Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Laboratorijska analiza krvi-Pitanje
PostPoslato: Pon Okt 15, 2007 11:29 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pon Jul 02, 2007 2:57 pm
Postovi: 7
Lokacija: Beograd
Interesuje me, da neko od strucnih lica da svoje misljenje na rezultate analize krvi koje cu navesti:

Holesterol 7,47
Trigliceridi 3,18
LDL-holesterol 5,20

Napominjem da nemam nekih zdravstvenih problema i da nisam sklon gojenju.

Gore navedeni rezultati variraju i nikako da ih dovedem u normalu.

Hvala svima koji budu davali komentar na gore izneto.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Okt 15, 2007 9:00 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Ned Mar 11, 2007 11:39 pm
Postovi: 74
Pozdrav,
ovako,posto niste naveli godine i vrijednosti HDLa,nesto cemo pretpostaviti. HDL vam je negdje oko 0,9, sto cer reci ispod jedan,preporuceno je preko 1.6, ali i sve preko jedan se smatra dosta dobrim.Obzirom da vi imate vrijednosti ispod 1, to vam predstavlja draasticniji parametar nego ovaj LDL,koji je takodje povisen.
Trigliceridi,koji su kod vas umjereno poviseni,redukovacete ishranom bez masnoce i to kroz tri,cetiri nedelje,a i ranije posto se 80% triglicerida unosi hranom,a aostalih 20% endogeno sintetise. Sa holesterolom,je pak,situacija potpuno drugacija, tako da dryanje dijete nece dati nekakva posebna poboljsanja. Ono sto ce vam se savjetovati,bar na pocetku, je dryanje dijete,odnosno pravilna ishrana, koja iskljucuje masnoce i rafinisani secer, skidanje kilaye,ostavljanje pusenja i povecavanje intenyiteta fiyicke aktivnosti. Ako i to, kroy koji mjesec ne urodi plodom, vas lekar ce vam savjetovati ststine, grupu lijekova koji sprijecavaju sinteyu endogenog holesterola, tako da ce doci do ynacajnog pada vrijednosti ukupnog i LDL holesterola, uz,recimo znacajan,rast vrijednosti HDLa.
Sve u svemu, promjena nacina zivota, je nesto sto vam sleduje ukoliko zelite ocuvati dobro zdravstveno stanje.
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 17, 2007 9:37 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pon Jul 02, 2007 2:57 pm
Postovi: 7
Lokacija: Beograd
Posto smatrate da nemate dovoljno podataka od analize,
evo napisacu svo sto je bitno.

Holesterol 7,47 (3,63-6,20)
Trigliceridi 3,18 (0,34-2,28)
HDL-holesterol 0,78 (>0,85)
LDL-holesterol 5,20 (1,50-3,80)
AST 20 (10-37)
ALT 50 (20-65)
CK 56 (21-232)

SE 7 (<10mmHg/1cas)

Analiza je radjena na VMA.

Imam 34 god. tezina srazmerana visini,nisam sklon gojenju (normalno uhranjen), redovno se bavim fizickim aktivnostima posto mi posao zahteva da budem u dobroj fizickoj kondiciji, ne jedem preterano masnu hranu.
Jedino sto ste naveli, a sto je losa strana jeste pusenje.
Kako se tog zla najlakse resiti?

Pozdrav, Radovan


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 17, 2007 4:22 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Ned Mar 11, 2007 11:39 pm
Postovi: 74
Pozdrav,
kao sto sam i pretpostavio HDL vam je dosta nizak,a cak i za te referentne vrijednosti koje su kod vas navedene(smatram da su niske) i savjetuje se vrijednost preko 1,a zvanicna referenca je preko 1.6.
Nego,obzirom da nisam pusac,nisam pametan sta da vam savjetujem,ali svakako mora postojati volja,a o tehnikama odvikavanja cete morati na nekom drugom mjestu. Ono sto vam savjetujem je da izbacite masnoce iz hrane,minimum dvije do tri nedelje, da u ishranu uvedete sto vise svjezeg povrca i voca, pocnete sa vitaminskom suplementacijom(mislim da je jedan oligovit dnevno i jedna tableta vitamina C od 500 mg dovoljna) pa onovite analize lipidnog statusa i da vidite sta ce biti sa vrijednostima triglicerida,koje bi morale biti znacajno manje. Sto se holesterola tice,ukoliko nemate ostale faktore rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, tipa dijabetes ili hipertenziju,mislim da ne bi bilo pametno zapocinjati terapiju statinima,dok to vas lekar opste prakse ili internista adekvatno ne procijene. Do tada pokusati zivjeti sto zdravije,setati, trcati,ne pusiti,a rezultati ce se vec pokazati. U krajnjem slucaju,ni statini nisu najgore sto vas moze zadesiti.
Ostali nalazi su vam u redu,mislim na transaminaze, sedimentaciju i CPK,a kada naredni put budete odredjivali lipidni status odradite i hs CRP, pa cemo procijeniti rizik nastajanja ateroskleroze.
Veliki pozdrav


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: