Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Zaključan forum Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 12 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Anksioznost (jos jedan od mnogih).
PostPoslato: Čet Mar 17, 2005 3:04 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Mar 17, 2005 2:32 pm
Postovi: 13
Pozdrav svima. Nedavno sam otkrio ovaj forum i mogu reci samo reci hvale.
Da predjem na problem. Bicu malo opsirniji pa se unapred izvinjavam.

Imam 33 godine, a od pre par godina sam poceo da osecam tegobe koje odgovaraju opisu anksioznog poremecaja (mada to tada nisam znao). Medjutim sve se to desavalo povremeno (2-3 puta godisnje) i u veoma blagom obliku, tako da se sve svelo na trenutnu zabrinutost, ali sam brzo zaboravljao na to.

Medjutim od pre nekih 6-7 meseci osetio sam sve to malo intenzivnije i shvatio da nesto nije u redu, tako da sam se obratio psihijatru koji mi je dijagnosticirao Anksioznost sa napadima panike i prepisao terapiju Bromazepam 3x1.5 mg + Flunirin 20 mg uvece. Posle 10 dana stanje mi se mnogo poboljsalo i terapija je svedena na 2x1.5 mg Bromazepama, a Flunirin je izbacen jer mi je samo izazivao dodatnu nervozu i to prilicno veliku (sto je inace jedan od nezeljenih efekata). Ubrzo mi je smanjen i Bromazepam da bi na kraju bio totalno izbacen i sve je bilo u redu.

Ipak, od pre nekih 2 meseca problem se ponovo javlja, opet u jacem intenzitetu i ja se ponovo obracam istom psihijatru koji mi ovaj put prepisuje 3x1.5 mg Bromazepama koji sam pio 3 nedelje da bi mi posle smanjio na 2x1.5 pa na 1x1.5. Od tada pijem 1 do 2 puta 1.5 mg Bromazepama po potrebi nekad i 3 puta, ali problem sa anksioznoscu se povremeno popravlja da bi se opet pogorsao i tako u krug, ali bez nekog znacajnog generalnog napretka. Prilikom poslednje posete psihijatru, on nije zeleo da mi promeni terapiju (znaci ostaje 1-2 x 1.5mg Bromazepama), ali mi je preporucio psihoterapiju jer smatra da ce to kod mene imati mnogo vise efekta nego lekovi. Sutra mi je prvi termin kod psihoterapeuta pa cemo videti sta ce biti.

Moje tegobe su inace sledece. Nemam klasicne napade panike koje su na ovom forumu uglavnom opisane (jako lupanje srca, gubitak vazduha...), vec se kod mene to manifestuje velikim strahom da ce mi se nesto strasno desiti. Taj strah je ponekad toliki da me potpuno paralise i da jedva funkcionisem. Javlja mi se probadanje u grudima i trnci u ekstremitetima. Najgore je sto ta strepnja stalno postoji. Ako treba za dva dana da odem na neko blize putovanje ja cu dva dana samo misliti o tome i toliko se opteretiti da kada dodje dan putovanja mislim da cu eksplodirati ako ne popijem Bromazepam i nekako se nateram da odem. Osim toga, javljaju mi se takozvane prisilne misli da cu dobiti infarkt (ili ce mi stati srce) ili da cu nekom od najblizih i najdrazih fizicki nauditi u trenucima velike anksioznosti iako nikada nisam bio nasilna osoba. Problem mi je jos veci jer sam nekada bio aktivan sportista, a sada sam vrlo aktivan rekreativac, ali u poslednje vreme vise ne idem ni na sport jer cim pocnem da trcim, osetim kako mi lupa srce (sto je sasvim normalno) i plasim se da cu dobiti infarkt. Sport mi je do skoro bio jedan veliki ventil za izbacivanje stresa, a sada sam izgubio i to.

E sad ono sto hocu da vas pitam. Da li treba da menjam psihijatra posto mi se cini da ne shvata ozbiljno moj problem? Znam da svakom svoj problem izgleda najveci, ali meni meni psihijatar uporno prica da nije nista ozbiljno, a ja osecam suprotno. Namerno sam detaljno izlozio situaciju da biste mogli da uporedite vase i moje tegobe pa da mi kazete koliko je sve ozbiljno po vasem misljenju.

Drugo pitanje se odnosi na terapiju Bromazepamom. Na razlicitim mestima sam citao razlicite stvari o stvaranju zavisnosti ovim lekom. Psihijatar mi je rekao da ova doza koju pijem ne moze stvoriti zavisnost, ali se ja ipak plasim, tako da cim nekoliko dana pijem samo po jednu tabletu dnevno, osecam razlicite tegobe koje vezujem za apstinencijalnu krizu pa odmah povecavam dozu.

I na kraju interesuje me da li negde na Interentu postoji neka korisna literatura o autogenom treningu ili slicnim stvarima koje mi mogu pomoci (moze i na Engleskom). Nasao sam na ovom forumu dosta preporuka za literaturu, ali u mom malom mestu biblioteka nema te knjige i nikako ih ne mogu nabaviti, pa me zato interesuje da li nesto mogu skinuti sa Interneta.

Jos jednom se izvinjavam zbog opsirnosti, ali se nadam da ce neko imati dovoljno strpljenja da sve procita i da mi neki savet. Nov sam u ovome i za sada se jako lose snalazim sa anksioznoscu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 17, 2005 5:43 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am
Postovi: 1003
Radovane, probaj preko Googla da nadjes neki od vidova opustanja (ne mora to biti autogeni trening), ja sam na to vise puta naletela, ali na zalost nisam zabelezila sajt.
Koristila sam sledece reci:

- Anxiety,
- Agoraphobia
- Panic Disorder

- Treatment ( Psychotherapy ):
Desensitization
Adlerian Therapy
Behavior Therapy
Existential Therapy
Gestalt Therapy
Person-centered Therapy
Psychoanalytic
Rational-emotive Therapy
Reality Therapy
Transactional Analysis

Probaj, svaki vid opustanja je dobar i samo ti moze koristiti.
Sto se menjanja psihijatra tice, to moras sam odluciti.
Vrlo je bitno da u lekara imas poverenja.
Lecen si uobicajenom terapijom.
Strah od lekova i navikavanja je sastavni deo ovoga poremecaja.
Strah od infarkta (kao i do mozdanog udara, gubitjka svesti i sl je takodje sasvim uobicajen kod ovoga poremecaja).

Ta stalna strepnja koju osecas (anxiety) mi je nekada bila dobro poznata... sa stanovista tvog psihijatra, tj ako se tvoj (tj nas) poremecaj poredi sa teskim psihozama, onda se zaista moze reci da to "nije nista".
Ali, taj poremecaj je vrlo neugodan jer dovodi do jednog stanja gde covek nije niti zdrav niti bolestan, sto je bas nezgodno.
Moras biti uporan i strpljiv sto je lako napisati a tesko sprovesti u delo.
Pametno je sto zelis da se sam edukujes.
pozdrav,
danka :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 19, 2005 7:51 am 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Čet Feb 03, 2005 8:24 pm
Postovi: 873
Lokacija: Beograd
Anksiolitici iz grupe benzodiazepina (Bromazepam, Bensedin, Lorazepam i mnogi drugi) hoce da daju zavisnost, ukoliko se uzimaju dugo i u velikoj dozi. Mislim da su Vase prepisane doze sasvim ok, i da deo tih tegoba ne potice od lekova i ev. apstinencijalne krize. Vrlo je bitno da verujete psihijatru i prepisanoj terapiji. Takodje, samo lekovi,bez psihoterapije bilo kog pravca (znaci razgovor sa psihoterapeutom), ne mogu biti tako efikasni kao kombinacija lek+razgovor. Nekada je razgovor o tegobama mnogo znacajniji i vremenom, kako psihoterapija tece, te tegobe lagano nestaju, sto i jeste njen cilj. Lekovi su tu, narocito kod neuroza, da "pripomognu". Kao laik za tu oblast, ne favorizujem niti osporavam ni jedan ni drugi vid lecenja, ali mislim da je za uspesnu terapiju potrebno uzimati i lekove ali ici i na psihoterapiju. Srecno!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 04, 2005 6:42 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Mar 17, 2005 2:32 pm
Postovi: 13
U medjuvremenu sam krenuo na psihoterapiju i jedno dve nedelje sam se oscao sjajno. Medjutim, promenjena mi je terapija, pa sada pijem Zoloft 20 mg uvece i Ksalol 3x50 mg i od tada mi se javljaju novi problemi. Da ne duzim ovde, otvorio sam novu temu pod naslovom "Zolft i ostali antidepresivi" jer mislim da je mozda bolje tako. Ako moderatori misle drugacije neka ispreva moju gresku.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 04, 2005 10:17 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Feb 26, 2005 1:30 pm
Postovi: 54
Lokacija: Zemun
Cao Radovane,
prepoznajem svoje u tvojim problemima. Ja se sa tim nosim 5 godina i evo, jos mi nije stalo srce, a nisam ni dobio infarkt, mada i dalje imam strah od toga. Godinu dana sam mladji od tebe - tako da se moze reci da nas sa iste tacke napada ovaj problem.
Doza lekova koje pijes je pocetna doza i dobro bi bilo kad bi ostao na tome. (Ja sam na primer malopre imao blagi napad, jer mi je skocio pritisak na 170/100 pa me je to uzbudilo dodatno i popio sam 5mg bensedina sto me je opustilo i smirilo) Sto se tice zavisnosti, tacno je da svi ovi lekovi izazivaju zavisnost, ali postepenim smanjivanjem doza se i odvikavas od leka. Tako da za to nemoj bas preterano da brines.
Da bi ti bilo lakse, idi na ultrazvuk srca (privatno kosta oko 2000 din. a i ne ceka se u redovima...) da se uveris da ti je srce sasvim ok. To ce pomoci. Na kraju karajeva, slobodno pitaj kardiologa za sve probleme koje imas da ti on sa svog stanovista objasni i dodatno te razuveri.
Psihijatra ne moras da menjas, jedino sto moras da promenis to je kapiranje o problemu sa srcem. Budi uveren da dodatno lupanje srca tj. ubrzan rad ili tahikardiju moze da izazove i tvoja glava, tacnije vegetativni nervni sistem. Probaj da ne razmisljas o srcu i da ga jednostavno ostavis da radi neprimetno svoj posao i ne osvrci se. Cak i ako se ponekad uzlupa, znaj da je to samo izazvala povecana doza adrenalina koju si ti produkovao jer si se uplasio.
Jos jednnom - veruj mi, jer imam ISTE probleme kao i ti s izuzetkom sto ih ja imam skoro 5 godina duze :wink:
Nista nije strasno ni alarmantno. Nauci da iskuliras napade kad naidju, budi svestan da ce proci za najduze 20 minuta i da ces posle toga funkcionisati.
Sto se tice problema sa odlascima na kraci put van kuce i sl. Opet isti problem kao i kod tebe je prisutan kod mene.
Evo - za utehu - do sada sam 2 puta bio na letovanju u Grckoj, planiram i ove godine i veruj mi da i sada vec razmisljam o tome - sta cu i da li cu moci (a treba da idem tek u septembru) ali, to je tako. Znam... to je jace od nas ali se to treningom po principu klin se klinom izbija donekle leci. Znaci kreni gde vec treba da ides, pa ako bas i ne moze drugacije, popij taj bromazepam ili bensedin i idi. Nista ti se nece desiti. Neces dobiti infarkt i neces umreti. Na kraju krajeva - raspitaj se kad odes kod kardiologa kako se to dobija infarkt?
Eto - nek ti bude za utehu - nikom do sada glava nije izazvala infarkt.
Polako, opusteno i bice sve u redu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 04, 2005 11:40 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 04, 2005 11:08 pm
Postovi: 6
Radovane citam to sto si pisao i ne mogu da verujem koliko sam slicne simptome kao ti,ali ja sam jedno desetak godina mladji...Ja sam imao taj napad uvece i imao sam lupanje srca,kao sto ti rece mislio sam da cu doziveti infarkt jer mi je srce izuzetno jako tuklo cak sam i u Urgentnom zavrsio,onda sam krenuo tvojim stopama i mislio sam da imam problem sa srcem,doktori,kardiolozi su bili u pravu,nemam problem sa srcem doduse imam nesto vece srce nego sto je normalno,ali ono sto sam otrkio jeste bila kila na zelucu.Nakon tog napada posle odredjenog vremena plasio sam se da izadjem na ulicu,plasio sam se iznenadnog zvuka i stalno sam gledao oko sebe da neko mozda ne prodje pored mene autom i da zasvira jer mislim da ne bi izdrzao.
Pio sam bromazepam i mogu ti reci da mi je pomoglo,ali i sada imam nekad napade koji su praceni blagim pritiskom u glavi,malo ubrzan puls i ono sto mi je neobicno,a to je da mi je nekad izuzetno hladno.Sto se tice toga sa glavom,ne mogu da se skoncentrisem na neke stvari vec kao da razmisljam hiljadu stvari i da ce glava da mi pukne.Meni je otac umro jako mlad tako da mi to uvek stoji u glavi da se sa genima nije igrati.Uveo sam totalnu zdravnu hranu,nema alkohola (pokusavam da se pridrzavam),nema gaziranog pica,ne jedam nista masno (cak mi se svinjetina i gadi,kao da sam musliman) i mogu ti reci da se dobro osecam.
Zanima me ako neko moze da mi odgovri zasto mi se javlja nekad osecaj hladnoce?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 08, 2005 4:59 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 08, 2005 4:27 pm
Postovi: 2
Lokacija: skoplje
zdravo svima.
i ja sam jedna osoba koja se nalazi u anksioznoj sostojbi.moj problem je nastao pre oko 6 meseci kada mi se pojavilo srcelupanje,poremecenje metabolizma i sva uspanicena sam se obratila jednog neuropsihijatra koji je jos vise usloznio situaciju i doveo me do terapiju sa antidepresivima od tada sam pocela da analizujem ljudi i pronasla sve negativne strane kod njih.mislila sam da su oni koji su mi naskodili na zdravje i doveli me do ovog stanja. od antidepresivima sam se oslobodila i pijem samo rhodiolin.na prirodnoj je bazi.ali situacija mi je cas sam raspolozena cas neraspolozena i emotivno se prazno osecam cak i kod moje dece od toga sto sama si produktujem misli znam da sve dolazi iz glave ali na momentima se gubim.momentalno idem na psihoterapiju.ima li neko slicno sa ovakvim iskustvima i kako se moze ovo prebroditi inace znam da ovo nije bolest vec anxiozno stanje.hvala puno.i mnogo miznaci sto nisam sama u ovi problem :D :D :D :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 08, 2005 9:38 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 08, 2005 4:05 pm
Postovi: 4
hej veroni,

zanima me dali ti rhodiolin pomogao u situaciju, planiram i ja da uzimam pa tvoje iskustvo bi bilo od koristi :)

pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: ank
PostPoslato: Pet Apr 08, 2005 11:46 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 22, 2005 2:39 pm
Postovi: 119
i ja sam cula za taj R... Molim te reci nam nesto o njemu,da li pomaze i gde ima da se kupi.Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Apr 09, 2005 10:00 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Mar 26, 2005 11:03 am
Postovi: 47
rhodiola bi trebalo da povecava serotonin, a to je ono sto i antidepresivi rade, samo kemijskim sastavom, a ne prirodnim - kao rhodiola.
zasto jednostavno ne probate, bar tu ne bi trebalo da se plasite, nema nezeljenih efekata. doduse, malo je skupo u odnosu na druge kapsule, ali za zdravlje nikad nista nije skupo.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 12, 2005 4:29 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 08, 2005 4:27 pm
Postovi: 2
Lokacija: skoplje
cao svima danas se osecam puno bolje a u vezi rhodiolina dosta pomaze ja ga pijem vec drugu nedelju uz to pijem i b6 vitamin tako da srcelupanje vise nemam imam vise snage ali mislim da i pozitivne misle imaju udeo u tome,vezbanje, i druzenje a ne zatvaranje kuci kao sto sam ja uradila i nepricala sa nikom na telefonu u stvari treba da ostavimo da se stvari teraju svojim tokom i da se ne plasimo da ce neko nas povrediti emotivno ili bilo kako drukcije.rhodiolin sam nabavila kod nas u skoplju u 'herbalife'ko moze nek ga uzme za oko 10 dana ima poboljsanje inace pomazu i vitamini magnezium,kalcium vita c.b6.slobodno pijte to su vitamini.pozdrav svima.i najvise pomaze psihoterapija a ne kljukanje sa antidepresivima to je nesto sto pomaze dok se piju ali problem ostaje neresiv.pilula srece ne postoji sreca je ipak u nasu glavu.pozdrav svima i zelim vam sve najbolje. :D :D :D :D :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: pitanje
PostPoslato: Sre Apr 20, 2005 1:54 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 22, 2005 2:39 pm
Postovi: 119
Molim vas da mi odgovorite da li i vama smeta svetlost i buka.Hvala unapred


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Zaključan forum Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: