Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 11, 2009 1:24 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sub Jul 11, 2009 1:13 am
Postovi: 1
Postoji li mogucnost da mi kao laiku date komentar na slijedecu situaciju. Naime, kada sam vadila nalaz krvne slike, ustanovljeno je da imam smanjen broj trombocita, i ljekar me je uputio hematologu hitno. Medjutim,nisam otisla, al u zadnje vrijeme osjecam cudan bol u stomaku. Mozete li mi dati neki prijedlog za rijesenje mog problema.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jul 22, 2009 3:35 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm
Postovi: 694
Tamaraft,
zaista je super sto si sve tako detaljno prenela i na nas forum.


Zavrsila sam hemoterapiju (poslednji ciklus Taxol + carboplatina primljen u junu o.g.) i na netu sam pronasla dosta clanaka o BioBran-u.
Htela bih da krenem da pijem pomenuti preparat pa me interesuje sledece.
U tekstu je navedeno da se uvecava broj celija ubica, T celija, B celija i da se pomocu analiza krvi moze videti da li pomenuti preparat deluje ili ne. Naime, izmedju ostalog, se utvrdjuje GOT, inteferon fama, GPT, gama GTP.

Da li znas nesto o ovim pomenutim parametrima?

U jednom od tvojih postova si objasnila sta su neutrofili, limfociti, eozinofili, monociti i bazofili i sta znaci kada su poviseni ili su ispod normale. Koji od njih su te cuvene celije ubice? T stanice? B stanice?

Taj pomenuti BioBran pojacava imunitet i ja jednostavno ovaj puta moram nesto da pokusam, jer u roku od 3 godine isla sam na hemoterapiju 2007 i 2009.

Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Ned Avg 16, 2009 5:07 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
Postovi: 1307
@tifany,
koliko smanjeni broj trombocita,i zasto nisi otisla?trombociti sluze za zgrusavanje krvi,a svasta moze biti uzrok tome,trebala si otici,jer ja sam imao trombocite oko 45 i nisam ih primao,no da su bili ispod 40 garant bi primio ili trombocite ili krv,jer je dosta zznuto ako ih imas u manjku,a opet,visak je jos gori...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Ned Sep 06, 2009 8:01 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
Postovi: 246
Ovo je neverovatno koliko je napisano o laboratorijskim analizama i sta koja analiza pkazuje u odnosu na vitalne delove orgamizma.Ja sam do sada isecao mogo clanaka o analizama,ali u njima nema ni 5% od ovde napisanog.Hvala
Mislim da sam dosta pazljivo procitao,ali nisam nasao sta predstavla skracenica [b]eGFR(MDRD)[/b] to mi je odredjena vrednost 40,ali bez referebtne vrednosti pa sam zabrinut.Pretpostavljam da je u vezi sa znatno povecanim kreatininom 150 jedinica,jer nije trazeno u nalogu za analize.
Molim ako mozete da mi pomognete.Imam 72 godine,ako je potrebno za odgovor.Uradjeno je u laboratoriiji KCS-a
Hvala jos jenom


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Sub Okt 03, 2009 7:06 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
U pitanju je analiza radjena metodom MDRD (Modification of Diet in Renal Disease), a skracenica GFR znachi glomerular filtration rate,tj merenje brzine bubrezne filtracije i izrachunava se na osnovu podataka o visini kreatina, godina pacijenta, pola pacijenta, nacionalne pripadnosti, analiza se radi kod osoba sa insuficijencijom bubrega, oboljenjem bubrega.

Na osnovu rezultata koje ste dobili neophodno je da se javite vahsem lekaru i nefrologu!

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Uto Nov 10, 2009 1:56 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sre Sep 12, 2007 6:37 pm
Postovi: 11
Vrlo su korisna pojasnjenja koja su data na ovom forumu. Lekari cesto ne objasnjavaju rezultate analiza. Imao sam u rukama udzbenik Prof.Dr.Nade Majkic Singh, Medicinska biohemija za Farmaceutsku fakultet. Koliko se secam ima oko 800 :o stranica, a na svakoj po nekoliko ispitnih pitanja. Pitao sam se da li iko moze sve to da nauci. Mozda je to razlog sto lekari daju stura objasnjenja.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Ned Nov 22, 2009 12:26 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Pet Nov 07, 2008 1:47 am
Postovi: 175
Imam jedno pitanje.Zbog korigovanja ishrane bila sam na testu intolerancije na hranu i tako se hranila 3 meseca.Uradila sam analize krvi pre i posle testa pa.Pre je rezultat bio ovakavl
lym 46.2,normalno je 20.0-46.o
hgb113,119-157
hct 34.35-47
rdw,14.8,11.6-14.0
holesterol 5.4,3.5-5.2,ostalo je dobro
na ovom sada
lymfociti 47.5
neutrofilni41.6,ostalo je dobro.
Meni je dr posle prvog rakla da verovatno imam neki virus pa jel to znaci da imam i sad s obzirom na limfocite sada?Imam eserihiju koli,da li je to mozda od nje?
zanima me sta to znaci posto do dr nisam uspela da dodjem,samo sam podigla rezultat.
Hvala unapred!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Pet Dec 18, 2009 8:28 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Uto Sep 15, 2009 9:07 pm
Postovi: 2
Uvek imam povishene vrednosti elektrolita vec 4-5 godina.
Ali ovo me brine pomozite. (imao sam saobracajnu nesrecu pre 6 meseci 08.07.09
2 meseca nepokretan i josh nosim gips na nozi)
glukoza -6
urea -5.18
kreatinin -92
bilirubini ukupni 12.8
ukupni proteini 83
albumin -52.8
fibrinogen- 5.7
holesterol-9.06
hdl-1.82
ldl-6.27
trigliceridi -2.14
natrijum-148
kalijum-5.63
hloridi 105.7
kalcijum 2.62
fofor-1.24
ast got- 29
alt gpt-34
alkalna fosfataza 365
gama gt 15

Uvek sam imamo zadnjih 5 godina povisen holesterol od7-8 Statinima sam ih spushtao. ali posle nesrece i nekretanja skocio je na 9 mada sam izgubio 4 kg na tezini,(pazio sam na ishranu i izbacio veceru) fraktura baze - glave, fraktura -kljucne kosti i otvoreni prelom noge. Napominjem da sam do pre 2.5 meseci imao bolje rezultate a. fosfataze 194 i fibrinogen je bio 3.7.
unapred hvala na pomoci oko analize rezultata.Brine me ALF i fibrinogen. Naravno stres je prisutan. roblemi na poslu itd. Kalus na prelomu je poceo sada tek da se pravi posle skidanja fiksatora i postavke gipsa za hod. Dali je moguce da sada reaguje organizam na to.Inace inace bolujem od sindroma iritabilnih creva. 2 puta gdishnje idem na kontrolu debelog creva bio sam pre 2meseca. sem blage upale nije bilo nicega. Inace imam 46 godina.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Ned Jan 24, 2010 9:00 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sub Jan 23, 2010 7:14 pm
Postovi: 3
Tema posta: MOZE LI SE OTKRITI PRISUSTVO NIKOTINA U KRVI :cry:
ODGOVORITE MI MOLIM VAS

NE KORISTIM CIGARETE VEC 6 MJESECI,KAKO CU TO DOKAZATI,NIKO MI NE VJERUJE


HITNO JE


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Pet Jan 29, 2010 2:39 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Nov 07, 2008 12:20 pm
Postovi: 49
Da li neko može da mi objasni moje rezultate, navodim samo one loše:
Hgb - 91 (119-175)
Hct - .304 (.356 -0.530)
MCV - 74.9 (83-97.2)
MCH - 22.6 (27.4-33.9)
MCHC - 301. (320. - 350.)
gvozdje - 5.4 (11.6-31.3)
Na sta ovo moze da ukazuje. I jos jedno pitanje - Sta je WBC, RBC i PLT histogram


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Pon Feb 15, 2010 4:49 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Vasa dg. Anemiae

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Pon Feb 15, 2010 4:54 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Postoji testiranje nikotina u urinu.
Ako Vas zanima pogledajte
http://209.85.229.132/search?q=cache:N7 ... sr&ct=clnk

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Pon Feb 15, 2010 4:58 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Pa, ako imate josh neke pitanje, otvorio sam moju temu biohemijske i hematoloske analize i tu slobodno mozete napisati :)
lab-dijagnostika/biohemijske-hematoloske-analize-t18330.html

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Pet Jan 21, 2011 5:58 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Jan 21, 2011 5:53 pm
Postovi: 2
pls moj sin ima 6 ipo mj i danas smo radili krvnz sliku i LY mu je ovisen tj normalno je 51 njumu je 76 mozete li mi obasniti sta je to i dali je strasno


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Pet Jan 21, 2011 8:09 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Da li ima neke simptome gripa ili prehlade?
Ako su ukupni leukociti u granicama noramle, ne mora da bude nista strasno ....

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: