Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Mozete li mi pomoci sa odgovorima?
PostPoslato: Sre Feb 10, 2010 7:29 am 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 6:53 am
Postovi: 1809
Lokacija: canada
Pozdrav svima!

Vadila sam krv i nije mi puno toga jasno

RDW mi je 15,8.......povecano normalna vrednost je 11-14.5
ESR mi je 37.......visoko......normalna vrednost je 0-12
hs CRP mi je 11..........veliki rizik za vise od 3.........POJMA NEMAM DA LI JE VEZANO ZA SRCANE PROBLEME??????
CHOLESTEROL 6,90.........visok......normalan je manje od 5,2
LDL cholesterol 4,9
FERRITIN mi je 11........mali.......normalna vrednost od 13-145
RHEUMATOID FACTOR.......manji od 20


Ako mi je reumatoid factor uredu da li to znaci da visoka sedimentacija nije povezana za reumom/artritisom i bolovima u vratu?

Mene zanima da li je VISOK hs-CRP povezan sa anemijom?

Da li je visoka sedimentacija povezana sa anemijom?

Da li su povisena krvna zrnca povezana sa anemijom?

Da li treba da radim jos pretraga?

Znate li o cemu se radi?

Da li moj visok hs-CRP predkazuje probleme sa srcem,da li je arterioskleroza ili mogucnost dobijanja infarkta?

Da li CRP oznacava upalu u organizmu slicno kao sedimentacija?

Da li hs-CRP oznacava iskljucivo probleme sto se tice srca,predispoziciju za infarkt,slog?

Da li je CRP upala u arterijama/arteroskleroza ili moze biti negde drugo u organizmu?

Koje pretrage jos da radim?

Izvinjavam se na mnogo pitanja ali mi zaista vasi odgovori puno znace jer sam daleko od kuce.

Pozdrav

Puno pozdrava


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mozete li mi pomoci sa odgovorima?
PostPoslato: Pon Feb 15, 2010 4:42 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
CRP nije vezan sa anemijom
Sedimentacija nije povezana sa anemijom vec je proporcionalna sa nivoom CRP-a.
Crvena krvna zrnca - RBC kao i hemoglobin i hematokrit odredjuju stepen anemije ukoliko postoji.
Analize za sta?
Da.hs-CRP je skracenica od eng. visoko osetljivi C-reaktivni protein i one kao i sedimentacija oznacavaju mogucu upalu.
Ne. CRP je opsti ``marker`` za ceo organizam.
Za srce i druge organe se koriste druge analize.
Konkretno imate da uradite ``analizu`` faktor rizika i arteroskleroze.
Ili Na,K,Ca,Bilirubin,Kreatinin,Urati,Glukoza,Alkalna fosfataza,ALT,AST,GGT,CK,CK-MB,Holesterol (LDL, HDL) ,Trigliceridi, Feritin, Transferin, Gvozdje, UIBC,TIBC i Krvnu sliku sa leukocitnom formulom. To bi bilo dovoljno.
I obavezno dovedite holesterol granice normale.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mozete li mi pomoci sa odgovorima?
PostPoslato: Pet Feb 19, 2010 4:33 am 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 6:53 am
Postovi: 1809
Lokacija: canada
Doktore postovani evo danas sam dobila nalaze samo od ESR i hs-CRP

SEDIMENTACIJA MI JE 38---BILO MI JE 37 PROSLI PUTA
hs CRP MI JE SADA 19,9----BILO MI JE 11 PROSLI PUTA


kAKO DA SAZNAM DOKTORE GDE BI MOGLA BITI UPALA I STA JE USTVARI PROBLEM?
MOJ LEKAR UPORNO TVRDI DA JE TO REUMA/ARTRITIS.....JA SE NE SLAZEM SA TIM.
KAZE MI DA CEKAM DO 8 MESECA DOK NE VIDIM REUMATOLOGA.

KAKO SE RADI FAKTOR RIZIKA ZA ARTERIOSKLEROZU,KOJI JE TO TEST?
DANAS SAM ISLA NA STRES TEST I NA ECHOCARDIOGRAM.....
NIKAKVE DRUGE PRETRAGE NECE BITI RADENE.

Ili Na,K,Ca,Bilirubin,Kreatinin,Urati,Glukoza,Alkalna fosfataza,ALT,AST,GGT,CK,CK-MB,Holesterol (LDL, HDL) ,Trigliceridi, Feritin, Transferin, Gvozdje, UIBC,TIBC i Krvnu sliku sa leukocitnom formulom.

POSTOVANI DOKTORE DA JE TO DOVOLJNO DA SE SAZNA O CEMU SE RADI,OVO SVE STO STE MI NAPISALI?
PUNO VAS POZDRAVLJAM


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mozete li mi pomoci sa odgovorima?
PostPoslato: Pet Feb 19, 2010 12:59 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Da li neko u Vasoj porodici boluje od reumatoidnog artritisa ? Da li ste osetili bolove u stomaku? Da li ste pusac?
Faktro rizika i indeks arteroskleroze se odredjuju odnosom pojedinh vrednosti krvi kao i drugi cinioci npr. pušenje, povećan krvni pritisak i gojaznost, Diabetes mellitus, hiperholesterolemija i hipertrigliceridemija.
A one analize koje sam Vam predlozio mogle bi da pomognu toliko da ``otkrijemo`` status ostalih organa i samim tim mozda i uzrok problema.
Na,K,Ca,Hloridi,BilirubinUreja,Kreatinin,Urati,Glukoza,Alkalna fosfataza,ALT,AST,GGT,CK,CK-MB,Holesterol (LDL, HDL) ,Trigliceridi, Feritin, Transferin, Gvozdje, UIBC,TIBC i Krvnu sliku sa leukocitnom formulom.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mozete li mi pomoci sa odgovorima?
PostPoslato: Sub Feb 20, 2010 4:54 am 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 6:53 am
Postovi: 1809
Lokacija: canada
Postovani doktore Nikola,
moja majka ima reumu godinama,ja nemam takvih problema a inace reuma faktor u krvi mi je normalan.
Doktore imam visok holesterol,pusac sam i 97 kila sam,udebljala sam se od prosle godine 17 kila.
Isla sam na stres test pa cekam nalaze bice sa 7 dana.Zavrsila sam u bolnici prije par dana uradili su EKG srca i bio je normalan.Izvadili su mi krv,doktorica je dosla da mi kaze nalazi su dobri.....
Imala sam pritisak u prisima.Poslala me na stres test da iskljuci mogucnost arteroskleroze.
Kada sam bila juce na traci/stres test/hodajuci na njoj i kada je pritisak bio 152 pocela sma da osecam da nemam zraka.Izdrzala sam nekako do 160....i onda su me brzo uzeli i stavili na krevet uradivsi echocardiogram/ultrazvuk srca.
Snimali su srce prije napora i posle da vide ima li kakvog zakrecenja arterija.Nemam problema sa stomakom,ponekad zatvor i to je sve.Doktore Nikola imam:
cistu na levom jajniku/paraovarian 2,5cm
imam 2 ciste na stitnoj zlezdi velicine 5mm
imam mali fibroadenom u desnoj dojci velicine 5mm
imam limfne zlezde uvecane koje su predposli puta bile 1,8cm,zadnju puta su rekli manje su ali bez dimenzija :roll:

CESTO IMAM SIMPTOME GRIPE,SVE ME BOLI,PONEKAD MI JE ZIMA A NEMAM TEMPERATURU,MISICI ME BOLE,NOGE RUKE,JEDVA ODAM I TO MI SE CESTO DOGADA.

Danas sma bila kod drugog lekara koji je bio veoma zabrinut za moje nalaze krvi.
Rekao mi je da ce me poslati kod interniste i da je moguce da imam neku autoimunu bolest,od pericarditisa do lupusa,ili da mi napadaju bubrege,jetru ili neki drugi organ.Rekao mi je da ce mi internista vaditi krv na antitela,jer moze biti svasta.
Jedino sto osecam je veliki umor,imam uvecane limfne zlezde od februara prosle godine ispod vilice i znojim se nocu samo oko vrata.Jako sam se udebljala,druge simprome nemam.Dosta me probada oko srca/srcanog misica kada disem.
Imam nesto od ovoga sto ste mi napisali na nalazu pa cu vam sada napisati.Kako cu sama znati koju autoimunu bolest mozda imam doktore Nikola?[/b[b]]Mozete li mi pomoci?
ALT 17
AST 17
HOLESTEROL 6,90 :o :o :o
TRIGLICERIDI 1,31
HDL HOLESTEROL 1,40
LDL HOLESTEROL 4,90 :o :o :o
CHOL/HDL RATIO 4,93 :o :o :o
GLUKOZA FASTING 5,3
FERITIN 11--------normano je od 13-145 :o :o :o
TSH 0,91
VITAMIN B12 355
ALK PHOS (ALKALNA FOSFATAZA) 76
SODIUM 137
POTASSIUM 4,3
CHLORIDE 104
TOTAL BILIRUBIN 8,0
GAMMA GT 14
MCV 84,9
MCH 28,4
MCHC 334
RDW 15,8--------normalno od 11-14,5 :o :o :o
ESR 37-----------normalno 0-12 :o :o :o
RHEUMATOID FACTOR ----manje od 20 je normano moje kaze samo da je manji od 20
hs CRP 11---------sada je 19--------a normano je manje od 1 :o :o :o

Doktore nadam se da ce vam bar malo pomoci sto sam vam napisala,nemam UIBC i TIBC i transverin.....
Volela bih da cujem vase misljenje i ja Vam se od srca zahvaljujem na pomoci!
Veliki pozdrav
p.s
naznacila sam sa smajlicem sta nije uredu ostalo je tako kazu u granicama normale,sve je uredu
Veliki pozdrav doktore Nikola


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mozete li mi pomoci sa odgovorima?
PostPoslato: Sub Feb 20, 2010 2:47 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Vas lekar je u pravu sto hoce da Vas posalje na imuno testove.
Moram da Vas kritikujem jel prvo niste napisali da imate ciste na jajniku (i to poprilicnu), kao i druge dve i da imate uvecane limfne zlezde.
To objasnjava zasto su sedimentacija i CRP poviseni!
Zatim, analize koje ste uradili ne ukazauju organsko oboljenje.Konkretno se odnosi na jetru i pankreas.
Morate voditi racuna o isrhani i preci na HD (higijensko - dijetetski ) rezim ishrane kako bi doveli holesterol u uormalu, kao i da prestanete sa pusenjem !!!

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mozete li mi pomoci sa odgovorima?
PostPoslato: Ned Feb 21, 2010 7:53 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 6:53 am
Postovi: 1809
Lokacija: canada
Postovani doktore Nikola,
mozete li mi dati ideju o kojoj se autoimunoj bolesti radi?
Pocela sam da pazim na ishranu,hvala Vam puno na kritici,jer znam da ne radim dobro.
Cigare sam dosta smanjila,evo vec je skoro 1 sat posle podne nisam imala niti jednu.Kupila sam aparat na struju koji kuva na pari tako da vise uopste ne koristim ulje,jedem dosta voca i povrca.Hleb sam izbacila.....
Doktore evo vec 3 dana mi je navece zima,kada izmerim temperatura je 37C,a sutradan bude dobro.Nemam gripu i nisam prehladena.Stano sam umorna,mogla bih da spavam citav dan.
Mislite li da se radi o lupusu?
Veliki pozdrav iz deleke Kanade :P


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mozete li mi pomoci sa odgovorima?
PostPoslato: Ned Feb 21, 2010 8:36 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Bilo bi dobro da imate rezultate analiza koje Vam je Vas lekar rekao da uradite.
Ja ne bih mogao da znam o kojoj bi AI bolesti rec jer nemam na osnovu cega to da zakljudim.
Pozdrav

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mozete li mi pomoci sa odgovorima?
PostPoslato: Uto Feb 23, 2010 7:03 am 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 6:53 am
Postovi: 1809
Lokacija: canada
Postovani doktore Nikola,verovatno cu ici u Aprilu kod interniste,jos cekam da me zovu.Danas sam podigla kopiju nalaza i bila sam kod lekara koji ce me poslati kod specijaliste.
hs CRP mi je 19,2 :cry: :cry: :cry:
esr sedimentacija mi je 38......
Ja se ne osecam dobro doktore,sve me boli,a nemam gripu.Bole me misici,kosti,jedva odam....
Ja se plasim da je nesto opasno u pitanju.
Ne znam zasto me je lekar danas pitiao imam li nekoga u familiji ko je imao stomak kancer :o
Ja sam cula od pokojnog oca da mi je pokojna baka koju nisam imala priliku da upoznam jer je umrla relativno mlada imala kancer stomaka.Ja sam negde danas procitala da su simptomi Hockins slicni gripi.Ne znam u koju bih kategoriju spala,citam sve redom ali se ne pronalazim u puno toga.
Ne znam zasto me bole kosti i misici?
Doktore mozete li da mi kazete koje se pretrage rade za hockins?
Primite puno pozdrava


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mozete li mi pomoci sa odgovorima?
PostPoslato: Sre Feb 24, 2010 3:18 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 6:53 am
Postovi: 1809
Lokacija: canada
Doktore Nikola vadila sam opet krv juce i testirali si me na lupus ANA,sedimentaciju,hs CRP,vitamin D,zeljezo,B12
Necu dobiti nalaze do utorka
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mozete li mi pomoci sa odgovorima?
PostPoslato: Sre Feb 24, 2010 7:16 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
OK> Javite mi rezultate tih analiza.
A sto se tice analiza kojima se utvrdjuje Hockinsova bolest ( koja predstavlja oboljenje,tumor limfnih zlezda) obino se rade imunoloska ispitivanja i analize karakteristicne za to oboljenje. ANA,CIC.... i dr.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mozete li mi pomoci sa odgovorima?
PostPoslato: Pet Feb 26, 2010 1:40 am 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 6:53 am
Postovi: 1809
Lokacija: canada
Hvala Vam doktore Nikola.znaci ANA je i za to?
Super onda,javicu vam u utoraj jedva cekam nalaze.
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mozete li mi pomoci sa odgovorima?
PostPoslato: Sre Mar 03, 2010 2:51 am 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 6:53 am
Postovi: 1809
Lokacija: canada
Dragi doktore Nikola evo dobila sam nalaze i niko nista ne zna niti hoce da urade dalje pretrage:
ESR(sedimentacija)mi je skocila na 49
hs-CRP mi je skocio na 22,1
vitamin D mi je mali 24
ANA za lupus mi je negativan
Molim vas za bilo kakav savet,ja vise ne znam sta da radim?
Pitam lekara da li je moguce da imam cancer,on kaze da :cry: :cry: :cry:
Molim vas mozete li da mi pomognete putem ovog foruma,jer ja nemam vise koga da pitam za pomoc.....
Veliki pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mozete li mi pomoci sa odgovorima?
PostPoslato: Sre Mar 03, 2010 10:43 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Da li ste isli kod reumatologa i kod imunologa?

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mozete li mi pomoci sa odgovorima?
PostPoslato: Čet Mar 04, 2010 6:05 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 6:53 am
Postovi: 1809
Lokacija: canada
Ne doktore Nikola,idem kod reumatologa u 8 mesecu :roll: a kod interniste tek kada me zovu :roll:
Nisam isla kod imunologa,nigde me moj lekar ne salje sa ovim nalazima...
Reuma faktor je uredu da li to znaci da nemam reumu?
Veliki pozdrav


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Izdvajamo za vas:



Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: