Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 267 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Dec 16, 2008 11:32 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
da,upravo su to ti saveti koji se mogu naci i na ovoj temi(u malo prosirenijoj varijanti)!!!!!

naravno,posto je bilo predloga i za konkretne recepte,malo sam prosirila temu!!!!!nadam se da je od pomoci!!!!! :D

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 25, 2008 12:29 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
refresh :D

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 10, 2009 7:37 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 11:25 pm
Postovi: 1276
sludjena mama je napisao:
refresh :D


http://www.youtube.com/watch?v=NzALAIK6Ymo&NR=1
:lol:

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=jb6WHPsj ... re=related

ACTA EST FABULA. SAPIENTI SAT .
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 23, 2009 11:05 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
od srca preporucujem!

http://fliiby.com/file/10914/lz0gtj2z27.html

sjajna knjiga za skolarce :)

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 04, 2009 7:36 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Predlog dnevnog jelovnika za decu od 3 do 5 godina

Dnevni jelovnik za decu uzrasta od tri do pet godina trebalo bi da se sastoji od češćih manjih obroka (obično tri obroka i dve užine između).

Doručak - a) žitarice sa mlekom ili

b) kajgana od jednog jajeta, kriška hleba, 30 g sira, šolja mleka ili jogurta



Užina - voće ili voćni sok


Ručak - a) pečena riba, brokoli i karfiol kuvani ili zapečeni sa ribom, parče hleba ili

b) juneće ćufte u sosu od paradajza, makaroni



Užina - voće ili voćni sok



Večera
- a) makaroni sa sirom, mleko ili

b) pečena riba (50 g), krompir salata, malo parče hleba, jedna šolja

mleka ili jogurta


RECEPTI



Punjeni paradajz

Potrebno je: tvrdo kuvano jaje -izrendano, pola glavice crnog luka, dve iseckane maslinke, 50 grama sira, mala zelena paprika, dva paradajza.



Priprema: Paradajz izdubiti, napuniti prethodno napravljenim filom od ostalih sastojaka. Posuti seckanim peršunom.



Salata od jaja i krompira

Potrebno je: dva tvrdo kuvana jaja, pola male glavice crnog luka, izrendane, pola kafene kašičice senfa, dva kuvana krompira isečena na kockice, supena kašika krem sira, kiseli krastavac isečen na kockice.



Priprema: Jaja iseći na polovine, žumance izvaditi, pomešati sa ostalim sastojcima. Polovine jaja napuniti ovim filom.



Šampinjoni sa jajetom

Potrebno je: jedno jaje, supena kašika mleka, kafena kašičica butera, perje od struka crnog luka, pola šolje šampinjona isečenih na listiće.



Priprema: Umutiti jaje sa mlekom. U tiganju zagrejati buter, dodati luk i šampinjone, mešati dva minuta, dodati umućeno jaje i mešati još tri minuta ili dok jaje ne bude potpuno prženo.



Palenta

Potrebno je: tri šolje vode, šolja instant kukuruznog brašna, 30 grama sira, pola šolje soka od paradajza.



Priprema: Staviti vodu da proključa, dodati kukuruzno brašno, kuvati nekoliko minuta. Dodati sir. Preliti sokom od paradajza.



Pita od hleba

Potrebno je: 25 grama butera, 150 grama sira, tri jajeta, osam kriški belog hleba isečenog na kockice, 400 mililitra mleka.



Priprema: Buter rastopiti i staviti na dno pleha. Dodati pola hleba, preliti umućenim jajima, sirom i mlekom. Ponoviti postupak sa hlebom i prelivom. Zapeći 15 minuta.



Lazanje

Potrebno je: 300 grama mlevene junetine, pakovanje makarona, teglica sosa za špagete, pakovanje krem sira.



Priprema: Izdinstati meso, za to vreme skuvati makarone. U podmazanu posudu sipati polovinu makarona, preko njih polovinu pomešanih ostalih sastojaka. Ponoviti postupak. Peći 30 minuta na 200 stepeni.



Ćufte od mesa i krompira

Potrebno je: 200 grama mlevenog junećeg mesa, pola šolje izgnječenog kuvanog krompira.



Priprema: Pomešati meso i krompir, formirati loptice promera 2,5 santimetra, staviti u zagrejano ulje i peći dok se ne ispeku iznutra. Poslužiti kao dodatak barenom povrću.



Pečene artičoke sa jajima i parmezanom


Potrebno je: Jedna kafena kašičica butera, kafena kašičica iseckanog crnog luka, pola kafene kašičice iseckanog peršuna, pola kafene kašičice origana, četiri obarena jezgra artičoka, jedno jaje, kašičica parmezana.



Priprema: Podmazati mali vatrostalni pleh, posuti lukom, peršunom i origanom.

Na njih staviti artičoke, razbiti jaje i staviti preko. Posuti parmezanom. Peći na 200 stepeni oko 10 minuta ili dok sir ne postane zlatno žut.



Zapečen brokoli i kuvana šunka


Potrebno je: Pola šolje seckane kuvane šunke, 150 grama obarenih cvetova brokolija, pola šolje kuvanog pirinča, pola šolje rendanog sira, pola male glavice crnog luka, pola šolje kiselog mleka, pola šolje prezli.



Priprema: Pomešati sve sastojke, posuti prezlama, zapeći na 175 stepeni.



Špageti sa pasuljem

Potrebno je: Pola šolje kuvanog braon pasulja, pola šolje kuvanog paradajza, pola šolje kuvanih špageta, kafene kašičice parmezana.



Priprema: Špagete skuvati, pomešati s pasuljem, preliti paradajzom. Posuti parmezanom.



Punjeni plavi paradajz

Potrebno je: Manji plavi paradajz, dve supene kašike seckane šunke, kafena kašičica butera, dve kašike prezli.



Priprema: Izdubiti plavi paradajz, staviti ga u ključalu vodu 10 minuta. Ohladiti. Napuniti nadevom od butera, šunke i prezli. Zapeći 10 minuta.



Salata od cvekle za apetit

Potrebno je: Cvekla srednje veličine, pola male glavice crnog luka, jedan paradajz (oljušten, bez semenja, isečen na kockice), čen belog luka (isitnjen), jedan krompir (skuvan , isečen na kolutove), dve isečene crne masline, pola kafene kašičice sitno isečenog peršuna.

Preliv
Potrebno je: Kafena kašičica jabukovog sirćeta, dve kafene kašičice maslinovog ulja.



Priprema: Odseći cvekli krajeve, dobro je oprati i staviti u posoljenu ključalu vodu, kuvati dok ne omekša. Ocediti, pod mlazom hladne vode skinuti kožu, iseći je na kockice. Pomešati je sa ostalim sastojcima, dodati preliv, pažljivo promešati.



Rižoto s tikvicama i paprikom

Potrebno je: Pola glavice crnog luka, jedan čen belog luka, dve kafene kašičice ulja, isečena crvena paprika, 50 grama pirinča, mala tikvica isečena na kockice, mali paradajz, oljušten, očišćen od semena i isečen na kockice.



Priprema: Zagrejati ulje, izdinstati luk,dodati papriku, dinstati još pet minuta. Dodati pirinač, naliti vodom i poklopljeno kuvati još 10 minuta. Otklopiti, dodati paradajz i tikvice i kuvati još oko 15 minuta.



Sutlijaš s medom

Potrebno je: Šolja kuvanog pirinča, dve supene kašike meda, četvrt šolje suvog grožđa, pola kafene kašičice cimeta, pola kafene kašičice vanile, jedna šolja toplog mleka.

Sastojke pomešati i servirati.



Krem banana

Potrebno je: Dve oljuštene banane, pola šolje slatke pavlake.

Izblendirati, ohladiti.



Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 04, 2009 10:19 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
ZDRAVA ISHRANA DECE


Pravilna ishrana dece jedna je od najisplativijih investicija u njihovu budućnost. Birajući hranu za naše mališane, već u detinjstvu stvaramo "voljenu" i "nevoljenu" hranu i izgrađujemo njihov ukus. Drugim rečima, otpočinjemo proces obrazovanja u oblasti ishrane i polažemo kamen temeljac za način ishrane koji će preovlađivati u kasnijem životu deteta.

Metabolizam deteta je usklađen sa brzinom njegovog rasta i razvoja i zato je značajno da dete konzumira hranu koja mu je potrebna. Mnoga deca dobijaju dovoljno kalorija da zadovolje energetske potrebe, ali to nisu uvek i dovoljno dobre namirnice, kadre da detetu obezbede dobro zdravlje.

Dovoljno je da malo više povedete računa o izboru namirnica, načinu spremanja i njihovom serviranju. A od tih na izgled malih stvari, vaše dete i vi ćete imati ogromnu korist. Uvedite vaše dete u zdravu ishranu još od najranijeg uzrasta, jer je ona za njega od vitalnog značaja.

Povrće treba da čini glavnu masu obroka, što praktično znači da poboljša izgled proteinske hrane: ribe, mesa i živine, i učini je ukusnijom.

Kuvanjem povrće gubi boju jer se magnezijum u hlorofilu zamenjuje vodonikom. Postoji više načina kuvanja:

* Povrće se stavi u veću količinu vode (da ogrezne), koja se zagreva dok ne proključa, a potom se temperatura smanji i povrće kuva poklopljeno. Taj način kuvanja je najbolji za krompir, šargarepu, peršun, kupus. Voda od kuvanja može da se iskoristi za supu ili sos.
* U malu količinu vode, koja je prethodno proključala, ubaci se povrće i kuva na visokoj temperaturi (sa ili bez poklopca). Ovako se kuvaju brokoli, karfiol, blitva.
* Kuvanje na pari: Pošto i na ovaj način mogu da se izgube pojedini važni hranljivi sastojci, povrće se kuva samo dok ne omekša i servira odmah ako je moguće. Inače, ukus povrća je bolji kad je ono skuvano na pari. Brokoli i šargarepa su ukusniji ako se neposredno posle kuvanja preliju hladnom vodom.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 04, 2009 10:20 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Kako da privolite decu da jedu povrće?



1. Uporno ga servirajte. Ako ga deca stalno gledaju, veća je verovatnoća da će ga jesti. Ukoliko izbegavaju da ga uzmu za ručak, ponudite ga za večeru.

2. Supa je odličan način da obezbedite raznovrsne hranljive sastojke u jednom tanjiru.

3. Mnoga deca ne vole «jak» ukus i strukturu zelenog lisnatog povrća: karfiola, brokolija, prokelja. Zato ga pomešajte sa drugim povrćem.

4. Blendiranje je dobar način da jak ukus «sakrijete», a čorbi dodate boju i teksturu.

5. Izdinstajte zajedno tikvice i paradajz.

6. Napravite salatu od rendane šargarepe.

7. Izdinstajte zajedno tikvice, plavi patlidžan, luk, paradajz i pečurke.

8. Deca ponekad više vole sveže povrće od kuvanog.

9. Začinite povrće: dodajte beli luk u pire; pospite iseckan luk po prženim jajima; dodajte oraščić u jela od spanaća; u salatu dodajte krem sir; preko salate od krompira ili paste stavite iseckanu papriku.

10. Pecite povrće: plavi paradajz, luk, paradajz, pečurke.

11. Napravite sok od povrća; odlična kombinacija je šargarepa, narandža, četvrtina kupusa.

12. Servirajte raznobojno povrće na tanjiru (dugine boje obezbediće najviše hranljivih sastojaka).

13. Servirajte manju količinu povrća. Velika količina može obeshrabriti dete.

14. Uživajte u obroku zajedno sa detetom. Ako vidi da vi sa uživanjem jedete raznovrsno povrće, veća je verovatnoća da će ga i ono prihvatiti.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Feb 09, 2009 2:41 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
izvin'te,moram ovde da se nasmejem hahahahahahhahahahahaha

:D :D :D :D


DECJE VRAGOLIJE ME UVEK NASMEJU HAHAHAHAHHAH


http://www.youtube.com/watch?v=Gi73zmWHNUs

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Feb 09, 2009 5:11 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Izvini Sluđenice ali i ja vrištim od smeha!!!!!!! :lol: :lol: :lol:

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Feb 09, 2009 6:17 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
:D :D :D :D :D

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 12, 2009 8:59 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Bebe se hrane mlekom i ljubavlju

Prva saznanja o okusu hrane beba dobija još u utrobi majke .Vec fetus od 4 meseca može da registruje sladak i slan okus. Prve nervne sinapse za okus su vec aktivirane te je zato veoma važan nacin ishrane trudnice i dojilje.
Pravilna ishrana pre zaceca : poboljšavazdravstveno stanje buduce majke ,omogucava promenu navika u ishrani , te smanjuje faktore rizika pre zaceca.
Pravilna ishrana trudnice:reguliše težinu novorodjenceta,smanjuje perinatalni morbiditet, poboljšava zdravstveno stanje majke i priprema je za uspešno dojenje.
Pravilna ishrana dojilje: povecava šanse za uspešno dojenje, poboljšava nutricioni status majke i povecava mogucnost sticanja navika pravilne ishrane u porodici.
U prvih šest meseci života odojcad se hrani uglavnom mlecnom hranom . Idealna hrana u tom periodu je majcino mleko. U uspostavljenoj , odnegovanoj laktaciji koja ima višestruke prednosti za majku i dete , postoje periodi kada je moguce izmlasti viškove mleka ( pažljivo u sterilnu posudicu ili kesicu sa naznacenim datumom izmlazanja ). Mleko se duboko zamrzava i može da se cuva do 4 meseca. Ove rezerve ce odlicno poslužiti kod prvog odvajanja od bebe . Pošto period odnošenja deteta u jaslice može da bude i sa navršenih šest meseci , ovo zamrznuto majcino mleko može da bude idealna hrana za ovaj period , a može da pomogne da se druga hrana koja se tada uvodi lakše uvede.
Odojce je spremno za dohranjivanje kada drži glavu cvrsto , stavlja šake u usta i prihvata kašicicu bez refleksnog izbacivanja.
Nova hrana se uvodi pažljivo , u pre podnevnim casovima, kako bi se pratio efekat .Krajem prve godine može sehrana pripremati kao za odrasle, samo bez dodatnih zacina.tada je vec dete uobroceno sa tri veca obroka i dve užine.Hrana koja je prvo kuvana i pasirana , sitno se secka ili melje da bi je prilagodili još uvek nepotpunom nizu zuba deteta.
Zubni niz diktira vrstu i teksturu hrane.Sa pojavom zubica tEvo nekih prakticnih rešenjareba ih redovno prati prokuvanom vodom , mekom cetkicom ili
gazom.
U sastavljanju obroka za malo dete treba voditi racuna da sve namirnice budu zastupljene ( mleko i mlecni proizvodi , meso, jaja , riba, zatim proizvodi od žitarica , te voce i povrce.
Uvodjenje druge hrane zapocinje u perioduz odojceta u vidu tzv mikseva ( bazicni su i dalje mlecni proizvodi te miksevi mogu da izgledaju ovako :
Miks2: mlecna kaša sa kukuruznim grizom
Miks 3 :pirinac , teletina , bundeva
Miks 4kukuruz , grašak , šargarepa , piletina
Kolicinu i kvalitet nove hrane odredjuje razvoj sposobnosti hranjena

Tabela l: RAZVOJ SPOSOBNOSTI HRANJENA

UZRAST SPOSOBNOST

12 MESECI ŽVACE CVRSTU HRANU! UZIMA KAŠIKU , ALI JE OBRCE
PRE USTA! DOHVATA CAŠU!

18 MESECI DOBRO DRŽI KAŠIKU,ALI CESTO PROSIPA SADRŽAJ !
PRINOSI JE USTIMA !DRŽI CAŠU SA DVE RUKE!

24 MESECA HRANI SE SAMO , BEZ PREVRTANJA KAŠIKE !
DRŽI CAŠU SA JEDNOM RUKOM!
IGRA SE SA HRANOM !

36 MESECI SAMO SE HRANI UZ POVREMENO PROSIPANJE!
MOŽE DA UPOTREBI NOŽ I VILJUŠKU ,KOD REZANJA
CVRSTE HRANE!
PIJE SA CESME!


Mališani nam cesto postavljaju odredjene zadatke u svom hranjenju , zbog cinjenice da neku hranu jedu radije i pretereuju , dok drugu odbijaju Evo nekih prakticnih rešenja:

Tabela br 2:ISHRANA MALE DECE- PRAKTICNA REŠENJA

ODBIJA HLEB I ŽITARICE -DAVATI KUVANE ŽITARICE TOPLE(NE VRUCE)
-DODAVATI SVEŽE VOCE ILI SUVO GROŽĐE
-PONUDITI MALE KOMADE PREPECENOG HLEBA SA
MASLACEM

ODBIJA MESO -DAVATI SITNO ISECKANO , ILI DVA PUTA MLEVENO
MESO(BELO PILECE,CURECE) U VIDU PLJESKAVICA
ILI CEVAPA
-DATI RIBU ILI JAJA

ODBIJA VOCE I POVRCE -DATI U KOMBINACIJI SA KROMPIR PIREOM POVRCE
-PONUDITI SITNOSECKANO, SVEŽE ILI KUVANO VOCE
I POVRCE.!LEPO SLOŽITI BOJE I OBLIKE!
-SVEŽE ILI KUVANO VOCE KOMBINOVATI SA ŽITARICAMA
PUDINGOM , SLADOLEDOM , ŽELEOM I DR. !

ODBIJA MLEKO DAVATI TOPLO MLEKO
DATI OBOJENU SLAMKU DA PIJE!
KOMBINOVATI SA ŽITARICAMA (SUTLIJAŠ, KACAMAK)
PONUDITI PAVLAKU, MLECNI DEZERT, KREM !
PONUDITI JOGURT , SIR!

PIJE MNOGO MLEKA MLEKO NUDITI SAMO POSDLE JELA !
NE DAVATI MLEKO IZMEĐU OBROKA!


JEDE MNOGO SLATKIŠA -NE KUPOVATI SLATKIŠE I NE DRŽATI IH U KUCI!
-UMESTO SLATKIŠA NUDITI VOCE!
-NE DAVATI SLATKIŠE KAO MITO NAGRADU ZA DOBRO
PONAŠANJE!


Period odojceta i malog deteta je period ucenja i sticanja navika iz ishrane koji ce biti temelj zdravlja za ceo život. Genetsko naslede i kulturološki obrazci koji diktiraju nacin ishrane se oblikuju ucenjem. Odgovornost roditelja , kao i onih koji ih neguju i cuvaju je ogromna.Neophodna je saradnja i dogovor kako bi zajednicki rad dao najbolje rezultate. Svako dete je individua za sebe , njihove potrebe se razlikuju u zavisnosti od konstitucije , aktivnosti , zdravstvenog stanja.
Kolicina uzete hrane u toku 24 casa , kod zdravog deteta je uglavnom konstantna , te varira jedva za 10%, dok varfijacije izmedju obroka mogu da idu i preko 40%. Dobar dorucak,može da bude uvod u slabiji rucak i dobru veceru.Pratimo ih sa pažnjom i ljubavlju u toku dana , kako bi mogli znanjem i verštinom da im pomognemo da izrastu u zdrave ljude sa pravilnim navikama u ishrani. To je i dobra osnova za zdrav i dug život i buducih generacija .

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 20, 2009 9:31 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
KAŠICA OD BANANE

Sasvim je neshvatljivo zašto roditelji sve češće kupuju gotove kašice od banana za svoje bebe, kad je banana voće koje se izuzetno lako pretvara u kašicu. Pri tom gotove kašice sadrže malu količinu prave banane, uglavnom su mešavina dugih sastojaka i arome banane.

Ako vaša beba tek počinje da uzima ovo voće onda u kašicu dodajte malo adaptiranog mleka ili majčinog mleka, tako da kašica bude dovoljni žitka.


1 oljuštena zrela banana
malo adaptiranog ili majčinog mleka

Bananu oljuštite i ispasirajte je, pa je malo mutite mikserom ili je jednostavno stavite u blender. Kašicu od banane par renutaka zagrevajte na pari da bi opustila sto više soka. Po potrebi je razredite majčinim mlekom ili adaptiranim mlekom i nahranite vašu bebu.

BANANA KREM

2 banane isečene na male kolutove
1/2 šolje slatke pavlake
žutog šećera

Sastojke izmiksirajte dok ne dobijete penastu masu. Servirajte na animljiv tanjir, formirajući lepo oblik, ukrašeni kolutićima banane koje ste malo poprskali limunom.

KAŠICA OD JABUKA

1 jabuka

Jabuku oljuštite, očistite i isecite na manje komade, pa stavite u šerpicu i nalijte vode da ogrezne. Kuvajte dok jabuka ne omekne i dolivajte vode po potrebi. Jabuku procedite i ispasirejte viljuškom dolivajući vodu u kojoj se jabuka kuvala i to onoliko koliko je potrebno da dobijete laganu kašu.

Možete dodati žitarice u koliko je beba starija. A vašeg pedijatra pitajte da li možte bebi dodati malo cimeta, koji je izuzetno zdrav a i beba će se navići na novi ukus.

KAŠICA OD BANANE I JABUKA

1 jabuka (oljuštena, očišćena i isecena na kockice)
1 banana
malo pšeničnih klica

Jabuku stavite sa malo vode da se kuva dok ne omekne. Procedite i dodajte oljuštenu i na kolutiće isečenu bananu. Poprskajte sa malo pšenicnih klica i sve ispasirajte pasirkom za pire.

KAJSIJA

100 gr sušenih kajsija
2 šolje mešavine soka od jabuke i vode

Kuvajte kajsije u mešavini vode i soka dok tečnost ne provri. Tada sklonite sa vatre i ostavite da odstoji 15 minuta. Stavite u blender kajsije i deo tečnosti i napravite laganu retku kašicu. U koliko nije dovoljno retka dodajte još tečnosti u kojoj su se kuvale kajsije. Ako je preretka dodajte malo žitarica.

BOROVNICA

2/3 šolje borovnica
4 šolje vode

Kuvajte borovnice u vodi dok tečnost ne proključa. Tada borovnice ocedite i stavite u blender pa ih pasirajte. Po potrebi kašicu razredite sokom u kojem su se borovnice kuvale.

DINJA

1/4 šolje zrele, saftane, očišćene i iseckane dinje

Dinja se deci daje u periodu kada ona već mogu da jedu bez rizika svo voće. Zato je dovoljno dinju staviti u blender i napraviti od nje finu kašicu.

VOĆNA NEDELJA

Odlična užina za bebe starije od 8 meseci
1/2 šolje raznog voća
2 kašike pšeničnih klica
1/2 šolje švapskog sira
2 kašike pirea od breskve
1 slatke pavlake

Sve sastojke mikserom mutite dok ne dobijete finu kašicu.

KAŠICA OD KIVIJA

2 kivija
1 malo švapskog sira
1 kašika kukuruznih klica
1 kašičica meda
mrvica pivskog kvasca

Sve sastojke izgnječite viljuškom i umešajte. U kiviju ima puno vitamina C, a u pšeničnim klicama gvožđa. Ovo je jedna izuzetno zdrava kašica.

Možete umesto kivija koristiti bananu, a umesto sira jogurt, ali će tako spremljen obrok imati manje vitamina C, pa dodajte par kapi limunovog soka u njega.

BOROVNICA - BANANA - JOGURT

1 šolja borovnica
1 cela banana
1 šolja jogurta
2 kašika pšeničnih klica

Bananu iseckajte na kolutove. Borovnicu stavite u rernu i pecite toliko dok ne krene sok. Stavite bananu, borovnice i jogurt u blender i napravite kašu.

Ako je beba starija, u kašicu dodajte pšenicne klice.

ZABAVNA VOĆNA SALATA

veliki list salate očišćen i opran za podlogu
breskve iz kompota za glavu i telo
suvo grožđe za oči
štapići šargarepe za telo, noge i ruke
rendana šargarepa za kosu

Detetu će biti zabavno da sa vama napravi ovog "čiča gćišu" koji je pritom veoma zdrava salata.

VOĆNI TOFU

40 gr tofua (sir od soje)
1 oljustena banana
1/4 šolje svežeg ili smrznutog sitnog voća
3 kašike pšeničnih klica

Sve sastojke stavite u blender i miksirajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Ovu kašicu možete staviti u zamrzivač da se malo stegne i nazvati je sladoledom.


Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: za Sludjenicu
PostPoslato: Ned Mar 01, 2009 2:46 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 9:42 am
Postovi: 333
Za Sludjenicu:
Skoro deset dana ne pises nista na ovoj dobroj i nadasve korisnoj temi...
pa te pitam da li je to mala "stanka-pauza" ili si temu napustila?
poz.R.

_________________
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 01, 2009 5:24 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
msm,ne pisem zato sto je uglavnom receno sve potrebno pa bih se samo ponavljala!
ostala je otvorena jedino mogucnost da ubacujemo recepte za spremanje hranice za klince !
hvala sto je tema podignuta,kad nadjem vremena dodacu jos neke textove koje sam izdvojila kao zanimljive!

pozdrav od srca

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Ovom malisi je sve ukusno:)))
PostPoslato: Pon Mar 02, 2009 6:22 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 9:42 am
Postovi: 333
OVOM MALISI JE SVE UKUSNO:)))
:)))...:)))...:)))
ovog malisu mama jos nije uspela da nauci sta je ...sta :)))
Slika < klikni obavezno da ti postane jasno zbog cega se ovako mnogo smejem:)))
Pozdrav R.:)))
***
PS: "Vratih" se da ispricam o jednom narodnom leku (istorija medicine)sto mi pade na um:
U stara vremena kada za lecenje tuberkuloze(susice, jeftike...stare dame...i kako vec) nije bilo bas nikakvih lekova za lecenje...(kao sto danas ima -posebno od osamdesetih godina XX veka).
-Odrasli su pili mokracu ,odmah posto bi urinirala beba do godinu dana stara...Naravno da to nije lecilo al ja sam skoro sigurna da je bar malo pomagalo ...zbog cinjenice da u bebecoj mokraci ( mleko) ima dosta kalcijuma a da suTBC lezije zalecene kada se u fibrozno tkivo inkrustrira i kalcijumom( lekari su u to vreme davali kalcijum putem injekcija koje je narod zvao "vruce injekcije")... R.

_________________
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 267 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 65 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: