Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: tumacenje krvne slike
PostPoslato: Pet Feb 03, 2012 8:55 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Uto Jan 26, 2010 4:15 pm
Postovi: 7
Imam 55 godina i trazio sam uput i dobio za kompletnu krvnu sliku , i snimanje pluca , na vratu su se pojavilo nesto velicine graska na obe strane /ali ne rastu/verovatno na limfnim cvoru ?
uputna diganoza je L04.0 I R.O7.1
Potrebno mi je tumacenje ako je moguce :
Sedimentacija 12.0
Leukociti 7.10
eritrociti 4.72
hemoglobin 147
hematokrit 0.420
MCV 88.9
MCH 31.1
MCHC 350
DISTRIBUCIJA ERITROCITA 13.3
trombociti 312
MPV 10.20
Neutrofini granulociti 64.4
limfociti % 25.9
MID % 9.7
Neutrofini granulociti # 4.50
limfociti # 1.80
MID # 0.7
FIB 3.924
CRP 0.8

unapred hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: tumacenje krvne slike
PostPoslato: Sre Feb 08, 2012 12:58 am 
OffLine
Novi član
Novi član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Feb 07, 2012 9:55 pm
Postovi: 14
Lokacija: Beograd
Niste naveli referentne vrednosti iz vašeg izveštaja, jer mogu da značajno variraju od laboratorije do laboratorije, niti tegobe.
Ograničeni komentar samo na rezultate, koji su bitni za određivanje da li imate neki upalni proces (reakcija limfnih čvorova), jer pretpostavljam da je to bio cilj doktora koji vas je uputio na analizu krvi.
Leukociti i CRP su mirni, a SE i fibrinogen na gornjim graničnim vrednostima (zavisi od lab.), što može ukazivati na neki blagi zapaljenski proces (u respiratornom ili ORL segmentu). Da nema navedenih limfnih čvorova, mogli bi posumnjati na nešto od reume, neaktivnosti, pušenje, malo alkohola i sl.

Pozdrav
Artech


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: tumacenje krvne slike
PostPoslato: Sre Feb 08, 2012 12:27 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Uto Jan 26, 2010 4:15 pm
Postovi: 7
tibord je napisao:
Imam 55 godina i trazio sam uput i dobio za kompletnu krvnu sliku , i snimanje pluca , na vratu su se pojavilo nesto velicine graska na obe strane /ali ne rastu/verovatno na limfnim cvoru ?
uputna diganoza je L04.0 I R.O7.1
Potrebno mi je tumacenje ako je moguce :
REZULTAT OPSEG NORMALA JED MERE
Sedimentacija 12.0 <15 mm/h
Leukociti 7.10 3.40-9.70 10*9/L
eritrociti 4.72 4.30-5.80 10*12/L
hemoglobin 147 136-170 g/L
hematokrit 0.420 0.420-0.520 L/L
MCV 88.9 81.0-99.0 fL
MCH 31.1 27.0-33.0 pg
MCHC 350 320-360 g/L
DISTRIBUCIJA ERITROCITA 13.3 11.5-16.5 %
trombociti 312 150-400 10*9/L
MPV 10.20 7.10-11.10 fl
Neutrofini granulociti 64.4 45.0-70.0 %
limfociti % 25.9 20.0-45.0 %
MID % 9.7 0.0-15.0 %
Neutrofini granulociti # 4.50 2.0-7.50 10*9/L
limfociti # 1.80 0.80-4.00 10*9/L
MID # 0.7 H 0.0-0.6 10*9/L
FIB 3.924 1.690-5.150 g/L
CRP 0.8 0.0-5.0 mg/L

unapred hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: tumacenje krvne slike
PostPoslato: Čet Feb 09, 2012 12:11 am 
OffLine
Novi član
Novi član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Feb 07, 2012 9:55 pm
Postovi: 14
Lokacija: Beograd
Vaš nalaz je uredan. Nema parametra koji bi ukazivali na lokalnu ili opštu infekciju. Tu posebno mislim na sedimentaciju, leukocite, leukocitnu formulu, fibrinogen i CRP.

Početna dijagnoza koju je na osnovu pregleda i vašeg izlaganja postavio doktor je akutna upala vratnih limfnih čvorova i bol u grudima pri disanju.

Vratni limfni čvorovi mogu da oteknu pri infekciji u usnoj šupljini, grlu ili ušima. Vi ste se verovatno žalili i na bol u grudima pri disanju. Dakle treba da sa nalazom analize krvi i snimka pluća odete kod pulmologa ili kod ORL ako imate probleme sa gutanjem, ušima i sl.

Artech


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: tumacenje krvne slike
PostPoslato: Pet Feb 10, 2012 3:36 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Feb 10, 2012 3:30 pm
Postovi: 1
imam 26 godina,imam povisen
HCT 47.1
i smanjen
HDL holesterol 1.21
Zanima me sta tacno predstavlja Hct


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: tumacenje krvne slike
PostPoslato: Pet Feb 10, 2012 5:18 pm 
OffLine
Novi član
Novi član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Feb 07, 2012 9:55 pm
Postovi: 14
Lokacija: Beograd
Hematokrit (HCT) pokazuje odnos zapremine eritrocita i zapremine pune krvi.
Povećan HCT, ako nema tegoba može biti odraz trenutne dehidriranosti, ali ako se ponavlja može predstavljati rizik za stvaranje ugruška, jer je krv narodski rečeno gušća nego bi trebalo, što može biti rezultat nekog obelenje pluća.

Artech


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Izdvajamo za vas:



Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: