrovno, pa može izazvati i smrt!).

Ricinusovo ulje nije otrovno i može se dobiti u svakoj apoteci, ali budući da ima vrlo neugodan okus i teški miris, ulju se dodaje limunov ili neki drugi sok ugodnog okusa i mirisa.
No, ne smije se upotrebljavati tehničko ricinusovo ulje, jer je i ono vrlo opasno, zato što iz njega nisu odstranjeni otrovni sastojci (smrtonosni toksalbumin ricin)!

Narodni čajevi..
• breskva: žlicu osušenih cvjetova prelijemo s pola litre kipuće vode. Pijemo po jednu šalicu čaja na dan, a djeca samo po jednu žlicu.
• kamilica: pola litre jakoga čaja na dan
• vodopija: jedna šalica čaja prije zajutarka
• pljuskavica: Pijemo tri puta na dan po jednu šalicu čaja.
• bazgine bobice, crvotočina (pogotovo kod kroničnoga zatvora), mrtva kopriva, kukuruzna svila, krkavina, angelika, matičnjak, trputac
• anis, bosiljak, kadulja, kamilica: Žlicu mješavine biljaka zakuhamo u pola litre vode; pijemo dvije šalice čaja na dan.
• matičnjak, paprena metvica, stolisnik: Tri žlice mješavine biljaka poparimo litrom kipuće vode. Ostavimo da odstoji deset minuta, te čaj pijemo tri puta na dan, prije obroka.
• crni sljez, estragon, ljubica, timijan: Čaj pijemo tri puta na dan, prije obroka.
• bazgine bobice, kamilica: pola litre jakoga čaja na dan
• crvotočina, mrtva kopriva, kukuruzna svila: Uzimamo osobito kod kroničnog zatvora.
• orahovi listovi, pelin, vodopija: jedna šalica čaja prije zajutarka
• angelika, krkavina, matičnjak, pljuskavica: Pijemo tri puta na dan po jednu šalicu čaja.

Sokovi• jabučni ocat:

Dvije žličice octa stavimo u dva decilitra mlačne vode, a pijemo na prazan želudac.
• repa: Natašte uzimamo dvije ili više žlica ugrijane vode u kojoj je kiseljena repa.
• borovnica (dvije do tri čaše na dan), rajčica, breskva (jedna čaša na prazan želudac), limun, rasol, rotkva
• surutka, glinena voda

Masaže (ili pak trljanje četkom)
• masaža trbuha

Sredstva za mazanje - Ulja

Zatvor se može izliječiti uljima koja se uzimaju u akutnim slučajevima ujutro:

• Maslinovo ulje s nekoliko kapi limunovog soka; 1 žlica svako jutro natašte.
• Ulje od slatkog badema: 3 žlice; djeci i starijim osobama dati samo 1 žlicu.
• Ricinusovo ulje (vrlo je korisno i pored lošeg ukusa); 1 žlica za odrasle; 1 žličica za djecu.
• laneno ulje s anisovim uljem

Jela
• borovnica (svježe zrele bobice), bijeli luk, jabuka (kuhana ili pečena), šumske jagode, povrće, crveni luk
• suhe smokve i šljive: Navečer ih namočimo, ujutro podgrijemo i pojedemo, a tekućinu popijemo; smokve i šljive možemo upotrebljavati i kao kompot ili marmeladu.
• oljušteni ječam, pire krumpir, kisela repa, crni kruh s mekinjama i raženi kruh, voće, orahove jezgre, salata, špinat, kupus (kuhan ili sirov)
• maslinovo ulje: Uzimamo jednu žlicu ulja na prazan želudac, prelijemo ga vrućim čajem. Žlicu prethodno umočimo u čaj kako se ulje ne bi prihvatilo na nju.
• rotkva: Narežemo je na listiće, malo posolimo, dodamo octa i ulja te malo bijeloga i crvenoga luka. Hrana treba biti kašasta. Uz obroke jesti bar šest dana i kompot od smokava, jagoda ili šljiva.

Poželjno je da svoj jelovnik obogatite i sljedećim namirnicama:

• Povrćem - plavi patlidžan, blitva, mrkva, kiseljak, špinat, luk ili zimski luk, bijeli luk, krumpir ili rajčica.
• Salatama dodati neku vrstu bokvice – primjerice, salata od vodopije, žutog smilja, maslačka...
• Svježim plodovima - višnja, crveni ribizl, ogrozd, trešnja, naranča, breskva, jabuka, šljiva, grožde; ujutru natašte pojesti kompot od smokava ili tikvica.

Pripravci

ocat od bobica trpke žutike; uzimamo i sirup pripremljen od plodova i to po jednu čajnu žličicu (pri zatvoru)

Posebni recepti

1. Smokve ili suhe šljive dobro se operu i kvase 24 sata na toplom mjestu. To je prirodno sredstvo za čišćenje. Uzima se na prazan želudac. Kod težeg zatvora treba ponavljati duže vremena.
2. Za urednu stolicu treba svaki dan pojesti zreo plod bazge (po mali tanjurić) dok se može brati svježa. Preko zime uzimati suhi plod u obliku čaja.
3. Uvečer sitno narezati 3 suhe šljive i 3 smokve, staviti u 100 g vode i ostaviti preko noći da se kvasi. Ujutro se sve zajedno mlačno pojede. To se ponavlja sve do ozdravljenja.
4. Dobro je piti sok od rotkve ili sirutku.
5. Uzeti plod divlje ruže (šipak); 12 komada se prereže napola i namoči u 150 g vode.
Ostavi se preko noći da stoji. Ujutro se na prazan želudac popije.
6. Kamilice, list sene, metvice pitome – u podjednakim dijelovima. Sve dobro promiješati i od te mješavine pola jedaće žlice kuhati 4 minute u 2 dcl vode i ostaviti da stoji poklopljeno 10-15 minuta. Ocijediti, zasladiti po želji i piti ujutro na prazan želudac i navečer prije jela – po jednu šalicu.
7. Plod pasjakovine u obliku soka – jušna žlica u šalici čaja na prazan želudac svako jutro ili 30 zrnaca ploda u juhi. Djeca polovinu doze. Gornji je lijek jako purgativno sredstvo.
8. Kad je izmet zapečen u crijevima, treba svako jutro natašte popiti 2 dcl nezaslađenog limunovog soka. Ponavlja se tri jutra. Ako zatvor nije jako težak uzima se sok od pola limuna i na njega nalije malo prokuhane vode. To se toplo popije.

ZA POPRAVAK LOŠE PROBAVE

• Pije se 40 dana po tri puta na dan, na prazan želudac, u podne i navečer po šalica čaja od bijelog sljeza s medom (Altehaea officinalis L.). Uzme se 20 g sljeza na 1/2 litre vode, 12 sati se drži potopljeno u vodi i u istoj vodi se prokuha, onda se pridoda još 2 žlice meda i kuha 5 min. Time se probava izvanredno popravlja. Uz taj lijek preporučuje se trbuh i želudac uvijek grijati.
• Probavu također izvrsno popravlja i bosiljak (Ocimum basilicum L). Uzme se jedna boca, napuni do polovice bosiljkom, lišćem i cvatom, nadolije se vinom i ostavi 8 dana. A može se upotrijebiti po nuždi već i za dan-dva. Na 2/3 ovog vina doda se 1/3 octa i pije 40 dana po 3-4 velike žlice.

PROTIV TVRDE STOLICE I ZA DOBRU PROBAVU

• Mjesec dana treba stavljati svaku večer u čistu posudu po 15 dkg svježe pitome metvice ili 5 dkg suhe u litru vode i to popariti u čistoj posudi, dok se pola ne ukuha. Tada skinuti s vatre, ohladiti, procijediti u čisto staklo, začepiti, i početi na prazan želudac piti po 1 malu čajnu šalicu i dalje svakog sata po 1 šalicu dok ima tekućine.
• Uzima se sljedeća hrana: ječam, pšenica, riža, makaroni, cvjetača, kelj. Sve dobro skuhano, ne puno slano. Mlijeko kuhano i pravo maslo. Od kruha se uzima dvopek.

Tjeskoba i depresija

Poznato je kako je psihološko stanje povezano s gastrointestinalnim zdravljem, a nova istraživanja sugeriraju kako postoji veća vjerojatnost da žene s kroničnom konstipacijom osjećaju tjeskobu ili depresiju nego žene koje nemaju probavnih problema.
Proučavajući 34 žene s kroničnom konstipacijom, istraživači u Velikoj Britaniji povezali su emotivni problem s promjenama u sustavu živaca koji pomažu kontroli rada crijeva.
Veća je vjerojatnost da će se žene s kroničnom konstipacijom žaliti na tjeskobu i depresiju te da se neće osjećati dovoljno “ženstveno”. One, uz to, mnogo teže uspostavljaju bliske odnose.
Istraživači su otkrili kako je rektalna prokrvljenost slabija što je lošije psihološko stanje pacijentice.

Uljima koja se uzimaju u akutnim slučajevima ujutro:
• maslinovo ulje s nekoliko kapi limunovog soka; 1 žlica svako jutro natašte.
• ulje od slatkog badema: 3 žlice; djeci i starijim osobama dati samo 1 žlicu.
• ricinusovo ulje (vrlo je korisno i pored lošeg ukusa); 1 žlica za odrasle; 1 žličica za djecu.
Jelovnik treba obogaćivati sa:
• povrćem: plavi patlidžan, blitva, mrkva, kiseljak, špinat, luk ili zimski luk, bijeli luk, krumpir ili rajčica; salatama dodati neku vrstu bokvice - salata od vodopije, žutog smilja, maslačka.
• svježim plodovima: višnja, crveni ribizl, ogrozd, trešnja, naranča, breskva, jabuka
• šljiva, grožđe; ujutru natašte pojesti kompot od smokava ili tikvica
• Dakle, razumije se da bolesnici koji pate od zatvora moraju paziti na hranu. Kompot od šljiva i smokava, svjež i kiseli kupus, rasol, korabica i kelj isprobani su narodni lijekovi koji se u nas i u inozemstvu uspješno koriste protiv zatvora.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Cajevi za meksu stolicu
PostPoslato: Sre Apr 22, 2009 4:07 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 8:48 pm
Postovi: 271
Marineta je napisao:
Jel mi neko moze reci koji su cajevi najbolji za omeksavanje "stolice"?
Naime, jedan doktor mi je prepisao kamilicu, a 3 meseca kasnije sam saznala da ona upravo ima obrnuto dejstvo :(
Znaci, sve vreme sam ustvari pogorsavala situaciju..

Molim pomoc hitno!!


Najbolje vam je potraћiti иaj u apoteci.
Kada sam bila u banji sa nepokretnim ћenicama te su imale Vaљ problem, иini mi se da im je sestica donosila 1 l иaja os "sene", nisam sigurna, zato se konstatujte sa apotekarima, oni to znaju.

Te ћenice kada bi popile taj litar иaja ubrzo su rjeљavale problem zatvora koji je trajao i do 5 dana.

Sve najbolje. :-?

_________________
Kako je lepo biti mlad.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Cajevi za meksu stolicu
PostPoslato: Sre Apr 29, 2009 3:03 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Ned Apr 19, 2009 6:19 pm
Postovi: 6
Marineta je napisao:
Jel mi neko moze reci koji su cajevi najbolji za omeksavanje "stolice"?
Naime, jedan doktor mi je prepisao kamilicu, a 3 meseca kasnije sam saznala da ona upravo ima obrnuto dejstvo :(
Znaci, sve vreme sam ustvari pogorsavala situaciju..

Molim pomoc hitno!!

Kamilica procijeđena brzo( prokuhana i proključala voda prelije se preko cvijeta kamilice) i popije utječe na otvaranje, a kamilica prokuhana( u proključalu vodu se stavi cvijet kamilice i pusti da odstoji) utječe na zatvaranje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Apr 29, 2009 3:07 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Ned Apr 19, 2009 6:19 pm
Postovi: 6
Za omekšavanje stolice su odlične suhe šljive i smokve, mogu se namočiti tijekom dana pa pojesti navečer( popiti i vodu u kojoj su se omekšale), ili namočiti u vodi i ostaviti preko noći pa popiti ujutro prije jela( ovisi kada želite imati stolicu tijekom dana). Nakon toga je dobro popiti čašu tople vode.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 03, 2009 11:58 am 
OffLine
Novi član
Novi član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Maj 02, 2009 11:01 pm
Postovi: 37
Lokacija: Grac
dobro je praktikovati ujutru nastinu , cim se ustane popiti casu vruce vode
za regulisanje stolicu
ali treba traziti uzrok zbog cega je stolica postala cvrsta?
to leciti

_________________
...oslobodi sebe svega sto te opterecuje
i napravi mesto za novo sto dolazi"


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 9 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: